english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creŽren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Tsunami Zuid-AziŽ: SHO opent giro 555
linking - 28.12.2004 00:51

Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) openen giro 555 voor noodhulp slachtoffers AziŽ: "De omvang van de ramp en de vele duizenden slachtoffers vereisen snel hulp vanuit de internationale gemeenschap; de SHO hopen dat het Nederlandse publiek de hulporganisaties in staat stelt om direct en op uitgebreide schaal te starten met de hulpverlening."

epicentrum
epicentrum

De tsunami die een groot deel van Zuid-AziŽ heeft getroffen zal niemand ontgaan zijn. Voor de westkust van Sumatra deed zich op 25 kilometer diepte een aardverschuiving voor welke een zogenaamde tsunami ('havengolf') veroorzaakte die zich over grote afstanden voortzette en zelfs in SomaliŽ en Kenia aan de Afrikaanse oostkust nog slachtoffers maakte. De aardbeving met een kracht van 8,9 op de schaal van Richter was de zwaarste in de afgelopen 40 jaar. Het hardst getroffen zijn Sri Lanka, India (inclusief de nabij Sumatra gelegen Andaman- en Nicobar-eilanden), IndonesiŽ en Thailand. Over de situatie in Myanmar (het voormalige Birma) is nog maar weinig bekend gezien het gesloten karakter van het regime daar. Ook in MaleisiŽ en op de Malediven en Seychellen vielen slachtoffers. In de zwaarst getroffen gebieden maakte een korte reeks golven tot tien meter hoog of meer, die zich deels enkele kilometers landinwaarts voortplantten om zich even snel weer terug te trekken, in een mum van tijd duizenden slachtoffers. Het dodental wordt op dit moment geschat op meer dan 23.000 en het einde is nog lang niet in zicht; daarnaast is een veelvoud hiervan ontheemd geraakt of van de middelen van bestaan beroofd. Inmiddels hebben zich, behalve naschokken, ook nieuwe aardschokken voorgedaan in de regio en gevreesd wordt voor verdere tsunami's.

De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO  http://www.giro555.nl/ ) hebben per gisterenavond het Nederlandse gironummer 555 geopend voor noodhulp aan de slachtoffers van de vloedgolven in AziŽ. Zoals zij op hun site stellen: "De omvang van de ramp en de vele duizenden slachtoffers vereisen snel hulp vanuit de internationale gemeenschap; de SHO hopen dat het Nederlandse publiek de hulporganisaties in staat stelt om direct en op uitgebreide schaal te starten met de hulpverlening." De SHO bestaat uit Artsen zonder grenzen, Kerkinactie, Mensen in Nood/Cordaid, Nederlandse Rode Kruis, Novib, Stichting Vluchteling, Tear Fund, Terre des Hommes, en Unicef Nederland.

Behalve de hier genoemde organisaties zijn er beslist organisaties die meer op "grass-roots"-niveau opereren. Het probleem lijkt op dit moment te zijn dat althans de kleinere en onafhankelijke Nederlandse hulporganisaties om begrijpelijke reden niet in staat zijn om bij een ramp van deze omvang direct te reageren, terwijl daar wel dringend behoefte aan is. Dus laten we ergens beginnen. Als mensen hier goede tips hebben over andere organisaties laat ze die dan hier alsjeblieft als aanvulling plaatsen en laten we elkaar niet gaan afkammen. Te denken valt ook aan benefieten in eigen kring e.d.

Het is erg moeilijk om exacte informatie te vinden over verschillende lokaties, laat staan uit alternatieve nieuwsbronnen, aangezien op veel plaatsen de infrastructuur en communicatie is aangetast of verwoest. Naast de gebruikelijke reguliere mediakanalen (BBC, CNN, Google News en Yahoo News en wat dies meer zij, waar je trouwens talloze links vindt naar andere media) is een erg goede ingang voor (lokale) kranten uit verschillende landen de site Onlinenewspapers.com  http://onlinenewspapers.com/ .

Wie op de hoogte wil blijven of op zoek is naar informatie over specifieke lokaties, of zelfs vermiste familie of vrienden, kan terecht op diverse reizigersfora. Een goede ingang is Lonely Planet's The Thorn Tree Forum  http://thorntree.lonelyplanet.com/ , ga daar verder naar de regio van je keus. Specifiek voor India is er Indiamike.com  http://indiamike.com/ . Er wordt daar deels wild gespeculeerd of nodeloos nieuwe threads gestart, het is zaak de informatie sec en helder te houden, om maar te zwijgen van de mensen die daar met diepzinnige inzichten komen over de vergankelijkheid van het bestaan of op zoek zijn naar girlie bars op Phuket. Wees terughoudend met wat je schrijft maar voor het laatste nieuws kunnen de al gecreŽerde threads, deels door schrijvers ter plaatse, wel een aanvulling zijn.

Ten slotte, ook op dergelijke fora wordt druk besproken of men zich niet ter plaatse nuttig kan maken. Dat is niet uitgesloten maar informeer je van tevoren goed en besef dat als je niet bijzonder gekwalificeerd bent je wellicht eerder in de weg zult lopen. Houd er verder rekening mee dat je onder bijzonder zware omstandigheden zult moeten werken. Het kan een goed alternatief zijn om thuis iets te ondernemen.

Namaste.

Website: http://www.giro555.nl/
 

Lees meer over: natuur, dier en mens

aanvullingen
linkerd 
Frysk - 28.12.2004 02:38

Oproep statenlid:

 http://www.ottovandergalien.web-log.nl/index.log?ID=1551027

zie ook 
linking - 28.12.2004 11:48

zie ook:
 http://www.indymedia.nl/nl/2004/12/24071.shtml
Ramp AziŽ: alleen natuur of ook maatschappij?
~ - 27.12.2004 23:46
grass-roots NGO 
wilbert (VIA) - 28.12.2004 19:58

kijk op onderstaande website
voor snelle en ervaren aktie op vrijw. /grass-roots-nivo

Website: http://www.aui-ong.org
 
VS leger waarschuwde alleen eigen basis 
~ - 29.12.2004 10:47

Bij de ramp in AziŽ lijkt het VS leger wel hun eigen militaire [en folter-]basis op de Indische Oceaan Diego Garcia archipel gewaarschuwd te hebben, en zo de levens van de eigen militairen voor de golven gered te hebben.
Maar de burgers in de landen rond de Indische Oceaan niet:
 http://www.iacenter.org/tsunami.htm
Hier lijkt te gelden de leus van de Vlaamse racisten: Eigen volk eerst. Of nee, eigenlijk alleen "eigen militairen eerst": want doden kunnen niet verder schieten of martelen, hetzij verder op Diego Garcia, hetzij na overplaatsing naar o.a. Irak of Guantanamo. Er vielen ook slachtoffers onder VS toeristen in b.v. Thailand of Sri Lanka, maar hun levens schenen ook minder belangrijk te zijn.
Hulp tsunami ontoereikend en racistisch 
00 - 29.12.2004 14:08

Uit alle media-berichten blijkt dat de hulpverlening nauwelijks op gang gekomen is. Dat geldt des te meer voor de internationale hulpverlening, en zeker ook uit Nederland.

Enkele particulieren bleken in staat om binnen 48 uur medicijnen naar Sri Lanka te vliegen. De overheid, ondanks alle crisiscentra en rampenplannen, heeft dat bij mijn weten nog niet gedaan. Het kabinet-Balkende lijkt afwezig, en dat is ook zo, rampen moeten niet met de Kerstdagen gebeuren want dan is iedereen met vakantie.

Waar er wel geholpen wordt, geldt 'eigen volk eerst'. Duitsland haalt zijn eigen gewonden op uit Thailand met Luftwaffe-vliegtuigen, en laat de anderen desnoods ter plekke sterven. Ook blijkbaar de burgers van andere EU-staten, er mogen alleen Duitsers mee.

Maar ook als je het racisme buiten beschouwing laat, dan lijken de EU-overheden overrompeld en besluiteloos. En zeker de EU zelf, die niet in staat is om hulp te coŲrdineren. Elk land moet het zelf - blijkbaar zonder enige coŲrdinatie - regelen. Er worden bijvoorbeeld 1600 Zweden vermist. Bij de Estonia-ramp vielen 1054 doden, de tsunami wordt mogelijk de grootse Zweedse ramp in vredestijd.

Er zijn mogelijk 3000 tot 4000 doden uit EU-landen - meer dan 11 September. Stel je voor wat er gebeurd was, met een terroristische aanslag in Europa van die omvang. Was premier Balkenende in zoín geval doorgegaan met zijn vakantie? En de andere EU-leiders ook?
nieuws, links 
linking - 29.12.2004 16:28

Ik heb de travellersscene altijd met gemengde gevoelens bekeken maar men laat zich nu wel van z'n beste kant zien. Hier een aantal (tamelijk willekeurige) links van LP's Thorntree Forum en IndiaMike:

 http://www.cybercom2000.com/html/tsunami-pictures.htm
Indiase office met kaart, overzicht en noodnummers

 http://www.nytimes.com/
The New York Times met veel foto's (waar je niet vrolijker van wordt) en graphics e.d. Voor artikelen moet je je veelal registreren helaas.

 http://tsunamihelp.blogspot.com/
"The SEA-EAT blog for short. News and information about resources, aid, donations and volunteer efforts."
Blogger met erg veel links naar hulporganisaties etc.

 http://thorntree.lonelyplanet.com/messagepost.cfm?postaction=reply&catid=16&threadid=677765&messid=5750405
A list of places to donate

Lonely Planet:
 http://www.lonelyplanet.com/tsunami/
Tsunami Disaster Relief

 http://us.rediff.com/news/tsunami.htm
Zeer uitgebreid nieuwsoverzicht (India)

 http://news.bbc.co.uk/1/hi/talking_point/4125619.stm
Ooggetuigeverslagen bij BBC
google 
linking - 30.12.2004 01:50

Zelfs Google draagt z'n steentje bij:
 http://www.google.com/tsunami_relief.html ,
uitgebreid nieuwsoverzicht ook.
Indymedia.org 
linking - 30.12.2004 12:23

Indymedia.org feature, uitstekend artikel met uitgebreide links:
 http://www.indymedia.org/en/2004/12/112664.shtml
Deaths rise in Earthquake and Tsunami Tragedy
29 Dec 2004 17:14 GMT

Wikipedia idem:
 http://en.wikipedia.org/wiki/2004_Indian_Ocean_earthquake
Blog 
~ - 30.12.2004 12:25

Tsunami Tragedy Blog

The devastating tsunamis that engulfed so much of coastal East Asia have
created a massive human disaster. Could such devastation have been
prevented? What is the real toll? This blog explores what could have
been done and what still can be done to alleviate the ongoing
consequences of this event

 http://asiantsunami.blogspot.com/

Atlantisch waarschuwingssysteem? 
linking - 30.12.2004 12:38

Even terzijde, qua ontbrekende waarschuwingssystemen valt er hier ook nog wat werk te verzetten, volgens Wikipedia bestaat zoiets vooralsnog niet in de Atlantic:

 http://en.wikipedia.org/wiki/Cumbre_Vieja
Cumbre Vieja (La Palma):
'Scientists warn that in some future eruption within the next few thousand years the western half of the island, approximately 500km3 of land weighing and estimated 500 billion tonnes, will slide into the ocean -- a so called "lateral collapse". Should that happen, the resulting megatsunami would reach heights of 100 metres and the speed of a jetliner, reaching the African coast in three hours, the coast of England in five, and the eastern seaboard of North America in twelve. This could destroy cities along the United States' east coast, such as New York, Boston, Washington, DC, Norfolk, Virginia, and Miami, and penetrate as far as 25 km inland, devastating whole regions.'

Maar ja eens in de duizend jaar hŤ, hoe zat dat weer met de kosten en de baten.
Wikipedia NL 
linking - 30.12.2004 12:47

Wikipedia NL blijft niet achter:

 http://nl.wikipedia.org/wiki/Aardbeving_Indische_Oceaan_2004
Aardbeving Indische Oceaan 2004

Zeer uitgebreid overzicht hulporganisaties (Engels):
 http://en.wikipedia.org/wiki/Donations_for_victims_of_the_2004_Indian_Ocean_earthquake

Website: http://nl.wikipedia.org/
 
meer IMC's 
linking - 30.12.2004 14:07

IMC's elders:

Jakarta IMC:
 http://www.jakartaresistance.net/tsunami.php
SPECIAL REPORT
Gempa 8,9 Skala Richter (SR) yang terjadi di Samudera Hindia dan mengakibatkan terjangan gelombang tsunami ke beberapa negara di wilayah tersebut. Bahkan beberapa dalam beberapa hari terjadi gempa susulan dengan kekuatan mencapai 9,0 SR. Menurut Situs Geological Survey Amerika Serikat, gempa ini merupakan gempa terkuat sejak tahun 1964 atau terkuat keempat sejak tahun 1900.

