english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creŽren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
VRIJE RADIO op de POLITIEKE kalender
Foute Man & maten - 19.06.2003 01:20

[DEN HAAG] In gezelschap van Joop (Radio Tonka), Harry (Radio Exclusief), Paul (Vereniging Vrije Radio Nederland), Willy (Powerplay FM, Nijmegen), David (Koekoeroe Reedio ) en een delegatie van Radio Monza, ook uit Nijmegen, bezocht de Foute Man woensdag 18 juni 2003 de vergadering van de vaste Tweede Kamercommissie voor Economische Zaken.

VrijeRadio.nl
VrijeRadio.nl

www.TegenFlits.nl
www.TegenFlits.nl

VerenigingVrijeRadioNederland.nl
VerenigingVrijeRadioNederland.nl

Op de agenda stond de behandeling van vragen die de woordvoerders van de verschillende politieke partijen konden stellen aan de verantwoordelijke bewindslieden voor het frequentiebeleid (minister Brinkhorst en staatssecretaris vd Laan) naar aanleiding van de verdeling van etherfrequenties per 1 juni 2003. De winst die behaald is, is dat de vrije radio op de politieke agenda is geplaatst.

Voor de vrije radio (of etherpiraterij) in Nederland heeft de nieuwe frequentieverdeling grote gevolgen gehad. De afgelopen maanden zijn in het noorden en oosten van het land veel stations opgerold door het Agenschap Telecom (Etherflits). Bovendien werden torenhoge boetes en dwangsommen opgelegd, die, gelet op het gepleegde delict, door velen buitenproportioneel worden genoemd. Het maken van vrije radio in Nederland wordt hiermee onmogelijk gemaakt, terwijl er geen alternatief geboden wordt.

Vrije radiomakers hebben op 24 mei 2003 een landelijke protestmanifestatie georganiseerd op het Malieveld in Den Haag: TEGENFLITS. Tijdens de manifestatie is gebleken dat de vrije radio niet uit te bannen is in Nederland, maar dat er verschillende wegen zijn om te bewandelen. Een grote groep vrije radiomakers is bereid of staat zelfs te popelen om radio te maken via een vergunningstelsel; een andere, qua aantal niet te onderschatten, groep ziet legalisering in welke vorm dan ook absoluut niet zitten. Zij wensen illegaal te blijven.
Voorstanders van legalisering van vrije radio hebben zich verenigd in de Vereniging Vrije Radio Nederland (VVRN). In deze hoedanigheid heeft de VVRN gesprekken gevoerd met de landelijke politiek: dhr Vendrik (Groen Links) en dhr Oplaat (VVD). Uit gesprekken met beide politici kwam duidelijk naar voren dat men absoluut niets kon betekenen voor hen die ervoor kiezen illegaal te blijven.
Het idee van legalisering van vrije radio bleek evenwel aantrekkelijk voor beide heren. Vrije radio is een onderwerp dat iedereen raakt. Zowel de heer Vendrik als de heer Oplaat vertelden ware liefhebbers van vrije radio te zijn. Natuurlijk benaderen beide heren het begrip vrije radio vanuit hun eigen perspectief. Vendrik luisterde graag naar de alternatieve Amsterdamse stations zoals Radio 100, terwijl Oplaat zelf het liefst "tussen de hooibalen" achter de knoppen zou zitten om het Nederlandstalige genre ten gehore te brengen. Het is spijtig dat Oplaat niet Mediazaken in zijn portefeuille heeft zitten, maar hij toonde zich heel positief en zou de boodschap overbrengen aan de betreffende fractiewoordvoerder (die op dat moment nog niet officieel bekend was).

Verder hebben de manifestaties die op initiatief van Radio 100 en andere alternatieve zenders de laatste maanden hebben plaatsgehad zoals "100.000 Antennes" hun effect niet gemist. Al met al is sprake geweest van een unieke, ongecoordineerde, maar doeltreffende lobby, waarbij vanuit verschillende stromingen binnen de wereld van de vrije radio, de politiek in korte tijd rijp is gemaakt voor een omslag in het denken over vrije radio.

Vandaag kwam tijdens de vergadering van de Kamercommissie de vrije radio dan ook uitgebreid aan de orde. Een meerderheid van de Tweede Kamer is het erover eens dat er iets moet worden geregeld voor de vrije radio in Nederland. Behalve de heer vd Brink (LPF) en dhr Bakker (D66) pleitte iedere spreker voor een vorm van legalisering. Natuurlijk kozen de woordvoerders hun woorden zorgvuldig; "gematigd positief" was de heer Atsma die legalisering van vrije radio pas bespreekbaar wil maken als andere door hem genoemde knelpunten bij de ontvangst van de publieke omroep zijn verholpen. Hij vertelde wel als liefhebber van Nederlandstalige muziek graag naar vrije radiostations te luisteren. De heer Blok (VVD) pleitte ervoor het voorbeeld van Nieuw Zeeland te bestuderen. Mevrouw Vergeer-Mudde (SP) en de heer Heemskerk (PvdA) steunden Vendrik in zijn pleidooi voor vrije radio.

Minister Brinkhorst (D66) verklaarde in eerste instantie vrije radiostations als "stoorzenders" te beschouwen die dienen te verdwijnen. Mevrouw Vergeer-Mudde verklaarde deze opmerking van de minister "als uit zijn duim gezogen" (en maakte ook dit gebaar). Ook de andere fracties, behalve de LPF, maakten de minister duidelijk dat hij niet zomaar over het onderwerp vrije radio heen kon stappen. Gevolg hiervan was dat de minister aan het einde van de vergadering de toezegging deed legalisering van vrije radio te willen bestuderen op de manier waarop de heer Atsma het zich wellicht voorstelt.
Deze laatste opmerking is in ieder geval positief nieuws voor de vrije radio; vrije radio is een politiek agendapunt geworden. Het is nu nog de vraag hoe dit agendapunt ingevuld en uitgevoerd gaat worden.

Ondertussen blijft uitzenden een risico:
hedennacht heeft de politie en het Agentschap Telecom in Den Haag een inval gedaan bij Radio Exclusief, terwijl de zender niet eens in de lucht was. Behalve inbeslagname van apparatuur is veel schade aan de rest van de inboedel aangericht. Gesuggereerd wordt zelfs dat het om een wraakactie van het Agentschap zou gaan, omdat Radio Exclusief zich de laatste maanden hard heeft ingezet om de lobby van de piraten tot een succes te maken. Wrang, wrang, wrang....

Website: http://www.VVRN.nl
 

Lees meer over: kunst, cultuur en muziek media vrijheid, repressie & mensenrechten wonen/kraken

aanvullingen
Zie overzicht: 
19.06.2003 03:48

Vrije etherruimte voor Vrije Radio!?
redactie - 19.06.2003 02:00
 http://indymedia.nl/nl/2003/06/12396.shtml
verslag debat op etherpiraten 
willink - 19.06.2003 04:11

"Gebleken is, dat een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat het kabinet gaat onderzoeken of er een 'gedoogzone' voor de Nederlandse Etherpiraterij kan komen. Veel kamerleden vinden dat creativiteit ver te zoeken is in de ether. CDA'er Atsma liet de Kamer weten bijvoorbeeld de smartlappen te missen in de ether, die doorgaans door de piratenzenders worden gedraaid. Andere kamerleden lieten ook weten het door piratenzenders gedraaide Nederlandse lied te missen."
lees meer:
 http://www.etherpiraten.com/nieuwsoudperitem.asp?recnum=887


De Foute Man 
24.06.2003 10:22Website: http://www.fouteman.tk
 
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.