english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Verzet in VS tegen oorlogspolitiek van Bush
Not in our Name - 26.06.2002 16:56

De ondertekenaars van de verklaring Not In Our Name roepen het volk van de VS op zich te verzetten tegen het beleid en de politieke leiding die sinds 11 september van kracht zijn en een groot gevaar betekenen voor de volkeren van de hele wereld.

Prominente Amerikanen over de oorlog "tegen de terreur"

Wij willen ons geweten niet verloochenen

Het is niet zo dat het volk van de Verenigde Staten niets deed toen hun regering een oorlog zonder grenzen verklaarde en ver doorgedreven repressiemaatregelen invoerde. De ondertekenaars van de verklaring Not In Our Name roepen het volk van de VS op zich te verzetten tegen het beleid en de politieke leiding die sinds 11 september van kracht zijn en een groot gevaar betekenen voor de volkeren van de hele wereld.

14 juni 2002

Not In Our Name

Wij denken dat de volkeren en naties het recht hebben om zelf over hun lot te beschikken, zonder enige militaire druk van grote mogendheden. Wij vinden dat alle mensen die in de gevangenis zitten of vervolgd worden door de regering van de VS, recht hebben op een fatsoenlijk proces. Wij geloven dat vragen stellen, kritiek uitoefenen en niet akkoord gaan, waarden zijn die moeten beschermd worden. Wij weten dat dergelijke rechten en waarden altijd op weerstand botsen en afgedwongen moeten worden.

Wij vinden dat gewetensvolle mensen hun verantwoordelijkheid moeten nemen voor wat hun regeringen doen, wij moeten in de eerste plaats opkomen tegen het onrecht dat in onze naam wordt aangedaan. Daarom roepen wij alle Amerikanen op verzet te bieden tegen de oorlog en de repressie die op de wereld worden losgelaten door de regering Bush. Het is onrechtvaardig, immoreel en onwettig. Wij verkiezen eenheid met de volkeren van de wereld.

Ook wij waren geschokt door de vreselijke gebeurtenissen van 11 september. Ook wij rouwen om de duizenden onschuldige doden en ook wij waren ontzet bij de verschrikkelijke scènes ­ ook al herinneren we ons dat we eerder al zo´n beelden zagen, in Bagdad, Panama City en een generatie geleden in Vietnam. Ook wij stelden de verontruste vraag van miljoenen Amerikanen: waarom kan zoiets gebeuren?

Maar het rouwen was nauwelijks begonnen of de hoogste leiders van het land ontketenden een geest van wraak. Hun simpele scenario van ´de goeien tegen de slechten´ werd door gewillige en geïntimideerde media overgenomen. Zij vertelden ons dat vragen hoe dat was kunnen gebeuren, gelijk stond met verraad. Een debat mocht er niet komen. Er konden per definitie geen valabele politieke of morele vragen gesteld worden. Het enige antwoord mocht zijn: oorlog in het buitenland en repressie in het binnenland.

In onze naam trok de regering Bush, met een bijna unaniem akkoord van het Congres, ten oorlog tegen Afghanistan en bovendien eigende hij zichzelf en zijn bondgenoten het recht toe waar en wanneer ook militair geweld in te zetten. De brutale repercussies daarvan waren te voelen van op de Filipijnen tot in Palestina. En nu bereidt de regering openlijk een totale oorlog tegen Irak voor, een land dat niets te maken heeft met de verschrikking van 11 september.

Wat voor een wereld wordt dit als de VS-regering een blanco cheque krijgt om commando´s, moordenaars en bommen in te zetten wanneer ze maar wil?

In onze naam heeft de regering twee klassen gecreëerd binnen de VS: diegenen aan wie men de basisrechten van het wettelijke systeem op zijn minst belooft en diegenen die, zo blijkt nu, hoegenaamd geen rechten hebben. De regering arresteerde meer dan duizend immigranten en hield ze in het geheim en voor onbepaalde tijd vast. Honderden werden gedeporteerd en honderden anderen zitten nog altijd in de gevangenis. Voor het eerst in tientallen jaren zijn de immigratieprocedures verschillend voor bepaalde nationaliteiten.

In onze naam bracht de regering een vlaag van repressie over de samenleving. De woordvoerder van de president waarschuwt de mensen dat ze "moeten opletten wat ze zeggen". Dissidente artiesten, intellectuelen en proffen zien hoe hun standpunten verdraaid, aangevallen en onderdrukt worden. De zogenaamde Patriot Act en tal van andere gelijkaardige maatregelen van staatswege ­ geeft de politie ingrijpend nieuwe mogelijkheden voor huiszoeking en inbeslagname, onder het waakzaam oog van geheime rechtbanken

In onze naam heeft de uitvoerende macht stap voor stap de rol en de functie van andere takken van de overheid naar zich toe getrokken. Militaire rechtbanken die het niet zo nauw nemen met bewijsmateriaal, zonder recht om in beroep te gaan voor een burgerlijke rechtbank, worden ingevoerd door de overheid. Groepen krijgen het etiket "terrorist" opgeplakt door één pennenstreek van de president.