Aotearoa IMC (NZ):
 http://indymedia.org.nz/feature/display/23834/index.php
Tsunami compounds problems in Acheh
30 Dec 2004

Melbourne IMC:
 http://www.melbourne.indymedia.org/

Oceania IMC:
 http://oceania.indymedia.org/

Website: http://www.indymedia.org/
 
Foreknowledge of A Natural Disaster 
(post guidoke) - 30.12.2004 14:47

Washington was aware that a deadly Tidal Wave was building up in the Indian Ocean

by Michel Chossudovsky


 http://globalresearch.ca/articles/CHO412C.html
Het Internet en de Aarde verandert? 
Jeroen - 30.12.2004 15:36

Op Internet doen veel websites mee aan initiatieven door er naar te linken en wie weet door ook zelf te doneren. O.a. Ebay, Apple, Amazon en Google zijn grote bedrijven die linken naar initiatieven.

Slashdot schreef in het artikel Quake Changes Earth's Rotation, Moves Islands het volgende: kernel panic attack writes "This week's deadly Asian Quake and Tsunami may have been so powerful, that it changed the rate of Earth's rotation. In a Reuters article, a NASA geophysicist theorizes that the quake compacted the Earth enough to speed up the planet's rotation by 3 microseconds. A second article says the quake moved undersea tectonic plates by up to 98 feet, shifting islands near Sumatra out to sea an unknown distance. Also, a USGS team wants images from commercial satellite operators to help pinpoint coastline damage. Lastly, an interesting article from the Australian Spaceguard Survey about the need for a Tsunami warning system in the Indian Ocean. The author comments that tsunami warnings may not help much, as people often flock to the coastline to see the giant waves." The current estimated death toll is now nearly 70,000; Amazon and Google, among others, have added front-page links to simplify donating to the disaster relief effort.

Links naar de artikelen op  http://science.slashdot.org/article.pl?sid=04/12/29/1332232
radio als tactisch reddingsmiddel 
linking - 30.12.2004 15:53

Stukje op Nettime-Int over radio ter plaatse, via Bytesforall-list:
 http://amsterdam.nettime.org/Lists-Archives/nettime-l-0412/msg00028.html
Tsunami updates... from BytesForAll list

Overigens: Nettime-int. en -nl  http://amsterdam.nettime.org/archives.php : verder geen woord hierover.
InterActivist Info Exchange  http://slash.autonomedia.org/ : geen woord hierover.
Globalinfo.nl:  http://globalinfo.nl/ geen woord hierover.
Zelfs tot de Sarai Reader List (zullen ook wel meest expats zijn) is het godeverdomme pas gisteren doorgedrongen:  https://mail.sarai.net/pipermail/reader-list/
Sarai.net  http://www.sarai.net/ : ook nada, niets, niente.
Ik snap wel dat iedereen het druk heeft en het allemaal moeizame vrijwilligersprojecten zijn en dat het niet direct een autonoom agendapunt is, maar zijn we nu met z'n allen echt zulke wereldvreemde vervelende intellectuelen, blank of niet mind you? Nou ja een goed nieuwjaar en doneer nog eens iets hier of daar, ruil een sekt of een strijker in voor het goede doel.

Huidig dodental: 114.000 en counting. De WHO verwachtte 100.000 doden als gevolg van de slechte medische en sanitaire voorzieningen en toen lag het concrete getal nog onder de 50.000. Count your blessings.
lees ook 
linkje - 31.12.2004 17:48

Earthquake and Tsunami Tragedy: could many lives been saved?
 http://www.indymedia.org/en/2004/12/112671.shtml
HOEVEEL RAMPEN ZIJN ER NODIG OM DE MENSHEID 
Loesje - 31.12.2004 19:30

ramp
ramp

poster

E-Mail: loesje@loesje.nl
Website: http://www.loesje.org
 
2B newsfeed 
linking - 01.01.2005 15:06

Thaise chronologie van de gebeurtenissen met links naar lokale newsthreads en berichten over de verslaggeving op de thaise televisie:
 http://2bangkok.com/quakes.shtml
2B newsfeed: Indonesian quake and tsunamis in Thailand

Zie verder ook:

 http://www.indymedia.nl/nl/2004/12/24106.shtml
VS wist van tsunami Azie
Farshad Bashir - 30.12.2004 19:05

 http://www.indymedia.nl/nl/2004/12/24114.shtml
100.000 doden: 'de vrijheidsstrijd gaat door'
J. Boeykens - 31.12.2004 11:56
(Aceh)
Duits, Indonesisch 
linking - 01.01.2005 15:27

Duitse IMC feature:
 http://de.indymedia.org/2004/12/102534.shtml
Folgen des Seebebens im Indischen Ozean
von Jens Steiner + Update HanZ - 29.12.2004 23:30

Indonesisch stuk:
 http://www.indymedia.org/nl/2004/12/112669.shtml
15.000 orang tewas
27 Dec 2004 12:00 GMT
(Engelse vertaling op
 http://www.indymedia.org/nl/2004/12/112673.shtml :
Tsunami casualties 15000 killed
translations.indymedia.org 31 Dec 2004 11:37 GMT
DARES: Radio Comm. bij calamiteiten 
linking - 01.01.2005 19:04

Dutch Amateur Radio Emergency Service (DARES):
De Dutch Amateur Radio Emergency Service (DARES) stelt zich ten doel de kennis en kunde van gelicenseerde radio zendamateurs en geregistreerde luistermateurs inzetbaar te maken en te houden voor het ondersteunen van professionele hulpverleningsdiensten bij de bestrijding van rampen en andere grootschalige incidenten.

 http://www.dares.nl/tsunami_disaster.htm
Tsunami disaster
The Dutch Amateur Radio Emergency Service Foundation has started a relief project on behalf of the radio-amateurs in the disaster area's.

 http://www.dares.nl/ares_in_de_praktijk.htm
ARES in de praktijk
29 december
Amateur Radio "Saved Lives" in South Asia
artikel op ARRL-website

Radiowereld.nl:
 http://www.radiowereld.nl/2003/home/medianieuws/010.archief/2004/12/93286.html
Zendamateurs verzamelen radioapparatuur voor AziŽ
Nederlandse radioamateurs zijn begonnen met het inzamelen van oude radioapparatuur voor de rampgebieden in AziŽ. De apparatuur kan volgens de radioamateurs een cruciale rol spelen in de noodcommunicatie. Dat meldde de stichting Dutch amateur radio emergency service (Dares) vrijdag.

Uit een privť-bericht:

"Seems that Dutch firebrigades are collecting their old
communicationstuff aswell. Since Firebrigades, Police and Ambulances
turned to a new digital communicationsystem, the old one can be
re-used."

Zoek ook verder via
 http://www.google.nl/search?hl=nl&c2coff=1&q=azie+apparatuur+nederlandse+radioamateurs&btnG=Zoeken&lr=

en

 http://www.google.nl/search?hl=nl&c2coff=1&q=De+stichting+Dutch+Amateur+Radio+Emergency+Service+DARES+&lr=

meer nieuws volgt.
Benefiet slachtoffers @ OT301 - 7 januari 
linking - 03.01.2005 23:53

Tsunami Benefit @ OT301 - 7th January
Tsunami Benefit @ OT301 - 7th January

 http://www.indymedia.nl/nl/2005/01/24156.shtml
BENEFIT FOR TSUNAMI VICTIMS @ OT301 - 7th Jan
Studio301 - 03.01.2005 13:54

Programme details at....
 http://squat.net/overtoom301/pages/events.html#07

All door take and bar profits to Giro 555.

Website: http://squat.net/overtoom301/
 
zie ook 
linking - 03.01.2005 23:55

zie ook:

 http://www.indymedia.nl/nl/2004/12/24118.shtml
John Feelgood Indymedia NewsFlash (Nr.133)
Het Feelgood Team - 31.12.2004 20:09

 http://www.indymedia.nl/nl/2005/01/24124.shtml
De Vrije in actie voor slachtoffers zeebeving
De Vrije - 01.01.2005 16:23

 http://www.indymedia.nl/nl/2005/01/24144.shtml
De Vrije bericht over Sri Lanka
De Vrije - 02.01.2005 23:48

 http://www.indymedia.nl/nl/2005/01/24158.shtml
Amerika: "Eigen militairen eerst"
Peter Franssen - 03.01.2005 17:11
Gabber-benefiet 15 jan. Steenwijk 
linking - 04.01.2005 14:55

Gabber- en hardcore-benefiet 15 januari Steenwijk:
 http://www.indymedia.nl/nl/2005/01/24168.shtml
Area 052-2 en Loco steunen Giro 555
Lorenzo - 04.01.2005 14:28
Station 555 
linking - 05.01.2005 13:05

Piraten in actie voor giro 555:
 http://www.etherpiraten.com/
"Station 555

Het afgelopen weekend hebben etherpiraten uit Vroomshoop en Den Ham het idee gevat om een artiesten avond te organiseren op het voormalig feest terrein bij Harwig te Den Ham. Dit alles is ten behoeve van Giro 555.
Hiernaast zullen de geheime zenders een gezamelijke uitzending verzorgen op Vrijdag 7 Januari en Zaterdag 8 Januari via 97.30 FM, onder de naam Station 555.

De gehele opbrengst van het feest en de marathon uitzending gaat naar Giro 555. De toegang tot het feest terrein is gratis, maar men verwacht wel een donatie van tenminste 5 Euro. Tevens is het mogelijk om Nederlands geld in te leveren. Dus iedereen die nog guldens heeft liggen, kan het daar kwijt.

Wij van Etherpiraten.com steunen de actie, door de marathon uitzending via de Twente Stream door te sturen. Meer informatie zal nog volgen.

4 jan 01:16"

Meer benefieten en acties voor giro 555 op  http://www.giro555.nl/content/acties.htm

o.a. benefiet in de Amsterdamse Melkweg op donderdag:
 http://www.all4asia.nl/
All 4 Asia: Benefiet Danceprogramma in De Melkweg
"Alle organisaties en artiesten uit het nachtleven van Amsterdam hebben hun handen ineengeslagen onder de naam All4Asia.
Aankomende donderdag 6 januari wordt in de Melkweg, in samenwerking met vrijwilligers, DJs en artiesten, een ongekend programma gepresenteerd."

Aanvang: 23:00 uur
Toegang: Ä 6,00 (geen verplicht lidmaatschap, voorverkoop in de Melkweg) [gaat volledig naar 555]

Website: http://www.giro555.nl/
 
Update uit Aceh 
linking - 05.01.2005 14:39

 http://www.indymedia.nl/nl/2005/01/24174.shtml
Update uit Aceh
Mo - 05.01.2005 14:23

Website: http://www.snvworld.org/
 
IMC's 
linking - 05.01.2005 16:57

Darwin IMC:
 http://darwin.indymedia.org/?action=default&featureview=49
Racism, political and bureaucratic bungling exposed as tsunamis death toll rises

Perth IMC:
 http://perth.indymedia.org/?action=default&featureview=163&PHPSESSID=4d1b1932c3199efd793696a18f2e0725
Howard shows his heartless hand.

Portland IMC:
 http://portland.indymedia.org/en/2004/12/306988.shtml
Tens of Thousands Killed by Tsunami in S. Asia
The Tsunami Disaster & Debt Cancellation 
linking - 05.01.2005 17:09

TransNational Institute:
 http://www.tni.org/asem/index.htm
The Tsunami Disaster & Debt Cancellation

The Tsunami of December 26, 2004 has brought indescribable devastation on the countries around the Indian Ocean. Hundreds of thousands of people from the region have died or have been made homeless and lost their livelihoods. This epic human disaster has generated unprecedented people-to-people solidarity both from within the region as well as internationally.

Within this context, TNI would like to request your support and participation in the Campaign for Debt Cancellation launched by Jubilee South.

Jubilee South has circulated a Sign-On letter (English and Spanish) with the request for Sign-On Signatures - this is an initiative calling for the immediate cancellation of the Debt for countries affected by the tsunami. The first presentation will be on January 6th, 2005 to coincide with the Meeting of the International Tsunami Summit of Governments which will take place in Jakarta, Indonesia. A second presentation of signatures will be made during the World Social Forum January 25-30, 2005.

Send Sign-On signatures to:
 lidy@jubileesouth.org and  jubileo-sur@wamani2.wamani.apc.org

Further Information: Brid Brennan -  bridbrennan@tni.org, Pietje Vervest -  pietje.vervest@tni.org

Additional References for further Action:
 http://www.tni.org/asem-docs/jubileecall.htm
Jubilee South Sign-on Letter
In the face of Debt and Disaster: Long-lasting Relief for the Peoples of the South!

