english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Een begaanbare weg naar vrede voor Irak
posted by robin - 29.01.2003 13:35

Cor Keijser vertrekt begin februari voor 14 dagen voor een vredesmissie naar Irak. “Al meer dan 10 jaar wordt er OVER Irak en OVER de Irakezen gesproken maar de stem van Irakezen zelf dringt niet tot ons door.”

Photo: Jan Blankestein | Schildering van Iraaks Platform
Photo: Jan Blankestein | Schildering van Iraaks Platform

Dit is de tekst van zijn toespraak.

Amsterdam, Museumplein 27 januari 2003

Het wordt tijd, dat er geluisterd wordt naar het Irakese volk. Al meer dan 10 jaar wordt er OVER Irak en OVER de Irakezen gesproken maar de stem van Irakezen dringt niet tot ons door. De berichtgeving over Irak is steeds eenzijdig en negatief. Als lid van een Amerikaanse vredesdelegatie die begin februari naar Irak vertrekt, hoop ik stem te kunnen geven aan gewone mensen uit verschillende lagen van de bevolking in Irak.
Die stemmen zijn er ook. Eén voorbeeld: in de Franse krant le Monde mocht een gevluchte Irakees deze week zijn visie op de crisis rond Irak geven. Hij zei het volgende:
Als er door de wapeninspecteurs wapens worden gevonden, zal de regering van de USA zeggen: Irak heeft gelogen en dus gaan wij bombarderen. Als de wapeninspecteurs geen wapens vinden, zal de regering van de USA zeggen: Irak heeft de wapens heel slim verborgen en dus gaan wij bombarderen.

Het wordt tijd, dat er geluisterd wordt, niet alleen naar het Irakese volk, maar ook naar de stem van die groeiende groep Amerikanen, die al jarenlang hun protesten laten horen tegen het wapengekletter van het Bush regiem. Wanneer je kijkt en luistert naar de Nedelandse media dan krijg je ook van de USA een vertekend beeld. Je zou geneigd zijn om te denken, dat bijna alle Amerikanen arrogant, imperialistisch en oorlogzuchtig zijn. Dat beeld is eenzijdig en negatief.. Er zijn miljoenen Amerikanen die weten, dat het gebruikelijke beeld van Irak een product is van de propagandamachine van hun overheid. En vele honderduizenden Amerikanen zijn in de afgelopen jaren de straat op gegaan om deze propaganda te ontzenuwen en ertegen te protesteren. Bovendien zijn er sinds 1996 al ruim 60 vredesdelegaties vanuit de USA naar Irak gegaan met één duidelijke boodschap: wij, Amerikanen, willen vrede en wij weten, dat er met vreedzame middelen een einde gemaakt kan worden aan het conflict.

Het wordt tijd dat deze Irakese en Amerikaanse stemmen gehoord worden, zodat ook de rest van de wereld in actie komt voor vrede zonder geweld. Gelukkig beginnen onze media heel voorzichtig iets te laten zien en horen van stemmen uit Irak en uit de USA. Sinds kort horen we ook kritische geluiden uit Frankrijk en Duitsland. Zij pleiten voor het zoeken van vreedzame oplossingen. Zij wijzen het bombarderen als drukmiddel af. Met enige spot zegt men in de Duitse pers: Irak hoort volgens Bush bij de as van het kwaad, laat Frankrijk samen met Duitsland dan de as van het goede mogen zijn. Laat de rest van Europa dit goede voorbeeld asjeblieft volgen. Indien bommen gooien de oplossing zou zijn dan kun je je afvragen of er volgend jaar misschien bommen op Ulster of op Cyprus of op Wit Rusland of Saoudie Arabië gegooid moeten worden om een conflict op te lossen of om terroristen te verdrijven.

-Het wordt tijd-


Het wordt tijd, dat stemmen gehoord worden van mensen die zich wereldwijd inzetten voor vrede. Voor de media is hier een cruciale rol weggelegd. Daarom is het belangrijk dat de media hier vandaag goed vertegenwoordigd zijn. U kunt het zwart-wit schema, dat een aantal regeringswoordvoerders hanteren, van commentaar voorzien. Is het niet één van de belangrijkste taken van journalisten en persfotografen om de werkelijkheid achter de rookgordijnen van regeringswoordvoerders aan het licht te brengen? In veel landen van de wereld zijn journalisten genoodzaakt om zelfcensuur toe te passen. Soms krijg je de indruk, dat ook in zogenaamd democratische landen de journalisten op grote schaal aan zelfcensuur doen. Gelukkig zijn er ook voorbeelden van het tegendeel. De eerder genoemde Franse krant Le Monde is daar een voorbeeld van. Deze krant publiceert regelmatig over bijvoorbeeld de betrokkenheid van de Fanse regering of van het Fanse leger bij in Afrika gepleegde oorlogsmisdaden. Nederlandse media zouden zo’n voorbeeld op grote schaal kunnen volgen.

