english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Het Entenwoud: directe actie Leflaven en GroenFront!
redactie - 23.12.2003 15:45Het Entenwoud bij de Efteling is afgelopen weekend grotendeels en vrijwillig ontruimd door GroenFront!. De bewoners van het bos zijn nog bezig met het zorgvuldig opruimen van het bos om het bos minimale schade aan te doen. GroenFront! besloot het bos (voorlopig) te verlaten, nadat de Efteling-vizier plannen voor grootschalige hotelbouw minstens twee jaar moest uitstellen vanwege een rechterlijke uitspraak.

De Leflaven sprookjesfiguren en activisten van GroenFront! bezetten sinds 30 juni het bos om het tegen de kap te beschermen. De Efteling heeft in eerste instantie aangekondigd het opnieuw te gaan proberen, dus de strijd voor het bos is nog niet voorbij.

[ Persoonlijk verslag Leflaaf Libbert: (Voorlopig) Afscheid van het Entenwoud | foto's van een ontruimingssimulatie in augustus | beluister een interview met een GroenFront! activiste ]

Overwinning voor het Entenwoud
Het Entenwoud, "de nieuwste actie-attractie van de Efteling", lijkt voorlopig gered. Op 1 oktober vernietigde de Raad van State het bestemmingsplan dat de bouw van landhuizen, twee kastelen en huisjes voor 3.360 gasten mogelijk moest maken. Als de Efteling de bouw alsnog wil laten doorgaan, moeten ze de hele bestemmingsprocedure opnieuw beginnen. Dat zou verschillende jaren kunnen duren.

De Leflaven (sprookjesfiguren die uit de Efteling ontsnapten) en de activisten van GroenFront!, die sinds 1 juli samen het bos bezetten om het tegen de kap te beschermen, zijn opgetogen over deze uitspraak en wachten in spanning op de reactie van de Vizier van de Efteling en het recreatiebedrijf Roompot af. update: De Efteling heeft aangekondigd het opnieuw te gaan proberen [ strijd om Entenwoud nog niet voorbij ].

Twee leflaven hebben afgelopen vrijdag geholpen in het verzet van de Blauwe Aanslag tegen ontruiming. Met boomhutten zaten ze in de tuin op 15 en 18 meter hoogte, ter verdediging en bescherming van de tuin alsmede de Blauwe. Tegen half zeven in de ochtend "waren we uit de bomen geplukt en de lock-ons op de grond doorgesneden." [ boomhutten achter Blauwe ook ontruimd ]

[ Overwinning voor het Entenwoud! | GroenFront! bezet bos Efteling | GroenFront! | Entenwoud | foto's Entenwoud 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 7 | 8 | 9 | 10, video | audio 1 | 2

GroenFront! mag blijven in Entenwoud
18.08.2003 16:45
Maandag heeft de bestuursrechter in Breda gesteld dat Gemeente Loon op Zand het GroenFront! aktiekamp Entenwoud, bij de Efteling, vooralsnog niet mag ontruimen. De aanschrijvingen die de Burgemeester stuurde naar de actievoerders en naar de Efteling toe zijn te vaag om tot ingrijpen te kunnen leiden [ lees verder ]. Een van de bewoners van het Entenwoud had een zaak aangespannen tegen het ontruimingsbevel van Loon op Zand en de Efteling [ verslag rechtszaak ]

Het Entenwoud is alweer zeven weken bezet door de Leflaven van GroenFront! om het bos in zijn geheel te behouden en de bouw van een hotelpark te voorkomen. Vrijdag 8 augustus is er een infotour van start gegaan, met 20 augustus een info-avond in Den Haag en een European Newsreal vertoning, en 26 augustus in Groningen [overige plaatsen] [ foto's 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 7 | 8 | 9 | 10, video | audio 1 | 2 ]

[ GroenFront! | Entenwoud | GroenFront! bezet bos Efteling | Rechter: GroenFront! mag blijven | video impressie van het entenwoud | routebeschrijving

Uitspraak GroenFront! uiterlijk dinsdag
15.08.2003 01:00
Donderdag verschenen GroenFront!-Leflaven voor de rechtbank van Breda. Een van de bewoners van het Entenwoud had een zaak aangespannen tegen het ontruimingsbevel van Loon op Zand en de Efteling. Tijdens de rechtszaak stond vooral de veiligheid van het klimmen ter discussie. "We hebben de rechter een klimcursus willen geven, zodat hijzelf kan ervaren hoe ongevaarlijk het is. Helaas zat zijn toga in de weg." Uitspraak is uiterlijk dinsdag 19 augustus. Het ging nu om een voorlopige voorziening en de vraag of de gemeente over mag gaan tot ontruiming voordat het bezwaar dient, begin september [ lees verder ].

