english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Kort geding ontrecht weer mensen in Groningen
Actiegroep Wonen Is Een Recht - 13.07.2003 15:18

Op woensdag 16 juli zal er een rechtzaak plaatsvinden over het gekraakte pand aan de Boteringestraat 69. De eigenaar die het gebouw meer dan twee jaar leeg liet staan, beweert plotseling een nieuwe huurder gevonden te hebben. Dit pand is eind juni gekraakt als protest tegen de onmenselijke manier waarop vluchtelingen worden behandeld in Nederland, en om hier woonruimte te geven aan vluchtelingen die anders dakloos zouden worden.


"geen vluchtelingen op straat"

Persbericht
Groningen, 10-7-2003


Rechtzaak op basis van dubieus huurcontract.

Op woensdag 16 juli, 13.30 uur zal er een rechtzaak plaatsvinden over het gekraakte pand aan de Boteringestraat 69. De eigenaar, dhr. Boer, die het gebouw van ruim 700m2 meer dan twee jaar leeg liet staan, beweert plotseling een nieuwe huurder gevonden te hebben. De vluchtelingen die in het pand wilden gaan wonen en Actiegroep Wonen is een Recht (WIER) betwijfelen of het hier gaat om een echt huurcontract.

Waarschijnlijker is het dat Boer een nepcontract gebruikt om de vluchtelingen en Actiegroep WIER uit het pand te krijgen. Zo repte hij op de dag van de kraak niet over het huurcontract maar uitsluitend over de VVV, die twee dagen erna een bezichtiging zou hebben. Bij navraag bleken zij het pand niet te gaan bezichtigen, maar hielden ze het samen met een aantal andere panden open als mogelijkheid. Boer zou echter volgens een door hem geschreven brief op diezelfde dag al wel van de nieuwe huurder hebben moeten weten. Ook zou de toekomstige huurder 300 m2 willen huren terwijl het een eenmansbedrijf betreft. Boer loog eerder over de periode dat het pand leegstond en liegt hoogstwaarschijnlijk nu weer over het hebben van een niewe huurder.

In de media werd uitsluitend gesproken over uitgeprocedeerde asielzoekers die uit het Heymanshuis werden gezet. In Nederland hoef je niet eens uitgeprocedeerd te zijn om op straat gezet te worden. Enkele van de vluchtelingen die uit het Heijmanshuis zijn gezet zitten nog in hun tweede procedure: zij zijn legaal in Nederland en maken nog een kans op een verblijfsvergunning, maar hebben geen recht op opvang. Een criterium voor de nieuwe opvang is dat je meewerkt aan je eigen uitzetting. Er bestaat echter een grote groep mensen die technisch onverwijderbaar is. Deze mensen kunnen niet terug omdat zij statenloos zijn, geen papieren hebben of niet teruggenomen worden door hun land van herkomst. De Nederlandse overheid ontkent het probleem en ontzegt het recht op opvang: de vluchtelingen kunnen werkelijk geen kant op. Welke status iemand van de overheid krijgt doet er voor Actiegroep WIER niet toe omdat zij de criteria voor het krijgen van een verblijfsvergunning discriminerend vinden en de toetsing hiervan door de IND als zeer onzorgvuldig beschouwen. Zij zijn van mening dat ieder mens recht heeft om te gaan en staan waar zij of hij wil en pleit daarmee voor een politiek van open grenzen, overal.
De vluchtelingen en actiegroep WIER realiseren zich dat kraken geen structurele oplossing biedt. Op het moment dat de overheid echter mensen op straat zet en het overgrote deel van de samenleving toekijkt, is kraken noodzaak. Zeker omdat deze groep vluchtelingen geen inkomen heeft en niet mag werken van de overheid. Het is ziekmakend om te zien dat mensen kritiek op de kraakactie hebben, zonder een alternatief te bieden. Alles is beter dan op straat te moeten leven! Het overheidsbeleid dat nu gericht is op het uitsluiten, opsluiten en deporteren van vluchtelingen heeft onvermijdelijk mensonterende omstandigheden tot gevolg. Alleen een radicale verandering van het huidige anti-vluchtelingen beleid zou een structurele oplossing bieden. Vluchtelingen zouden niet afhankelijk moeten zijn van liefdadigheid om de gevolgen van het beleid te verzachten.
Het is cynisch wanneer INLIA particulieren waarschuwt voor opvang van vluchtelingen. INLIA is nujuist het bedrijf dat de vluchtelingen onderdak weigert in het Formule 1 hotel, waar een gedeelte van de groep uit het Heijmanshuis wel heen mag. Ook de kritiek van wethouder Paas, die mede-verantwoordelijk is voor het op straat zetten van vluchtelingen klinkt als een cynische grap. Hij zegt dat “kraken geen sympathiek instrument” is, zonder een andere oplossing te hebben.
Actiegroep WIER vindt dat zolang er geen beter alternatief geboden wordt, zij door moeten gaan met panden kraken, subsidies aanvragen en pogen het landelijke anti-vluchtelingen beleid te veranderen in open grenzen voor iedereen.

