english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
De steeds grotere rol van Zuid-Amerika
YellowTimes.org - 22.04.2003 19:51

(PINR) – Het Andesgebied in het noorden en westen van Zuid-Amerika zal ongetwijfeld steeds belangrijker worden voor de Bush administratie en het speerpunt van hun buitenlands beleid, de “strijd tegen het terrorisme”, nu instabiliteit in de regio toeneemt en de olieproductie naar verwachting zal toenemen.

Venezuela heeft het afgelopen jaar regelmatig de kranten gehaald, sinds de gepoogde coup in april 2002. President Hugo Chavez was enkele uren afgezet, waarna hij weer aan macht werd geholpen door loyalisten uit zijn eigen leger.

De daaropvolgende poging om de democratisch verkozen regering van Venezuela dwars te zitten kwam afgelopen december, toen leiders van de oppositie aanspoorden tot een “algemene staking” als protest tegen het presidentschap van Chavez. In veel gevallen was deze staking echter meer een “buitensluiting”, aangezien leiders van de oppositie en hooggeplaatste managers letterlijk de deuren van werkplekken op slot deden voor de arbeiders, zodat ze ogenschijnlijk op straat waren om deel te nemen aan de protesten.

Na twee maanden verkruimelde de staking en bleef Chavez, tot ongenoegen van velen in Washington, opnieuw aan de macht. Onlangs organiseerden aanhangers van Chavez bijeenkomsten in Carácas om het eenjarig bestaan van de gefaalde coup te vieren.

Het afgelopen jaar is door velen gezien als een overwinning voor linkse agenda’s in Venezuela, in de regio en, op nog grotere schaal, op het halfrond. Dit is Washington duidelijk niet ontgaan; staatssecretaris van de V.S. Colin Powell merkte vorige week op dat hij “zich zorgen maakt over de waarde die Chavez hecht aan bepaalde democratische instituten die wij als van levensbelang beschouwen voor een democratie.”

De afgelopen weken is Venezuela ook opvallend betrokken geraakt bij zijn belangrijke buurman in het westen, Colombia. Net als anti-Chavez elementen in Venezuela heeft Bogota Carácas ervan beschuldigd niet alleen te sympathiseren met Colombiaanse linkse guerrilla’s, maar ze ook onderdak te bieden op Venezolaanse bodem in afgelegen grensgebieden. De Colombiaanse regering, op de hoogte gebracht door verslagen van dorpelingen die aan de noordoostgrens met Venezuela wonen, is ook een onderzoek aan het uitvoeren naar vermeende Venezolaanse militaire acties binnen de grenzen van Colombia tegen rechtse Colombiaanse paramilitaire troepen, die strijd voerden tegen de Revolutionaire Gewapende Troepen van Colombia (FARC).

Vice-president Jose Vicente Rangal van Venezuela heeft de beschuldigingen verworpen. Hij beweert dat Colombiaanse paramilitairen Venezuela waren binnengetrokken: “Dit maakt deel uit van een arsenaal van leugens die permanent worden gebruikt om Venezuela in diskrediet te brengen en het land eruit te laten zien als een vluchthaven voor guerrilla’s en andere elementen die betrokken zijn bij het geweld in Colombia.”

Chavez zal op 23 april met de onlangs verkozen Colombiaanse president Alvaro Uribe spreken over deze meningsverschillen, die van wereldwijd belang zijn.

Een indicatie van de manier waarop sommigen in Washington tegen de huidige situatie aankijken is een duidelijk hoofdartikel uit de Washington Times van 16 april, dat alarmerend enkele zaken opmerkte: “Colombiaanse narcotische en terroristische groeperingen zijn hun geweld aan het verspreiden buiten Colombia. Hen is toevlucht gegeven in Venezuela, ze zijn betrokken bij cocaplantages in Peru, zitten achter drugsgerelateerd geweld in Brazilië en gaan op rooftocht in Ecuador. Dit regionale aspect van het Colombiaanse probleem heeft een gevaarlijke dynamiek ontwikkeld. Ooggetuigen beweren dat het Venezolaanse leger heeft gekozen welke narcoterroristische groep ze steunen en diens tegenstanders in Colombia bombarderen. Tot dusver is het Colombiaanse antwoord ingehouden. Als het bombarderen echter doorgaat, zou de situatie kunnen ontaarden in een conflict.”