Het Entenwoud is al bijna zeven weken bezet door de Leflaven van GroenFront! om het bos in zijn geheel te behouden en de bouw van een hotelpark te voorkomen [ video | audio ]. Zaterdag 16 augustus is er een trainingsdag met onder andere klimcursussen en een ontruimingssimulatie. Vrijdag 8 augustus is er een infotour van start gegaan [ foto's 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | foto's 29/07 1 | 2 | 3 | 4 ]

[ GroenFront! | Entenwoud | GroenFront! bezet bos Efteling | Rechtszaak GroenFront!, tunnels en ontruimingssimulatie | video impressie van het entenwoud | routebeschrijving

GroenFront! in actie tegen ontruimingsdreiging
Donderdag 14 augustus is er een rechtbankzitting over het ontruimingsbevel van Loon op Zand en de Efteling. De bewoners van het Entenwoud vinden niet dat zij ontruimd kunnen worden op basis van de wildkampeerregels, omdat er bij een politiek motief geen sprake is van recreatie. Het Entenwoud is al zes weken bezet door de Leflaven van GroenFront! om het bos in zijn geheel te behouden en de bouw van een hotelpark te voorkomen [ video | audio ]. Dinsdag 29 juli werd een Ent gesignaleerd op het golfterrein van de Efteling, met daaromheen een groep dansende Leflaven.

ontruimingsoefening
In theorie is er vanaf 15 augustus een ontruimingsdreiging. Zaterdag 16 augustus is er daarom een trainingsdag met klimmen en een ontruimingsoefening. Vrijdag 8 augustus gaat er ook een infotour van start door Nederland [ foto's 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | foto's 29/07 1 | 2 | 3 | 4 ]

[ GroenFront! | Entenwoud | GroenFront! bezet bos Efteling | Nieuwe procedures rond Entenwoud | video impressie van het entenwoud | routebeschrijving overzichtsartikelen ]

Wandelende bomen
28.07.2003 16:54
Bij het ochtendgloren van dinsdag 29 juli is een Ent gesignaleerd op het golfterrein van de Efteling, met daaromheen een groep dansende Leflaven [zie bericht]. Leflaven van GroenFront! houden al vier weken het Entenwoud bezet. Elke zondag is er een opendag, "met theater, sprookjes, klimcursus en Enten wakker maken". Eerdere opendagen werden vooral bezocht door lokale mensen die sympathie betuigen, en zelfs door Efteling-medewerkers, die verdeeld zijn over de Efteling-hotel plannen [ 1 | 2 | 3 | foto's 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | nieuwe foto's 29/07 1 | 2 | 3 | 4 ]

Illegale bomenkap in het Entenwoud?
Ondanks toezeggingen heeft de Efteling-vizier nog niets van zich laten horen of hij de hotelplannen nu stopt of wat de alternatieve plannen zijn om de activisten uit de boomhutten te krijgen. Wel blijkt uit onderzoek dat de Efteling illegaal toestemming heeft om bomen in Entenwoud te kappen. V-man heeft zijn visie op de Efteling gegeven, en rapt dat Anton Pieck, vader van het sprookjesbos, zich in zijn graf zou omdraaien als hij zou horen wat de vizier van plan is. Zou er trouwens voor GroenFront!, in navolging van het Brugse Lappersfront tijdens de Gentse feesten, ook een prijs voor de democratie komen? [ foto's ].

update 1/8: GroenFront!-ers en Leflaven moeten van de gemeente en de Efteling het Entenwoud verlaten voor 15 augustus. [ zie bericht ]

[ GroenFront! | Entenwoud | GroenFront! bezet bos Efteling | achtergrondartikel | english update | Wonen in een waar sprookjesbos | overzicht: d'Hoppebos | routebeschrijving ]


Tweede opendag Entenwoud
18.07.2003 01:00
Drie weken nadat GroenFront! overging tot het opzetten van een actiekamp in het Entenwoud, is er zondag 20 juli de tweede open dag [ verslag ]. De eerste open dag afgelopen zondag werd goed bezocht door vooral lokale mensen die sympathie betuigden.

Inmiddels heeft de Efteling-vizier in een regionale krant gereageerd op de bouw van het actiekamp en spreekt zijn zorgen uit: "Ze bouwen er een heel dorp". Een eventuele ontruiming is misschien dichbij. GroenFront! bezet het bos om bouw van een hotelpark te voorkomen [ foto's: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ].


