english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Ondertussen in Groningen...
gup - 12.02.2004 09:39

Krakers in Groningen zijn boos. Zo reed iemand met zijn auto op een smerisbusje in, zijn er 2 spiegels van een politieauto afgetrapt en is er een achterruit van een andere wagen gesneuveld. Ook werd de buurtsmeris aangepakt.

Krakers zijn boos
Krakers zijn boos

Ondertussen in Groningen…

In Groningen weet je pas of je kraakpandje op 429sexies ontruimd gaat worden als de smeris op de stoep staat. Normaliter doen ze dat binnen enkele dagen na de kraak. In augustus 2002 kwamen ze echter pas na drie maanden na de kraak bij het Gedempte Zuiderdiep 90 voor ontruiming. Afgelopen dinsdag en de dinsdag daarvoor hebben ze iets vergelijkbaars geflikt. Beide panden waren langer dan een maand gekraakt, beide keren liet de Officier van Justitie niks van te voren weten aan de krakers, danwel hun advocaat.

Bij de ontruiming van afgelopen dinsdag werden 5 mensen gearresteerd. De bewoners, noch toegesnelde vrienden van de bewoners, mochten hun spullen in veiligheid stellen. Verhuisbedrijf Mast heeft ze meegenomen en naar verluidt zijn ze gestolen door de gemeente, de eigenaar van het pand. Deze wil nog niks zeggen over hoe de bewoners hun spullen terug moeten krijgen. Het pand werd meteen naar de ontruiming gesloopt. De vergunning was nog diezelfde dag afgegeven door en aan de gemeente en het lijkt erop dat er geen bezwaarperiode is geweest. We zoeken nog uit hoe dit zit.

Door dit belachelijke politieoptreden zijn mensen boos geworden. Zo reed iemand met zijn auto op een smerisbusje in. Hij werd hiervoor opgepakt, maar is inmiddels vrij. Ook zijn er 2 spiegels van een politieauto afgetrapt en is er een achterruit van een andere wagen gesneuveld. De verantwoordelijke buurtagent, die overigens naast een ander kraakpand kantoor houdt, werd ook aangepakt. Al bij leegstandsconstatering zat hij te eikelen en nu was hij degene die kwam om te vorderen. Er was een postertje gemaakt met zijn ietswat gefotoshopte hoofd erop (plotseling een heel smal snorretje en een rare pluk haar op zijn voorhoofd) en de tekst: “Dit is Piet, hij is dom, hééél dom. Piet denkt nooit zelf na, hij volgt alleen orders op. Piet zegt: “Bevel is Bevel”. Daardoor worden sommige mensen boos. Hééél boos.” Op verdenking deze postertjes te hebben verspreid zijn gistermiddag nog eens 3 mensen gearresteerd. Een is inmiddels weer vrij omdat zijn naam bekend is geworden.

De geluidsdemonstratie zijn zonder problemen verlopen. Gisteren zei een balie-smeris dat er iemand naar binnen mocht om te praten, waarop door middel van hard schreeuwen duidelijk werd gemaakt dat eerst de gevangenen vrij moesten en er verder niks te praten viel.

De krakers beraden zich nog op verdere stappen.

PERSBERICHT

Groningen, 10 februari

Ontruiming kraakpand

Vandaag, dinsdag 10 februari, heeft de politie rond 12 uur ’s morgens zonder aankonding een kraakpand ontruimt in het Stadspark. De aanwezige bewoners kregen niet de gelegenheid hun spullen te verhuizen, maar werden gearresteerd. De katten van de bewoners zijn kwijt, hun spullen zijn in beslag genomen. Het pand was al enkele weken geleden door een groep woningzoekenden betrokken en fungeerde naast woonruimte ook als atelier, werkplaats, concertruimte en oefenruimte. Eigenaar van het monumentale pand is de gemeente Groningen, die het op de lange termijn wil slopen.

Volgens artikel 429sexies moet een pand langer dan een jaar ongebruikt zijn voordat het gekraakt mag worden. Het gebouw was tot december 2002 in gebruik bij de Jonge Onderzoekers Groningen (JOG), daarna werden slechts af en toe nog spullen verhuisd. Verhuizing geldt echter niet als feitelijk gebruik, wat benodigd is voor ontruiming. De ontruiming van vanochtend is daarmee het zoveelste voorbeeld van illegaal politieoptreden. Andere recente voorbeelden zijn de Kruitlaan, Zuiderdiep, Boterdiep, Oude Boteringestraat, en Canadalaan, die na hun ontruiming allen leeg bleven staan danwel bezet werden door anti-krakers.
Toen het pand gekraakt werd, was het in rap tempo aan het verkrotten. Door de kraak kon het dak gerepareerd worden en werd het pand schoongemaakt. Door verwarming kon houtrot tegen gegaan worden. Nu het ontruimd is zal het weer verkrotten.

De gemeente Groningen is de afgelopen jaren niet in staat gebleken een structurele oplossing te bieden voor de woningnood. In plaats daarvan laten zij kraakpanden ontruimen. In de gehele stad is een ernstig tekort aan woonruimte, maar ook aan niet-commerciele ateliers, oefenruimte en concertruimte. Kraken is hiervoor de oplossing die de gemeente weigert te zoeken.

