english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creŽren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
De Indymedia-server FAQ [Global]
Bruno de Bondt - 21.10.2004 22:12

Op donderdag 7 oktober werden twee servers van Indymedia in beslag genomen door de FBI. Een week later werden ze zonder veel uitleg weer overhandigd.

Omdat we de afgelopen weken heel wat vragen kregen over deze zaak, vind je hieronder enkele veelgestelde vragen op een rijtje, met links naar meer info.

Wat gebeurde er op donderdag 7 oktober?

London, donderdag 7 oktober, omstreeks zes uur 's avonds. Ten gevolge van een bevel uitgevaardigd door het FBI, worden de harde schijven van twee Indymedia-servers in beslag genomen door de Amerikaanse overheid.

Het bedrijf waar Indymedia de servers huurde, het Amerikaanse Rackspace (met filiaal in London), stuurt na de FBI-actie een bericht naar Indymedia. Hierin deelt het bedrijf mee dat het besloot mee te werken met de FBI. Rackspace geeft in het bericht geen verdere informatie over het hoe en waarom van de actie. In gesprekken met medewerkers van Indymedia, liet Rackspace weten ?dat ze geen enkele verdere informatie kon verstrekken over de inbeslagname?. Het bevel werd immers gegeven aan Rackspace zelf, en niet aan Indymedia.

Welke gevolgen had de actie uitgevoerd door de FBI?

Op de harde schijven die het FBI meenam, draaiden 24 Indymedia-websites (van de in totaal ongeveer 120 wereldwijd), die door de actie geheel of gedeeltelijk off line gingen. Ze waren niet meer te bereiken op internet.

De servers bevatten niet enkel bovenstaande Indymedia-websites. Ook enkele internetradio's maakten van de servers gebruik om hun uitzendingen mogelijk te maken (zogenaamde audiostreams), net als de BLAG-Linuxdistributie (een vrij te downloaden besturingssyteem) en verschillende andere projecten.

Wie gaf het bevel tot inbeslagname?

De inbeslagname gebeurde op bevel van het FBI. Over de precieze reden voor de actie bestaat twee weken na de actie nog steeds heel wat onduidelijkheid.

De woordvoeder van de FBI, Joe Parris, verklaarde op vrijdag 8 oktober aan het persagentschap Agence France Press dat ?het niet om een FBI-actie ging, maar dat tot de inbeslagname werd overgegaan op vraag van de Italiaanse en Zwitserse overheid.? Parris zei dat de actie plaats vond in het kader van ?een verdrag voor juridische bijstand?.

Hoewel Zwitserland intussen formeel ontkende iets met de zaak te maken te hebben, kreeg Indymedia ItaliŽ wel de bevestiging dat het bevel tot inbeslagname van de server zijn oorsprong vond in Bologna. En dit in het kader van een onderzoek naar de FAI (Informal Anarchist Federation).

Wat maakt een dergelijke actie mogelijk?

Internetprovider Rackspace verklaarde dat de actie uitgevoerd werd in het kader van de Mutual Legal Assistance Treaty, kortweg MLAT genaamd. Dit verdrag voorziet landen van de mogelijkheid elkaar bij te staan in zaken van ?internationaal terrorisme, ontvoering en witwaspraktijken". In dit geval vroeg een Italiaanse rechter aan een Amerikaanse overheidsdienst om in London de harde schijven op te pikken bij de Britse afdeling van een Amerikaans bedrijf. Zonder dit fatsoenlijk te communiceren aan Indymedia.

Hoe zit het vandaag met de servers en de getroffen sites?

Twee dagen na de inbeslagname van de servers waren tien websites weer on line, dankzij het harde werk van talloze Indymedia-medewerkers. Enkele van die websites verloren wel hun archieven, helemaal of gedeeltelijk.

Op woensdag 13 oktober, een week na de inbeslagname, werden de harde schijven opnieuw overhandigd aan Rackspace. Bij de overhandiging, net als bij de inbeslagname, niet meer dan een bijzonder beknopte mededeling van provider Rackspace.

Indymedia beschouwde de schijven als ?gehacked?, en controleerde ze grondig vooraleer ze opnieuw on line te zetten. Vandaag draaien de meeste getroffen websites opnieuw, sommige weliwaar zonder of met gedeeltelijke archieven. Een overzicht van de toestand van de websites vind je op www.indymedia.org/fbi.