Website: http://www.tni.org/
 
blogs uit Sri Lanka 
linking - 05.01.2005 18:01

blogs uit Sri Lanka:
 http://desimediabitch.blogspot.com/
 http://www.wavesofhope.org/
 http://www.blogforsrilanka.com/ (blog van gandhiaanse hulporganisatie Sarvodaya)
dAN 
linking - 05.01.2005 18:40

De Agenda van Nederland begint ook vol te stromen met benefietaankondigingen en aanverwanten:

Website: http://www.dan.nl/
 
benefiet CDAnus hikkaduwa 
linking - 06.01.2005 03:03

 http://www.indymedia.nl/nl/2005/01/24178.shtml
benefiet CDAnus hikkaduwa
nikser - 06.01.2005 01:38
amateurradio & meer 
linking - 06.01.2005 16:21

Amateur- en community radio ter plaatse in actie, druk op Indiase overheid voor toestaan en reguleren van community radio opgevoerd (via  http://mail.sarai.net/mailman/listinfo/cr-india cr-india -- A list on community radio in India):

 http://www.arrl.org/news/stories/2004/12/27/2/?nc=1
Radio Amateurs, DXpedition Team Handle Emergency Traffic in Disaster's Wake

 http://www.indianexpress.com/full_story.php?content_id=61896
Community radio could have saved Sunday

 http://southasia.oneworld.net/external/?url=http%3A%2F%2Fwww.keralaonline.com%2Fkeralanews.asp%3Ffolder%3DKeralanews%26file%3D7_4874.xml
Kerala ham radio comforts tsunami-hit kin
Thrissur (Kerala), Jan 3, 2005

Via de Sarai reader list  http://mail.sarai.net/mailman/listinfo/reader-list :
Tsunami News Rack  http://floss.sarai.net/newsrack/Browse.do?owner=tsunami&issue=tsunami

Via InterActivist Info Exchange  http://slash.autonomedia.org/ :
Indonesia Alert!
 http://www.indonesiaalert.org/article.php?id=70
The Aftermath in Aceh
by Sylvia Tiwon and Ben Terrall
December 31st, 2004
donaties, vrijwilligers 
linking - 06.01.2005 17:38

OneWorld South Asia  http://southasia.oneworld.net/
pagina met oproepen voor donaties en ervaren vrijwilligers:
 http://southasia.oneworld.net/external/?url=http%3A%2F%2Fsouthasia.oneworld.net%2Farticle%2Fview%2F100779%2F1%2F

Op de Thai Visa Tsunami Disaster Thailand Forum wordt veel info uitgewisseld:
 http://www.thaivisa.com/forum/index.php?s=93644be48f0d7f8db14a088467534578&showforum=57
De Vrije bericht over steunactie Sri Lanka 
linking - 06.01.2005 22:35

 http://www.indymedia.nl/nl/2005/01/24188.shtml
De Vrije bericht over steunactie Sri Lanka
De Vrije - 06.01.2005 21:49

De ondersteunende activiteiten voor het hulpwerk dat Evert Jan van Hoek momenteel verricht in het door de zeebeving getroffen Hikkaduwa op Sri Lanka hebben nu vaste vorm gekregen in de Haagse Actie voor AziŽ.

Haagse Actie voor AziŽ:

Website: http://www.x-centric-o.net/azie
 
zie ook 
linking - 07.01.2005 01:38

 http://www.indymedia.nl/nl/2005/01/24195.shtml
Reactie Afghanistan op tsunami
Jamal Mosawi - 06.01.2005 23:59

 http://www.indymedia.nl/nl/2005/01/24193.shtml
Hulp aan vredesorganisaties in tsunami-regio
Kerk en Vrede - 06.01.2005 23:01

 http://www.indymedia.nl/nl/2005/01/24192.shtml
Stop deporting Sri Lanka refugees Holland
Lakshmi - 06.01.2005 22:38

Uit een privť-bericht, over de vele illegale Birmese immigranten in Thailand en hun dramatisch slechte positie (via HREIB, The Human Rights Education Institute of Burma  http://www.hreib.org/ ):

Situation Report No.1:
Burmese Migrant Workers in Thailand
6 January 2005


SITUATION UPDATE
Many migrant workers from Burma that live in the coastal areas
in southern Thailand between Pukhet and Ranong have been hit
hard by tsunami.

There are no official figures on dead and missing Burmese
migrant workers. Thai newspapers use a figure of 800 Burmese
dead. The Human Rights Education Institute of Burma (HREIB)
now uses a figure of between 700 - 1.000 dead. As of today
HREIB has documented a list of 145 dead persons, collected
directly from eyewitnesses and relatives.

Some of the Burmese dead may be included in the official Thai
figure, but most likely this number does not include all Burmese
dead.


Burmese are NOT included at all in the official list of the
people still missing (because this only includes people who
are officially registred as missing persons). HREIB estimates
number of missing Burmese now at 1.000 people.

Most Burmese that were affected by tsunami were either working
at constuction sites along the coast, as fishermen, in factories
along
the coast, at rubber plantations along the coats, in dockyards, and
in
the tourist industry.

After the disaster most Burmese that were affected spread to
different areas in small groups. They have received little or
none emergency supplies provided by the official Thai relief
program.

Priority for them is security. Many of them (some 60% says
HREIB) have lost their labour registration cards. The Thai
authorities have also accused Burmese of looting, and arrested
several people as a result (including people with registration
cards). On at least one occasion on Dec. 30, 2004, the Thai
police raided a hideout of over 150 Burmese, and confiscated some
valuables ( 3 baht of gold and 3000 baht currency) which they claimed
were looted. When the Burmese complained this case, the police
threathened that they would cut the Burmese's throad.

According to the head of the Thai District Health Department
who we met today at Pap Kawpa sub-district in Phanngan
district, there was one case were Burmese were involved in
looting, and that is why all of them suffer now. However, there is a
long history of Burmese being blamed for all sorts of problems, and
we
have found no confirmation of this actually taking place.

There is a need for medical help, food and water, and
sanitation. Most Burmese lost their jobs and have no income.
Many also have not received their salary of December. In Tap
lamu areas, about 200 male workers from Burma (fishermen) are
not allowed to go out from the site or go back to Burma by the
employers, according to a worker who called to the HREIB hotline.


ACCESS AND COORDINATION
Access to the disaster area is relatively good. The road along
the coast has been cleared of all obstacles by the Thai
authorities. Access to some of the islands off the coast
between Pukhet and Ranong is more difficult.

Relief to Western and Thai victims is relatively well arranged
and coordinated. There are relief centres all along the road
that runs along the coast from Pukhet to Ranong, including
information centres on missing people. But their has been
no response to the needs of the Burmese population.

The biggest challenge is to reach the Burmese population. They
are spread along the coastal areas, and are hiding in
different places. They are afraid of being arrested by the
Thai authorities, so they keep a very low profile at the
moment.

World Vision was the first NGO to access the Burmese
population, but their activities are limited to providing
limited amounts of food, water and medicines.

HREIB has since two days set up a temporary coordinating
office at a bungalow park (now almost deserted) at Khao Lak,
the worst hit area. From there it is coordinating a team of
community workers, who visit the different sites in the area.

This office is coordinating closely with World Vision. It has
also contacted MSF Belgium, which arrived yesterday and has
started making as assessment of health needs, including
sanitation, with help of HREIB.

HREIB has requested MAP and Forum Asia for legal advice and
aid to the Burmese migrant population, as many would like to
get a new labour registration card ( because the old one was lost in
disaster). Some of them would like to go back home, which also has to
be arranged with the Thai authorities. According to a conversation of
HREIB with the Thai Labor Ministry, everyone who registered as a
migrant worker before the disaster took place will be entitiled to
received 2,000 baht from the social relief fund, but not a single
workers we met has received this or knew about it.

The Thai civilian authories are cooperating quite well. Most
problems are sorted out on a case-by-case base. They realise
the problem, but so far there has been no official response.
Thai Public Health officials say that Burmese are also
entitled to relief provided by the government, but in practice
this is not possible (mainly because of security reasons).

It is easier for organisations like MSF, World Vision, Map and
Forum Asia to deal with the authorities if needed. HREIB will
focus on reaching the Burmese communities. MSF is as of today
attending the daily coordination meeting at the Thai District
Health office. The head of the office has asked for better
coordination between the NGOs working in the area.

COMMUNICATION

After the disaster most shops in Khao Lak (and there were many as
this
is a major tourist area) were closed, including internet shops. The
phone lines also do not work in some areas.

HREIB has since two days set up a coordination office in the
disaster area, and is in the process of setting up an e-mail
connection (only possible via mobile phones). It will also
provide all community workers (probably five to cover five
main areas where Burmese are located) with a mobile phone to
receive daily situation updates, which will then be analysed
and send out in daily sitreps via e-mail.

OPERATIONS AND PERSONNEL
HREIB has hired one Burmese coordiantor to run the office at
Khao Lak. The coordinator has today recruited five Burmese
staff to cover the sites with Burmese migrant workers. HREIB has also
arranged for volunteer translators (Burmese-Thai) for MSF.

HREIB has hired one room in Phuket for storing emergency relief
stuffs for survivors in Phuket areas. The organisation has also
rented two bungalows in Khao Lak, the worst hit area, for a period of
one month, to use as office and store.

HREIB has also arranged to rent one pick-up truck with driver
for this period. Tomorrow we will go back to Khao Lak with
office equipment, mobile phones, and some relief material
(mainly soap etc).

FUNDING
The US Campaign for Burma has started collecting money in the
US for Burmese migrants in Thailand affected by tsunami, and has
offered to donate part of it to HREIB.
etc. 
linking - 09.01.2005 20:31

Artikel Bangkok Post over Birmese migranten:
 http://bangkokpost.com/News/09Jan2005_news08.php
Burmese toll could be higher
Kin may be reluctant to identify bodies
By Tul Pinkaew

Blogger:
 http://tsunamipenang.blogspot.com/
Tsunami Disaster in Malaysia and Thailand

Malaysia Central:
 http://www.mycen.com.my/tsunami.html
TSUNAMI DISASTER 2004: MALAYSIA / REGIONAL INFORMATION & RESOURCE PAGE

Dagboek Indiase vrijwilliger in Tamil Nadu:
 http://www.indiamike.com/india/showthread.php?t=8962
6300+ lost lives Ė A diary from Nagapattinam, Tamil Nadu

Times Foundation Tsunami Relief Fund (India):
 http://timesfoundation.indiatimes.com/articleshow/977759.cms
Tsunami Relief - How to Help

Goede reeks algemene artikelen over de Andaman-eilanden van The Hindustan Times:
 http://www.hindustantimes.com/news/specials/andaman/
Via hun homepage ook ander nieuws uiteraard.

Berichtgeving over Station 555 (radiopiraten voor giro 555) op
 http://www.klompenboer.nl/
"Opbrengst op dit moment Ä5102,55 uitslag komt nog" (gepost op 9 jan.)

De Vrije blijft bovenop de berichtgeving van Evert Jan van Hoek uit Hikkaduwa (Sri Lanka) zitten:

 http://www.indymedia.nl/nl/2005/01/24234.shtml
De Vrije bericht over Haagse benefietactie
De Vrije - 08.01.2005 18:08
"Op zondag 16 januari wordt in Den Haag vanuit het anarchistisch netwerk opnieuw een benefietevenement voor AziŽ georganiseerd. In het Theater aan het Spui is er zowel 's middags als 's avonds een flink gevuld programma."

 http://www.indymedia.nl/nl/2005/01/24257.shtml
De Vrije bericht over Evert Jan van Hoek
De Vrije - 09.01.2005 13:59
"Tot dusver zijn er geen hulpgoederen gearriveerd in Hikkaduwa op Sri Lanka gearriveerd die afkomstig zijn van de internationale hulporganisaties. Dat meldt Evert Jan van Hoek die ter plaatse noodhulp verleent en gesteund wordt door het anarchistisch netwerk van Den Haag."
THE OTHER, MAN-MADE TSUNAMI 
linking - 10.01.2005 01:47

 http://pilger.carlton.com/print/133404
THE OTHER, MAN-MADE TSUNAMI
In a major article for the New Statesman, John Pilger looks behind the facade of western governments' 'generosity' towards the victims of the tsunami and describes an enduring man-made tsunami far greater in scale and carnage than the natural disaster.
Pilger :06 Jan 2005

Website: http://pilger.carlton.com/
 
IMC's 
linking - 10.01.2005 04:14

Indymedia.org:

 http://www.indymedia.org/en/2005/01/112743.shtml
World Bank leads funding for the development of Tsunami disaster areas
Takver 09 Jan 2005 17:55 GMT (translated by Takver)
[Indonesisch origineel op
 http://www.jakartaresistance.net/newswire.php?story_id=69
Bank Dunia (World Bank) pimpin konsorsium pendanaan pembangunan kembali daerah korban Tsunami
by Jakarta IMC Team - Jakarta IMC Thursday, Jan 6 2005, 2:04pm]

 http://www.indymedia.org/en/2005/01/112689.shtml
Massive Global support for Disaster relief effort
06 Jan 2005 00:48 GMT

Iets andere versie van het laatste stuk bij Melbourne IMC:

 http://melbourne.indymedia.org/archives/archive_by_id.php?id=9480&category_id=13
Massive public support for Disaster relief effort
05/01/2005

 http://melbourne.indymedia.org/archives/archive_by_id.php?id=9481&category_id=13
Friends of the Earth Launches Tsunami Appeal
06/01/2005

Sydney IMC:
 http://www.sydney.indymedia.org/front.php3?article_id=50040&group=webcast
The complexities of delivering aid in Acheh
by Tim O'Connor for AID|Watch 8:12am Wed Jan 5 '05 (Modified on 6:49am Sun Jan 9 '05)
Nurdin Abdul Rahman from the Achehnese Community of Australia speaks to AID/WATCH campaigner Tim O'Connor about the complexities of delivering aid in Acheh

Website: http://www.indymedia.org/
 
Burmese workers: Situation Report (2) (HREIB) 
linking - 10.01.2005 06:34

Situation Report (2)
Jan 8th, 2005

There are 60.000 officially registered Burmese migrant workers in the six Southern Provinces (Ranong, Phuket, Phang-Nga, Trang, Satun and Krabi). The exact number of Burmese migrant population in these southern provinces of Thailand is unknown.

