english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Esperanza! - Nieuw andersglobalistisch boek
Peter Tom Jones - 04.09.2003 19:21

'Esperanza! Praktische theorie voor sociale bewegingen' is een fonkelnieuw boek over de andersglobaliseringsbeweging. Het kwam tot stand via de samenwerking van 20 auteurs uit verschillende hoeken van de beweging.

ESPERANZA!
Praktische theorie voor sociale bewegingen
Jan Dumolyn & Peter Tom Jones (red.)

Academia Press, Gent – Verschijnt september 2003


Wij hebben de eer om u via dit bericht een nieuw boek aan te kondigen. Naast de korte inhoud van het boek geven we ook een overzicht van de inhoud van de verschillende hoofdstukken. Het boek kwam tot stand door de samenwerking van diverse auteurs uit verschillende hoeken van de beweging.
Als gevolg van onze vruchtbare samenwerking met Bert van Buiten De Orde en Baalproducties kunnen we nu al melden dat het hoofdstuk over directe actie van de notoire activist David Heller in het volgende nummer van BDO in ‘voorpublicatie’ wordt aangeboden.

Het boek zelf dan…
Met de mediagenieke opkomst van de andersglobaliseringsbeweging zijn we getuige van een mondiale heropleving van een veelzijdige beweging, die slechts het zichtbare topje vormt van een diffuus onbehagen tegenover de uitverkoop van de wereld. Deze bundel wil een bijdrage leveren aan de opbouw van een kritische en pluralistische maatschappijtheorie die een diagnose stelt van de kwalen van deze ‘postmoderne’ tijd en onze ogen opent voor de diverse strijdvormen waarmee de wereld kan veranderd worden. Zowel de klip van het centralisme als die van de versnippering moeten omzeild worden. Radicale democratie staat centraal: dat betekent de democratisering van alle aspecten van het leven zodat ongelijke machtsverhoudingen op het vlak van gender, seksualiteit, klasse, cultuur, ecologie, economie etc. bestreden kunnen worden. Esperanza! wil de kloof tussen de theorie en de praktijk helpen dichten en kan als vormingshandboek worden gebruikt door diverse sociale bewegingen.

De volgende thema’s komen aan bod: dialectiek (Jan Dumolyn), educatie (Roger Jacobs), media (Jan-Pieter Everaerts & David Dessers), godsdienst (Remy Verwimp), feminisme (Feministische Aanarchistische Madammen Collectief), seksuele identiteiten (Gunther Lippens), ecologie (Peter Tom Jones), armoede en handel (Francine Mestrum), kunst (Didi De Paris), democratie (Jenny Walry), inheemse volkeren (Bambi Ceuppens), migratie (Hilmi Kaçar), nationalisme (Veronique Lambert), klassenstrijd (Jan Dumolyn, André Mommen & Peter Tom Jones), geweldloosheid (Hans Lammerant), directe actie (David Heller) en tegenmacht (Johny Lenaerts).

Over de titel

De titel van deze bundel – Esperanza (hoop) – werd ontleend aan het werk van de andersglobalistische troubadour Manu Chao. In geen geval berust deze Esperanza op een hoopvol geloof dat het in de toekomst allemaal vanzelf wel beter zal gaan. Dit type hoop kan zelfs reactionair zijn. In naam van een toekomstige verlossing wordt het ‘wachten’, net zoals in Samuel Becketts Wachten op Godot (1952), een definitief stadium van onderwerping. Onze hoop is daarentegen een actieve vorm van hoop: het is de Esperanza die niets belooft behalve de kans om er zelf wat aan te doen Een verwijzing naar de Griekse mythologie kan een ander licht werpen op deze kwestie. Nadat Prometheus het vuur van de Goden had gestolen en zich de toorn van Zeus op zijn hals haalde, zond die laatste Pandora (pan-dora: geschenk van alle Goden) met een doos vol rampen naar de aarde. Uit nieuwsgierigheid konden de aardse stervelingen het niet nalaten deze te openen, met als gevolg dat alle onheil zich over de planeet verbreidde. Alleen de hoop bleef achter in de doos. Vormt die hoop niet de laatste strohalm die de mensheid de kans biedt om, te midden van het neoliberale slagveld, haar verleden, haar heden en haar toekomst terug in handen te nemen, hier en nu?

De bijdragen

Om de lezer wegwijs te maken in de opbouw en inhoud van het boek, presenteren we hier een summier overzicht van de diverse hoofdstukken.

In de proloog To open a crack in history schetsen de redacteurs van dienst, Jan Dumolyn en Peter Tom Jones, de uitdaging waarvoor de brede linkerzijde vandaag staat. Dit stuk stelt zich de vraag hoe we de verhouding moeten zien tussen moderniteit en postmoderniteit, tussen verlichting en relativisme, en tussen specifieke en globale strategieën. In een notendop: welke eigentijdse strategieën, kunnen we vandaag, in tijden van postmoderniteit, naar voren schuiven?

