english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Tendentieuze berichtgeving NOS-teletekst
Astrid Essed - 22.05.2004 18:17


Bij haar berichtgeving tav de recentelijk gevoerde Israelische militaire acties in het Palestijnse vluchtelingenkamp Rafah maakt de NOS-teletekstredactie zich schuldig aan tendentieuze en onjuiste berichtgeving



In deze aan de NOS-teletekstredactie gerichte brief analyseer het onjuiste en tendentieuze karakter van haar berichtgeving.


Aan de teletekstredactie van de NOS

Geachte Redactie,

Ik wil graag uw aandacht vragen voor het volgende:

In uw berichtgeving dd 22-5 vermeldt u, dat nav een schietpartij in het vluchtelingenkamp Rafh op de Gazastrook waarbij een driejarig Palestijns meisje is doodgeschoten en drie mensen gewond geraakt zijn, een onderzoek is ingesteld door het Israelische leger.
U vervolgt uw berichtgeving met de mededeling, dat de Israeli's sinds dinsdag bezig zijn met een grote operatie om een einde te maken aan de smokkel van wapens en explosieven uit Egypte, waarbij tot nu toe reeds 41 Palestijnen zijn omgekomen.
U beeindigt uw berichtgeving met de mededeling, dat het leger veel Palestijnse huizen langs de grens met Egyote heeft verwoest waarop felle internationale kritiek is gekomen.
In uw slotzin vermeldt u, dat vice-premier Olmert heeft gezegd, dat de sloop van huizen wordt gestaakt.

Met deze wijze van berichtgeving zonder enige achtergrondinformatie uwerzijds maakt u zich niet alleen schuldig aan foutieve en tendentieuze berichtgeving in dezen, tevens verdedigt u impliciet het Israelische legeroptreden in Rafah.

A Onderzoek door het Israelische leger:

Hoewel uw berichtgeving omtrent het door het Israelische leger ingestelde onderzoek op zich juist is, zou de lezer door deze wijze van berichtgeving de indruk kunnen krijgen dat het instellen van een dergelijk onderzoek een bij het Isarelische leger gangbare handeling is, hetgeen echter niet het geval is.
Hoewel volgens de gangbare internationaalrechterlijke principes altijd een onderzoek dient te worden ingesteld wanneer burgers het dodelijke slachtoffer worden van militaire acties, gebeurt het maar hoogst zelden dat het Israelische leger een dergelijk onderzoek instelt.
Er zijn tal van voorbeelden bekend, waarbij militairen willekeurig het vuur geopend hebben op Palestijnse menigten of Palestijnen hebben standrechtelijk hebben doodgeschoten zonder dat er sprake was van enig militair onderzoek, hetgeen afgezien van deze algemeen- internationaalrechtelijke verplichting eveneens een flagrante schending is van een van de grondregels van de 4de Conventie, volgens wellke een bezettende macht [in casu Israel]hoofdverantwoordelijk is voor de veiligheid van ''beschermde personen'' [mensen, die leven onder een bezetting, in casu de Palestijnse burgers]
Hte lijkt mij dan ook van groot belang, dat u dergelijke informatie eveneens vermeldt.


B Foutieve berichtgeving:

Verder vermeldt u, dat Israel sinds dinsdag een grote operatie uitvoert " om een einde te maken aan de smokkel van wapens en explosieven uit Egypte" [citaat van uw berichtgeving], hetgeen onjuist is, aangezien de door u genoemde legeroperatie niet afgelopen dinsdag [19-5] begonnen is, maar reeds langer dan een week daarvoor [dinsdag 12-5] gestart is.

C Israelische legeroperatie:

Door in uw berichtgeving te vermelden, dat het Isarelische leger sinds dinsdag bezig zijn met een grote operatie in het kamp " om een einde te maken aan de smokkel van wapens en explosieven uit Egypte" wekt u impliciet de inrdruk, dat deze Isarelische militaire acties legitiem zouden zijn, hetgeen niet het geval is.
Niet alleen is er tot dusver geen sprake geweest van de vondst van de volgens het Israelische leger aanwezig zijnde ''tunnels'', waardoor wapens vanuit Egypte naar het Gaza-gebied zouden worden gesmokkeld, bij de de door het Israelische leger uitgevoerde legeracties is sprake van ernstige mensenrechtenschendingen c.q. oorlogsmisdaden.

