english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Mordechai Vanunu
x - 21.04.2004 00:12

Mordechai Vanunu is in de loop der jaren symbool geworden voor de strijd voor een kernwapenvrije wereld en de offers die nodig zijn om dat te realiseren.

Vanunu’s ouders waren Marokkaanse joden, in de jaren 60 naar Israel verhuist. Mordechai was toen 9. Mordechai deed dienst in het leger, en ging in 1976 werken in de Daimona faciliteit in de Negev woestijn.

In Daimona werd in het diepste geheim brandstof voor atoomwapens gefabriceerd. In 1985 werd hij daar ontslagen, maar nog daarvoor had hij een flinke hoeveelheid foto’s gemaakt van de faciliteit.

Na een reis door Azie, streek hij neer in Australie, alwaar hij zich bekeerde tot het christendom. Onder invloed van vredesactivisten aldaar, besloot hij ertoe de foto’s openbaar te maken, teneinde aan de wereld te bevestigen dat Israel atoomwapens had.

Vanunu richtte zich eerst tot de Daily Mirror, een krant die destijds eigendom was van Maxwell. De krant weigerde zijn foto’s te plaatsen, maar Maxwell liet ze wel naar de Israelische ambassade sturen. De krant the Sunday Times wilde zijn foto’s wel publiceren, en het nieuws schokte de wereld: Op basis van de foto’s werd geschat dat Israel in het bezit was van 200 atoomwapens.

De Israelische geheime dienst gebruikte een vrouwelijke agente om Vanunu te verleiden naar Rome te vliegen, alwaar hij verdoofd op transport gezet werd. Twee maanden na zijn ontvoering gaf Israel toe hem gevangen te hebben. Vier maanden later volgde zijn geheime proces: Vanunu werd veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf, het maximum in Israel.
.
Zonder zelf het woord tot de pers te mogen richten werd hij in een auto werd weggevoerd. Vanuit de auto toonde Vanunu zijn linkerhand, waarop hij had beschreven hoe hij in Israelische handen was gevallen: ontvoerd in rome op 30 september 1986.

Gedurende de eerste 12 jaar van zijn gevangenschap werd hij volkomen geisoleerd vastgehouden, wat er toe leidde dat hij ernstige psychische klachten kreeg. Daarna kreeg hij een beperkte mogelijkheid zich tussen andere gevangenen te mengen, maar altijd met extra, ogenschijnlijk nutteloze restricties.

Veel van Vanunu’s familie heeft hem verstoten. Een amerikaans echtpaar heeft hem echter geadopteerd, en heeft een correspondentie met hem bijgehouden. Ook enkelen van Vanunu’s broers zijn hem blijven steunen. Dit leidde er toe dat zij ook last kregen van intimidatie door de geheime dienst.

Woensdag 21 april wordt hij vrijgelaten, maar erg vrij is het niet te noemen: Hij mag Israel niet verlaten, niet spreken met buitenlanders, niets vertellen over zijn ntvoering of over Dimona. Dit alles terwijl de nog niet bekende feiten over Dimona waarschijnlijk al lang niet meer relevant zijn, en terwijl hij in de Israelische pers altijd is afgeschilderd als volksvijand nummer 1, en wellicht voor zijn leven moet vrezen.

Het verbod om te vertellen over zijn ontvoering is uiteraard bij uitstek belachelijk te noemen: hij is, tegen elke fatsoenlijke internationale omgangsvorm in, ontvoerd uit een soevereine staat, en vervolgens op verschrikkelijke wijze vastgehouden en monddood gemaakt. Kennelijk heeft Israel iets te verbergen.

Voor het Israelische establishment geldt Vanunu enerzijds als een voorbeeld voor eventuele andere klokkenluiders: ook tegen de “eigen mensen” wordt keihard opgetreden. Anderszijds, is men beschaamd over het functioneren van het veiligheids-apparaat.

Tijdens de bekendmaking van Vanunu’s foto’s was Shimon Peres, geestelijk vader van het nucleaire programma, minister president. Yitzhak Shamir, voormalig topman van de geheime dienst, was vice premier. De geruchten gaan dat Shamir voorstander was van liquidatie, maar dat Peres meer voelde voor de gekozen strategie van opsluiting.

De internationale discussie omtrent nucleaire proliferatie heeft een uitermate hypocriet karakter. Van Israel is dankzij Vanunu bekend dat het een enorm nucleair arsenaal heeft, en daar gebeurt niets mee. De Israelische instellingen laten geen inspecties toe. Toen het dat wel officieel deed, onder aandrang van de amerikanen begin jaren 60, misleidde het de inspecteurs moedwillig. Irak is voor veel minder met de grond gelijk gemaakt.

