english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Children Peace Race Baghdad: 12-19 april 2003
jan - 26.02.2003 12:11

Fire Gym, een Brusselse sportclub is zopas met 47 deelnemers terug van een Vredesweek en Peace Race in Baghdad. Op 12 april 2003 vertrekken zij opnieuw voor een programma van solidariteit met scholen, sportclubs en de kinderen van Saddam City.

Kinderen van Baghdad
Kinderen van Baghdad

Ontmoeting met Dr Hudda Amash, verantwoordelijke in de Baath-partij voor jeugd en onderwijs. 18/2/2003. Aangevuld met elementen uit haar speech voor de vredesconferentie op donderdag 20/2/2003.

« In het westen wordt verteld dat Saddam Hoessein een dictator is, maar jullie zullen zelf wel zien dat je vrij kunt spreken met alle jongeren van de conferentie. Wij hebben ook een parlement met verkozen volksvertegenwoordigers. Daar worden zeer levendige debatten gehouden, die open zijn voor het publiek. Alle politieke functies berusten op verkiezingen. Niemand wordt aangeduid door hogerhand. Er zijn in ons land 150 kranten, die niet door de regering gepubliceerd worden. En er zijn 110 NGO’s die hun eigen statuten en programma hebben. Deze morgen was er een internetverbinding van een middelbare school met Japanse studenten. En zaterdag is er een gelijkaardige verbinding tussen de universiteit van Bagdad en studenten in Chicago.

Het kan zijn dat ons systeem niet georganiseerd is zoals in het westen. Maar dat betekent niet dat er geen democratie is. Wat is er trouwens democratisch aan de houding van de VS ? 600 jongeren uit de VS hadden zich opgegeven voor deze vredesconferentie, maar ze werden op het laatste moment tegengehouden door hun regering. Sommigen zitten vast in Turkije en Syrië. Is het westerse kiesstelsel het enige criterium voor democratie ? Dan is de democratie wel in grote problemen. Was er een volledig ontwikkelde democratie in de Europese landen tijdens de eerste en de tweede wereldoorlog ? Hoe moeten wij dan de democratie ontwikkelen ? Neem het embargo en de oorlog weg en we zullen de democratie volledig ontwikkelen ».

« In het westen zeggen ze dat Irak zijn massavernietigingswapens moet ontmantelen. Irak was volledig ontwapend midden 1993. We hebben de oorlogsschade aan andere landen volledig gecompenseerd. Toch blijven de wapeninspecties doorgaan. Ze inspecteerden zelfs scholen en crèches. Ze inspecteerden de oude universiteit, de duizenden jaren oude Al Mustansiriya-school. Die school is ‘haram’, heilig. Een gewapende soldaat of politie agent mag daar niet binnenkomen. Toch werd daar geïnspecteerd. Ik ben zelf professor biologie, ik geef les aan studenten geneeskunde. Zoals overal in de wereld moeten studenten geneeskunde leren wat de oorzaken zijn van ziektes. Maar in Irak is dat blijkbaar een misdaad. De wapeninspecteurs respecteerden zelfs de examens niet. Terwijl de examens bezig waren, kwamen ze binnenvallen. Alle studenten moesten buitengaan, zodat de wapeninspecteurs onder de steoelen konden kijken of er bommen lagen. Nadat ze (natuurlijk) niets gevonden hadden, mochten de studenten terug binnengaan om hun examens af te maken. Natuurlijk mislukten dat jaar heel veel studenten. En toch hebben we alle inspecties getolereerd ».

« In het westen zeggen ze dat Irak banden heeft met het internationaal terrorisme. Maar Irak heeft geen internationale vliegvelden meer, want die zijn gesloten door het embargo. Door hetzelfde embargo en door de economische crisis hebben we ook geen vliegtuigen van betekenis meer. Bovendien wordt Irak sinds de golfoorlog intensief gecontroleerd door satelieten ». Wij hebben echter wel een verband gevonden. Twee van onze gidsen heetten Osama ! !

Dieter vertelt over het complete stilzwijgen van Jaques Rogge rond de kwestie Irak. De Olympische Spelen hebben nochtans altijd een imago hooggehouden van vrede, maar nu laat de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comitee niets van zich horen. Hij reageerde zelfs niet op een brief van Fire Gym. Hij laat zich daarbij ergens ontvallen « als de VS winnen ».

Dr Hudda reageert onmiddellijk : « Je doet net alsof het een vast gegeven is dat de VS gaan winnen. Irak is goed georganiseerd. Wij zijn Afghanistan niet. Het zou kunnen dat de VS winnen, maar het zal een korte overwinning zijn. Want op langere termijn zal de haat zo groot zijn, dat ze zullen verliezen. Maar als de VS winnen, lopen we allemaal gevaar. Ons regime is van deze tijd, progressief en modern. Als we verliezen, zullen we een opstoot van fundamentalisme meemaken. Heb je de foto van een lachende Osama Bin Laden gezien in de krant ? Ik weet niet meer zeker of het The New York Times of The Washington Post was. Met de nieuwe agressie van de VS ziet hij zijn kans schoon om over de hele wereld jongeren te rekruteren voor het fundamentalisme. Alle soorten fundamentalisme trouwens. Niet alleen islam fundamentalisme. Dan zetten we stappen achteruit. Kijk maar naar Afghanistan ».

Christophe : « Het enige dat we het Irakeze volk vragen, is dat ze het hoofd hoog houden. In België hebben we D’Orazio gehad. Hij werd door iedereen verguisd, maar door zijn onverzettelijkheid slaagde hij erin dat zijn fabriek heropend werd. Terwijl andere, veel modernere bedrijven gesloten werden, met alle gevolgen vandien. Dat is wat de werkende bevolking in België nodig hebben ».

Dr Hudda (fel geëmotioneerd, met tranen in de ogen) : « Dat zullen we zeker doen ».

Er is ook nog een vraag over de Europese houding (ik weet niet meer wie hem stelde). Dr Hudda : « De tijden zijn veranderd sinds de val van de muur en de USSR. In het begin hadden de Europese landen dat niet door. Zij gingen ervan uit dat de VS nog altijd hun geallieerden waren. Het heeft 10 jaar geduurd eer de Europeanen inzagen dat de VS een eigen agenda hadden. Dat verklaart hun twijfelende houding ». Ik heb de indruk dat Dr Hudda toch het imperialistische karakter van Europa onderschat. Hun twijfelende houding wordt eerder verklaard door het feit dat ze dezelfde bedoelingen hebben als de VS, maar de militaire kracht niet hebben om die te verwezenlijken.

Op de conferentie wordt er nog gevraagd waarom er geen eenheid is in de islam-wereld.

Dr Hudda : « Ik verwacht dat ook niet. Islam is een godsdienst. De christelijke wereld is ook niet één staat omwille van de godsdienst. Ik verwacht eerder een eenheid van de arabische wereld op basis van de nationaliteit. Zoals Duitsland in de 19e eeuw één staat is geworden ».

Milly


- E-Mail: jan@steun.be Website: http://www.peacerace.be
 

Lees meer over: wereldcrisis

aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.