Achtergronden:

Op zondag 29 juni is het pand Oude Boteringenstraat 69 gekraakt als protest tegen de onmenselijke manier waarop vluchtelingen behandeld worden in Nederland. Het pand gaat woonruimte bieden aan vluchtelingen die anders dakloos zouden worden. Op vrijdag 4 juli is de noodopvang in het Heijmanshuis definitief gesloten nadat een groot deel van de bewoners overgebracht was naar het Formule 1 hotel. De overige 14 vluchtelingen krijgen geen enkele vorm van opvang meer en zijn overgeleverd aan de straat. De gemeente Groningen volgt hiermee de lijn van het landelijke discriminerende vluchtelingenbeleid.

De opvang in het Heijmanshuis (ook een model van Inlia) heeft nooit zo kunnen werken als in de rest van Nederland. Stichting Noodhulp creeërde bewust een kampsituatie door het instellen van een avondklok, de controle op bezoekers, het verbod om zelf te koken, een authoritaire leiding, etc, om vluchtelingen te ontmoedigen. Ze konden echter niet voor deportatie garant staan. Daarom is er nu een einde gekomen aan het Heijmanshuis. Er is ruim baan gemaakt voor het deportatie-model zoals gestart in het Formule 1 hotel. In de rest van Nederland blijkt het Inlia model van opvang nu al uit te monden in de trotse uitzetting via charters van vluchtelingen. Het is dan ook niet onwaarschijnlijk dat dit het lot van de mensen in de nieuwe opvang zal zijn.

“Actiegroep Wonen Is Een Recht” is een diverse groep die samen met vluchtelingen een pand heeft gekraakt om onderdak te bieden aan de vluchtelingen die anders op straat zouden worden gezet. Met deze actie willen wij protesteren tegen het rechteloos maken van mensen door het gevoerde anti-vreemdelingenbeleid van de Nederlandse overheid.

Sanne van Dijk: “Stop discriminatie op basis van afkomst! Deze waanzin is als racisme. Niemand heeft meer recht om ergens te wonen dan een ander. De wereld is van iedereen!”.



AWIER
Contact: 06-30293866
 Awier2003@hotmail.com


- E-Mail: awier2003@hotmail.com
 

Lees meer over: anti-fascisme / racisme wonen/kraken

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
Kraakactie voor Vluchtelingen in Groningen 
willink - 13.07.2003 20:00

Foto's Kraak voor Vluchtelingen in Groningen
merry * - 01.07.2003 01:33
 http://www.indymedia.nl/nl/2003/07/12686.shtml

Kraakactie voor Vluchtelingen in Groningen
Actiegroep Wonen Is Een Recht - 29.06.2003 18:51
 http://www.indymedia.nl/nl/2003/06/12633.shtml
Te Mooi voor Woorden 
***** - 15.07.2003 15:42

deze kraakactie is toch te mooi voor woorden?
waarom komt zoiets als de overheid en aanverwanten dit weer onderuit halen?
wees blij met zulk initiatief, me dunkt.
scheelt de geldzuchtigen onder ons weer heel wat papieren-rompslomp, dacht ik...
Enfin, van de regels via de overheid zal ik wel nimmer iets begrijpen (en hoe meer ik van bepaalde geschiedenissen 'begrijp' hoe meer ik van die papier-industrie walg. Hoe we ook moeten leven in deze maatschappij; dit zal ik ten alle tijden zo blijven vinden)
Veel sterkte met jullie fantastische actie en ik hoop dat jullie winnen!!!!

(ps: oud ideetje wellicht, maar ik droom vaak van een "Internationale Dag van de Verbranding van alles wat met Administratie" te maken heeft/...het is maar een ideetje....)