[ GroenFront! | Entenwoud | GroenFront! bezet bos Efteling | achtergrondartikel | english update | overzicht: De nieuwste actie-attractie | overzicht: d'Hoppebos | routebeschrijving ]

De nieuwste actie-attractie van de Efteling
09.07.2003 01:36
Het Entenwoud, "de nieuwste actie-attractie van de Efteling", houdt zondag 13 juli open dag. Maandagochtend 30 juni bezette GroenFront! 'in sprookjesstijl' dit bos waar de Efteling kastelen, huisjes en landhuizen wil laten bouwen. De locatie werd eerst nog geheim gehouden en pas de volgende dag publiek. Er zijn inmiddels al vijf boomhutten in het bos waarvan delen al meer dan 100 jaar oud zijn. GroenFront! voert directe actie tegen de gedeeltelijke kap en de permanente verstoring van het bos dat een belangrijke ecologische schakel is [ foto's: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ].

De Efteling, eigenaar van de bosgrond, heeft inmiddels van de gemeente Loon op Zand de opdracht gekregen GroenFront! en de Leflaven te verzoeken weg te gaan. De Efteling heeft tot nu toe nog niets van zich laten horen, behalve dat ze de Entenwoud-website willen "aanpakken" wegens "copyrightschending". Het bouwen van nieuwe boomhutten gaat gewoon verder en het bezoek in het bos neemt toe.

[ GroenFront! | Entenwoud | GroenFront! bezet bos Efteling | Hoe gastvrij is Loon op Zand? ]


 

Lees meer over: natuur, dier en mens

aanvullingen
links naar berichten op indymedia 
willink - 09.07.2003 02:36

Entenwoud: Zondag open dag!
Laaf Loos - 08.07.2003 23:33
 http://www.indymedia.nl/nl/2003/07/12817.shtml

Entenwoud: nieuwe boomhutten en foto's
hoed - 08.07.2003 16:25
 http://www.indymedia.nl/nl/2003/07/12813.shtml

[Entenwoud] Hoe gastvrij is Loon op Zand?
entenwoud - 03.07.2003 20:55 - 11 aanvullingen
 http://www.indymedia.nl/nl/2003/07/12751.shtml

Direct Action in Europe to Protect Woodlands
Jul 3 2003
 http://www.indymedia.org/archive/features/2003/07/2003-07.html#9178

College bespreekt Entenwoud
Laaf Loos - 02.07.2003 16:33
 http://www.indymedia.nl/nl/2003/07/12705.shtml

Foto's nieuw actiekamp Entenwoud
hoed - 01.07.2003 13:23
 http://www.indymedia.nl/nl/2003/07/12696.shtml

GROENFRONT! BEZET BOS EFTELING!
GroenFront! - 01.07.2003 10:01 - 10 aanvullingen
 http://www.indymedia.nl/nl/2003/07/12688.shtml

Meer foto's GroenFront! actiekamp: Entenwoud
hoed - 30.06.2003 23:16
 http://www.indymedia.nl/nl/2003/06/12668.shtml

Plaats kamp GroenFront! morgenvroeg publiek
Entenwoud - 30.06.2003 20:28
 http://www.indymedia.nl/nl/2003/06/12654.shtml

Meer GF! Aktiekamp Foto's
Entenwoud - 30.06.2003 14:21
 http://www.indymedia.nl/nl/2003/06/12647.shtml

GroenFront! is building a new camp....
GroenFront! - 30.06.2003 10:16
 http://www.indymedia.nl/nl/2003/06/12640.shtml


Entenwoud : action directe des Leflaven et du GroenFront! 
adapté du néerlandais par duende - 09.07.2003 21:37

[FR] Occupation de l'Entenwoud pour protester contre les projets de construction d'Efteling

18/08/2003
Aux Pays-Bas, des éco-activistes occupent depuis le 30 juin le bois 'Entenwoud'. Le parc d'attractions 'De Efteling' veut s'étendre et a jeté son dévolu sur cette zone boisée toute proche. Ce bois centenaire qui abrite une faune et une flore très riches risque de devoir laisser la place à un parc avec des châteaux, des manoirs et des bungalows. [ lirez plus ]

Entenwoud : action directe des Leflaven et du GroenFront!
Aux Pays-Bas, Entenwoud, la toute nouvelle attraction d'Efteling, près de Tilburg, organise une journée portes ouvertes ce dimanche 13 juillet. Depuis le matin du lundi 30 juin, le GroenFront! occupe dans un style féérique ce bois où le parc d'attractions Efteling veut faire construire des châteaux, des maisonnettes et des manoirs. Actuellement, le bois compte déjà cinq maisons dans les arbres, en partie vieilles de plus de 100 ans. Le GroenFront! mène une action directe contre l'abattage d'une partie des arbres et la dégradation permanente d'un bois qui est un important maillon écologique [photos : 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ].

