english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Berichtgeving NOS
Astrid Essed - 17.07.2004 08:35

In haar berichtgeving tav de recente ontvoeringen in Gaza wekt de NOS letekstredactie ten onrechte de indruk dat er sprake is van een goed-functionnerend Palestijns gezag en verwijst tevens impliciet de verantwoordelijkheid voor de huidige anarchie ten onrechte naar de Palestijnse militante groeperingen.



Aan de teletekstredactie van de NOS

Geachte Redactie,

Ik wil graag uw aandacht vragen voor het volgende:

In uw berichtgeving dd 17-7 vermeldt u, dat na de ontvoeringen van gisteren [16-7] in de Gaza-strook de noodtoestand is uitgeroepen.
U vervolgt uw berichtgeving met de mededeling, dat in dit kader leger en politie in staat van paraatheid gebracht zijn om aanslagen tegen het Palestijnse gezag te voorkomen.
Vervolgens vermeldt u in uw berichtgeving, dat militante groepen eerst het hoofd van de Palestijnse politie in de Gaza-strook hadden ontvoerd, die na enige tijd weer werd vrijgelaten.
Daarna vervolgt u uw berichtgeving met de mededeling, dat later gewapende mannen vier Franse technici in de plaats Kkan Younis ontvoerden, die enkele uren later weer werden vrijgelaten.
U besluit uw berichttgeving met de mededeling, dat twee Palestijnse politiechefs hun ontslag hebben aangeboden uit protest tegen de verslechterende veiligheidssituatie in de Gaza-strook.


Deze wijze van berichtgeving zonder enige nadere achtergrondinformatie uwerzijds getuigt niet alleen van onduidelijkheid en onzorgvuldigheid in dezen, daarenboven wekt u de verkeerde indruk, dat er sprake zou zijn van functionnerend Palestijns gezag, hetgeen niet het geval is.
Daarenboven wekt u de indruk, dat de oorzaak van de verslechterende veilighiedssituatie gelegen zou zijn in het optreden van de dor u genoemde militante groepen, hetgeen evenmin het geval is.

A Onduidelijkheid en onzorgvuldigheid

1 Leger en politie

Door het hanteren van de termen ''leger en politie'' zonder enige toelichting uwerzijds wekt u de misleidende indruk, dat hier sprake zou zijn van twee politiek-gelijke goed-samenwerkende beheerseenheden, hetgeen genendele het geval is.
Niet alleen is de in de Gazastrook functionnerende politie grotendeels Palestijns van samenstelling [een van de resultaten van de in 1993 getekende Oslo-accoorden] en het door u genoemde leger het in de Gaza-strook aanwezige Israelische bezettingsleger, hetgeen op zich reeds vanwege de bezetting een tegenstelling inpliceert, daarenboven is de samenwerking tussen deze twee eenheden buitengewoon slecht te noemen.
Zo werd tijdens de twee grote Israelische offensieven in 2002, waarvan de eerste de geschiedenis is ingegaan als de Operatie ''Beschermend Schild'' zowel op de Westelijke Jordaanoever als de Gaza-strook een groot aantal Palestijnse politieagenten door het Isarelische leger doodgeschoten, hetgeen uiteraard als standrechtelijke executies ernstige schendingen van het Internationaal Recht zijn.

Van een redactie als de uwe mag dan ook op zijn minst verwacht worden, dat u in uw berichtgeving duidelijk aangeeft, dat het hier de Palestijnse politie en het Israelische leger betreft, zodat het lezende publiek een betere indruk kan krijgen van de reel-politieke verhoudingen in de Gaza-strook.

