english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
'Embargo erger dan Saddam.' (Human Shields)
vlo - 27.01.2003 22:45

"De oorlog heeft alleen een commercieel doel, geen humanitair", roept een Iraakse vrouw uit. Zij staat bij de manifestatie bij het VS-consulaat in Amsterdam ter gelegenheid van de 'human shields' die een tour houden door Europa en maandag een bezoek brachten aan Nederland. De menselijke schilden willen naar Irak trekken om de oorlog daar te voorkomen. [Zie ook foto's:  http://indymedia.nl/nl/2003/01/8839.shtml]

Human Shields
Human Shields

"Wie moet bestraft worden? Het volk of het regime?", vraagt een spreker van het Irak Platform aan het 50-tal publiek op het museumplein. "Gewone Iraakse mensen zijn het slachtoffer en zij moeten beschermd worden. Maar na jaren van dictatuur staat het volk nu weer een nieuwe ramp te wachten. Wij zijn tegen de oorlog en tegen de dictatuur."

"Er is maar een echte manier om de oorlog in Irak te stoppen, en dat is door met zijn allen massaal naar Irak te gaan", roept Kenneth Nichols, de volgende spreker op het Museumplein. Ken Nichols is met een groep 'human shields' even op bezoek tijdens de reis door Europa die in eerste instantie eindigt in Irak. In eerste instantie, "want als we deze oorlog hebben gestopt, dan gaan we meteen door naar landen als Palestina en Tjetsjenië waar ook mensen gedood worden door regeringen."

De Human Shields groep is nu nog met 50 deelnemers, waaronder media-activisten. Ze hopen uiteindelijk op zo'n 70 mensen uit te komen in "deze eerste golf van menselijke schilden". Zaterdag verlieten ze Londen.

Een aantal mensen gaat niet mee naar Irak, maar zij zijn wel in de bus. Een daarvan is de moeder van Ken. Zij zegt erg trots te zijn op de moed die haar zoon heeft, als ook van al die andere mensen die naar Irak trekken. "Ik heb zoveel nieuwe mensen met diverse achtergronden ontmoet deze laatste dagen. Dit is allemaal heel erg inspirerend. Een nieuw perspectief over de wereld is bij mij aan het ontstaan."

Over twee weken komen de bussen aan in Istanbul, Turkije. Sinds zondag zijn ze al in Parijs, waar een persconferentie is gegeven. Helaas konden de bussen Nederland niet in. De viaducten zouden hiervoor te laag zijn. Via andere wegen zonder viaducten rijden, mag volgens de regels alleen met een lege bus... Daarom kwam, met de trein uit Parijs, alleen een kleine delegatie van de groep.


propaganda

"Hier stond ik in juli ook", zegt Ken Nichols, doelend op het VS-consulaat op het Museumplein achter de truck met de installatie. Ken is tevens asielzoeker uit Hawaii en vreest voor zijn leven in de VS. Hij weigert nog Amerikaans staatsburger te zijn. Hij leverde zijn paspoort in, maar hij kreeg pardoes een nieuwe. Die heeft hij bij het consulaat ritueel verbrand.

"Bush is duidelijk de gevaarlijkste man van de wereld. Er is gelukkig erg veel oppositie tegen zijn beleid. Maar de pro-oorlog propagandamachine is enorm. De tv-stations in de VS zuigen de mensen de oorlog in."

"Ook ik ben schuldig aan massamoord", is de stellige overtuiging van de oud-marinier die in de Golfoorlog een ondersteunende functie had. "Door belasting te betalen in de VS, stemde ik in met dit systeem van massavernietiging. Dit wil ik goedmaken door niet langer passief toe te kijken op mijn bank voor de tv. Want al stemmend verbeter je de wereld niet. We moeten meer doen, om van deze wereld eindelijk die plek te maken die het al jaren had kunnen zijn."

"Jíj moet de verandering in deze wereld zijn", voegt Nieuw-Zeelander Briggs later toe. Hij heeft Ken Nichols geholpen met het opzetten van de campagne en voor kantoorruimte in Londen gezorgd. "Onze route staat nog niet precies vast", zegt hij. "Over twee weken komen we aan in Istanbul, maar we weten nog niet hoe we de grens met Irak oversteken."