De officiele Amerikaanse wet stelt dat staten die aan kernwapens werken of kernwapens hebben geen ontwikkelings steun kunnen krijgen. Israel ontvangt veruit de meeste ontwikkelings steun van de VS, maar dat lijkt niemand te storen. Officieel omdat Israel geen kernproeven heeft gedaan, daar had het indertijd de samenwerking met het Apartheids regime van Zuid Afrika voor.

Vanunu heeft een belangrijke daad verricht, maar daar heeft hij een enorme prijs voor betaald.
 

Lees meer over: militarisme vrijheid, repressie & mensenrechten wereldcrisis

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
Extra info/artikel 
ZYX - 21.04.2004 08:48

Net voor dit gisteren verscheen, publiceerde ik op Indymedia Oost-Vlaanderen een gelijkaardig artikeltje. Ik zet het hier als commentaar.

Voor de vrede: Vanunu moet vrij!

Mordechai Vanunu is de Israëlische atoomtechnicus die midden de jaren tachtig onthulde dat Israël een uitgebreid kernwapenarsenaal had opgebouwd. Omwille van deze onthullingen heeft hij de laatste 18 jaar door gebracht in de gevangenis. Woensdag 21 april wordt Mordechai Vanunu vrijgelaten.

Mordechai Vanunu werkte van 1976 tot 1985 als technicus in de Israëlische kerncentrale in Dimona, in de Negev woestijn. Hij kreeg gewetenswroeging omdat hij meewerkte aan de productie van massavernietigingswapens. Vlak voor zijn ontslag om bezuinigingsredenen fotografeerde hij de nucleaire installaties. Tot dan had geen enkele inspecteur die al gezien. Vanunu verkocht de foto’s en zijn verhaal aan de Britse krant The London Sunday Times. Hiermee hoopte Vanunu in Israël op een debat over de wenselijkheid van deze kernwapenpolitiek aan te zwengelen.

Na publicatie verdween de Israëlische technicus spoorloos uit Londen. Op 30 september 1986 werd Vanunu van Londen naar Rome gelokt door de verleidelijke Mossad-agente Cheryl Bentov. Ze deed zich voor als Amerikaanse toeriste en Vanunu liep in de val. In Rome aangekomen werd hij ontvoerd en naar alle waarschijnlijkheid in container op een vrachtschip naar Israël gezet.

Achter gesloten deuren werd Mordechai Vanunu berecht voor landverraad en spionage, en kreeg 18 jaar celstraf. Daarvan bracht hij 11 jaar en 5 maanden in de isolatiecel, een wereldrecord. Vredesactivisten voerden campagne voor zijn vrijlating, maar zonder veel succes.

Maar zelfs na zijn vrijlating, zal Vanunu nog steeds niet veel echte vrijheid kennen. Zo zal hij onder geen beding Israël mogen verlaten en mag hij ook niet in de buurt van de grens en buitenlandse ambassades komen.

Mordechai Vanunu heeft al te kennen gegeven dat hij niet van plan is zich aan deze opgelegde beperkingen te houden. Hij zou het liefst naar de Verenigde Staten willen verhuizen om daar te gaan wonen bij een ouder Amerikaans echtpaar dat hem enkele jaren geleden adopteerde.

Actie:

Mordechai Vanunu volgde zijn geweten en zijn onthulling was zeer belangrijk voor de non-proliferatie van kernwapens in de wereld. Wij vragen u om hem een hart onder de riem te steken middels een felicitatiebericht, en om Israël op te roepen hem écht vrij te laten. Want voorvechters van vrede verdienen geen straf maar steun. Surf naar  http://www.vanunu.nl/feliciteer.html en teken daar de felicitatie voor Vanunu.
U kunt natuurlijk ook de Israëlische ambassade in uw buurt laten weten wat u over zaak denkt...

