english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Wereldwijd betogingen.
johannes - 29.09.2003 19:15

Internationale actiedag - 27 september 2003.
Wereldwijd honderdduizenden mensen tijdens hernieuwde antioorlogsbetogingen.


Honderdduizenden mensen uit meer dan 20 landen en 60 steden gingen zaterdag 27 september de straat op om te protesteren tegen de Amerikaanse bezetting van Irak en om hun solidariteit te betuigen met het Palestijnse volk.

Weliswaar was het aantal demonstranten kleiner dan de miljoenen mensen die de straat op gingen voor de bezetting van Irak. Zaterdag was de eerste internationaal geörganiseerde protestdag nadat de Amerikaanse president Bush op 1 mei 'het einde van de oorlog' aankondigde.

De mensen uitten vooral hun ongenoegen over de leugens die verspreid werden om een oorlog tegen Irak te rechtvaardigen. De vele spandoeken en spreekkoren gingen uitdrukkelijk over de massavernietigingswapens die nooit zijn gevonden in Irak, dat er geen link bestaat tussen terroristen en Irak en dat het Iraakse volk de coalitietroepen helemaal niet verwelkomde als bevrijders.

Het was veelzeggend dat de protestmarsen het grootst waren in Groot-Brittannië en Italië. De regeringen van Blair en Berlusconi mogen dan wel Washingtons meest verknochte bondgenoten zijn. De bevolking van beide landen geeft toch een heel ander beeld. Zowel in Londen als in Rome protesteerden zo'n 100.000 mensen tegen de bezetting van Irak.

In veel landen protesteerden mensen tegen de plannen van hun regering om troepen te zenden naar Irak, die de zwaar onder druk liggende Britse en Amerikaanse troepen zouden moeten versterken.

Een andere terugkerende thema was gericht tegen het groene licht dat de regering Bush aan de Israëlische regering heeft gegeven om de Palestijnse bevolking met geweld te onderdrukken.

In Seoel trokken zo'n 2.000 mensen door de straten en zij riepen de Zuid-Koreaanse regering op om geen gevolg te geven aan de oproep van de VS om ook Zuid-Koreanen naar Irak te zenden. Betogers scandeerden "Geen Oorlog!" en hielden spandoeken omhoog met teksten zoals: "Wij zijn tegen uitzending van troepen", "Stop de bezetting van Irak" en "Maak van jonge Koreanen geen daders van moordpartijen in Irak".

Een Amerikaanse student die deelneemt aan een uitwisselingsprogramma kreeg een warm applaus toen hij in de microfoon sprak en Bush zijn oorlog tegen Irak veroordeelde als "immoreel, illegaal en racistisch". "Verwar Bush alsjeblieft niet met het Amerikaanse volk", zei hij. "President Bush is een zeer rijke en machtige Amerikaan, maar laat je niet voor de gek houden. George Bush is een terrorist die gestopt moet worden en met elkaar kunnen we hem tegenhouden."

Veel Zuid-Koreanen vrezen Washingtons verspreide methodes tegen Noord-Korea die mogelijk een nucleaire confrontatie uitlokken. Soortgelijke bezorgdheden werden ook geuit tijdens een betoging in Tokyo.

Demonstranten in Libanon en Egypte noemden overeenkomsten van de netelige situaties in Irak en Palestina. In Beiroet eisten duizenden Libanezen en Palestijnen de terugtrekking van VS-troepen uit Irak en het stoppen van Israëlische aanvallen op Palestijnse gebieden. De Palestijnse autoriteit Yasser Arafat sprak de menigte toe via de telefoon vanuit zijn hoodkwartier in Ramallah. In Caïro hielden ongeveer 50 politieke activisten en journalisten een vreedzaam protest tegen de bezetting van Irak en de Israëlische aanvallen op Palestina.

In de Turkse hoofdstad Ankara ontrolden zo'n 4.000 mensen spandoeken tegen het zenden van troepen naar hun buurland Irak. Ze schreeuwden leuzen voor de Palestijnse zaak en eisten een einde aan de Amerikaanse overname van Irak. Honderden mensen verzamelden zich in Istanboel voor een soortgelijke demonstratie.

Bij de Amerikaanse ambassade in de Griekse hoofdstad Athene wierpen betogers flessen en yoghurt naar de ME tijdens een protestbijeenkomst tegen de bezettingen van Irak en Palestijnse gebieden. Ongeveer 3.000 betogers riepen in koor "Bezetters Eruit" en "Vrijheid voor Palestina". Ook in andere delen van Griekenland werden protestmarsen gehouden, onder andere op het eiland Kreta bij een Amerikaanse marinebasis voor spionagevliegtuigen.