"Als ze de oorlog uitstellen", refereert hij naar recente ontwikkelingen binnen de VN Veiligheidsraad, "dan is er meer tijd om mensen naar Irak te krijgen."

Cor Keijser, die namens Voices of Wilderness ook naar Irak trekt, is sceptisch over de plannen van de Human Shields om met zijn duizenden naar Irak te gaan. "De mensen in Irak hebben al zo weinig voedsel." Cor gaat over een maand voor veertien dagen naar Baghdad. Voices of Wilderness heeft elke veertien dagen een nieuwe delegatie van veertien personen in Baghdad.

De activist vindt dat we af moeten zien van 'zinloos oorlogsgeweld'. "Politici zijn slecht geïnformeerd. We moeten afgaan op feiten. Blix, de huidige baas van de wapeninspecteurs, heeft jaren geleden al in zijn boek vastgesteld dat Irak niets meer voorstelt en geen echte bedreiging vormt."


sancties

Bij de manifestatie is een groep Iraakse vluchtelingen aanwezig. Zij hebben zich georganiseerd in het Iraaks Platform. Ook zij denken dat de feiten geen enkele rol spelen in de oorlogspropaganda.

"Ons primaire doel is gerechtigheid, om het volk van Irak te helpen. En de oorlog voorkomen is daarmee dus ook het doel", zegt de spreker van het Iraaks Platform van Iraakse Zelforganisaties in Nederland. Hij is blij met de solidariteit van de Human Shields.

"Die oorlog veroorzaakt alleen maar ellende. Ellende voor de mensen en ellende voor het milieu. Volgens deskundigen leidt de oorlog tot meer dan een half miljoen slachtoffers en een miljoen vluchtelingen. Er zijn andere manieren om oplossingen te vinden, via de politieke weg bijvoorbeeld."

"Na jaren van dictatuur, staat de bevolking nu voor een nieuwe ramp. Wat is dit voor een democratie als zij zo maar oorlog beginnen als ze dat willen? De weg naar vrijheid en democratie is geen oorlog."

Volgens de spreker is het niet Saddam, maar vooral de VS die verantwoordelijk zijn voor de huidige crisis. Zij hebben Saddam in het zadel geholpen en gehouden.

De Iraakse vluchteling is bovendien tegenstander van de 'slimme sancties'. "Die sancties komen alleen ten goede van de Iraakse leider Saddam Hussein en zijn regime", meent hij. "Zij komen ten kwade van het volk. Al het voedsel en de medicijnen komen in handen van Saddam. Door de sancties is negentig procent van de mensen afhankelijk gemaakt van de autoriteiten."

"Die economische embargos zijn inmiddels nog erger dan Saddam", voegt José van de Raad van Kerken toe. Zij is onlangs in Irak geweest en verwijst naar het aantal zieken in Irak en het gebrek aan medicijnen.

"De medicijnen voor kanker bijvoorbeeld mogen het land niet in. Dit is vanwege de economische embargo's die zijn afgeroepen op Irak", zegt zij. Deze medicijnen zouden wel eens gebruikt kunnen worden voor andere doelen, zoals voor het maken van biologische wapens, zeggen de Verenigde Staten.

Er zijn veel mensen ziek in Irak, veel meer dan in omringende landen. Vooral kanker, onder meer als gevolg van verarmd uranium dat de NAVO-eenheden gebruiken in hun wapens, komt erg vaak voor. Bij kinderen komt leukemie zeven keer vaker voor dan in Nederland. En waar in Nederland negentig procent hiervan geneesd, sterft in Irak bijna ieder kind als gevolg van deze ziekte.


speelgoed

Vantevoren had de organisatie van de manifestatie de mensen opgeroepen om kleding en speelgoed met de groep menselijke schilden mee te geven. Omdat de dubbeldeksbussen het land niet in mochten, was alleen een kleine delegatie van de groep met de trein naar Amsterdam vanuit Parijs gekomen. Zij trokken de oproep in, want de groep kon de spullen nu niet meenemen.

