english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
DE VANGST VAN BUSH EN CO.
Nee tegen de Oorlog - 15.12.2003 21:27

Je hoefde zondag alleen maar je tv aan te zetten en je merkte al snel genoeg wat er gebeurd was. De voormalige Iraakse president was gearresteerd door de Amerikaanse bezettingstroepen.

Voor de vrouw wiens kinderen gesneuveld waren tijdens de oorlog tegen Iran en die een huis kreeg van de voormalige president waarvan hijzelf de huur betaalde was het een droevige dag. Voor de vrouw die haar man had verloren omdat hij politiek actief was, was het een blije dag. De emoties waren verschillend. Van feestvierende mensen die van blijdschap in tranen waren uitgebarst tot huilende mensen die verdrietig waren met het feit dat hun Arabische held gevangen genomen was.

Een oude grijze man

Uit een diepe hol kwam een oude grijze man die moe was geworden. Moe van het feit om op de vlucht te zijn van het grootste en meest brute leger ter wereld. Moe van het feit dat hij een voor een moest meemaken hoe zijn familie uit elkaar spatte, en met als hoogtepunt de dood van zijn twee zoons. Je kon je bijna niet voorstellen dat deze man 35 jaar lang het grote Irak met ijzeren vuist had geregeerd. Het was moeilijk om te geloven dat het deze man was die elke politieke tegenstand uit de weg ruimde zonder enig berouw te vertonen. Het was deze man die het Koerdische volk in het Noorden van Irak gruwelijk onderdrukte en vermoordde.

De krijgsgevangene geopenbaard

In de grote hysterie en blijdschap die er volgde waren de mensen die het hardst aan het juichen waren even “vergeten” dat zij nog een paar maanden geleden vol ongeloof en afkeur spraken toen zij 4 Amerikaanse krijgsgevangenen op tv te zien kregen. “Krijgsgevangenen mag je niet op tv laten zien” was wat velen zeiden. Maar nu de rollen zijn omgedraaid mag het blijkbaar wel. Waar zal dat aan liggen? Omdat de media zo pro-Amerikaans optreedt of omdat de krijgsgevangene een rare naam heeft en van een volk is wiens cultuur te vreemd is?

Er was nog een grote reden voor blijdschap voor de illegale bezettingsmacht. Met de vangst van de oud dictator zou ook het verzet afnemen. Dat is tenminste de redenering van co-dictators Paul Bremmer en Lt. Gn. Ricardo Sanchez. Maar een van de trouwe voorstanders van de oorlog van Bush en Co. heeft al zijn argwaan uitgesproken. Senator Jay Rockefeller zei dat “gegeven de locatie en omstandigheden waaronder hij werd gepakt maakt het duidelijk dat Saddam niet degene was die de opstand leidde. Dat is veelzeggend en ontrustend omdat het betekent dat de opstandelingen niet vechten voor Saddam maar vechten tegen de Verenigde Staten.”1 Hier moet de trouwe volger van Bush gelijk worden gegeven. Het verzet tegen de illegale Amerikaanse bezetting, waar de Nederlandse overheid aan meewerkt, wordt niet gecontroleerd door Saddam. Het is geen pro-Saddam strijd maar een anti-koloniale strijd. En als de geschiedenis ons iets heeft duidelijk gemaakt is dat het feit dat kolonialisatie zal verliezen. Algerije, Indonesië, India en Zimbabwe zijn enige voorbeelden van landen waar de kolonisten het onderspit moesten delven.

DE NEDERLANDSE TROEPEN UIT IRAK NU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Noten:
1 International A.N.S.W.E.R. “A.N.S.W.E.R. Statement On Recent Developments In Iraq” te lezen op:  http://www.internationalanswer.org/news/update/121403hussein.html
 

Lees meer over: wereldcrisis

aanvullingen
Iraq: a century of war and rebellion 
linking - 16.12.2003 10:12

aardige tijdlijn op
 http://www.geocities.com/CapitolHill/Senate/7672/iraq.html
Iraq: a century of war and rebellion
published by Practical History, London, May 2000