Te uwer informatie:

De door het Israelische leger uitgevoerde legeracties in het vluchtelingenkamp Rafah bestonden uit het willekeurig schieten op Palestijnsde menigten, het uitvoeren van helicopteraanvallen op Palestrijnse activisten, het uitvoeren van helicopteraanvallen op demonstrerende menigten en het systematisch vernietigen van huizen in Rafah, hetgeen alleen zeer ernstige schendingen zijn van het Inmternationaal Recht.

1 Grondregels:

Een van de grondregels van het Internationaal Recht is, dat bij iedere militaire aanval een duidelijk onderscheid gemaakt dient te worden tussen combatanten [militairen en strijders] en non-combatanten [burgers]
Het niet-maken van een dergelijk onderscheid is streng verboden volgens het Internationaal Recht.

Het behoeft nadere toelichting, dat het uitvoeren van raketaanvallen op demonstrerende Palestijnen een demonstrerende menigte en het willekeurig schieten op Palestijnse menigten als zijnde oorlogsmisdaden flagrante schendingen zijn van het Internationaal Recht.
Ook het uitvoeren van raketaanvallen op Palestijnse leiders en/of activisten van groeperingen zoals Hamas zij als buitengerechtelijke executies in strijd met het Internationala Recht, dat stelt dat ieder mens recht heeft op een proces.

2 Huisvernietigingen:

de afgelopen anderhalve week heeft het Israelische leger meer dan 100 Palestijnse huizen vernietigd, waardoor meer dan 1000 Palestijnen dakloos zijn geworden.
De door het Isarelische leger hiervoor opgegeven redenen liepen uiteen van de bewering, vanuit de huizen te worden beschoten door Palestijnse militanten en het zoeken naar de reeds genoemde tunnels.

Volgens het Internationaal Recht echter [artikel 53, 4de Conventie van Geneve] is het vernietigen van huizen en andere bezittingen van ''beschermde personen'' niet toegestaan, tenzij hiervoor een absolute militaire noodzaak bestaat.
In dat geval echter dienen deze mensen geevacueerd te worden, in vervangende huizen te worden ondergebracht en na afloop van de betreffende militaire operaties zo snel mogelijk weer naar hun oorspronkelijke woongebieden teruggebracht te worden met volledige schgadellosstelling in casu de bouw van nieuwe huizen [artikel 49, 4de Conventie van Geneve]

Echter, het vernietigen van huizen en het dakloos maken van de bewoners zonder enige compensatie in de vorm van nieuwe huizen zoals hier gebeurt is absoluut verboden volgens het Internationaal Recht.

Daarenboven snijdt het door het Israelische leger gebruikte argument van ''beschoten worden door militanten'' geen hout, aangezien hier sprake is van een systematische vernietiging van huizen zondre enig onderscheid, hetgeen als collectieve straf [artikel 33, 4de Conventie van Geneve] streng verboden is door het Internationala Recht [artikel 33, 4de Conventie van Geneve]

Het lijkt mij dan ook van groot belang dat u bij uw referentie aan de Israelische acties tevens melding maakt van het internationaal-rechtelijk illegale karakter in dezen.

Ik spreek de hoop uit, dat u bij een volgende berichtgeving over dit onderewrp eveneens melding zult willen maken van bovenstaande achtergrondinformatie, die zere gemakkelijk te controleren is via de sites van Amnmesty International [www.amnesty.org], Human Rights Watch [www.hrw.org], de Isarelisceh mensenrechtenorganisatie B'tselem [www.btselem.org] en het Rode Kruis [www.icrc.org] waarop u tevens de complete regelgeving van de 4de Conventie van Geneve kunt aantreffen.

Een en ander zal bijdragen tot een eerlijkere en objectievere berichtgeving, hetgeen uw journalistieke taak is tegenover het teletekstlezende publiek.

Vriendelijke groeten
Astrid Essed
Amsterdam






 

Lees meer over: militarisme vrijheid, repressie & mensenrechten wereldcrisis

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.