Hoe zit het met deze site?

Deze website draait sinds januari 2004 op een server die in Brussel gehuisvest is. Hierdoor werd Indymedia.be niet getroffen door de FBI-actie in London en kon hij verder blijven draaien. Andere Indymedia's in BelgiŽ (Luik, Oost- en West-Vlaanderen en Antwerpen) zitten wel op de servers in London en gingen dus een tijdlang off line.

Krijgt indymedia veel steun?

Zowel de internationale als de Belgische Journalistenbond betuigden erg duidelijk hun steun aan Indymedia. Aiden White, de secretaris-generaal van de Internationale Federatie van Journalisten, noemde de actie ?een onaanvaardbare en indringerige internationale politie-actie tegen een netwerk dat gespecialiseerd is in onafhankelijke journalistiek?. White vervolgt: ?De manier waarop dit gebeurde ruikt meer naar intimidatie van legitiem journalistiek onderzoek dan misdaadbestrijding.?

Pol Deltour, nationaal secretaris van de Belgische Journalistenbond, schrijft in een mededeling: ?De VVJ/AVBB is ontsteld over de censuur in de vorm van het lamleggen van een internetserver die Indymedia getroffen heeft.?

Ook verschillende Belgische politici zegden hun steun toe aan Indymedia. Stijn Bex, kamerlid van Spirit, stelde net als Ecolo parlementslid ZoŽ Genot al een vraag aan minister van Buitenlandse Zaken De Gucht. Bart Staes, Europees parlementslid voor Groen! stelde op zijn beurt een vraag aan de Europese Raad. Het is afwachten wat er uit de politieke bus komt.

Ook in de pers ging de FBI-actie niet onopgemerkt voorbij. De meeste Vlaamse kranten berichtten erover (de ene al uitgebreider dan de andere), en ook internationaal was er behoorlijk wat aandacht. Een overzicht van alle berichtgeving vind je op het Indymedia Documentation Project.

Naast bovenstaande steunbetuigingen kwamen er de afgelopen weken talloze persoonlijke berichten binnen waarin mensen zich solidair verklaarden met Indymedia.

Welke stappen onderneemt indymedia als reactie op de inbeslagname?

Indymedia onderzoekt momenteel samen met een aantal advocaten en organisaties, waaronder de Electronic Frontier Foundation (EFF), welke stappen mogelijk zijn.

Volgens de EFF, een organisatie gespecialiseerd in ?digitale vrijheden?, was de FBI-actie illegaal: ?This is a flagrant violation of the First Amendment. The government can't shut down the New York Times, and it can't shut down Indymedia."

Een juridische werkgroep van Indymedia onderzoekt eveneens op welke manier de Britse, Italiaanse, Zwitserse en Amerikaanse overheden betrokken waren bij de inbeslagname van de servers.

>> nog meer info op http://indymedia.org/en/static/fbi
>> Indymedia Solidarity Statement: http://solidarity.indymedia.org.uk/

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons License.
 

Lees meer over: media vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
Tricky blijft 't  
la tana - 21.10.2004 23:56

Het is niet zo dat de Italiaanse rechters in Bologna opdracht hadden gegeven tot inbeslagname van de servers. Zij verbazen zich daar zelf ook over. En daarbij: de onderzoekers in Bologna hebben zelf nog geen enkel antwoord gehad op hun onderzoeksvragen (hun gerechtelijk vooronderzoek in VS via FBI) die inderdaad te maken hebben met de bompakketjes die vanuit Bologna naar o.a. Brussel werden verstuurd, door de fantomatische FAI. Een ontplofte er in een vuilniscontainer voor de deur van Prodi in Bologna. Dus als de oorsprong van de inbeslagname toch in Bologna zou liggen, is het onwaarschijnlijk dat daar ook het einde ligt van de vragenreeks.
deze website 
jaap - 22.10.2004 09:06

Met "deze website" bedoeld de auteur van de bovenstaande FAQ natuurlijk indymedia.be. Indymedia.nl heeft haar eigen servers in Nederlands staan.
the tale of the servers 'nobody' seized 
linking - 22.10.2004 14:14

Prima artikel wat bij een van de andere stukken hierover vermeld stond:

 http://www.theregister.co.uk/2004/10/21/indymedia_home_office_denial/
Indymedia: the tale of the servers 'nobody' seized
By John Lettice
Published Thursday 21st October 2004
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.