Website: http://www.geocities.com/CapitolHill/Senate/7672/
 
Fake 
Ramnok - 16.12.2003 11:06

Dat S.Hoessein is opgespoord en gearresteerd, is vooral goed nieuws voor de Irakezen zelf die
onder zijn juk hebben geleden. Ik had echter liever gezien dat opsporingstroepen onder VN-vlag de klus hadden mogen klaren, dan hadden we waarschijnlijk heel andere beelden op het journaal te zien gekregen; saaier, minder sensationeel maar wel overtuigender.
Want er rammelt iets aan wat Pentagon-spreekbuis CNN de wereld voorschotelt!
Hoesseins arrestatie lijkt me te geregisseerd. Zijn ondergrondse schuilplaats lijkt teveel op een Hollywood-decor, het uiterlijk van Hoessein lijkt uitgevoerd met grimeer- en haarstileerkunst.
Had Bush immers na 11 september de filmindustrie niet opgeroepen om in landsbelang mee te werken aan de vormgeving van Republikeins Amerikaanse mediaboodschappen?
In de gefilmde slotscène van het hoofdstuk Saddam Hoessein, zijn plaats van handeling, timing, plot en typecasting nogal would-be op dramabeleving gericht. Het tafereel beantwoordt teveel aan het verwachtingspatroon van de consumenten van Amerikaanse speelfilms. De soldaten die Hoessein vinden spelen de rol van GI-Joe te gekunsteld.
Het door niemand verwachte nieuwe image van S.Hoessein is als speciaal effect knap bedacht: het roept associaties op met andere boemannen als Charles Manson en Bin Laden. Er is over nagedacht, als archetype beantwoordt het uit de grond opdiepen van de haveloze verschijning van S.Hoessein aan een universeel Westers collectief bewustzijn van iemand die letterlijk diep gezonken is.
Dat is best wel sneu voor Amerikaanse daklozen, knippen en scheren lijkt me de veiligste weg
om niet het risico te lopen om voortaan door wraakzuchtig publiek te worden afgerost als herkenbaar symbool van het Kwade.
Het type dat is neergezet, of het nu door Hoessein zelf is onder dwang, door een dubbelganger of door een acteur, lijkt ook bedoeld als boodschap aan andere baarddragers waar Bush van gruwt: Bin Laden, Fidel Castro, en de Braziliaanse linkse president Da Silva. En posthuum uiteraard aan Karl Marx, Guardjeff, Raspoetin de krankzinnige monnik en Freud. (Dat Jezus ook een baard had laten de Amerikanen meestal graag weg uit hun schoolboeken)
Waar heb ik dat toch eerder gezien, die karikatuur met dat verlopen gezicht met geitenbaard en klittenhaar. Die scène met die opengesperde mond waar autoriteiten met een lamp in schijnent? Bij de Nazis! De Duitse propaganda beeldde op deze manier `Untermenschen’ af: joden en communisten, kijk maar op de film- en affichecollectie van het NIOD.
Het afscheren van de baard van Hoessein is als dramatisch effect ook niet mis: het is een symbolisch gebaar van castratie! Gevangen Talibanstijders op Guantanamo zijn dan ook
allemaal keurig geschoren!
En dan het hol waarin Hoessein is gevonden. Daar is iets mis mee. Het appeleert te overdreven aan Bush’ beeldspraak van na 11 september: `We’re gonna smoke those rats out of their holes!’ Wat toevallig!
Maar let ook eens op de steen die door de Amerikaanse militairen van Saddams Hoesseins hol wordt verwijderd, die is veel te zwaar om van binnenuit naar buiten te drukken.
En helemaal ongeloofwaardig voor het type verzwakte bejaarde die is gevonden. Om nog maar te zwijgen hoe de kromme, amechtige Hoessein erin is geslaagd de zware steen steeds weer vanuit z’n hol sluitend in de opening te krijgen!
Het is net als met reportages van de Amerikaanse maanlandingen, hoe meer je ernaar kijkt,
hoe minder er lijkt te kloppen.
Als symbool is het hol waaruit S.Hoessein wordt opgevist goed gekozen: het spot met de voormalige Iraakse propaganda dat Hoessein zou beschikken over enorme betonnen
bunkers, diep onder de grond.
Het `hol’ is sterk als dramatisch attribuut: Want hoe kun je nog beter het noodlot dramatiseren van iemand die zijn eigen graf heeft gegraven omdat hij Amerika heeft uitgedaagd?
Dat S.Hoessein niet deugt is duidelijk, en dat het Bush-regime ons voorliegt lijkt me meer dan waarschijnlijk.








