english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
illegale ontruiming Olympia niet gelukt
jori - 19.08.2004 13:24

Krakers in verzet tegen illegale ontruimingspoging
De krakers van de Bellamystraat in Amsterdam oud-west hebben gisteren een ontruimingspoging van de politie doorstaan. Volgens de eigenaar belemmeren de krakers sinds maandag de verkoop van zijn pand. Ondanks dat er nog geen uitspraak ligt van de officier van justitie over de rechtmatigheid van de kraak, wilde de plaatselijke politie voor eigen rechter spelen en het pand ontruimen.





De Bellamybuurt werd gisteren rond het middaguur opgeschrikt, toen de politie verscheen om de gekraakte bioscoop Olympia te ontruimen. De krakers hadden zich binnen verschanst. Ook had zich een groep sympathisanten verzameld voor het pand. Het bleek achteraf om een illegale ontruimingpoging van de politie te gaan, omdat er geen toestemming van de buurtregisseur of officier van justitie was verkregen. De eigenaar heeft tot op heden geen bewijs kunnen leveren dat het pand nog geen jaar leeg staat. De Olympia blijft vooralsnog gekraakt.

“Wij willen dat het pand een functie voor de buurt krijgt. Een dure dansschool die niet voor iedereen toegankelijk is, dat vinden wij asociaal. Deze buurt heeft niet eens een wijkcentrum! Wij gaan niet weg totdat de plannen goedgekeurd zijn.”
Het Amsterdam Dance Centre zegt het pand vanaf 1 oktober 2004 te gaan gebruiken. Omdat de dansschool geen gebruiksvergunning heeft, is dit onmogelijk. De vergunning kan pas in november of later verstrekt worden. Ook is het voorheen vaker gebeurd dat de eigenaar plannen zou hebben met een pand, maar deze in werkelijkheid niet kon waarmaken. De funderingen van het pand verhinderen tevens gebruik door grote groepen mensen. De krakers willen pas weggaan wanneer alle betrokken partijen akkoord gaan met de plannen van de nieuwe eigenaar.





 

Lees meer over: vrijheid, repressie & mensenrechten wonen/kraken

aanvullingen
zie ook: 
fegnest - 19.08.2004 15:11

programma Olympia
O lympia - 16.08.2004 09:57
 http://www.indymedia.nl/nl/2004/08/20965.shtml

en

(a'dam) ontruiming Olympia NU!!!
bzr - 18.08.2004 11:19
 http://www.indymedia.nl/nl/2004/08/21009.shtml

buurtbrief 
o lympia - 20.08.2004 12:35

Amsterdam, 22 augustus 2004

Beste buurtbewoner,

Het leek de bewoners van het kraakpand Olympia weer eens tijd om de buurt op de hoogte te stellen van de laatste stand van zaken. Er hebben namelijk wat nieuwe ontwikkelingen plaatsgevonden.
Zo stond de politie woensdag-middag voor de deur op het punt om ons te verwijderen. Achteraf bleek dat hiervoor geen toestemming was.Ook is niet officieel vastgesteld dat het om een illegale kraak gaat. Wij willen voorkomen dat de buurt last ondervindt van ons conflict met de politie, maar zijn niet van plan te wijken voor een plan dat steeds van inhoud verandert en (nog) niet goedgekeurd is.
Wij hebben van het begin af aangegeven bereid te zijn om het pand vreedzaam te verlaten, als er een sociaal-culturele bestemming voor komt.Een dansschool is zeker een culturele bestemming. Maar of het pand ook een sociale functie krijgt, bijvoorbeeld door ook gratis lessen aan te bieden of de ruimte voor buurtinitiatieven open te stellen, is nog onduidelijk. Ook zijn er vanuit de buurt bezwaren gehoord over auto- en fietsoverlast en de uitbouw op het dak van de dansschool.
Het Amsterdam Dance Centre, de makelaar en de nieuwe eigenaar zijn druk bezig om de plannen rond te krijgen voor de dansschool. Ondertussen oefenen zij druk uit op de gemeente om te mogen beginnen met sloop- en bouwwerkzaamheden in het gebouw, nog voordat de buurt akkoord is en voordat de vergunningen rond zijn. Dat is reden voor ons om te zeggen dat we (nog) niet weggaan. Daarbij duren de voorbereidende werkzaamheden in een pand dat al zo goed als leeg is niet langer dan een paar dagen.
De dansschool stelt dat de koop niet door kan gaan als wij niet uit het pand zijn. Dit is feitelijk onjuist, het is heel goed mogelijk een pand te verkopen waar krakers inzitten. Als de nieuwe eigenaar niet erop vertrouwd dat we weggaan als het pand een sociaal culturele functie krijgt, willen we hier best een contract voor ondertekenen.Dus is er geen reden om niet tot verkoop van het pand over te gaan.De dansschool komt met steeds nieuwe informatie over de activiteiten die zullen plaatsvinden in het gebouw. Ook dit geeft aan dat zij hun plannen nog niet uitgewerkt zijn.
De dansschool spreekt over de datum 1 oktober voor het openen van de deuren in de Olympia. Dit is de reden waarom de krakers er met veel haast uit zouden moeten. Wat zij echter niet vermelden, is dat het pand nog niet veilig is voor grote groepen mensen en dat ook niet zal zijn voor het eind van het jaar. Nog een reden voor ons om (nog) niet weg te gaan.
Als laatste nog een reactie op het artikel op de voorpagina van het Amsterdams Stadsblad (“Krakers zetten Dance Centre voet dwars”). Hierin wordt het beeld geschetst dat de krakers het enige obstakel zouden zijn voor de dansschool. Echter zoals in deze brief hopelijk duidelijk is geworden, zijn er ook andere mensen die zich niet laten opjutten door de eigenaar en rustig willen afwachten of de plannen daawerkelijk rond komen.
Tot die tijd willen wij van Olympia een prettige plek voor de buurt maken. Zo kunt u binnenkort een filmavond verwachten. U bent van harte welkom om langs te komen om met ons van gedachten te wisselen over het gebruik van het pand.