In het hoofdstuk Dialectiek behandelt Jan Dumolyn enkele belangrijke vragen: bestaat de werkelijkheid echt en kunnen we die kennen? Is er één juist inzicht in de samenleving of kunnen verschillende visies elkaar aanvullen? Op welke manieren kunnen we de maatschappij dan het beste analyseren? Wat is ‘dialectiek’ en waarom moeten activisten zich daar iets van aantrekken? In hoeverre is Marx’ analyse van geschiedenis en maatschappij nog relevant?

Roger Jacobs buigt zich in Leren om het tij te keren over de vraag hoe educatie een emancipatorische rol kan aannemen. Een van zijn basisstellingen luidt dat een doorgeschoten kapitalisme de school dreigt om te vormen tot een voorgeborchte van de onderneming. Uit deze bijdrage blijkt overduidelijk dat men het belang van alternatieve vormen van onderwijs en basiseducatie op geen enkele manier mag onderschatten.

In Media en kapitalisme weerleggen Jan-Pieter Everaerts en David Dessers de stelling dat in de westerse maatschappijmodellen de media een democratische en controlerende ‘vierde macht’ zouden vertegenwoordigen. Zij bespreken daarbij de ondeugden van de kapitalistische media. Vervolgens bieden zij een overzicht van het andersglobalistische ‘media-activisme’ en denken zij na over hoe democratische media in een niet-kapitalistische maatschappij zouden kunnen functioneren.

Remy Verwimp stelt zich in Als God geld wordt enkele prangende vragen. Is de heerschappij van het kapitaal – en haar keerzijde: de armoede – de wortel van de godsdienst en moet godsdienst bestreden worden of kan godsdienst een bron zijn van motieven en praktijken die bijdragen tot een postkapitalistische samenleving?

De Feministische Anarchistische Madammen (FAM) bieden vervolgens een overzicht van het westerse én het niet-westerse feminisme. Uit hun bijdrage Niet van gisteren blijkt dat elk feminisme een spiegel van de lokale context is. Vanuit dit inzicht besluiten zij met een oproep aan de andersglobalisten om de factor ‘gender’ zowel in hun analyses als in hun dagelijkse praktijk en organisatie te betrekken.

Gunther Lippens onderzoekt in Seksuele identiteiten en relaties in welke mate de rol van de institutionele macht ten aanzien van seksuele voorkeuren en samenlevingsvormen nefaste gevolgen heeft voor de zelfontplooiingsmogelijkheden van diverse soorten mensen. Hij levert een kritiek op de aanwezigheid van conservatieve tendensen die ook binnen de andersglobaliseringsbeweging af en toe aan de oppervlakte komen drijven.

In Globalisering, ecologie en duurzaamheid neemt Peter Tom Jones de reikwijdte van de ecologische crisis onder de loep. Vervolgens tracht hij de diverse wortels van de milieuverkommering bloot te leggen en biedt hij een overzicht van de de houdingen ten aanzien van de milieucrisis. Hij houdt een pleidooi voor meta-kapitalistische steady-state economieën waarin men streeft naar een subsidiaire (gelaagde) wereldeconomie en een minder antropocentrische cultuur.

Francine Mestrum tracht in Links en rechts over anders mondialiseren aan te tonen hoe men het rechtse discours over armoede en handel met empirische gegevens kan ontkrachten. Daarnaast pleit zij voor méér helderheid in het democratisch debat dat binnen de linkerzijde én met de rechterzijde moet worden gevoerd.

In het Intermezzo Het kunstwerk in het tijdperk van zijn neoliberale recupereerbaarheid presenteert kunstenaar en tevens gepatenteerde belhamel Didi De Paris een striemende aanklacht tegen de uitverkoop van de kunst in tijden van neoliberalisme. Daarbij schuwt hij allerminst de controverse en weet hij tegen de schenen van menig ‘kunstenaar’ te schoppen.

Hoe we op een democratische manier met de nieuwe uitdagingen in de huidige geglobaliseerde netwerkmaatschappij omgaan, is het centrale thema van Jenny Walry’s bijdrage Global democratie in een globale wereld. Wie een brede betekenis van democratie aanvaardt, kan volgens Walry niet anders dan besluiten dat ieder probleem best wordt aangepakt op het niveau waar het zich stelt: wereldomvattende, grensoverschrijdende, nationale en lokale kwesties vereisen regelingen op het niveau waar ze zich voordoen.