Estimated total number of Burmese migrants in Phuket before Tsunami was 36,000 and 30,000 in Phang Nga. However, the number went decreased about half after the Tsunami in both areas.

The reason for decline of Burmese migrant population are:
(1) About 700-1.000 of them died as a direct result of tsunami.
(2) Many of the workers went back to Burma due to the Lack of income since there is no work for them. Construction sites along the coast as well as trawlers they were working on have been destroyed by tsunami. Therefore many have gone back to Burma voluntarily while others have gone to other areas in Thailand to find work. Another problem is that in many cases employers have until refused to pay last monthís (December) wages.
(3) Many are still hiding in small groups all over the areas and difficult to have access to them. They are hiding because they are in fear of arrest by Thai authorities for not having legal document.
(4) Arrest and deportation to Burma by Thai authorities. So far, up to Jan 8, 2005, 1.500 Burmese migrant workers have been sent back to Burma through Ranong. Last Friday another 500 were deported to Ranong, from where they will be sent back to Burma.

A number of Burmese migrants workers that are still in Thailand also would like to return to Burma, and have asked HREIB for assistance in this, to cover travel costs etc, and to provide security (to prevent arrest by Thai authorities). HREIB is currently making a survey on this.

Coping mechanisms
* if shelter destroyed: move in with relatives/friends/colleagues nearby, or hide in the mountains;
* stay in shelter and wait for work;
* leave area to find job somewhere else in southern Thailand;
* go back to Burma to family/relatives.

The total official number of casualties of tsumani in Thailand (as of 8 January 2005) stands at 5.291 dead and 3.616 missing. Most of the casualties are in Phangna Province (4.163 dead and 2.113 missing). Other Provinces that were hit are Pukhet, Ranong, and Krabi.

Update activities
Locating dead bodies
OXFAM and HREIB visited a number of dead so-called Ďbody collection centresí to inquire about Burmese victims. At these sites (Temple in Thai Muang District, and Wat Ban Muang and Wat Yam Yao in Takuapa District) so far nobody had reported any Burmese missing, and there has also been nobody to come and claim any Burmese dead (we were the first to do so). Officials say they can separate the western from the Thai victims, but would not be able to separate Thai from Burmese victims.

HREIB estimates the number of Burmese dead in Thailand between 700 and 1.000 people. In some cases Burmese who found bodies of relatives/friends themselves, but all dead bodies have to be turned over to the Thai authorities to be identified in these official centres. Because of the security situation, Burmese migrant workers have not been able to claim their dead. The other problem is that there is no dental data or DNA material available on Burmese dead and missing persons to identify them.

So far HREIB has documented 156 dead bodies as of Jan 8th and had access to 560 migrant workers effected by the Tsunami in Phuket and Phang Nga districts.

Assistance for the religious ceremony
HREIB has already given financial assistance and made practical arrangements to perform religious ceremonies for the deceased at several temporary sites where Burmese migrant workers stay. As of Jan 8. three religious ceremonies have been carried. These ceremonies helped the remaining relative to feel better for doing something for the deceased. Many felt they did not do well enough for those who deceased and they were in great depression.

Providing sanitation assistance
HREIB arranged to provide water for use in two areas for sanitation and hygiene purpose. Our team also distributed soup, toothpaste, tooth brush, shampoo and slippers in different communities. Our team also provided supplementary foods for kids and women. Some infants lost mothers so our team provided milk and health education for the fathers or their guardians.

Difficulties
Accusations of looting by Burmese Migrant Workers
The Thai police has said that Burmese migrant workers are the cause of theft and break-ins in hotels that were damaged by tsunami. There have also been a number of articles in the Thai press suggestion this. The Thai authorities have on a number of occasions used to this issue up to justify the arrest of Burmese migrant workers. This has turned into a huge security problem for Burmese migrant workers, and effectively prevents them among others from access to health services, claiming their dead, and traveling to other places out of the disaster area to find work to go back to Burma. However, according to a Thai NGO these crimes are mainly committed by Thais, as of the 27 recent arrest cases related to this issue, 20 of them were Thai nationals.

Lost of Labour Registration Cards
Many Burmese migrants have lost their registration card as a result of the tsunami. Others lost only a photocopy, as their employers keeps the original copy. This registration card has not prevented Burmese from arrest by the Thai police, but they are more vulnerable without.

Access and coordination
HREIB is the only organization with a presence on the ground in the disaster area solely catering to the needs of Burmese migrants workers. HREIB has set up an office in Khao Lak, from where it is coordinating its relief efforts through a number of community workers based at the main sites where the Burmese migrants are. HREIB is working and coordinating it efforts closely with World Vision and MSF Belgium.

Grassroots Human Rights Education & Development Committee (Burma) - has from the beginning been involved to assist HREIB with the current relief effort. GDC Coordinator and Trainer Htoo Chit has been assigned as coordinator of the HREIB coordination and relief office in Khao Lak. He has also offered to continue this work for the long-term. Htoo Chit has long-term experience doing grassroots work with Burmese migrant communities in Thailand, especially in the Sanglaburi area. Another Burmese volunteer, Myint Myint San has been working on the data collection and public information at the relief office.

Visit by other groups
Burmese students from Universities
A group of Burmese students from Thai universities came to relief office and donate used clothes and food to the migrant workers on 8th.

Thai Action Committee for Democracy in Burma (TACDB)
TACDB arrived to Khao Lek on 8th. They first went to Ranong to look at repatriation of Burmese migrant workers to Burma. Then they came to Khao Lak in the evening to meet with HREIB. TACDB agreed to take up the issue of replacing missing labour registration cards with Thai Labour Ministry. TACDB will also take up issue of arrests of Burmese migrant workers with local police in the Phangnga area as well as with higher level in Bangkok.

European Commission Humanitarian Aid Office (ECHO)
ECHO head of office for Burma/Thailand visited Rangoon and after that Pukhet and Khao Lak, where he met with MSF Belgium, who introduced him to HREIB.

Communication
Communication is still a problem in Khao Lak, as not all telephones lines are working, and all internet shops etc have closed. Car + driver can usually be rented from Thai people living in the nearby.

Operation and personnel
Four Burmese volunteers with experience in community work (and with ID!!) have arrived yesterday and the day before yesterday at the HREIB coordination center at Khao Lak.

HREIB recruited five local people to work with the HREIB teams for locating and conducting surveys on the effected workers and dead people.

HREIB has bought office equipment for the relief center in Khao Lak. All equipment will be transferred to long-term project catering to the needs of Burmese migrants workers in the area, as HREIB has committed itself to the rehabilitation and assistance to the Burmese migrant community in this area for the long run.

Website: http://www.hreib.org/
 
ZNet 
linking - 11.01.2005 19:44

artikelen ZNet:

 http://www.zmag.org/content/showarticle.cfm?SectionID=44&ItemID=6940
The Tsunami and the Discourse of Compassion
by Harsha Walia December 30, 2004

 http://www.zmag.org/content/showarticle.cfm?SectionID=44&ItemID=6936
Indonesia, Aceh, and the Tsunami
Allan Nairn and Suraiya I.T. interviewed by Amy Goodman December 30

 http://www.zmag.org/content/showarticle.cfm?SectionID=44&ItemID=6942
Genocide By Geology
by Satya Sagar January 01, 2005

 http://www.zmag.org/content/showarticle.cfm?SectionID=44&ItemID=6954
Aceh: An Interview with Allan Nairn
Allan Nairn interviewed by Derrick O'Keefe January 04, 2005

Website: http://zmag.org/
 
birmees nieuws 
linking - 12.01.2005 13:59

The Irrawaddy, Covering Burma and Southeast Asia  http://www.irrawaddy.org/ :
 http://www.irrawaddy.org/aviewer.asp?a=4281&z=153
Thai Police Net Hundreds of Burmese Migrants
By Kyaw Zwa Moe
January 11, 2005

Burmanet News, Providing general coverage of news and opinion on Burma from around the world:
 http://www.burmanet.org/
Indymedia jakarta 
linkje - 13.01.2005 13:09

Voor zij die Indonesisch begrijpen. Indymedia Jakarta ( nog in new imc process)  http://www.jakartaresistance.net/

In het Engels:  http://www.jakartaresistance.net/index.php?topic=®ion=&language=en
donations may end up servicing debt 
linking - 14.01.2005 14:58

De CADTM (Committee for the Abolition of the Third World Debt) vergelijkt de toegezegde noodhulp met de schuldenlast van de 11 getroffen landen en waarschuwt dat het geld in deze bodemloze put dreigt te verdwijnen:

 http://www.cadtm.org/article.php3?id_article=1069
Disaster donations may well end up servicing the Third World Debt!
By Damien Millet and Eric Toussaint

En FranÁais:
 http://www.cadtm.org/article.php3?id_article=1061
Tsunami: Vos dons servirontŗ rembourser leur dette sauf si...

En EspaŮol:
 http://www.cadtm.org/article.php3?id_article=1084
TSUNAMI: LOS APORTES AYUDARŃN A REEMBOLSAR LA DEUDA, SALVO SI...

Website: http://www.cadtm.org/
 
enz. 
linking - 14.01.2005 16:29

Via de SEA-EAT blog  http://tsunamihelp.blogspot.com/ :

BBC News:
 http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/4166727.stm
Debt freeze for tsunami nations
Thursday, 13 January, 2005
A debt freeze will help affected countries rebuild after the disaster
The Paris Club of rich creditor nations has offered to freeze debts owed to them by tsunami-hit countries.

"Economists have warned that any debt relief must be structured carefully to avoid creating a heavier burden in the long-term. Wednesday's deal falls a long way short of this, involving only a deferment.

A write-off was not thought to be under consideration even though the $5bn owing for 2005 would be, in purely financial terms, insignificant for the rich creditor nations."

Rediff.com  http://us.rediff.com/news/tsunami.htm :
 http://us.rediff.com/news/2005/jan/03amit3.htm
The Rediff Special/Amit Varma in Pudupettai
'This will also slip away from public memory'
January 03, 2005
(Reeks verslagen uit Tamil Nadu van Amit Varma. Zij houdt haar eigen blog bij op  http://indiauncut.blogspot.com/ ; haar verslagen uit Tamil Nadu staan op  http://indiauncut-tsunami.blogspot.com/ )

De onafhankelijke hulporganisatie AID India heeft twee rapporten over de situatie en hun werk in Tamil Nadu:
 http://aidindia.org/CMS/index.php?option=com_content&task=view&id=77&Itemid=63
Tsunami Relief Work in TN - A Report

 http://www.aidindia.org/CMS/index.php?option=com_content&task=view&id=130&Itemid=63
Tsunami Relief Work Report Ė 3 by Dr. Balaji Sampath
A Social Movement in Progress!