Links:

Israel/Occupied Territories: No restrictions or conditions must be imposed on Mordechai Vanunu upon his release
Press release 19/04/2004 Amnesty International
 http://news.amnesty.org/mavp/news.nsf/0a0a703b74bdef2680256dea0041facc/7cd6ce480e9950a880256e7600647acf

Israel: No New Restrictions on Nuclear Whistleblower
Article Human Rights Watch 21/04/2004
 http://hrw.org/english/docs/2004/04/20/isrlpa8469.htm

Free Vanunu
Campaign to Free Vanunu and for a Nuclear Free Middle East
 http://www.vanunu.freeserve.co.uk/index.htm

For Mother Earth: Prisoner Support
 http://www.motherearth.org/prisoner/vanunu_en.php

Mordechai Vanunu en het Israëlisch atoomwapenprogramma
Vrede vzw
 http://www.vrede.be/isratoom.php

Vrijheid voor Vanunu
Website voor Vanunu van drie SP parlementsleden (Nederland)
 http://www.vanunu.nl/

Vanunu spends last night in jail
BBC News 20 April, 2004
 http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/3643907.stm
Wat ik vergeten was... 
ZYX - 21.04.2004 12:10

Hyperlink naar orgineel artikel op Indymedia Oost-Vlaanderen: Voor de vrede: Vanunu moet vrij!  http://ovl.indymedia.org/news/2004/04/1816.php

Je kan het ook lezen op Indymedia België (zij het dat daar de auteursnaam werd gewijzigd)  http://www.indymedia.be/news/2004/04/83641.php. Het artikel van x kun je daar vinden op  http://www.indymedia.be/news/2004/04/83643.php (vuilnisbak).
hantekeningenactie geliëerd aan sp 
21.04.2004 15:48

steun 'm nu:  http://www.vanunu.nl/
Door CIA agenten ontvoerd 
Jan Sluis - 21.04.2004 16:36

Vanunu zegt zelf, vandaag, dat hij door de CIA ontvoerd is destijds.
Vanunu vrijgelaten, maar niet vrij 
ZYX - 21.04.2004 17:22

Mordechai Vanunu werd vanochtend vrijgelaten uit de gevangenis van Shikma in Ashekelon. Aan de tientallen sympathisanten die hem stonden op te wachten zegde hij fier en gelukkig te zijn omwille van wat hij gedaan had. De behandeling die hem in de gevangenis te beurt viel noemde hij gruwelijk en barbaars.

"Vanunu made a statement in English. I have no more secrets to tell; I want to leave Israel but they are restricting me. My treatment was cruel and barbaric; I was punished hard because I am became a Christian. I am a symbol of survival of the human spirit of freedom. I don't want to harm Israel. Open the Dimona reactor for inspection. I want to go to the United States and marry and have a life." (U.S. Campaign to Free Mordechai Vanunu:  http://www.nonviolence.org/vanunu/20040421proud.html)

De vrijlating betekent voor Vanunu nog niet echt de vrijheid. Zijn vrijheid wordt door een hele waslijst voorwaarden ingesnoerd. Hij mag het land niet uit. Ook mag hij niet in de buurt van de grens of buitenlandse ambassades komen. Contact hebben met buitenlanders mag evenmin. Zelfs het surfen op het internet wordt hem verboden!

Actie hiertegen is geboden. Waarom niet aansluiten bij de actie van de "U.S. Campaign to Free Mordechai Vanunu".

"These restrictions on Vanunu's freedom are intolerable. They abuse his human rights to the point of endangering his life. Please vigorously protest these restrictions and express your concern for Mordechai Vanunu with faxed letters and telephone calls to the Israeli Embassy in your country.

Washington, DC
Political Department
Tel: (202)364-5581, 5582
Fax: (202)364-5490
Press Office
Tel: (202) 364-5538
Fax: (202) 364-5610

Ottawa, Canada
Tel. (613)567-6450
Fax: (613)237-8865

London, United Kingdom
Tel: 0207 957 9500
Fax: 0207 957 955
E-mail:  info-assist@london.mfa.gov.il

 http://www.nonviolence.org/vanunu/20040421proud.html

Voor België, Nederland en Frankrijk zijn de contactgegevens:

Ambassade van Israel Nederland
Buitenhof 47 2513 AH Den Haag
Tel.: 070-3760500 (centrale)
Fax: 070-3760555
Email:  ambassade@israel.nl

Ambassade van Israel België
Sterrewachtlaan 40 1180 Brussel
Tel.: 02/373.55.00
Fax: 02/373.56.17
E-mail :  brussels@israel.org

Ambassade d'Israël en France
3, rue Rabelais
75008 Paris - France
Tel. : 01 40 76 55 00
Fax : 01 40 76 55 55
Email:  ambassade@par.mfa.gov.il
 
NN - 22.04.2004 14:36

Kunnen we hem voordragen als kandidaat voor de Nobelprijs voor de Vrede ? Hoe gaat zoiets ?
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.