Maar Sussan was speciaal gekomen om speelgoed te geven. Ze had een volle bagpackrugzak bij zich, met maar liefst veertien kleurboeken, veertien dozen potloden, een bal en twee tamboerijnen, en een knuffel en vijf puzzles. Zij was niet op de hoogte dat de delegatie haar spullen niet mee kon nemen.

Als zij na afloop van de manifestatie even praat met menselijk schild Ken Nichols, besluit ze opeens haar hele rugtas te geven. Ze vindt het geen zonde van die dure tas. "Wat kan ik anders doen? De een geeft een tas, de ander zijn leven." Nichols omhelst haar, opent de tas en stopt de andere knuffels die hij had gekregen er ook in.


lees verder:

Human Shields - photos
 http://www.indymedia.nl/nl/2003/01/8839.shtml

Video: menselijke schilden vertrokken uit Londen
 http://www.indymedia.nl/nl/2003/01/8808.shtml

Human Shields reizen via Amsterdam naar Irak
 http://www.indymedia.nl/nl/2003/01/8771.shtml

Bussen te hoog voor viaducten (scrolldown)
 http://www.indymedia.nl/nl/2003/01/8771.shtml

Foto's: Karavaan menselijke schilden vertrokken
 http://www.indymedia.nl/nl/2003/01/8793.shtml

Acties tegen oorlog in Irak zetten door (overzicht)
 http://www.indymedia.nl/nl/2003/01/8669.shtml

Menselijke schilden voor Irak 27 jan in A'dam
 http://www.indymedia.nl/nl/2003/01/8666.shtml

Interview Koekoeroe met Kenneth Nichols 07.2002
 http://www.indymedia.nl/nl/2002/07/5113.shtml

Ken Nichols to burn U.S. Passport 06.2002
 http://www.indymedia.nl/nl/2002/06/5063.shtml

Homepage Human Shields
 http://www.humanshields.org

Voices of Wilderness
 http://www.voicesuk.org/

Website: http://www.humanshields.org
 

Lees meer over: wereldcrisis

aanvullingen
De schatingen 
28.01.2003 01:04

3 a 4 100 cruisemissiles per dag, de eerste weken van maart.
3 a 4 100 duizend doden.

MOORDENAARS!

Reportage en interview Human Shields op AT5 
M02 - 28.01.2003 01:25

Op de Amsterdamse TV zender AT5 in het nieuws een redelijke reportage over de Human Shields bij het Amerikaanse consulaat.
Daarin een interview met Ken Nichols.
Het AT5 Nieuws van maandag wordt om de ca. 33 min. herhaald t/m dinsdagmiddag.

AT5 teletext en www.at5.nl:
"WEINIG ANIMO PROTEST TEGEN OORLOG"

"Terwijl de spanning in de wereld hoog
oploopt, kwamen er maandag slechts
enige tientallen activisten opdagen
bij een demonstratie op het Museumplein
tegen een mogelijke oorlog tegen Irak. "

Maar gelukkig wel een aankondiging op AT5 text:

"Op zaterdag 15 februari zal in
Amsterdam, en in andere hoofdsteden
van Europa, opnieuw een protest worden
gehouden tegen de dreigende oorlog."

Website: http://www.at5.nl/nieuws/text/page.phtml?page=107
 
Interview Ken Nichols ook op TVNH 
M02 - 28.01.2003 01:36

Een andere reportage is te zien in het TVNH Nieuws.
En dit wordt om de 19 minuten herhaald t/m dinsdagmiddag.
TV NoordHolland is wereldwijd te zien via een live RealVideo stream:

 http://live.dds.nl/5.ram
of:

Website: http://www.tvnh.nl/tvpopup/index_newtv.php3
 
RTVNH text 
M02 - 28.01.2003 01:52

Heeft een iets mildere kop dan AT5 text:
"Demonstratie tegen oorlog Irak"