2 Ontvoeringen door militante groepen

In de tweede plaats is uw berichtgeving tav de ontvoeringen van het Palestijnse hoofd van de politie enerzijds en de vier Franse technici in Khan Younis anderszijds zeer onduidelijk, aangezien u slechts de betrokkenheid van ''militante groepen'' en ''gewapende mannen'' vermeldt zonder enige nadere toelichting uwerzijds, waardoor u de indruk wekt, dat een en ander in beide gevallen onder de verantwoordelijkheid valt van Palestijnse militante organisaties, hetgeen zeker in het tweede geval niet juist is. twee lezingen:

Echter ook in het eerste geval is er sprake van twee verschillende lezingen van de ontvoering van het Palestijnse hoofd van de politie, namelijk enerzijds de betrokkenheid van Palestjnse groeperingen, anderszijds vanwege een intern politieconflict.
Het is dan oom van belang, dat u in uw berichtgeving beide mogelijke lezingen vermeldt.

In het tweede geval echter is er weliswaar sprake geweest van ''gewapende mannen'',die echter geen militanten waren, maar politieagenten, die protesteerden tegen hun ontslag.
Een en ander dient door u duidelijk vermeld te worden.

B Palestijns gezag:

1 Oslo-accoorden

In tegenstelling tot het in uw berichtgeving gesuggereerde is er geen sprake van enig functionnerend Palestijns gezag in Gaza.
Zoals u ongetwijfeld weet was er in het kader van het sluiten van de Oslo-accorden in de bezete Palestjnse gebieden een onderverdeling van A gebieden [gebieden, die stonden onder de beperkte autonomie van het Palestijnse gezag, zowel op bestuurlijk als veiligheidsgebied, hetgeen impliceerde geen directe aanwezigheid van het Israelische leger]], B gebieden [waarbij sprake was van een samenwerkingsverband tussen het Israelische en Palestijnse gezag met name op het gebied van beheerstaken zoals de politie, waarbij het bestuurlijk gezag in Palestijnse handen lag, maar de militaire controle in Israelische handen lag]en C-gebieden [die zowel bestuurlijk als militair onder Isarelische controle bleven]

Volgens deze accoorden was het Gaza-gebied opgedeeld in een A-gebied [waar het grootste deel van de Palestijnen leven] een een C-gebied [hetgeen voornamelijk bevolt wordt door de nederzettingen]

2 Huidige situatie

Zoals u echter ongetwijfeld bekend is, is deze situatie drastisch veranderd.
Niet alleen zijn in 2002 tijdens de twee grote Israelische militaire offensieven bijna alle autonome Palestijnse steden [die vielen onder de A-gebieden] herbezet door het Israelische leger, eveneens is het Israelische leger sinds eind vorig jaar weer daadwerkelijk in Gaza aanwezig.
Daarenboven is zowel op de Westelijke Jordaanoever als in de Gaza-strook vanaf 2002 de infrastructuur van de Palestijnse Autoriteit grotendeels vernietigd, waardoor van ene effectief Palestijns gezag geen sprake meer kan zijn.
In deze vernietiging van de infrastructuur is dan ook het zeer tanende gezag van de toch al beperkt-autonome Palestijnse Autoriteit gelegen.
Tevens is in de vernietiging van de infrastructuur van de Palestijnse Autoriteit, gecombineerd met de vele op Palestijnse politiemannen uitgevoerde Israelische standrechtelijke executies de toenemende anarchie en de door u terecht genoemde verslechterende veiligheidssituatie in de Gaza-strook gelegen.

Het verdient dan ook aanbeveling, dat u bovenstaande achtergrondinformatie bij een volgende berichtgeving over dit onderwerp nader belicht.

Een en ander zal leiden tot een eerlijkere en objectievere berichtgeving in dezen, hetgeen uw journalistieke taak is tegenover het teletekstlezende publiek.

Vriendelijke groeten
Astrid Essed




 

Lees meer over: vrijheid, repressie & mensenrechten wereldcrisis

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
Te veel vertrouwen in de gevestigde media 
SPIDERLEDJE - 17.07.2004 23:29

De verontwaardigeng van Astrid is zeker terecht als het om de berichtgeving gaat want de gevestigde media zal nooit de waarheid in z'n geheel vertellen en is altijd op spektakel uit want dat levert winst op.
Je kunt dus duizend keer de boel opsturen maar de gevestigde media zal
het meeste er toch uitfilteren omdat het van de gevestigde orde is en
kapitalistisch van opzet is.
Wel is het goed om misstanden aan de kaak te stellen bij de NOS.
Het is ook goed om het op Indy te plaatsen dan kunnen meer mensen er kennis van nemen.