Eerder deze week werd ook al een pand aan de Lage der A ontruimd zonder aankondiging. In andere steden, zoals Amsterdam is het gebruikelijk dat de krakers, danwel hun advocaat, van te voren worden ingelicht. Dit biedt de mogelijkheid van een juridische procedure om een politionele beslissing aan te vechten. In Groningen worden advocaten en bewoners echter zonder pardon gepasseerd.

Kraker Theo Ottens: “Ik word woedend van politici die uitsluitend oog hebben voor prestigeprojecten, en grote sociale problemen ontkennen. Ik wordt ziek van de politieagenten die willoos orders opvolgen. Iedere ontruiming zal ons sterker maken, want idealen ontruim je niet. Kraken gaat door!”



- E-Mail: kggroningen@hotmail.com
 

Lees meer over: wonen/kraken

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
 
12.02.2004 15:02

 http://www.rtvnoord.nl/asp-rtvn/indexn.asp?pag_id=36520

 http://www.rtvnoord.nl/asp-rtvn/indexn.asp?pag_id=36508
verdedig de (huis)vrede in je pandje! 
12.02.2004 20:36

duidelijk een actie-reactie! ik kan hier alleen maar blij mee zijn.

krakers worden tegenwoordig dermate gecriminaliseerd en aangevallen (door zowel knokploeg als politie) dat ze een keer moesten reageren.
ik hoop dat de politiek/politie inziet dat verharding voor niemand goed is, maar dat ze niet hoeven te denken dat krakers alles zullen accepteren! genoeg is genoeg !NO PASARAN!
ik weet het, indymedia 
is GEEN discussiesite, - 13.02.2004 00:32

maar of je met het afreageren van je woede nou iets anders bereikt dan een te verwachten toename van repressie...??? ik waag het me ernstig af te vragen. verbeter de wereld, begin bij jezelf en geef het goede voorbeeld: laat je niet proveceren!
Alsof het normaal is....... 
jan - 13.02.2004 03:05

Kraken is momenteel een recht! Maar met een auto in rijden op een politiebusje is echt belachelijk. Met zo'n actie kun je iemand lelijk verwonden of zelfs doden. Ik hoop dat die persoon een hoge boete krijgt en celstraf.
Aanvulling op vorig bericht: 
jan - 13.02.2004 03:09

De persoon die met zijn auto inreed op het politiebusje had zijn emoties onder controle moeten houden. Gevolg:negatieve publiciteit. Dat is dus erg dom.
Ik hoop dat die persoon een hoge boete krijgt 
laat ff je adres achter 'Jan' - 13.02.2004 12:50

Ik heb m'n emoties ook niet onder controle, Jan! Wat 'moet' ik nu doen, Jan, wijsneus?

Als op ons geschoten word...
Bron foto?  
M02 - 13.02.2004 16:57

Mijn indruk is dat bovenstaande foto van een ernstig ongeluk is dat niets met de krakers in Groningen te maken heeft...
Uit zo'n wrak kom je niet zonder schrammen lijkt me...
Het is ook geen busje op de foto, maar een 'gewone' Opel surveillance wagen.

Wat is de bron van die foto?

Op de RTV Noord website staan weinigzeggende videostills die wel ter plekke gemaakt zullen zijn. Maar graag in het vervolg zelf, onafhankelijk van burgerlijke pers, foto's maken en op indymedia posten!

Website: http://www.rtvnoord.nl/ftp/foto/kraakontruim275x206.jpg
 
te mooi om waar te zijn! 
tja - 13.02.2004 18:41

Absoluut blindeloze actie! Onze complimenten! Ga zo door! Maarruh...
We geloven niet dat t echt is.
okee, t schijnt wel echt te zijn 
nah - 13.02.2004 18:48

Onze Noord-Nederland-expert vertelt ons dat het hier een authentiek en waargebeurd verhaal is. Gaarne meer nieuws!
 
grunn kraker - 13.02.2004 22:50

De foto mag dan wel ergens anders van geplukt zijn, het verhaal niet. Dit verhaal is zeg maar gebaseerd op waargebeurde feiten....
het politiebusje was leeg toen het geramd werd ..........
voor de arrestant is een lawaaidemo gehouden en werd vervolgens 2 ur later vrijgelaten.....
voor de 3 'posterarrestanten' is ook een lawaaidemo gehouden...2 werden na 1 dag vrijgelaten, de andere na 2 dagen tijdens de toen gehouden lawaaigehouden!

kraken gaat door, ook in groningen!
procedures? 
toevoegeraar - 16.02.2004 20:31

De hulpofficier van justitie is toch verplicht na het constateren van leegstand zo spoedig mogelijk de eigenaar te contacteren om op basis van deze beider informatie te beslissen of het om een civiele (138) of strafrechtelijke (429) zaak gaat?
Als je na twee dagen niets hoort dan zou ik toch gaan eisen van de hulpofficier dat hij met een beslissing komt.. dat zou je met behulp van een advocaat toch zeker moeten kunnen afdwingen!
Weet iemand meer?
procedures (2) 
toevoegeraar - 16.02.2004 20:39

oeps.. strafrechtelijk is natuurlijk 138/139/429 en je kan huisvrede (138, maar dan in jouw voordeel) krijgen van de OvJ..
429 stelt dat het pand meer dan een jaar leeg moet zijn.. maar de OvJ moet dus wel binnen enkele dagen beslissen! hoe zit dat?
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.