Website: http://www.rtvnh.nl/index.php3?menuID=216&page=114
 
fotoreportage Ken Nichols O'Keefe in Amsterda 
28.01.2003 01:57Website: http://www.photoart.nl/Local031/HumanShields.htm
 
fotoreportage schlijper 
28.01.2003 02:00Website: http://www.schlijper.nl/archive/2003/01/27.html
 
15 februari landelijke demo in Amsterdam 
28.01.2003 02:31Website: http://www.indymedia.nl/nl/2003/01/8700.shtml
 
TVNH report (video on demand) 
Human Shields Supporter - 28.01.2003 06:34

TV News report january 27 from TVNH (TV North Holland) in dutch about Human Shields protest at U.S. Embassy Amsterdam.

Includes interview in english with Ken Nichols O'Keefe.

Play RealVideo file (45kbps)
 http://www.rtvnh.nl/RARM-creator.php3?file=/modules/wasmod.rtvnhftped/mediafiles/TVNH_Nieuws_27_januari.rm

ATTENTION! The news report about Human Shields starts after about 10 minutes from beginning video
(check counter, bottom right on RealPlayer)

Download free RealPlayer 8 Basic here:


Website: http://forms.real.com/real/player/blackjack.html
 
Amerikaanse militairen over deze materie 
29.01.2003 03:54

Human Shields


“Iraq announced in late December that it will recruit and receive volunteers from Arab and Western countries to serve as human shields who would be deployed to protect sensitive sites. This is a deliberate recruitment of innocent civilians for the purpose of putting them in harm's way should a conflict occur. The last time Iraq used people as human shields was in December of 1998, when Iraq failed to comply with U.N. arms experts and coalition forces began Operation Desert Fox. A year earlier, the Iraqis encouraged hundreds of Iraqi families to put themselves at risk as voluntary human shields at palaces and strategic facilities in Iraq when Iraq refused to allow U.N. inspectors access to government sites.”
Chairman of the Joint Chiefs of Staff Air Force Gen. Richard Myers, Defense Dept. News Briefing, Jan. 15, 2003

“I'd like to note that it is illegal under the international law of armed conflict to use non-combatants as a means of shielding potential targets. And Iraq’s action to do so would not only violate this law, but also be considered a war crime in any conflict. Therefore, if death or serious injury to a non-combatant resulted from these efforts, the individuals responsible for deploying any innocent civilians as human shields would be guilty of grave breaches of the Geneva Convention.”
Myers: Defense Dept. News Briefing, Jan. 15, 2003

Website: http://www.defendamerica.mil/iraq/jan2003/irq011903a.html
 
Een begaanbare weg naar vrede voor Irak 
tekst van toespraak gehouden op manifestatie - 29.01.2003 18:31

Cor Keijser vertrekt begin februari voor 14 dagen voor een vredesmissie naar Irak. “Al meer dan 10 jaar wordt er OVER Irak en OVER de Irakezen gesproken maar de stem van Irakezen zelf dringt niet tot ons door.”... zie link

Website: http://indymedia.nl/nl/2003/01/8884.shtml
 
achtergrond verhaal 
Ravage, actieblad - 31.01.2003 21:34

Meer over het Human Shields project en een vergelijkbaar initiatief vanuit Nederland:

 http://www.antenna.nl/ravage/humanshields.htmWebsite: http://www.antenna.nl/ravage/
 
Petitie voor de VS: War Is Not The Answer 
11.02.2003 13:01

Tijdens de manifestatie maandag 27 januari op het Museumplein te Amsterdam, werd aan de president van de VS een petitie aangeboden. Het consulaat van de VS wilde de petitie niet in ontvangst nemen en dus werd de brief per gewone post verstuurd. Hierbij een copie van de brief.

Website: http://www.indymedia.nl/nl/2003/02/9026.shtml
 
Nichols vast in gevangenis 
tjp - 08.02.2003 21:41 - 2 aanvullingen - 11.02.2003 13:03

Ken Nichols O’Keefe, founding member of the TJP Human Shield Action, has been refused entry into Turkey and is now being detained in Italy. He may be forced to return to the USA.

Website: http://indymedia.nl/nl/2003/02/9114.shtml
 
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.