Tot ziens!
De bewoners van Olympia

E-Mail: olympia@hypocrisy.org
algemene info situatie olympia 
o lympia - 20.08.2004 12:37

Amsterdam, 20 augustus 2004

Krakers in verzet tegen illegale ontruimingspoging
De krakers van de Bellamystraat in Amsterdam oud-west hebben woensdag 18 augustus een ontruimingspoging van de politie doorstaan. Volgens de eigenaar belemmeren de krakers sinds maandag de verkoop van zijn pand. Ondanks dat er nog geen uitspraak ligt van de officier van justitie over de rechtmatigheid van de kraak, wilde de plaatselijke politie voor eigen rechter spelen en het pand ontruimen.

De makelaar had de krakers aanvankelijk een bedrag van 10.000 Euro geboden als zij het pand onmiddellijk zouden verlaten. Later kwam hij met 25.000 Euro op de proppen als zij voor maandag 23 augustus weg zouden zijn en er op 1 januari geen dansschool zou zijn, welk aanbod hij in een gesprek met de krakers twee dagen later, weer introk. In dit gesprek verklaarde de makelaar ook nooit met contracten voor aannemers te werken en bedreigde hij de krakers met geweld. Het aanbieden van smeergeld werd door de krakers in eerste instantie al afgewezen. Als de krakers niet weg zouden gaan, zou de eigenaar in ieder geval 65000 Euro verliezen. Het aanbieden van 25.000 Euro werd door de krakers niet gezien als een bewijs dat er een sociaal culturele invulling aan het pand gegeven zou worden.

De eigenaar van het pand de “4B Brothers” voeren een interessante bedrijfsvoering. Zij werken zonder personeel en hebben een directie van 12 man. Elk jaar boeken ze een kleine winst of een klein verlies en hun kapitaal aan onroerend goed groeit gestaag. Het pand tjernobyl was ook eigendom van dit bedrijf, toen hebben zij de rechter er tot drie maal toe van kunnen overtuigen om te gaan beginnen aan verbouwing, zonder dat dit gebeurde. Voordat de krakers in het pand kwamen hadden ze geen koper, een paar dagen daarna, was er opeens een “weldoener” de het pand wou overnemen, voor een relatief kleine prijs. De beoogde nieuwe eigenaar heeft (nog) geen enkele vergunning voor verbouwing. De huurder, het Amsterdam Dance Centre die voor renovatie weg moet uit de kerk in de Gerard Brandtstraat wil binnen zes weken het pand betrekken. De dansschool is er veel aan gelegen om de krakers er zo snel mogelijk uit te krijgen. Naar eigen zeggen omdat ze hun huidige pand uitgezet worden per 1 oktober en geen vervangende plek hebben. De bewoners lijkt het vreemd dat de beroemde dansschool voor amateurs en professionals, zomaar op straat zou komen te staan.

De krakers hebben van begin af aan aangegeven het pand te zullen verlaten als zij er zeker van zijn dat het pand een sociaal culturele functie krijgt. Dit standpunt is niet gewijzigd.
Het bewijs hiervoor moet komen uit de vergunningen voor verbouwing en de bereidheid van de nieuwe eigenaar om tot een afspraak te komen met de krakers over de voorwaarden van hun vertrek. Tot nu toe heeft de makelaar elke afspraak die met de krakers gemaakt is, weer ingetrokken. Er is voor de krakers dan ook geen enkele reden om toezeggingen te vertrouwen tot ze zwart op wit staan.

De Bellamybuurt werd woensdag 18 augustus rond het middaguur opgeschrikt, toen de politie verscheen om de gekraakte bioscoop Olympia te ontruimen. De krakers hadden zich binnen verschanst. Ook had zich een groep sympathisanten verzameld voor het pand. Het bleek achteraf om een illegale ontruimingpoging van de politie te gaan, omdat er geen toestemming van de leidinggevende van de buurtregisseur verkregen. De eigenaar heeft tot op heden geen bewijs kunnen leveren dat het pand nog geen jaar leeg staat. De Olympia blijft vooralsnog gekraakt.

Zolang als het pand gekraakt is krijgt het een sociaal culturele functie. In het pand zullen laagdrempelige activiteiten plaatsvinden gericht op de buurt. Zo zal er een wijkcentrum komen en zal er plaats zijn voor onder andere een filmhuis en een fietsenwerkplaats. Overige activiteiten zullen in overleg met de buurt en andere geïnteresseerden opgestart worden.
Het is de bedoeling dat het pand Olympia het kloppende sociale hart van de Bellamybuurt wordt. De bewoners van het pand zijn druk doende het gebouw klaar te maken voor deze functie. Een ieder die intresse heeft om hieraan mee te werken is van harte welkom.

De krakers van Olympia


E-Mail: olympia@hypocrisy.org
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.