La municipalité de Loon op Zande a chargé Efteling, propriétaire du terrain, de demander au GroenFront! et aux Leflaven de s'en aller. Jusqu'à présent, Efteling n'a pas donné signe de vie, sauf pour poursuivre en justice le site web d'Entenwoud. La construction de maisons dans les arbres continue et les visiteurs sont de plus en plus nombreux.

[ GroenFront! | Entenwoud | Het Entenwoud: directe actie Leflaven en GroenFront! ]Website: http://belgium.indymedia.org/news/2003/07/70284.php
 
nagekomen bericht op indymedia 
willink - 13.07.2003 20:25


Gaat de Eftelingvizier een heel dorp wegvagen?
entenwoud - 16.07.2003 15:31
 http://www.indymedia.nl/nl/2003/07/12895.shtml

Latest magic from the Entwoods
Entenwoud Supporters Front - 14.07.2003 13:52
 http://www.indymedia.nl/nl/2003/07/12875.shtml

Ruim honderd bezoekers betuigen steun aan Entenwoud
leflaaf lof - 13.07.2003 21:48
 http://www.indymedia.nl/nl/2003/07/12870.shtml

Sfeer verslag van het entenwoud
doornroosje - 13.07.2003 17:16
 http://www.indymedia.nl/nl/2003/07/12813.shtml#comment.25691

'Elke dag nieuwe boomhut GroenFront!'
laaf lief - 11.07.2003 19:38
 http://www.indymedia.nl/nl/2003/07/12852.shtml
voor de liefhebbers 
FWD Hans - 08.08.2003 20:26

De frequenties van de Efteling:

Oude portokanalen (deels in gebruik):
Efteling 1 412.6500
Efteling 2 457.6750
Efteling Bewaking 469.5300
Efteling Brandweer 152.5125
Efteling Technische Dienst 152.7125
Efteling 170.5700
Efteling 172.9100
Efteling 170.3300
Efteling Exploitatie 170.3700
Efteling Parkeerwachters 170.4700
Efteling Technische Dienst 170.6500
Efteling Beveiliging/Brandw. 459.5300
Clearcom Intercom 540.0000

Efteling Trunking-Net:
Controllerkanaal 428.0125
Verkeerskanaal 1 428.0375
Verkeerskanaal 2 428.0750
Verkeerskanaal 3 428.1000

Trunking-net is een computergestuurd systeem waar bij ieder gesprek een vrij
kanaal wordt opgezocht en tussen de frequenties wordt gewisseld. Om
gesprekken hierop te volgen heb je een zg. trunking scanner nodig zoals
WinRadio.

Website: http://groups.google.nl/groups?dq=&hl=nl&lr=&ie=UTF-8&selm=bgbgkl%243hp%241%40news1.tilbu1.nb.home.nl
 
scannerfrequenties 
leflaafje - 20.08.2003 14:59

Leuke portofrequenties. Je hebt niet toevallig een scanner over die je ergens ten zuiden van de Efteling kan achterlaten?
Nog een bericht: 
Reseda - 08.09.2003 16:26

 http://www.indymedia.nl/nl/2003/09/13649.shtml
Nieuwjaarsnacht in het Entenwoud 
Doornroosje - 29.12.2003 12:57

Met goede moed zijn er nog een paar leflaven bezig met opruimen. Na het afbreken van het basiskamp zijn zij achter gebleven om het Kostkamp af te breken. Dit proces vordert gestaag maar zal voor oud&nieuw nog niet klaar zijn. De leflaafjes zijn het harde werken moe verdienen ook een leuk feestje met de jaarwisseling.
Voor ieder die in het prachtige bos bij de grote BEUK en nieuwe jaar wilt vieren onder het genot van laveloze Champagne en rokertjes is van harte welkom.
voor routebeschrijving e.d. kijk even op www.entenwoud.nl of stuur mij een mailtje.
DoornroosjeWebsite: http://www.entenwoud.nl
 
Helemaal schoon 
Leflaaf Libbert - 23.01.2004 21:01

Vandaag hebben de allerlaatste leflaven het Entenwoud verlaten. Het Leflavendorp en het Kortsenkamp zijn helemaal verdwenen, geen mens die nog merkt dat er ooit Leflaven in het bos woonden. Enkel de Enten bleven achter en houden de wacht.
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.