english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Berichtgeving tav Guantanamo
Astrid Essed - 30.06.2004 03:18


In haar berichtgeving tav de detentie van Afghaanse en Iraakse krijgsgevangenen in de Amerikaanse marinebasis Guantanamo wekt de NOS-teletekstredactie de indruk dat het hier om een legitieme situatie gaat, hetgeen niet het geval is





Aan de teletekstredactie van de NOS

Geachte Redactie,


Ik wil graag uw aandacht vragen voor het volgende:
In uw berichtgeving dd 29-6 vermeldt u, dat het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft bepaald, dat door de VS op basis van terrorisme vastgehouden gevangenen zelf naar de rechter mogen stappen om hun detentie aan te vechten, waarbij u eraan toevoegt, dat het Hof van mening is, dat het Amerikaanse recht eveneens voor de op Cuba gevestigde basis geldt.
Verder in uw berichtgeving vermeldt u, dat deze uitspraak wordt beschouwd als een nederlaag van president Bush.
U vervolgt uw berichtgeving met de mededeling, dat het Hof wel het recht van de regering zou erkent om een staatsburger enige tijd zonder vorm van aanklacht of proces vast te houden
U eindigt uw berichtgeving met de mededeling, dat volgens het Witte Huis de strijd tegen het terrorisme wordt belemmerd als verdachten zelf naar de rechter kunnen stappen

Met deze wijze van berichtgeving zonder enige kritische achtergrondinformatie uwerzijds maakt u impliciet de indruk de detentie van de door de VS in Guantanamo vastgehouden gevangenen als zodanig legitiem is, hetgeen niet het geval is.

Te uwer informatie:

Vanaf januari 2001, enkele weken na de beeindiging van de Amerikaanse aanval op Afghanistan, die resulteerde in de val van het Taliban-regime, startte de VS de overbrenging van tijdens deze oorlog gemaakte krijgsgevangenen naar de Amerikaanse marinebasis Guantanamo in Cuba.
Deze gevangenentransporten vonden niet alleen is plaats gedurende 2001, maar werden oo daarna gecontinueerd en hebben nog recentelijk plaatsgehad in 2003 waarbij dit keer sprake was van in de Amerikaanse aanval op Irak gemaakte krijgsgevangenen.
Momenteel zitten meer dan 600 gevangenen vast op Guantanamo zonder enige vorm van aanklacht of proces

A Behandeling:

Zowel bij het transport van de gevangenen naar Guantanamo als inzake de behandeling is er vanaf het begin sprake geweest van ernstige mensenrechtenschendingen, aangezien de gevangenen niet alleen aan elkaar geketend en met geluidsdichte kappen over hun hoofd naar de plaats van bestemming werden overgebracht, maar daar aangekomen, in kooien werden opgesloten en slechts een keer per week gelucht worden, hetgeen als zodanig ernstige mensenrechtenschendingen zijn.
Eveneens bevinden zich onder deze gevangenen een aantal minderjarigen [varierend van 13 tot 17 jaar], hetgeen in strijd is met de VN-Conventie van de Rechten van het Kind en het Optionele Protocol betreffende Kindsoldaten, dat eveneens is geratifieerd door de VS.

Terecht is hiertegen dan ook vanaf het begin tegen geprotesteerd door gerennommeerde mensenrechtenorganisaties als Amnesty International [www.amnesty.org] en Human Rights Watch [www.hrw.org] alsmede een groot aantal juristen en leidinggevende Europese en Arabische politici, aangezien mensenrechtenregels volgens alle internationale verdragen onder alle omstandigheden dienen te worden toegepast zonder aanzien des persoons.

Het mensonterende van deze situatie wordt met name benadrukt door het feit, dat er volgens gegevens van het Rode Kruis op Guantanamo reeds 36 zelfmoordpogingen door gevangenen zijn gedaan.


B Rechtspositie:

Nog afgezien van deze onder alle omstandigheden onacceptabele mensonterende behandeling is de detentie van de betreffende gevangenen eveneens in strijd met het Internationaal Recht.
In de eerste plaats is er sprake van een totaal ontbreken van een rechstpositie in dezen vanwege de detentie zonder enige vorm van aanklacht of proces, hetgeen in in alle omstandigheden in strijd is met de meest elementaire internationaalrechtelijke principes.
In de tweede plaats vanwege de eenzijdig door de VS aan hen toegekende status van ´´vijandelijke strijders´´, hetgeen impliceert, dat op hen de bepalingen van de 3de Conventie van Geneve inzake behandeling van krijgsgevangenen niet van toepassing zouden zijn.
Nog afgezien van het feit, dat een en ander onder geen enkele omstandigheid een rechtvaardiging is voor een inhumane behandeling, snijdt dit argument geen hout, aangezien het hetzij strijders betreft uit het Taliban-leger en daaraan gelieerde strijders, hetzij Iraakse strijders uit het Iraakse leger, hetgeen hen de jure tot krijgsgevangenen maakt.
Een en ander impliceert, dat zij na de vijandelijkheden [afloop van de oorlog in Afghanistan en Irak] dienen te worden vrijgelaten, tenzij er sprake is van ene aanklacht wegens oorlogsmisdaden, in welks geval zij binnen afzienbare tijd voor de rechter dienen te worden gebracht, hetgeen nog steeds niet is gebeurd.