In Baas in eigen land geeft Bambi Ceuppens een antropologische kijk op het thema ‘inheemse volkeren’. In tegenstelling tot eerdere voorspellingen, blijkt uit dit stuk dat mondialisering ook gepaard gaat met trends naar lokalisering, waarbij sommige groepen mensen zichzelf meer rechten toe-eigenen dan ‘vreemdelingen’. Zij stelt dat autochtonieaanspraken altijd potentieel gevaarlijk zijn en vraagt zich af of de historische marginalisering van bepaalde groepen in het ‘Zuiden’ verholpen kan worden door het toekennen van een minderheidsstatus.

Vertrekkende vanuit een ‘wereldsysteemanalyse’ beschrijft Hilmi Kaçar in het Het verdriet van de Burger de dialectiek tussen het zogenaamde ‘universalisme’ en het racisme. Kaçar wijst erop dat racisme systeeemondersteunend functioneert omdat het gericht is op de integratie van ‘allochtonen’ in het wereldwijde kapitalisme, maar dan als een onderlaag die economisch wordt uitgebuit en die als zondebok kan dienen om de mensen tegen elkaar op te zetten. Voor Kaçar luidt de sleutelvraag hoe de kortetermijnbelangen van migranten in het Westen kunnen verzoend worden met de langetermijnopbouw van een levenskrachtige andersglobaliseringsbeweging.

Veronique Lambert gaat in haar stuk Bevrijdend nationalisme? dieper in op de gevolgen die de globalisering heeft voor de traditionele natiestaat en de nationale identiteit. Vertrekkende van duidelijk afgebakende begrippen en een degelijk theoretisch kader, ontrafelt zij de complexe relatie tussen globalisering, de natiestaat, nationalisme en nationale identiteit. Daarbij zoekt zij naar verklaringen, ontmaskert zij valse argumenten en stelt ze vragen over de toekomstige evolutie van collectieve (nationale, subnationale, postnationale…) identiteiten.

Het hoofdstuk ‘Het einde van het proletariaat’ biedt een historisch overzicht van de aard en samenstelling van de arbeidersklasse in combinatie met de economische evoluties. Daarbij bekijken Jan Dumolyn, André Mommen en Peter Tom Jones volgens welke patronen die arbeidersklasse zich tegen het kapitalisme heeft verzet en welke rol de staat en de arbeidersbeweging hierbij hebben gespeeld. Zij geven een overzicht van wat opeenvolgende auteurs onder ‘de arbeidersklasse’ verstaan en in welke zin die vandaag nog een rol kan spelen. Tenslotte besteden zij aandacht aan het ‘autonome marxisme’ en ondernemen zij een poging het klassenbegrip open te wrikken en het werkbaar te maken voor een eigentijdse ‘postmoderne’ klassenstrijd.

In Geweldloosheid in praktijk biedt Hans Lammerant een originele kijk op het thema ‘oorlog en vrede’. Daarin ontkracht hij het klassieke vooroordeel dat pacifisten utopische dromers zijn. Dat samenlevingen vol conflicten zitten, zal niemand betwijfelen. Betekent dat echter dat conflicten automatisch oorlog en geweld inhouden? Waar pacifisme om draait, is het omgaan met conflicten. Dit kan ook op een geweldloze wijze, aldus Lammerant.

In Poëzie, praktijk en politiek van directe actie presenteert David Heller een inleiding over het thema ‘directe actie’. De actiebeweging tegen kernwapens en kernenergie dient daarbij als leidraad. Heller geeft een praktisch overzicht van de directe actie-tactieken en beschrijft het belang van affiniteitsgroepen. Hij toont aan hoe directe actie, net als alle andere vormen van politieke actie en het menselijke leven zelf, is ingebed in complexe machtsnetwerken.

Vandaag gaat het er niet om de macht te veroveren, maar om de macht uit te hollen en te onttrekken aan de staat, luidt de basisstelling van Johny Lenaerts in het synthetiserende hoofdstuk Over Tegenmacht. Het marxisme moet zich volgens Lenaerts bevrijden van de jacobijnse tendensen en eindelijk de anarchistische kritiek op het autoritaire socialisme ernstig nemen. Daarbij moet men openlijk breken met het leninistische revolutiemodel. Door de uitbouw van alternatieve projecten kan men een nieuwe invulling geven aan het begrip ‘gemeenschap’. Een veelheid van buurtcomités en actiegroepen vormt de motor van de beweging, die tegenmachten vormt en hervormingen afdwingt, in een niet-eindigende strijd voor steeds meer autonomie, stelt Lenaerts.


- E-Mail: pjones@mec.ua.pt Website: http://www.yabasta.be
 

Lees meer over: anti-fascisme / racisme feminisme globalisering kunst, cultuur en muziek media militarisme natuur, dier en mens vrijheid, repressie & mensenrechten wereldcrisis

aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.