Het zelf maken van media is een goede zet want dat is beter dan de media
op de huidige manier door te laten gaan.


Nieuws wordt op een vlindertjesachtige manier verkregen elke keer een klein stukje want het is niet de bedoeling dat de Nieuwsstroom stopt deze hoort 24 uur per dag door te gaan anders wordt er geen winst gemaakt.
De redakties van de nederlandse omroepen filteren hun nieuws altijd op
dingen die grof geld opleveren en dat is veel te vaak sensatie en
antiterreur onzin.
Dingen die het meeste geld opleveren in het nieuws zijn vaak dingen als: meer blauw op straat,meer repressie,meer preventief fouileren,geweld op
straat enz.

Autoriteiten zijn zelf ook een veiligheidsrisico voor burgers waar dan
ook ter wereld omdat macht zich altijd wil doen gelden en desnoods de
burger met grof geweld terug dringt.
Het moet maar eens bewezen worden dat het anders is.
Tijdens een antifascistiese actie hebben ze ook keihard en medogenloos opgetreden.(een paar weken geleden in Den Haag)
Te veel vertrouwen in de autoriteiten geeft het leger ook vrij spel
want volgens de autoriteiten dient het leger toch de burger.
Trap er niet in want de geschiedenis leert dat het leger vooral de
rijke elites dient.(de burger gaat er altijd aan kapot)
Laat de rijke elites zelf maar in de loopgraven gaan liggen want het zijn HUN belangen.

Misschien kun je bezettingen beter aanpakken door verzet van onderop zonder weer naar een sterke leider te streven want dat is maar al te
vaak totaal verkeerd afgelopen.


Stukje van Astrids artikel

Tevens is in de vernietiging van de infrastructuur van de Palestijnse Autoriteit, gecombineerd met de vele op Palestijnse politiemannen uitgevoerde Israelische standrechtelijke executies de toenemende anarchie en de door u terecht genoemde verslechterende veiligheidssituatie in de Gaza-strook gelegen.

Reactie van spiderledje

De infrastructuur van een land waar dan ook ter wereld hoort de bevolking toe want zonder goede infrastructuur kun je niet een samenleving goed
opbouwen.
Wat anarchie betreft had je beter even op google of een andere zoekmachine
kunnen kijken wat anarchie of anarchisme betekend.
De gevestigde media vindt anarchisme altijd chaos ook al heeft het er niets mee te maken.
Ga de gevestigde media vooral dan niet na-papegaaien.

Anarchisme gaat uit van een sociaal en rechtvaardige samenleving van en voor iedereen zonder uitbuiting,onderdrukking,overheersing,geen bazen,
geen misddaad enz.
Een samenleving op solidaire en sociale basis met collectieve voorzieningen en goede gezondheidszorg voor iedereen.

Wat echt een grote bedreiging vormt is staats-chaos.(oorlogen,antiterrorisme wetten,legitimatie-plicht altijd en overal enz)

Anarchie op de Gaza strook 
Kees Madura - 18.07.2004 21:30

Als ik op TV zie wie er allemaal met Kalasnikov geweren rondloopt. Jongetjes van hooguit 14 jaar. Dan moet ik constateren dat Arafat, nog de Hamas leiders bereid zijn enigszins de orde te handhaven. Integendeel, ze hebben er baat bij, de bestaande chaos te vergroten en de schuld op een ander te schuiven.

De huidige situatie past niet meer in het zwart-wit beeld van slecht- Israel en slachtoffer-Palestijnen. Daarom krijgt nu het NOS journaal er van langs.


NL media, braak 
spikey - 19.07.2004 01:45

Hier informatieve berichtgeving over de kwestie, precies zoals ik het graag zie:
 http://www.dawn.com/2004/07/18/top14.htm

Ik bespaar mezelf de Nederlandse media, wat ik een schandalige wanvertoning vind. Zonde van je tijd, vooraf afgebakende discussies tussen mensen, die niets te vertellen hebben, en al helemaal niet fatsoenlijk kunnen discusiëren. Altijd achter de feiten aanlopen, zaken maar half en ook nog eenzijdig presenteren.