Terecht heeft dit geleid tot grote kritiek vanuit de hoek van de reeds bovengenoemde mensenrechtenorganisaties, de Interamerikaanse Commissie voor Mensenrechten, een aantal VN-Commissies, Amerikaanse burgerrechtenorganisaties, internationale juristen, alsmede een uitspraak van het Britse Hof van Beroep, die de detentievoorwaarden in Guantanamo in strijd verklaarde met de fundamentele principes van het Internationaal Recht.

C Jurisdictie Amerikaans Gerechtshof:

Zoals het Amerikaanse Hooggerechtshof terecht heeft vastgesteld, snijdt evenmin het argument van de Amerikaanse regering hout, dat Amerikaanse gerechtshoven geen jurisdictie zouden hebben over de Guantanamo-gevangenen omdat deze worden vastgehouden op een marinebasis die zich niet op Amerikaans grondgebied bevindt.
Aangezien echter dit deel van Cuba wel degelijk onder Amerikaans gezag staat en door de VS militair wordt gecontroleerd, geldt ook in dit geval het Amerikaanse rechtssysteem.
Een en ander is in 2003 ook reeds bevestigd door het Federale Hof van Beroep in San Fransisco.

D Terrorisme:

Het argument van de Amerikaanse regering, dat deze mensen van terrorisme beschuldigd zijn, snijdt al evenmin hout.
In de eerste plaats dient een al dan niet aanwezige verantwoordelijkheid in dezen in de rechtszaal te worden vastgesteld en diet een en ander niets af aan hun status van krijgsgevangenen [tijdens een reguliere oorlogssituatie gearresteerde strijders] , in de tweede plaats gelden ook voor van terrorisme beschuldigde mensen dezelfde internationale rechtsregels betreffende een humane behandeling en een proces volgens internationaal-gangbare principes.


Het verdient dan ook ten zeerste aanbeveling dat u bij een volgende berichtgeving betreffende dit onderwerp eveneens refereert aan de onacceptabel-rechteloze positie van deze gevangenen [detentie zonder aanklacht of proces], de inhumane beandeling in dezen en de wijdverbreide protesten hiertegen, eveneens vanuit de Nederlandse politieke hoek [zie het in 2001 geuite protest van de voormalige Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken de heer van Aartssen tegen de detentieomstandigheden in Guantanamo]

Een en ander zal leide tot een eerlijkere en objectievere berichtgeving over dit onderwerp, hetgeen uw journalistieke taak is tegenover het teletekstloezende publiek

Vriendelijke groeten
Astrid Essed
Amsterdam [Z-O]





 

Lees meer over: vrijheid, repressie & mensenrechten wereldcrisis

aanvullingen
illegaal 
poul - 30.06.2004 15:58

Volgens mijn informatie zijn de VS-ers al een tijd lang illegaal daar in Guantanamo. En wel om de simpele reden dat het kontrakt is afgelopen, uit, voorbij, verleden tijd. Dat de US regering daar nog steeds zit komt waarschijnlijk omdat de regering van Cuba nooit geld heeft willen innen voor het, zeg maar, huurkontrakt van Guantanamo. En dit weer op zijn beurt omdat Fidel Castro Ruz de aanwezigheid niet wil erkennen van zoveel buitenlandse militairen. De US regering zelf komt niet op het idee het eiland te verlaten. Dus wat is de oplossing van het probleem? Juridies? Zou de VN daar wat aan kunnen doen en bemiddeling aan kunnen bieden? Zou de VN ook wat kunnen doen om dit 'machtige' land op zijn nummer te zetten?
Zou dit van binnenuit de NAVO kunnen gebeuren? Zijn er geen bepaalde oorlogskonventies en waarom kunnen die zo gemakkelijk omzeild worden door te zeggen dat het gaat om terroristen? Waarom en hoe zijn er zoveel terroristen in de wereld van 2002 gekomen? Waar rook is, is vuur .....
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.