In Rome was de opkomst kennelijk versterkt door minister-president Silvio Berlusconi's bekendmaking vorige week dat Italië de plicht heeft de VS te steunen in zijn poging om Irak te ontwapenen. Sprekers verwezen naar opiniepeilingen die meldden dat 70 procent van de Italiaanse bevolking tegen de oorlog in Irak is. Veel betogers droegen rode vlaggen en riepen antioorlogleuzen.

Zo'n 3.000 mensen liepen in Parijs, waar op een groot spandoek stond te lezen "Amerikaans imperialisme: Blijf met je bloedige handen af van het Midden-Oosten". Anderen droegen posters met de tekst "Opsporing verzocht: George W. Bush - Oorlogsmisdadiger". Zij veroordeelden ook de Israëlische minister-president Ariel Sharon door te roepen: "Bush, Sharon - Moordenaars".

In de Franse havenstad Marseille betuigden duizend betogers hun steun aan de Palestijnen, ter gelegenheid van de derde verjaardag van de tweede intifada, en zij veroordeelden de Israëlische "apartheid" politiek.

Naar schatting 1.200 mensen betoogden in Brussel [  http://belgium.indymedia.org/news/2003/09/73782.php ] en in Berlijn rukten ongeveer 400 mensen op naar het parlementsgebouw de 'Reichstag'. "Irak en Afghanistan maken deel van één groot spel: het gaat allemaal om de olie", zei een demonstrant tegen verslaggevers.

In Stockholm demonstreerden volgens de politie ongeveer 250 mensen. In Wenen verzamelden zich ongeveer 200 mensen op een centrale kruispunt.

In Warschau protesteerden ongeveer 100 jonge mensen tegen de aanwezigheid van Poolse soldaten in Irak. Ze droegen spandoeken met teksten zoals: "Weg met het wereldomvattende VS-terrorisme" en "Wij willen niet met Bush samenwerken".

In Spanje liepen duizenden mensen door de straten van Madrid, Barcelona, Sevilla and Malaga. Betogers droegen spandoeken met antioorlogsleuzen, sloegen op trommels en droegen witte kielen. "Olie doodt", stond er op een van de spandoeken in Madrid waar meer dan 7.000 mensen de steun van minister-president Jose Maria Aznar aan de oorlog veroordeelden. Lopend achter een spandoek waarop de terugtrekking van 1.300 Spaanse soldaten uit Irak wordt geëist, riepen mensen in koor: "Nee tegen oorlog" en "Bush, Aznar weg uit Irak".

Op een bijeenkomst in Belfast werd gezegd dat de miljoenen mensen die eerder dit jaar protesteerden tegen de oorlog "terecht hebben aangetoond dat de oorlog onbillijk, ongerechtvaardigd en illegaal was".

Ook in de Verenigde Staten waren in veel steden betogingen georganiseerd waarin de terugtrekking werd geëist van Amerikaanse soldaten uit Irak. In Hollywood kwamen zondag ongeveer 3.000 mensen op straat, van oorlogsveteranen tot ouders met kinderen in wandelwagens. "George Bush, Uncle Sam, Iraq wordt jouw Vietnam", riepen de mensen in koor tijdens hun tocht op Sunset Boulevard. Sommige betogers droegen borden met teksten zoals: "Lying Son of a Bush", "Recall Bush" en "Iraq Equals Quagmire". Na de tocht riepen de mensen in koor: "Bring them home now!"

Kleinere demonstraties waren in Boston, New York, San Francisco en andere grote en kleine steden. In sommige plaatsen, onder andere in Santa Barbara, Minneapolis-St Paul and Fairbanks en Alaska, werd stilgestaan bij de eerdere protesten tegen de oorlog. Mensen droegen borden met teksten zoals: "If you love America, demand the truth" en "WMD = weapons of mass deception". Ook in vele Canadese steden waren protesten tegen de oorlog georganiseerd. (bron: wsws)

Website: http://www.dewaarheid.nu/sep01/27_09_03.htm
 

Lees meer over: wereldcrisis

aanvullingen
foto's en video's London 
link - 29.09.2003 23:41

 http://www.indymedia.org.uk/en/2003/09/278087.html
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.