Dergelijke gebeurtenissen en de gemiddelde reacties die er op zijn gekomen laten zien hoe iedere regio, ieder conflict op de wereld, makkelijk vervormd en gepresenteerd kan worden om samen te vallen met het paradigma van de “strijd tegen het terrorisme”. De Uribe administratie weet dat het gemakkelijk de aandacht van Washington kan krijgen door gebruik te maken van het retorische lexicon dat de “strijd tegen het terrorisme” biedt – het enige dat gedaan hoeft te worden om nadruk te leggen op de ernst van een situatie of om daden te rechtvaardigen is de tegenstanders in het hokje ‘terrorist’ te plaatsen.

Chavez, Rangal en andere uitgesproken leden van het Venezolaanse leiderschap zijn ook goed bekend met de bruikbaarheid van zulke propaganda, maar dan vooral van de andere kant, omdat ze zich vaak moeten verdedigen tegen verschillende beschuldigingen van ‘terrorisme’.

Hoewel Washington de indruk wekt zich afzijdig te houden, is ze dat niet. Ze heeft al enkele keren in het afgelopen jaar laten weten zich zorgen te maken over en zich in te zetten voor Colombia. Tijdens een toespraak in Bogota op 4 december 2002 beloofde Colin Powell aan Colombia: “Als ik terugkom in Washington, zal ik voor ons Congres pleiten voor volledige subsidiering van onze Colombiaprogramma’s. Dit is een samenwerking die werkt en een samenwerking die we moeten vasthouden en waarin we moeten investeren.” Later voegde hij toe: “Ik zou graag in staat zijn meer geld te krijgen voor Plan Colombia maar er zijn, zoals jullie weten, grenzen aan wat de Verenigde Staten doen kunnen in ons eigen land en over de wereld.”

Colombia werd ook op belangrijke wijze genoemd in het Amerikaanse overheidsrapport uit 2002 over mensenrechten: als de bron van 44 procent van terroristische aanslagen op Amerikaanse interesses in de vorm van het FARC.

Colombia’s olieproductie, hoewel vele malen kleiner dan die van Venezuela, is nog steeds een van de grootste van Latijns-Amerika. Veel buitenlandse bedrijven, zoals Occidental Petroleum uit Los Angeles hebben er grote investeringen. Ook de olieproductie van Ecuador zal naar verwachting toenemen over de komende jaren en zou zoveel als 600 000 vaten per dag kunnen bedragen in 2005.

Op dit moment beweren Venezolaanse functionarissen dat ze “bewijs” hebben dat de Verenigde Staten betrokken waren bij de coup van april 2002, die erop gericht was president Hugo Chavez te verwijderen. Zoals was te verwachten heeft de ambassade van de VS in Carácas dit ontkend en de beweringen leugens genoemd.

Na recente verkiezingen zijn Lula da Silva in Brazilië en Lucio Gutierrez in Ecuador aan de macht gekomen. Beiden worden beschouwd als populistisch en er wordt verwacht dat ze gemakkelijk neoliberalen zenuwachtig krijgen over de toestand van de Zuid-Amerikaanse economie. De door de VS gesteunde regering van Alvaro Uribe in Colombia voelt zich dus een beetje geïsoleerd.

Vanwege dit samenvloeien van vele belangrijke gebeurtenissen -- de populariteit van “linksistische” leiders Chavez, Lula en Gutierrez; de aanhoudende spanning en wrijving tussen Washington en Carácas; de opkomende betrokkenheid van Venezuela, hoewel nu alleen nog vermeend, in de Colombiaanse burgeroorlog; het toegeven van Washington dat het zich ten eerste inzet voor Plan Colombia en ten tweede FARC ziet als de bron van 44 procent van de terroristische aanslagen op Amerikaanse interesses; en het toenemende belang van Zuid-Amerikaanse olie in de komende 25 jaar -- zullen de Verenigde Staten alleen maar intensiever betrokken raken in de regio.

Dit verslag is opgesteld door Matthew Riemer en vertaald door Vincent Tijms. Het oorspronkelijke artikel kan gevonden worden op  http://www.YellowTimes.org, via  http://www.yellowtimes.org/article.php?sid=1274&mode=thread&order=0.

 

Lees meer over: wereldcrisis

aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.