AID India zelf vind je op  http://aidindia.org/ of in dit verband  http://www.aidindia.org/CMS/index.php

Een blog concentreert zich op de psychosociale gevolgen voor slachtoffers, i.h.b. voor kinderen in Sri Lanka. Uitstekend leesvoer voor (aspirant-) hulpverleners ter plaatse:
 http://tsunamihelpsrilanka.blogspot.com/
Tsunami Help for Sri Lanka: Psychosocial Issues

Ten slotte een artikeltje uit The New Yorker:
 http://www.newyorker.com/talk/content/?050117ta_talk_kapur
AFTER THE FLOOD
THE THIRD ďRĒ
ó Akash Kapur
De Vrije kreeg mail van Evert Jan van Hoek 
linking - 14.01.2005 18:22

 http://www.indymedia.nl/nl/2005/01/24339.shtml
De Vrije kreeg mail van Evert Jan van Hoek
De Vrije - 14.01.2005 01:25

De Vrije kreeg vandaag weer een emailbericht van Evert Jan van Hoek binnen. Zoals bekend verblijft hij nog steeds in het door de zeebeving getroffen Hikkaduwa op Sri Lanka waar hij met een klein groepje directe hulp verleend aan de getroffen bevolking ondermeer in de vorm van medicijnen en water. Dit met geld dat vanuit het Haags anarchistisch netwerk wordt ingezameld. De teller staat inmiddels op zo'n 7000 euro.
en zo meer 
linking - 14.01.2005 22:38

Foutje: Ondanks diverse mensen die hen hier op geattendeerd hebben heeft de SHO-site (giro 555) nog steeds een popupschermpje waar je zonder beveiligde verbinding je hele hebben en houden met adres- en bankgegevens kunt versturen. Niet zo gebruiksvriendelijk noch educatief richting de gebruiker zou je denken. Leg daar ff een https-verbinding aan mensen.
Kennelijk zijn er nu ook abusievelijk dubbele afschrijvingen opgetreden, getuige dit persbericht van 12 jan., geen beste pr-stunt:
 http://www.giro555.nl/content/persberichten8.htm
SHO STORT ONTERECHTE AFBOEKINGEN MORGEN TERUG - 12 januari 2005

Indymedia.org:
 http://www.indymedia.org/nl/2005/01/112745.shtml
Acheh Faces Double Disaster: Tsunami and Occupation
11 Jan 2005 00:26 GMT

Interactivist Info Exchange:
 http://info.interactivist.net/article.pl?sid=05/01/13/2325208&mode=nested&tid=8
"Cut Nur and Kausar Before the Tsunami"
David Martinez
(Aceh)

TNI:
 http://www.tni.org/acts/aceh.htm
Aceh Workshop: Elite Politics and Democratic Movement in Indonesia
TNI Office, 26 January 2005, 13:00-16:00
Organised by Indonesia House, the Finnish Indonesia Society, Stichting Duurzame Solidariteit, and TNI
(Paulus Potterstraat 20
1071 DA Amsterdam)

Permalink Station 555 (piraten voor giro 555):
 http://home.tiscali.nl/klompenboer/Piraten/2005/Station%20555/Index.htm
Eindbedrag: Ä 15475,-

ZNet:
 http://www.zmag.org/content/showarticle.cfm?SectionID=44&ItemID=6977
The Burden Falls On The Poorest Societies
Mike Davis interviewed by Socialist Worker January 07, 2005

 http://www.zmag.org/content/showarticle.cfm?SectionID=44&ItemID=7011
Tsunamis of Publicity
by Tom Engelhardt January 12, 2005
enzovoorts 
linking - 15.01.2005 00:09

ZNet:
 http://www.zmag.org/content/showarticle.cfm?SectionID=11&ItemID=7010
As we grieve
by Renato Redentor Constantino January 12, 2005

Greenpeace was even achterwege gebleven, die liggen sinds 11 dagen met de Rainbow Warrior bij Banda Aceh:
 http://www.greenpeace.org/international_en/news/details?item_id=700819
Rainbow Warrior brings aid to tsunami survivors
Mon 03 January 2005
INDONESIA/Sumatra
Our ship, the Rainbow Warrior, is helping medical aid organisation Mťdecins Sans FrontiŤres (MSF) to get relief supplies to parts of Indonesia devastated by the Indian Ocean earthquake.

 http://www.greenpeace.org/international_en/news/details?item_id=704593
Asian Tsunami: environmental and humanitarian disaster
Mon 10 January 2005
International/Indian Ocean Region

Greenpeace Weblog:
 http://weblog.greenpeace.org/

The Guardian:
 http://society.guardian.co.uk/environment/story/0,14124,1383851,00.html
How the mangrove shield was lost
Powerful business interests left Asian coastal protection in tatters before the tsunami, reports John Vidal
Thursday January 6, 2005
The Guardian

Mťdecins Sans FrontiŤres:
 http://www.msf.org/countries/page.cfm?articleid=1BA8FA06-BF01-4A7F-8593A0460E7383C0
Asia tsunami disaster
Following the December 26 underwater earthquake and then a tsunami in the Bay of Bengal, Indian Ocean, MSF has mobilised staff and supplies to work in the affected countries. Current operations are in Indonesia, Sri Lanka, Thailand, India and Myanmar.
... 
linking - 15.01.2005 22:56

Veel sites hebben de laatste tijd een computergrafische weergave van de tsunami's laten zien. Het betreft een simulatie door de NOAA (US National Oceanic and Atmospheric Administration) op basis van metingen en schattingen. Het zijn nadrukkelijk geen feitelijke satellietbeelden.
De NOAA heeft twee versies, eentje die de nadruk legt op de oostelijke Indische Oceaan, en deze die het volledige verloop weergeeft:
 http://www.noaanews.noaa.gov/video/tsunami-indonesia2004.mov
(Quicktimefilmpje, omvang lastig na te gaan.)

DigitalGlobe:
 http://www.digitalglobe.com/tsunami_gallery.html
Tsunami Media Gallery -- satellietbeelden van getroffen gebieden voor en na de ramp.

Al wat ouder nieuws over de impact in Afrika wat nogal onderbelicht dreigt te raken:
Mail & Guardian Online (ZA):
 http://www.mg.co.za/content/l3_fl2.asp?cg=tsunami%20disaster&o=194303
Special Report: Tsunami Disaster
 http://www.mg.co.za/Content/l3.asp?cg=BreakingNews-Africa&ao=177178
Africa counts cost of tidal waves
27 December 2004

Reuters Foundation Alert Net -- Alerting humanitarians to emergencies:
EAST AFRICA: Dozens die as tail end of tsunami slams coastal areas
28 Dec 2004 12:36:08 GMT
Source: IRIN

SOS -- Sumatran Orangutan Society:
 http://www.orangutans-sos.org/Tsunami.htm
Urgent: Tsunami Tragedy
(nee dit gaat niet alleen over orang oetans)

Interactivist Info Exchange:
 http://info.interactivist.net/article.pl?sid=05/01/15/1614242&mode=nested&tid=17
Tsunamiís Double Victims: A Tidal Wave of Discrimination
(over Birmezen in Thailand)

The Irrawaddy:
 http://www.irrawaddy.org/aviewer.asp?a=4290&z=150
Thai Compassion for Burmese Migrants Wears Thin
By Sonny Inbaraj
January 14, 2005

 http://www.irrawaddy.org/aviewer.asp?a=4291&z=150
Sea Gypsies, Survivors of Tsunami
By Rungrawee C. Pinyorat/AP Writer/South Surin Island
January 14, 2005

Campagne XminY Solidariteitsfonds:
 http://www.xminy.nl/article.php?id=128&type=campaign
Bouw mee aan vrede op Atjeh!

Globalinfo.nl:
 http://globalinfo.nl/article/articleview/507/1/1/
Tsunami digest
Datum Publicatie: 15.01.2005 18:36
Sinds de overstromingen na de zeebeving bij IndonesiŽ zijn er veel woorden verspild aan de gebeurtenissen. Maar hoeveel daarvan hadden wat zinnigs te melden? Hierbij in ieder geval een verzameling met invalshoeken en informatie die in de mainstream pers niet of nauwelijks te vinden waren.

ZNet:
 http://www.zmag.org/sustainers/content/2005-01/10sharma.cfm
January 10, 2005
Tsunami, Mangroves and Market Economy
By Devinder Sharma

 http://www.zmag.org/content/showarticle.cfm?SectionID=15&ItemID=6993
Tsunami Aid and War Costs
by Ramzy Baroud January 10, 2005

 http://www.zmag.org/sustainers/content/2005-01/12vltchek.cfm
January 12, 2005
Aceh Goes To Heaven!
By Andre Vltchek

 http://www.zmag.org/content/showarticle.cfm?SectionID=21&ItemID=7007
Dwarfing The Tsunami - A Warning
by David Edwards January 12, 2005
mis 
linking - 15.01.2005 23:47

met die Alertnet ging even iets mis, hier nog een keer:
Reuters Foundation Alert Net -- Alerting humanitarians to emergencies:
 http://www.alertnet.org/thenews/newsdesk/IRIN/8d9365430085ff2ac7a9ba6cef4ded8c.htm
EAST AFRICA: Dozens die as tail end of tsunami slams coastal areas
28 Dec 2004 12:36:08 GMT
Source: IRIN

En verder:

Indonesia House (NL) -- Compilation on Aceh Tsunami:
 http://www.indonesia-house.org/Humanitarian/Aceh_Tsunami_compilation.htm

The Indonesian Forum for Environment (WALHI - Friends of the Earth Indonesia):
 http://www.eng.walhi.or.id/tsunami/
Tsunami Catasthrope
Latest Campaign Updates

Democratic Voice of Burma:
 http://english.dvb.no/news.php?id=3818
Tsunami news in Burma

Landelijke India Werkgroep:
 http://www.indianet.nl/tsunamiramp.html
ASIAN TSUNAMI TRAGEDY, December 2004
Etherpiraten 
linking - 16.01.2005 17:21

 http://www.indymedia.nl/nl/2005/01/24376.shtml
Azie: Etherpiraten halen ruim 6000,- binnen!
Radioot - 16.01.2005 16:59

Zoín vijftig etherpiraten voerden vrijdag en zaterdag actie om zoveel
mogelijk geld in te zamelen voor de slachtoffers van de zeebeving in AziŽ.
Dankzij hun inzet kan in ieder geval weer ruim 6000 euro worden
bijgeschreven op giro 555. In een zeecontainer achter cafť-restaurant
Harwig in Den Ham werd 38 uur lang een illegale radio-uitzending gemaakt
met alleen piratenhits en Duitse schlagers.
Debt Relief for Indonesia 
linking - 17.01.2005 14:33

 http://progressivetsunamihelp.blogspot.com/2005/01/write-letter-to-support-debt-relief.html
Write a Letter To Support Debt Relief for Indonesia!
Action Alert!
Urgent Action, INFID:
Indonesia Needs Debt Relief after Tsunami Devastation

(zie ook INFID  http://www.infid.be/ International NGO Forum on Indonesian Development)

Progressive Change For Tsunami Victims -- blog:
 http://progressivetsunamihelp.blogspot.com/
etc. 
linking - 17.01.2005 19:58

DARES (Dutch Amateur Radio Emergency Service Foundation) update:
 http://www.dares.nl/tsunami_disaster.htm
"Tsunami disaster
Important update 13th of January 2005:
Although we have tried to gain access to hams in Sri Lanka and Atjeh, our efforts to do so failed. Our contact with local humanitarian organizations in Atjeh informed us that the Indonesian Government would not allow foreign radio amateurs nor foreign radio equipment to enter Indonesian territory.
A request to the Dutch Embassy in Sri Lank for more information on the sort of help that we would like to organize, has not been answered so far.
The Joint Relief Organizations in The Netherlands let us know that our foundation did not meet their standards for becoming a temporarily member of their joint organization because we are too small.
Medicins Sans Frontieres (MSF) kindly rejected our offer because they had more important things at hand.
This brought us to the conclusion that we will not be able nor get a chance to realize our relief-projects this time.
Therefore we will focus on a long-term plan to sponsor a Winlink2000-station in Asia in order to help regional hams to prepare their ARES-system on future disasters and give them the opportunity to establish worldwide email-contact even without internet access not only when disaster strikes but also under normal circumstances.
We will keep you informed on this project.
On behalf of the members of the DARES-foundation we would like to thank you all for your support and sympathy."

Indonesia Alert! -- Supporting the Struggle for Democracy in Indonesia:
 http://www.indonesiaalert.org/article.php?id=89
Acehís Dual Disasters: The Tsunami and Military Rule
by John Roosa
January 11th, 2005

Andaman Pilot Project, zet zich in voor de Moken ("sea gypsies") van de Andamanzee/Thailand:
 http://www.cusri.chula.ac.th/andaman/

InfoChange India -- development news India:
 http://www.infochangeindia.org/

The Hindustan Times Full Coverage:
 http://www.hindustantimes.com/news/611_0,001301540000.htm

The Indian Express Full Coverage:
 http://www.indianexpress.com/full_coverage.php?coverage_id=54

Overzicht The Hindu:
 http://www.hindu.com/thehindu/nic/0035/index.htm

Frontline Vol. 22 No. 02 Jan 15 - 28, 2005
(India's National Magazine from the publishers of THE HINDU):
 http://www.flonnet.com/fl2202/fl220200.htm
IMC's 
linking - 18.01.2005 03:39

IMC's (Indymedia):

Istanbul IMC:
 http://istanbul.indymedia.org/news/2005/01/18060.php
Aceh Áifte felaketle karĢż karĢżya: Tsunami ve ›Ģgal

Italia IMC:
 http://italy.indymedia.org/archives/archive_by_id.php?id=2187&category_id=18
TSUNAMI 08/01/2005
Onda anomala in asia

Portugal IMC:
 http://pt.indymedia.org/ler.php?numero=53277&cidade=1
Aceh Enfrenta Desastre Duplo: Tsunami e OcupaÁ„o

 http://pt.indymedia.org/ler.php?numero=52900&cidade=1
A ViolÍncia do Indico

NYC IMC:
 http://nyc.indymedia.org/feature/display/138686/index.php
Aceh - Human Rights Before and After the Tsunami
(audio recording of Amy Goodman for Democracy Now interviewing Munawar Zainal, Acheh Center, Penn., Suraiaya IT, International Forum for Aceh, NY, Allan Nairn, investigative journalist, The Nation.)