Komend weekend vertrek ik naar Irak, samen met dertien gewone Amerikanen.
Deze Amerikaanse vredesdelegatie hoopt naar twee kanten een heel klein steentje te kunnen bijdragen aan ontspanning en aan vrede in het midden oosten. Vredesdelegaties weten uit vele eerdere ervaringen, dat hun komst een sterke bemoediging is voor de gewone bevolking in het gastland. En daarnaast kunnen vredesdelegaties ertoe bijdragen, dat in eigen land de steun voor een vreedzame oplossing zo sterk wordt, dat regeringen afzien van zinloos oorlogsgeweld.

Rest mij nog één punt. Al vaker is gebleken, dat vredeswerkers vele malen beter zijn geïnformeerd dan de verantwoordelijke politici. Daarom zouden kiezers de politici moeten vragen zich beter te informeren. Alleen op grond van betrouwbare informatie mogen politici moeilijke knopen doorhakken. Nog één voorbeeld:
De voormalig wapeninspecteur Scott Ritter heeft van 1991 tot 1998 in Irak gewerkt aan de vernietiging van wapens. In een boek, dat hij kort geleden schreef staat duidelijk te lezen, dat de militaire kracht van Irak niets meer voorstelt. Bovendien zegt hij, dat er geen enkele band bestaat tussen Al Qaida en Saddam Hussein. De consequenties van een oorlog van de USA en Engeland noemt hij ronduit rampzalig.

Ik sluit me graag bij deze Amerikaanse wapeninspecteur aan. Door zijn boek heeft hij mij duidelijk gemaakt, dat de weg van Martin Luther King en van Mandela weliswaar niet over rozen gaat, maar dat het wel voor de hele wereld de enig begaanbare weg naar vrede.



Vredesmissie naar Irak

Leeuwarder Cor Keijzer neemt deel aan Amerikaanse vredesdelegatie


Van 2 tot 15 februari 2003 bezoekt een Amerikaanse vredesdelegatie Irak. De delegatie bestaat uit dertien Amerikanen en één Nederlander, Cor Keijzer uit Leeuwarden, bestuurslid van Church & Peace International. Enerzijds is het de bedoeling om de bevolking van Irak te bemoedigen en naar hun verhaal te luisteren. Anderzijds zoekt elk delegatielid in eigen land steun voor een vreedzame oplossing van het conflict.

Het zenden van vredesdelegaties is een initiatief van het Christian Peacemakers Team (CPT) in de USA. Het is de vijfde vredesdelegatie van CPT sinds september 2002, die Irak bezoekt. Vanuit Amerika zijn al veel meer vredesinitiatieven ondernomen. Zowel door mensen in Irak als door gevluchte Irakezen worden deze initiatieven met grote instemming begroet. Het dreigen met oorlog en het opleggen van sancties brengt de wereld geen vrede.

Cor Keijzer vindt dat het tijd wordt, dat er geluisterd wordt naar het Irakese volk.
“Al meer dan 10 jaar wordt er OVER Irak en OVER de Irakezen gesproken maar de stem van Irakezen zelf dringt niet tot ons door. De berichtgeving over Irak is vaak eenzijdig en negatief. Als lid van deze vredesdelegatie hoop ik stem te kunnen geven aan gewone mensen uit verschillende lagen van de bevolking in Irak. En het wordt ook tijd, dat er geluisterd wordt naar de stem van die groeiende groep Amerikanen, die al jarenlang hun protesten laten horen tegen het wapengekletter van het Bush regiem. Voor de media is hier een cruciale rol weggelegd. Bijvoorbeeld om te berichten over de sancties die inmiddels meer dan een miljoen gewone Irakezen het leven kostten. Of over de talloze Amerikaanse en Engelse bombardementen die ook nu al plaatsvinden.”
 

Lees meer over: wereldcrisis

aanvullingen
'Embargo erger dan Saddam.' (Human Shields)  
zie ook - 29.01.2003 13:37




Website: http://indymedia.nl/nl/2003/01/8850.shtml
 
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.