Kofi Anan zei het dacht ik al eens: "wanneer je weet dat een mens in nood verkeert, hèb je elkaar te helpen...."
(Met dat wat binnen je vermogen ligt, welliswaar)

Succes!!!!!!!!!!

kleine nuance 
...... - 15.07.2003 16:04

het 'verbranden'is een idee en niet iets om direct op te volgen... ieder zijn/haar eigen verantwoording in het leven en 'klootzakken' kom je overal tegen- zo ook 'aardige'mensen--> weest voorzichtig!!!!!!!!
als laatste groet 
toedeloe! - 15.07.2003 16:27

Even een persoonlijke noot, want dit is , uit zelfbehoud, de laatste noot die ik zal achterlaten bij deze website (tenzij...).
Zoals jullie 'vechten' heeft mijn grote bewondering, zelf kan ik dit niet opbrengen, om het simpele feit dat ik zó niet leven kan. Daarbij kost het me bijna de kop...
Ik ben namelijk te bang voor de politie en aanverwanten, vandaar.
Even heb ik meegestreden, met woorden, om het simpele gegeven dat 'men niet aan vrijheid' moet komen, want dan ontplof ik zelf (ook).
Wat hierboven als idee staat moge ooit werkelijkheid worden.
Een 'natte'toekomstdroom?

We dromen wel verder, met een 'biertje' erbij, of zo...

ik hoop dat jullie wat aan de woorden hebben gehad.

succes mijn 'hart' is met jullie...

uitspraak 
robin - 17.07.2003 00:21

hoe is het verlopen? en is er al uitspraak gedaan?
aanvulling uit Groninger internetnet Courant 
Marc - 17.07.2003 13:06


Nieuw pand voor vluchtelingen in Groningen gekraakt

Vluchtelingen en Actiegroep Wonen Is Een Recht (WIER) hebben Koningsweg 21 gekraakt als protest tegen de volgens hen onmenselijke manier waarop vluchtelingen worden behandeld in Nederland en de rest van Europa.

Op dezelfde dag als deze kraak was er een rechtzaak over de eerste actie, de kraak van de Oude Boteringenstraat 69. De krakers vonden dat ze hun energie beter kunnen steken in een nieuwe praktische oplossing voor deze groep vluchtelingen dan in een oneerlijke en dure rechtzaak. Ze hebben daarom na de rechtzaak een nieuw pand gekraakt.

De vluchtelingen en Actiegroep WIER waren zich in eerste instantie niet van plan te verdedigen bij de rechtzitting over het door hun gekraakte pand aan de Oude Boteringestraat. Uiteindelijk konden zij toch hun zegje doen zonder bij verlies op te hoeven draaien voor de advocaatskosten van de eigenaar. Veel zal het niet uitmaken. De eigenaar eiste dat de krakers het pand verlaten omdat hij, na meer dan 2 jaar leegstand, plotseling een huurcontract tevoorschijn toverde. De vluchtelingen en Actiegroep WIER denken niet een rechtvaardige uitspraak van de rechter te kunnen verwachten. In het verleden bleek keer op keer dat rechters hun verbondenheid met rijke huiseigenaren en hun aversie van krakers zwaarder lieten wegen dan de wetten die zij zeggen te volgen. Eigenaren die via een zolder raampje naar binnen gaan om een verbouwing uit te kunnen voeren of om te douchen, rechters die verklaren een vooroordeel te hebben tegen krakers of eigenaren te hulp schieten door hen aan te vullen en nieuwe argumenten te bedenken, niets is te gek.

Door dit krakersonvriendelijke klimaat in de Groningse rechtbank hebben de vluchtelingen en Actiegroep WIER geen vertrouwen in een objectieve rechtsgang. Hiermee willen zij echter niet zeggen dat een objectieve rechtsgang rechtvaardig is. Wetten die medemensen al hun rechten ontnemen op basis van hun afkomst zijn nooit rechtvaardig. Wetten die bezittingen van de rijken verdedigen en de behoeftes van anderen ontzeggen houden onrechtvaardigheid in stand. Opgelegde wetten maken mensen passief in hun denken en handelen. Actiegroep Wonen Is Een Recht voelt zich dan ook niet gebonden aan de rechterlijke uitspraak. Activiste Anna Wierstra: “Waar recht tot onrecht wordt, wordt verzet een plicht. Ieder mens heeft recht op een woning, ik zal er echt alles aan doen om voor deze mensen een stabiele woonplek te vinden. Ons verzet tegen dit discriminerende beleid zal doorgaan. Jullie rechtstaat is de onze niet, kraken gaat door.” Actiegroep Wonen Is Een Recht (WIER) is een diverse groep die samen met vluchtelingen een pand heeft gekraakt om onderdak te bieden aan de hen die anders op straat zouden worden gezet. Met deze actie willen wij protesteren tegen het rechteloos maken van mensen door het gevoerde anti-vreemdelingenbeleid van de Nederlandse overheid.



Website: http://www.marcthelog.tk
 
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.