We moeten de hoogste officieren in dit land serieus nemen als ze zeggen dat de oorlog een hele generatie zal duren of als het hebben over een nieuwe binnenlandse orde. We staan voor een nieuwe openlijk imperialistische politiek tegenover de rest van de wereld en tegenover een binnenlands beleid dat angst zaait om de rechten te kunnen beknotten.

De gebeurtenissen van de laatste maanden kennen een dodelijk verloop, we moeten dat onder ogen zien en ons er tegen verzetten. De geschiedenis toont dat de mensen al te vaak gewacht hebben tot het te laat was om zich te verzetten. President Bush verklaarde: "Je bent met ons of tegen ons." Dit is ons antwoord: "Wij weigeren u toe te laten in naam van heel het Amerikaanse volk te spreken. Wij zullen ons recht om vragen te stellen niet opgeven. Wij zullen ons geweten niet inruilen voor een holle belofte van veiligheid. Wij zeggen: niet in onze naam. Wij weigeren deel te nemen aan deze oorlogen en wij verwerpen elke interventie die gebeurt in naam van of ten voordele van onze welvaart. Al wie over heel de wereld te lijden heeft onder deze politiek, reiken wij de hand. Wij zullen onze solidariteit tonen in woorden en in daden.

Wij, ondertekenaars van deze verklaring, roepen alle Amerikanen op samen op te staan en deze uitdaging aan te gaan. Wij steunen het huidige protest, ook al denken we dat er veel, veel meer nodig is om de moloch te stoppen. We inspireren ons op de Israëlische reservisten die, ondanks het grote persoonlijke risico, zegden: "tot hier en niet verder" en weigerden dienst te doen in de bezette gebieden in de Westbank en Gaza.

Wij putten moed uit de vele voorbeelden van verzet en bewustwording in het verleden van de VS: van de strijd tegen de slavernij ­ toen er opstanden waren en ondergronds verzet­ tot de beweging tegen de oorlog in Vietnam­ toen mensen weigerden bevelen uit te voeren of weigerden dienst te doen en anderen daar solidair mee waren. Laat ons verhinderen dat de wereld machteloos moet toekijken hoe wij zwijgen en niets doen. Laat ons de wereld eerder beloven dat wij weerstand zullen bieden tegen de oorlogsmachine en de repressie en dat we zullen mobiliseren en al het mogelijke zullen doen om het te stoppen.


Michael Albert

Laurie Anderson

Edward Asner, acteur

Russell Banks, schrijver

Rosalyn Baxandall, historicus

Jessica Blank, acteur/toneelschrijver

Medea Benjamin, Global Exchange

William Blum, auteur

Theresa Bonpane, executive director, Office of the Americas

Blase Bonpane, director, Office of the Americas

Fr Bob Bossie, SCJ

Leslie Cagan

Henry Chalfant, auteur/filmmaker

Bell Chevigny, schrijver

Paul Chevigny, professor recht, NYU

Noam Chomsky

Stephanie Coontz, historicus, Evergreen State College

Kia Corthron, toneelschrijver

Kevin Danaher, Global Exchange

Ossie Davis

Mos Def

Carol Downer, board of directors, Chico (CA) Feminist Women´s Health Centre

Roxanne Dunbar-Ortiz, professor, California State University, Hayward

Eve Ensler

Leo Estrada, UCLA professor, Urban Planning

John Gillis, schrijver, professor of history, Rutgers

Jeremy Matthew Glick, uitgever van Another World Is Possible

Suheir Hammad, schrijver

David Harvey, ere-professor antropologie, CUNY Graduate Centre

Rakaa Iriscience, hip hop artiest

Erik Jensen, acteur/toneelschrijver

Casey Kasem

Robin DG Kelly

Martin Luther King III, voorzitter Southern Christian Leadership Conference

Barbara Kingsolver

C Clark Kissinger, Refuse & Resist!

Jodie Kliman, psycholoog

Yuri Kochiyama, activist

Annisette & Thomas Koppel, zangers/componisten

Tony Kushner

James Lafferty, executive director, National Lawyers Guild/LA

Ray Laforest, Haiti Support Network

Rabbi Michael Lerner, uitgever Tikkun magazine

Barbara Lubin, Middle East Childrens Alliance

Staughton Lynd

Anuradha Mittal, co-director, Institute for Food and Development Policy/Food First

Malaquias Montoya, visueel artiest

Robert Nichols, schrijver

Rev E Randall Osburn, executive vice-voorzitter Southern Christian Leadership Conference

Grace Paley

Jeremy Pikser, scriptschrijver

Jerry Quickley, dichter

Juan Gumez Quiones, historicus, UCLA

Michael Ratner, voorzitter Centre for Constitutional Rights

David Riker, filmmaker

Boots Riley, hip hop artiest, The Coup

Edward Said

John J Simon, schrijver, uitgever

Starhawk

Michael Steven Smith, National Lawyers Guild/NY

Bob Stein, publicist

Gloria Steinem

Alice Walker

Naomi Wallace, toneelschrijver

Rev George Webber, ere-voorzitter NY Theological Seminary

Leonard Weinglass, advocaat

John Edgar Wideman

Saul Williams, spoken word artist

Howard Zinn, historicus


Contact the Not In Our Name statement

 nionstatement@hotmail.com

Bron: Guardian Unlimited



Website: http://www.internationalanswer.org
 

Lees meer over: wereldcrisis

aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.