Washington, DC IMC:
 http://dc.indymedia.org/feature/display/111903/index.php
Tsunami Relief as a Subterfuge? The Pentagon Scrambles to Reenter its Old Thai Air Base

Michigan IMC:
 http://michiganimc.org/feature/display/8695/index.php
A Look at U.S. Generosity: The Earthquake Disaster

Website: http://translations.indymedia.org/
 
Uit de Sloot, Zork, Fucking Virgins voor 555 
linking - 19.01.2005 02:20

(Bevestigd)
Op zaterdag 29 januari treden de bands Uit de Sloot (Amsterdam), Zork (Utrecht) en de Fucking Virgins (Zaanstreek)
op in De Groote Weiver, Weiver 37 te Krommenie, ten bate van de slachtoffers van de tsunami (giro 555).
Aanvang: 21.00 uur
De Groote Weiver:  http://home.planet.nl/~weiver/

Zie ook  http://www.xs4all.nl/~tdm/virgins/optredens.html
De Fucking Virgins spelen tevens voor giro 555 op 22 januari in Nixx, Krommenie, met o.a. Korstjok, Ten-Hut, Baxteen e.v.a. 1
Kunst voor AziŽ 
linking - 19.01.2005 16:06

Kunst voor AziŽ:
 http://kunstvoorazie.nl/
Kunstenaars bieden kunstwerken te koop aan via deze site.
Kopers kunnen kunst kopen via deze site of te weten komen waar en wanneer kunstveilingen ten behoeve van de ramp in AziŽ gehouden worden.
Er zijn links te vinden naar andere acties op het gebied van kunst voor AziŽ.

De opbrengsten van de kunstwerken zijn geheel ten behoeve van de hulp aan de getroffen landen in zuidoost AziŽ, giro 555.
Indonesia Blog 
linking - 19.01.2005 18:01

Indonesische blog:
 http://indonesiahelp.blogspot.com/
Indonesia Help - Earthquake and Tsunami Victims
Online information about resources, aid and donations for quake and tsunami victims in Aceh & North Sumatra (Indonesia)

Lonely Planet pagina over vrijwilligerswerk:
 http://www.lonelyplanet.com/tsunami/volunteer_list.htm
VOLUNTEERING FOR THE TSUNAMI RELIEF EFFORT
zie ook 
linking - 20.01.2005 00:04

zie qua 3 punkbands in Krommenie ook:
 http://www.indymedia.nl/nl/2005/01/24426.shtml
Uit de Sloot, Zork, Fucking Virgins voor 555
fw: - 19.01.2005 16:20
Bouw mee aan de vrede op Atjeh & info-avonden 
linking - 22.01.2005 04:15

 http://www.indymedia.nl/nl/2005/01/24448.shtml
Bouw mee aan de vrede op Atjeh & info-avonden
els xminy - 20.01.2005 16:52


Website: http://www.xminy.nl/
 
&c. 
linking - 23.01.2005 09:20

Manila Imdymedia:
 http://manila.indymedia.org/index.php?action=default&featureview=114
2005-01-21
Burmese Migrants Face Deportation After Tsunami

The Guardian:
 http://www.guardian.co.uk/international/story/0,3604,1396019,00.html
Tsunami cost Aceh a generation and $4.4bn

 http://www.tolong.net/electriclamb/
The Electric Lamb Mission
A Bridge of Boats to Aceh
'Our mission is to build a Sea Bridge to Aceh, to reach the thousands who are homeless, hurt, hungry, traumatized, and forgotten - in the remote and difficult coastal areas of North-West Sumatra.
We call this volunteer initiative "The Electric Lamb Mission", named for the first of our boats which left for 'Ground Zero' on 31 December 2004.'

 http://www.nsig.org/tsunami.asp
Neurosciences India Group:
APPEAL TO HELP SUPPORT THE NSIG-ISABEL COUNSELLING CENTRE FOR TSUNAMI VICTIMS

 http://www.alertnet.org/thenews/emergency/SA_TID.htm
Reuters Alert Net: Indian Ocean Tsunami

 http://www.alertnet.org/thefacts/satelliteimages/
Satellite Images

OneWorld Radio:
 http://radio.oneworld.net/mediamanage/view/5381
Tsunami aids and U.S. security needs
Between The Lines' Melinda Tuhus spoke with Tom Barry, policy director of Foreign Policy in Focus, which is a joint project of the Institute for Policy Studies and the International Relations Center. After the tsunami disaster in the Indian Ocean, he discusses the substantial political and economic strings attached to U.S. foreign aid, and alternative policies that could enhance the nation's true security needs.

 http://radio.oneworld.net/article/view/78555/1/
The role of Internet in the tsunami disaster

 http://portal.unesco.org/ci/en/ev.php-URL_ID=17830&URL_DO=DO_TOPIC&URL_SECTION=201.html
UNESCO: Tsunami in South Asia -- How can ICT help?

Globalresearch.ca -- Centre for Research on Globalization:
 http://globalresearch.ca/articles/WAD501A.html
The Tsunami: Why Weren't They Warned?
by Eric Waddell
12 January 2005

 http://globalresearch.ca/articles/CHO501C.html
Discrepancies in the Tsunami Warning System
by Michel Chossudovsky
14 January 2005
RNW 
linking - 23.01.2005 09:37

Radio Netherlands Wereldomroep Tsunami Digest:
 http://www2.rnw.nl/rnw/en/currentaffairs/globaldevelopment/tsunami/
Burma IMC 
linking - 23.01.2005 18:32

Burma IMC (in oprichting) komt tot leven:

 http://burma.indymedia.org/en/2005/01/17.shtml
Tsunami devastates migrant workers and villagers
23.01.2005 05:56

Website: http://burma.indymedia.org/
 
Friends of the Earth voor Azie 
linking - 25.01.2005 19:14

GroenFront! EarthFirst!:
 http://www.direkte-aktie.net/cms/groenfront.php?itemid=87
08 January
Niet op 555, maar Friends of the earth voor Azie
Naast de grote 555 actie zijn er ook diverse kleinschalige initiatieven die hulp bieden aan de slachtoffers van de tsunami. Een van die initiatieven is de hulpactie in Atjeh, die wordt gecoordineerd door FoE Indonesia (WALHI Aceh).

Website: http://www.groenfront.nl/
 
TsunamiVolunteer.net 
linking - 25.01.2005 19:39

TsunamiVolunteer.net (Khao Lak, Takua Pa District, Phang-Nga Province, Thailand):
 http://www.tsunamivolunteer.net/
Zie specifiek ook
 http://www.tsunamivolunteer.net/action.php
Volunteer Opportunities for Tsunami Disaster Relief in Thailand
TsunamiVolunteer.net: zie ook 
linking - 25.01.2005 21:07

zie ook:
 http://www.bangkokpost.com/en/250105_Outlook/24Jan2005_out10.php
Help for the long haul

The tsunami volunteer Web site acts as a hub for volunteers across the country and abroad to find information and offer their support to those affected by the tsunami in the South.
Volunteers have flocked to the Andaman coast to lend a hand, but committed people are still needed for the long term to help locals rebuild their lives

KARNJARIYA SUKRUNG

(deeplinks bij de Bangkok Post plegen nogal snel down te gaan helaas.)

Website: http://www.bangkokpost.com/
 
nb donaties 
linking - 25.01.2005 21:16

nb voor donaties TsunamiVolunteer.net:
 http://www.tsunamivolunteer.net/donation.php
Help light 3,000 Candles-Tsunami Global Vigil 
HiMY SYeD - 26.01.2005 09:18

H-O-P-E spelled out at Ocean Beach San Francisco with 300 homemade lanterns
H-O-P-E spelled out at Ocean Beach San Francisco with 300 homemade lanterns

Help!

We need 3,000 virtual candles lit online at our website with your accompanying words and reflections by Wednesday in time for a giant 1,000 foot wide Candlelight Tsunami Global Vigil for the Global Village.

Global Vigils were held on the two week anniversary, Jan 9th/10th, beginning and ending here in San Francisco. We spelled out H-O-P-E in giant letters using homemade lanterns on the beach.

Again, this Wednesday, on the one month anniversary of the Tsunami disaster, we plan to create a 1,000 foot wide outline of the Indian Ocean affected region, and light 3,000 candles at sunset. The outline will be made using plain paper with your messages hope and Tsunami related reflections.

Please light as many online candles as you wish and spread the word as far and wide as you can.

 http://globalvigil.tyo.ca/cgi-bin/lightacandle/lightacandle.cgi?action=add

In a word, HELP. :-)

HiMY SYeD

 GlobalVigil@gmail.com

 http://www.GLobalVigil.TYO.ca


E-Mail: GlobalVigil@gmail.com
Website: http://www.GlobalVigil.TYO.ca/cgi-bin/lightacandle/lightacandle.cgi?action=reload
 
Aceh links 
linking - 27.01.2005 04:41

 http://www.acehkita.com/
AcehKita.com
Informasi yang lebih jujur -- Telling with heart

 http://www.desaparecidos.org/kontras/
Kontras - The Commission for Disappearances and Victims of Violence - Indonesia

 http://www.etan.org/action/action2/23alert.htm
East Timor ACTION Network (USA) ALERT:
Help Aceh! after earthquake and tsunami

 http://www.architectureforhumanity.org/__Sumatra.htm
Architecture for Humanity: Design Like You Give A Damn
Indian Ocean Earthquake (Sumatra, Sri Lanka, India)
(werken aan projecten in Pottuvil, Sri Lanka; Banda Aceh, Indonesia; en in Tamil Nadu, India; naast hun overige projecten.)
& verder 
linking - 31.01.2005 06:26

Metal-benefiet voor AziŽ (Simplon, Groningen):
 http://www.simplon.nl/?nid=765&shift=0
METALS FOR AZIň
ORPHANAGE
THE WOUNDED
ALTAR
NEMESEA
DEADHEAD
SERAPHIQUE
zondag 6 februari 15:30 - 23:00
Check : www.groverpop.nl
waar: Grote (beneden) Zaal + Cafť
prijs: E 5
Simplon, Groningen
 http://www.simplon.nl/

Radio Netherlands Wereldomroep:
 http://www2.rnw.nl/rnw/en/features/media/features/bpl050127.html
Wake up and smell the coffee
Why shortwave broadcasters should be doing more to fight BPL
Commentary by Andy Sennitt, 27 January 2005
"In the crucial first 48 hours after the tsunami hit Sri Lanka, modern technology proved to be not up to the task of maintaining contact between the capital, Colombo, and the stricken areas.
Satellite phones were sent there, but within hours the batteries were empty.
It fell to the island's Amateur Radio Union, led by Media Network collaborator Victor Goonetilleke, to move in to the Prime Minister's office and ensure that communications could be maintained."

ZNet:
 http://www.zmag.org/sustainers/content/2005-01/25prashad.cfm
January 25, 2005
Churning of the Ocean: The Tsunami and the Third World
By Vijay Prashad

WALHI/Friends of the Earth Indonesia heeft natuurlijk ook een sectie in Bahasa Indonesia, is niet direct glashelder van hun Engelse page:
 http://www.walhi.or.id/tsunami

Laatste editie Frontline (magazine van Zuid-Indiase krant The Hindu):
 http://www.flonnet.com/fl2203/fl220300.htm
Vol. 22 :: No. 03, Jan 29 - Feb 11, 2005

Portugal Indymedia:
 http://pt.indymedia.org/ler.php?numero=53997&cidade=1
Tsunami devasta trabalhadores migrantes da Birm‚nia
Metal in GrŲn, zie ook 
linking - 31.01.2005 07:21

Voor metal in Groningen zie ook
 http://www.indymedia.nl/nl/2005/01/24663.shtml
Groverpop: Metal voor AziŽ (Groningen)
fw - 31.01.2005 07:16
Relief efforts Sri Lanka 
linking - 02.02.2005 12:35

AdoptSriLanka.com:
 http://www.adoptsrilanka.com/

Rebuild Sri Lanka:
 http://www.rebuildsrilanka.org/

ITDG -- Intermediate Technology Development Group
Practical Answers to Poverty:
 http://www.itdg.org/

Duryog Nivaran
South Asian network for Disaster Mitigation
(werkt ook elders in de regio):
 http://www.duryognivaran.org/
grotere jongens & meisjes 
linking - 02.02.2005 14:48

 http://www.adrc.or.jp/
Asian Disaster Reduction Center(ADRC)

 http://www.adpc.net/
ADPC -- Asian Disaster Preparedness Center

 http://www.reliefweb.int/rw/dbc.nsf/doc108?OpenForm&emid=TS-2004-000147-LKA&rc=3
ReliefWeb
(OCHA -- United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs)

 http://www.southasiadisasters.net/
Disaster Mitigation Institue India
For community based disaster risk reduction
Human Rights Watch 
linking - 02.02.2005 16:05

Human Rights Watch:
 http://hrw.org/asia/tsunami.htm
Human Rights and the Aftermath of the Tsunami

Website: http://hrw.org/
 
ruim 1 maand later 
linking - 02.02.2005 19:38

Aandacht begint te verschuiven, steun voor lokale, onafhankelijke en kleinere groepen blijft noodzaak. Naast veel ellende en inmiddels rond de 300.000 doden zijn er ook verschillende lichtpuntjes in de vorm van berichten over hernieuwde sociale projecten op diverse plaatsen en verschuivende sociale en politieke structuren.