En dan nog die nieuwslezers en presentatoren die hun achterlijke meningen en vooroordelen altijd moeten laten doorschemeren, en kritische media opvatten als slinkse aanvallen op de persoon en manipulatieve vraagstelling. Ik schaam me er echt voor hoe onbeschoft bijvoorbeeld netwerk met buitenlandse politici omgaan. Gelukkiig wonen me maar in een klein taalgebied.. stel je eens voor dat dit de hele wereld over ging.
Simpel? 
John Veldhuis - 20.07.2004 13:32

Zo simpel als "Israel-slecht vs. Palestijnen-goed" (of andersom) was het allang niet meer.

Het is meer (Corrupte en/of Extremistische Palestijnen vs. gewone Palestijnen) vs. (Israelische kolonisten/extremisten en zionistische apartheidsideologen vs. gewone Israeli's).

Helaas heeft op dit moment de club van Israelische kolonisten en extremisten het voor het zeggen, gesteund door de zionistische apartheidsideologen.

Gewone Israeli's en Palestijnen zijn nog steeds het slachtoffer, van corrupte Palestijnen, van extremistische Palestijnen, en van extremistische Israelische kolonisten.

Gewone Israeli's en Palestijnen komen er steeds meer achter dat hun belangen niet gediend worden door de huidige machthebbers.

Gaza disengagement 
Sander - 21.07.2004 14:33

Op dit moment is zeker niet de club van Israelische kolonisten en extremisten die de richting van de politiek van Israel bepalen. Sharon lijkt de extreme rechtervleugel te laten voor wat hij is en praat met de Arbeiderspartij om die weer op te nemen in de regering omdat de partij van Peres het Gaza plan van Sharon wel steunt. Door het aanhoudende Palestijnse geweld is het hele politieke spectrum in Israel een stuk naar rechts opgeschoven. Ik geef toe dat het even wennen is maar Sharon zit toch echt net iets rechts van het midden in het huidige Israelische politieke spectrum en hij zet momenteel zijn politieke leven op het spel om Israelische troepen en nederzettingen weg te halen uit Gaza. Het vertrek van Israel uit Gaza zal zorgen voor een machtsvacuum en het is onduidelijk wie dat gaat opvullen aangezien Israel in de strijd tegen terreur iedereen met ook maar een greintje organisatieniveau en intelligentie heeft vermoord of vastgezet. Het is te hopen voor de Palestijnen dat ze nu eindelijk eens verantwoordelijk leiderschap kiezen waarmee serieus gepraat kan worden over een twee staten oplossing.


Palestinian Descent into Chaos
 http://www.danielpipes.org/article/1965
Bende van Sharon 
JV - 22.07.2004 08:45

Zolang Sharon Gaza ziet als wisselgeld voor de illegale Israelische nederzettingen in de westbank, zoals Hebron, Ariel of Oost Jerusalem, is-ie nog net zo rechts als de rest.

"Settlers began setting up outposts in 1998, to prevent the transfer of land to the Palestinians in interim peace deals. At the time, Prime Minister Ariel Sharon, then foreign minister, urged settlers to seize West Bank hilltops."

Uit de rest van het stuk blijkt dat de bende van Sharon, de hilltop terrorists, nog steeds niets in de weg wordt gelegd.

Website: http://www.haaretz.com/hasen/pages/ShArt.jhtml?itemNo=454741&contrassID=1&subContrassID=7&sbSubContrassID=0&listSrc=Y
 
Heb je Sander weer 
death pallestine child - 23.07.2004 00:38

Sharon is de extreem rechtse fascistische massamoordenaar die het daar bepaald. Extreem rechtser dan Sharon bestaat niet, hij is een openlijke fascist. Ik snap dus niet wat jij bedoeld als je zegt dat hij de rechtervleugel laat voor wat het is.

aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.