weet je... 
16.12.2003 15:54

weet je wat ik zo 'listig' vind,
wat te doen met zo'n meedogenloos iemand als S. Hoessein?
Stel je gaat er van uit dat je zowel tegen gevangenisstraf bent èn tegen de doodstraf...wat dan te doen met iemand die aangeeft niet te zullen veranderen van gedachten en geen spijt te hebben van zijn stuitende daden tegen de mensheid...
ik kan er maar niet over uit, wat doe je met zo iemand?
(even los van de gang van zaken die zich sowieso wel zal voltrekken, dus puur effe voor de vrije gedachten hierover....)
 
16.12.2003 16:43

even een aanvulling... die zware steen is piepschuim (ze konden er ook opstaan) en er lag een mat overheen, dus hij moet van buiten af dicht gemaakt worden.

verder doe ik geen mededeling of het hem wel of niet is.
voor beide opties is wel wat te zeggen, en beide brengen weer nieuwe problemen met zich mee.


ter info 
Faaz - 16.12.2003 18:09

Voor wat het waard is, Debka komt vandaag met de theorie dat Saddam zich verborg in het bewuste hol maar daar door derden gevangen werd gehouden met de bedoeling hem ten einde de beloning die op zijn hoofd stond, te kunnen innen.

 http://www.debka.com/article.php?aid=743

Website: http://battl.nl
 
rollenspel 
fantast - 16.12.2003 19:18

anoniem: "zeg, denk je niet dat het nu een goed moment is om Saddam te tonen aan de wereld? Halliburton en zo kwamen deze week veel en negatief in het nieuws."

ander anoniem: "misschien wel, het is het einde van het jaar en zo kunnen we volgend (verkiezings)jaar met een gerust gemoed inzetten."

a: "het zal goed worden onze show, we laten de wereld weten dat we hem misschien hebben, zodoende zijn ze al warmgemaakt en dan laten we onze Bremer een persconferentie doen tijdens welke we een aantal beelden laten tonen van Saddam. Misschien die van dat tandonderzoek, die zijn vernederend genoeg."

aa: "en we vertellen dat we al een DNA check gedaan hebben, wie zal ons darop controleren? En we laten weer wat "Irakezen" op dat Saddam-plein lopen die wat lawaai maken en die beelden zullen de wereld rondgaan als beelden van gelukkige Irakezen."

a: "en Sanchez(bevelhebber in Irak) laten we wel spreken maar hij moet niet antwoorden op vragen van journalisten."

aa: "het zal fun worden, eerst onze liveshow en dan moeten we zelf niets meer doen, overal ter wereld zulen editoralisten, bekende intellectuelen, hun zegje doen over de gevangen Saddam, kranten zullen elkaar beconcurreren met de beste special, het meest aantal foto's,... En dit zal wel doorgaan tot begin volgend jaar en daarna. Plus gesprekken over wie Saddam moet berechten, al dan niet de doodstraf. Saddam zal ook in alle jaaroverviews komen, goed, eerst de val van zijn standbeeld, Bush die land op oorlogsschip in mei, bezoek van Bush aan Irak,..."

a: "En al die wereldleiders die "tegen" ons waren, zullen niet veel anders kunnen dan ons geluk te wensen. En al die anti-oorlogsdemonstranten zullen ook niet weten wat te zeggen nu Saddam gevangengenomen is."

aa: "hihi, volgend jaar, proces van Saddam en ondertussen vallen we Iran en Syrië aan, de propagandamachine werkt toch zo goed dat slechts nog een enkeling er op let."



The Saga of Iran's Alleged WMD
 http://counterpunch.org/sasan12132003.html

aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.