SHO/Giro 555 meldde in een persverklaring vorige week:
 http://www.giro555.nl/content/persberichten10.htm
"Ongekend in humanitaire geschiedenis"
SHO: BIJNA VOLDOENDE GELD VOOR AZIE - 25 januari 2005
Den Haag, 25 januari 2005 - De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) voorzien op korte termijn voldoende geld te hebben ontvangen voor de hulpverlening aan de slachtoffers van de aardbeving in AziŽ. Op giro 555 is tot nu toe E 160,5 miljoen binnengekomen; dit bedrag is exclusief de toezegging van E 5 miljoen van minister Van Ardenne. Samen met de opbrengst van de nog lopende en al geplande acties, verwachten de SHO daarmee de hulp op korte en middellange termijn te kunnen betalen. Daarom roepen de SHO nu het Nederlandse publiek op om geen nieuwe acties te bedenken. "Deze gigantische steun voor de slachtoffers van de ramp is ongekend en uniek in de Nederlandse humanitaire geschiedenis", zegt Henk Franken, voorzitter van de SHO. "De respons van het Nederlandse publiek op de nationale actie voor AziŽ is zo groot, dat we als hulporganisaties bijna voldoende geld hebben voor onze hulpverlening nu en in de komende twee jaar. We zijn enorm dankbaar voor alle acties die ten bate van giro 555 zijn uitgevoerd en nog zullen worden uitgevoerd. Maar omdat we helder en zorgvuldig willen zijn naar alle donateurs, doen we een oproep aan het Nederlandse publiek om geen nieuwe acties meer te bedenken. Simpelweg omdat de hulporganisaties met de totaalopbrengst de getroffenen nu en de komende tijd kunnen helpen." Giro 555 zal de komende weken nog geopend blijven voor het storten van de opbrengsten van nu lopende of al geplande initiatieven.
De SHO komen met hun oproep op basis van indicaties van hulpverleners in de getroffen regio en signalen van verschillende hulporganisaties. Medio februari presenteert de SHO een uitgebreide tussenrapportage, met daarin een overzicht van al uitgevoerde hulpverlening, planning van hulpverlening in de komende maanden en de tussenstand van het kostenpercentage van de nationale actie.
De Samenwerkende Hulporganisaties zijn een samenwerkingsverband, dat in tijden van grote crises aandacht vraagt en fondsen werft voor een rampsituatie. De SHO bestaan uit: Artsen zonder Grenzen, Kerkinactie, Mensen in Nood/Cordaid, Nederlandse Rode Kruis, Novib, Stichting Vluchteling, TEAR fund, Terre des Hommes en Unicef Nederland. Momenteel is Unicef Nederland voorzitter van de SHO.

SEA-EAT Blog (The South-East Asia Earthquake and Tsunami Blog):
 http://tsunamihelp.blogspot.com/2005/01/to-our-readers.html#110682988047344329
Thursday, January 27, 2005
To our readers
It's a month, almost to the hour, since this blog started posting, and we've been overwhelmed by the response from you, our readers, from the aid organisations we have been trying to help, and the support from the blog world and the press.
It reassures us that we have, in our small way, been able to help. Yet we also know there's a lot more that needs to be done.
We're also dealing with the fact that much as we want to help, we do have families and careers we've put aside, things we have responsibilities towards, lives of our own to live.
(...)

Men is overigens wel van plan door te gaan zij het in gewijzigde vorm.

Dan Lonely Planet  http://www.lonelyplanet.com/ , ook daar is het tsunami-nieuws naar een onopvallender hoekje gedelegeerd en beginnen de "vastgepinde" draadjes op hun fora te verdwijnen. Ze waren er verbazingwekkend genoeg niet echt als de kippen bij om na 26 dec. aandacht te schenken aan de gebeurtenissen. Gezien de community die ze bedienen kun je daar je gedachtes over hebben. Whatever. Op het moment besteden ze, evenals veel vergelijkbare fora en portals, veel aandacht aan de economische waarde van een voortgezet toerisme in de getroffen gebieden. Dat zal gerust maar iets wrangs blijft het houden die nadruk op onbekommerd toerisme voor en door de consument. Nou ja.

Of neem de Thai Visa Thailand Forum  http://www.thaivisa.com/forum/ die bij nader inzien niet al te best bekend blijkt te staan in het wereldje en waar vele expats ongegeneerd om niet te zeggen neokoloniaal wat voor zich uit neuzelen. Tja, het is ook een levensstijl.

Ten slotte de blog Progressive Change for Tsunami Victims die er al eerder het bijltje bij neergooide:
 http://progressivetsunamihelp.blogspot.com/2006/12/mothballing-progressive-change-for.html
Sunday, December 31, 2006
Mothballing Progressive Change for Tsunami Victims...
Well, folks, we've done what we could and now it's time for the admins of this site to move on. The web traffic on mainstream sites like SEA EAT is down to about 10-15,000 hits per day, and this site is, as you can imagine, much less frequently visited. However, the information here will stay up as long as Blogger leaves it up here.
enz. 
linking - 02.02.2005 19:42

 http://www.recoverlanka.net/
RecoverLanka.net: Post-tsunami Relief, Rehab and Reconstruction

 http://149.166.110.235/geosrilanka/
GeoLanka.net: Post-tsunami Relief and Reconstruction Resources

ZNet:
 http://www.zmag.org/sustainers/content/2005-02/01armstrong.cfm
February 01, 2005
The Tsunami in a Harvest Festival
By Elisabeth Armstrong
"Three weeks after the tsunami hit, I visited relief camps and localities in the midst of damage assessment and reconstruction with a national womenís organization, the All India Democratic Womenís Association."
verslag Sri Lanka 
linking - 03.02.2005 08:57

Verslag vrijwilliger in Hambantota, Sri Lanka:
 http://www.doc.com.my/sl/main.htm
"Dec 26 2004, a tsunami wreaked havoc across the Indian Ocean. 3 weeks after the tsunami, 17th of January 2005, I joined a group of volunteers headed for Hambantota, a coastal town in Sri Lanka that had been badly hit."
Forum-Asia 
linking - 09.02.2005 18:10

 http://forumasia.org/Tsunami/Tsunami.html
Forum-Asia:
Response to Tsunami Humanitarian Challenge
(Asian Forum for Human Rights and Development)

Website: http://forumasia.org/
 
& verder 
linking - 12.02.2005 19:29

Via CyberCom Creation (India)  http://www.cybercom2000.com/html/tsunami-pictures.htm :
MSNBC:
U.S. coasts vulnerable to tsunamis
Scientists warn of threat to both East and West coasts
 http://www.msnbc.msn.com/id/6935693/
Reuters Feb. 8, 2005

AID India:
Tsunami Relief Report 4
Dr. Balaji Sampath
February 08, 2005
 http://www.aidindia.org/CMS/index.php?option=com_content&task=view&id=192&Itemid=63

Akanksha Foundation:
 http://www.akanksha.org/index.htm
The Akanksha Foundation is a registered charitable trust that aims to impact the lives of less privileged children enabling them to maximize their potential and change their lives.

GlobalResearch.ca:
The Tsunami: Why did the Information Not Get Out?
by Michel Chossudovsky
7 February 2005
 http://www.globalresearch.ca/articles/CHO501A.html

The Freeplay Foundation -- "Lifeline Radios":
 http://www.freeplayfoundation.org/
The Lifeline is a self-powered radio designed specifically for children living on their own, distance education and other humanitarian projects. Robustly constructed to operate in the harshest of conditions and climates, the Lifeline radio is rugged, colourful, easy to use, receives excellent AM/FM/SW reception and plays for many hours on wind-up energy or solar power.

Foto's Bangkok Post (graphic material):
 http://bangkokpost.com/tidalwave/gallery.html
Bangkok Post Tidal Wave Gallery

Greenpeace: Rainbow Warrior finishes help with tsunami relief effort:
 http://weblog.greenpeace.org/archives/001906.html#001906

Guardian Unlimited: Special Report: Indian Ocean Tsunami:
 http://www.guardian.co.uk/tsunami/0,15671,1380306,00.html

Trouble on the ground? Electric Lamb Mission:
 http://www.tolong.net/electriclamb/
The Electric Lamb Mission: A Bridge of Boats to Aceh
"The following core members of the Electric Lamb Mission would like to inform you of their complete withdrawal of all support from the ELM.
The core values of the ELM included a non-aligned, non-prescriptive, non-sectarian approach towards the giving of aid that is urgently needed in Aceh. We worked within a transparent environment, that held as central values accountability, responsibility, communication and respect. Unfortunately, the Mission has been undermined by grave errors in leadership which we cannot condone, and which make it impossible for us to continue within this group. The duty of care towards volunteers has not been upheld, and key decisions have been made without accountability, consultation or transparency.
We would also like to point out that the volunteers that were, and still are on board the Batavia have all given themselves without failure. They all gave their support unconditionally to helping those in need, and some continue to do so. They deserve the deepest most heart felt gratitude, and should not be maligned in any way because of situations that have arisen. We salute them.
We would like to take this opportunity to thank our supporters, both individual and organisational, for all their help. We empathise with your distress in this situation, and share your sadness. Please know that your contributions have gone directly to those who need it."

Radio Netherlands Wereldomroep, Nederlands overzicht:
 http://www2.rnw.nl/rnw/nl/achtergronden/verreoosten/vloed041228/
Special vloedgolven Indische Oceaan
enz. 
linking - 13.02.2005 14:38

Tsunami in Asia -- A Volunteer's Perspective:
 http://thailandstsunami.com/
Verslagen Brits-Thais stel uit Baan Nam Khem

Peace Brigades International:
 http://www.peacebrigades.org/
Promoting nonviolence and protecting human rights since 1981
Debat: 'Na de tsunami; helpen we echt?'  
linking - 16.02.2005 04:14

 http://www.indymedia.nl/nl/2005/02/24997.shtml
Debat: 'Na de tsunami; helpen we echt?'
LUX Nijmegen - 15.02.2005 23:19

Een programma met inleidingen, beeld, presentaties en debat over de vraag hoe de vele miljoenen voor de wederopbouw in het getroffen gebied het best besteed kunnen worden en welke dilemmaís daarbij komen kijken. Analisten, burgers, NGOís en journalisten maken in LUX aan de hand van ooggetuigenverslagen de stand van zaken op.
Electric Lamb Mission 
linking - 23.02.2005 17:14

De hierboven ivm trubbels genoemde Electric Lamb Mission heeft overigens en niet verbazingwekkend ook een eigen homepage waar men gewoon nog doorstoomt:
 http://www.electriclamb.org/
Tja, judge for yourselves of zo.
& zo 
linking - 23.02.2005 19:20

Debat De Rode Hoed (Keizersgracht 102 Amsterdam) 01-03-2005:
 http://www.rodehoed.nl/index.php?pagina=programma.php&dat=2005-03-01&programma=De%20hype%20555&select=overzicht
De hype 555
Waarom AziŽ wel en Afrika niet?
Discussie met media en hulporganisaties
"Waarom liep Nederland zo warm voor AziŽ na de tsunami? In Afrika en elders aan de arme kant van de wereld voltrekken zich geleidelijk nog veel grotere rampen. Selectieve solidariteit?
Hoe kijken de samenwerkende hulporganisaties (SHO) er zelf tegenaan? (...)
Hierover praten betrokkenen van de hulporganisaties en de media en andere deskundigen op dinsdagavond 1 maart in De Rode Hoed. De avond komt tot stand in samenwerking met Novib/Oxfam Netherlands, De Rode Hoed en Villa de Wereld.
De opbrengst van deze avond komt ten goede aan de hulpactie voor Darfur."
Organisator: De Rode Hoed / Novib/Oxfam Netherlands / Villa de Wereld
Tijd: 20.00-22.00 uur
Toegang: Ä 8 en Ä 7,00 (CJP/Pas65/Stadspas/collegekaart)

Via Campesina ("Via Campesina is an international movement which coordinates peasant organizations of small and middle-scale producers, agricultural workers, rural women, and indigenous communities from Asia, Africa, America, and Europe"):
 http://www.viacampesina.org/art_english.php3?id_article=500
Support fisherfolk and peasant communities in their own relief and reconstruction from the Tsunami disaster / Campagne de solidaritť avec les communautťs de pÍcheurs et de paysans frappťes par le Tsunami / Done hoy al fondo "Tsunami"de Auxilio y de reconstruccion de la Via campesina

ISWFACE (International Sex Worker Foundation for Art, Culture and Education):
 http://www.iswface.org/tsunamisexworkers.html
EMPOWER FUND RAISING EFFORTS FOR OUR COLLEAGUES AND THEIR FAMILIES
IN THE REGION DEVESTATED BY THE EARTHQUAKE AND TSUNAMI

Bangkok Post:
 http://www.bangkokpost.com/Database/23Feb2005_data52.php
Radio hams uniquely prepared
by TONY WALTHAM

Reuters AlertNet:
 http://www.alertnet.org/thenews/newsdesk/IRIN/efbb76baf50c18fff22e8a77469070bc.htm
YEMEN: Tsunami damage over US $1 million - UNEP assessment
22 Feb 2005
Haagse Actie voor AziŽ bedankt gulle gevers! 
linking - 24.02.2005 00:54

 http://www.indymedia.nl/nl/2005/02/25199.shtml
Haagse Actie voor AziŽ bedankt gulle gevers!
De Vrije - 23.02.2005 22:42

De Haagse Actie voor AziŽ die werd opgezet om Evert Jan van Hoek in staat te stellen noodhulp te verlenen in het door de tsunami getroffen dorp Hikkaduwa op Sri Lanka heeft zoín 12.000 euro opgebracht. Gebleken is dat door de oproepen en de berichtgeving op De Vrije en Indymedia vele tientallen mensen uit het hele land samen enkele duizenden euroís hebben overgemaakt naar de rekening van Evert-Jan. Iedereen heel hartelijk dank hiervoor!

Website: http://www.devrije.nl/
 
De hype 555: Waarom AziŽ wel en Afrika niet? 
linking - 25.02.2005 16:25

Voor debat de Rode Hoed zie ook:
 http://www.indymedia.nl/nl/2005/02/25247.shtml
De hype 555: Waarom AziŽ wel en Afrika niet?
Fw: - 25.02.2005 16:19
01-03-2005, De Rode Hoed, Amsterdam: De hype 555: Waarom AziŽ wel en Afrika niet? Discussie met media en hulporganisaties
1e tussenrapportage SHO-actie voor AziŽ 
linking - 03.03.2005 17:15

zie ook:
 http://www.indymedia.nl/nl/2005/03/25450.shtml
1e tussenrapportage SHO-actie voor AziŽ
fw: - 03.03.2005 17:03
Presentatie eerste tussenrapportage SHO-actie voor AziŽ
TUSSENSTAND OP GIRO 555 RUIM E 183 MILJOEN - 2 maart 2005

Verder, via OneWorld.nl  http://www.oneworld2.nl/ :
Trouw:
 http://www.trouw.nl/natuurenmilieu/artikelen/1109744387781.html
Giro 555 / We filmen alleen de witte hulpverleners
door Han Koch
2005-03-02
"Als voorzitter van de Samenwerkende hulporganisaties had Henk Franken grote moeite met de manier waarop de media de afgelopen weken verslag deden van de hulpverlening in AziŽ. Het dominante beeld in de media was dat van de blanke hulpverlener, die het gekleurde slachtoffer bijstaat.
,,Dat beeld klopt niet met de werkelijkheid. Het wordt gecreŽerd. Ik heb 18 jaar in het veld gewerkt en ik weet dat het anders is. In hele complexe situaties is hooguit 10 procent van de staf blank; 90, maar vaak 95 procent van de mensen van de hulporganisatie is lokaal. Zij spreken de taal, zij vormen het netwerk en zij zijn het die het werk doen. Daarop is de hulp ook gebaseerd. Goede hulpverlening telt zo weinig mogelijk witte gezichten die bruine gezichten vertellen wat ze moeten doen.''"

 http://www.trouw.nl/nieuwsenachtergronden/artikelen/1109829971121.html
Recordopbrengst legt druk op Giro 555
door Han Koch
2005-03-03
"Volgens de SHO is de hulpverlening inmiddels in de fase van de wederopbouw gekomen. Daarbij wordt gevreesd dat de Indonesische overheid de hulp in Atjeh zal verstoren omdat die buitenlandse organisaties en buitenlandse stafleden in hun bewegingsvrijheid zal beperken.
Tot de grote knelpunten wordt ook gerekend dat veel meisjes straks niet meer naar school kunnen. Door het overlijden van hun ouders zullen zij de zorg voor jongere kinderen op zich moeten nemen. Veel op kinderen gerichte organisaties trachtten dat te voorkomen door weeskinderen snel bij andere familieleden onder te brengen. In die zin moet ook niet te snel met de bouw van weeshuizen worden begonnen, zo stelt Franken. In ontwikkelingslanden is de bereidheid tot opvang door andere familieleden erg groot.
De grote hoeveelheid geld die is opgehaald herbergt tevens een groot gevaar, zo signaleert de SHO. De druk om het geld uit te geven is groot. En de wens van het grote publiek dat het geld snel rolt, kan volgens de SHO wel eens op gespannnen voet staan met de kwaliteit van de hulp."
Thorn Tree Travel Forum 
linking - 05.03.2005 17:38

Nieuwe "branch" op Lonely Planet's Thorn Tree Travel Forum:
 http://thorntree.lonelyplanet.com/categories.cfm?catid=70
Post Tsunami Recovery

Website: http://thorntree.lonelyplanet.com/
 
What Prospects In the Wake of The Tsunami 
linking - 06.03.2005 19:00

GlobalResearch.ca:
 http://globalresearch.ca/articles/ADI502A.html
What Prospects In the Wake of The Tsunami
Poverty and Economic Destruction in Indonesia
by Hendra Adiwidjaja
5 February 2005

Website: http://globalresearch.ca/
 
Paris Club penalizes countries hit by tsunami 
linking - 11.03.2005 15:05

Club van Parijs morrelt aan moratorium schuldenlast:

Committee for the Abolition of the Third World Debt:
 http://www.cadtm.org/article.php3?id_article=1222

March 11th, 2005

Press release
THE PARIS CLUB PENALISES THE COUNTRIES HIT BY THE TSUNAMI
CADTM

The CADTM cries foul as the Paris Club penalises the countries hit by the tsunami.

With the Paris Club, you can never be sure that itís as bad as it looks, but it usually is! This has proved to be the case once again with the consequences of the tsunami.

On 12 January 2005, the 19 richest creditor countries which make up the Paris Club met in Bercy, Paris. They claimed to have decided on a moratorium on debt repayments for those countries affected by the tsunami who requested it. Indonesia, Sri Lanka and the Seychelles were named.

In a press release published on 10 March 2005, the Paris Club gave the terms and conditions of this moratorium. It turns out that the beneficiary countries will have to pay interest on the arrears! The creditor countries that met at the Paris Club ď propose that the delayed payments should be repaid over 5 years with one yearís grace. The total interest run up during the moratorium in 2005 is to be capitalised and repaid as deferred payments. The interest rate for overdue payments will be decided bilaterally.Ē

So a country like Indonesia, with over 200,000 dead and missing after the disaster on 26 December 2004, will be financially penalised. It will have to repay in totality the amounts owed in 2005 (around 3 billion dollars), since the Paris Club has only decided on a moratorium; but worse still, it will have to pay extra interest on what is not repaid in 2005.

In January, the Paris Club made a great display of its generosity, claiming to be fully aware of ď the exceptional dimension and devastation of the catastrophe Ē. In fact, it was all talk. And to cap it all, the countries that do accept the offer of a moratorium will end up worse off.

The Paris Clubís decision is scandalous, taking advantage of the fact that the tsunami is no longer in the headlines and violating the memory of the dead and missing people.

The Paris Club has not only revealed its cynicism but also its inability to take account of peopleís fundamental needs, and its incompetence. Both the Belgian and the French sections of the CADTM demand that the decision should be retracted immediately and a public debate organised on the role of the Paris Club, which takes such unjustifiable decisions behind the backs of the citizens of the countries it purports to represent. We reassert that one of the most urgent measures that needs to be taken is quite simply the straightforward cancellation of the public external debt of the countries affected by the tsunami.

Website: http://www.cadtm.org/
 
& toen 
linking - 27.03.2005 14:15

Jakarta IMC (Indymedia), tot nu toe "in oprichting", komt definitief tot leven en is daarmee gelijk naar een nieuw adres verhuisd:
 http://jakarta.indymedia.org/
Zegt het voort! (Berichtgeving in Bahasa Indonesia en Engels)

TNI News:
Tsunami and the Politics of Aid
 http://www.tni.org/news/130105.htm#6

Indonesia Alert!:
Beware a Wolfowitz in Sheep's Clothing
Washington Backs Indonesian Military Again
by Joseph Nevins
March 10th, 2005
 http://www.indonesiaalert.org/article.php?id=94

Burma Centrum Nederland:
BURMA EN DE TSUNAMI 5 FEBRUARI 2005
 http://www.xs4all.nl/~bcn/Burma_tsunami_05_02_05.html
TSUNAMI AND BURMA JANUARI 29th, 2005
 http://www.xs4all.nl/~bcn/tsunami%20_burma%20_januari_2005.html

Lonely Planet: Maldives -- How To Help:
 http://www.lonelyplanet.com/journeys/tsunami/maldives_howtohelp.cfm
"After an initial rush of donations, the tsunami relief effort in the Maldives is facing a significant shortfall in funding. International donors have been lured away by the desperate situations in India, Thailand, Indonesia and Sri Lanka and only half of the estimated US$69 million required to deal with the aftermath of the tsunami in the Maldives has so far been raised."

Boek + aanstonds web-expositie *Kustbewoners.nl, Het leven voor de tsunami* (KIT Publishers, aanschafprijs ŗ E 20,-- komt geheel ten goede aan nabestaanden vloedgolf):
 http://www.kustbewoners.nl/

Intelliseek's BlogPulse:
An Analytical World View -- Tsunami Crisis
BlogPulse's analysis of tsunami-related coverage in the blogsphere
 http://tsunami.blogpulse.com/
nieuwe aardbeving, geen tsunami: 8.2 SvR 
linking - 29.03.2005 16:29

 http://www.cnn.com/2005/WORLD/asiapcf/03/28/indonesia.quake/index.html
Quake kills at least 300 on Indonesian island
Vice president says up to 2,000 could be dead
Tuesday, March 29, 2005 Posted: 2:40 AM EST (0740 GMT)
(CNN) -- A major earthquake struck off the west coast of Indonesia late Monday, killing hundreds, but fears of another tsunami like those that devastated the region in late December have faded.

 http://news.bbc.co.uk/2/hi/asia-pacific/4388579.stm
Lethal quake rattles tsunami zone
A massive earthquake off the coast of Indonesia has killed hundreds of people and triggered tsunami alerts around the Indian Ocean.

 http://www.expressindia.com/fullstory.php?newsid=43981
Indonesia says no reports yet of tsunami
Reuters
Jakarta, March 29: Indonesia's government has yet to get any reports of tsunamis following a powerful earthquake off the coast of Sumatra island on Monday evening, Information Minister Sofyan Djalil told Reuters.

 http://www.reuters.com/newsArticle.jhtml;jsessionid=R2ER43FD0RKT0CRBAEZSFFA?type=topNews&storyID=8014834&pageNumber=1
Dozens Reported Dead in Indonesia After Quake
Mon Mar 28, 2005 02:03 PM ET
zie ook 
linking - 29.03.2005 18:22

zie ook:
 http://nl.indymedia.org/nl/2005/03/26104.shtml
Nieuwe aardbeving Sumatra 8.2, geen tsunami
linking - 29.03.2005 18:11
+ zie ook 
linking - 29.03.2005 18:28

+ zie ook:
 http://nl.indymedia.org/nl/2005/03/26106.shtml
Selamat Datang Jakarta Indymedia!
fw: - 29.03.2005 18:20
Indymedia Jakarta + Burma Indymedia definitief van start!
Thai government silencing refugee voices 
linking - 29.03.2005 18:36

 http://www.indymedia.org/en/2005/03/113955.shtml
Burma IMC:
Thai government silencing refugee voices
27 Mar 2005 10:56 GMT
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.