english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Maas in de huurbescherming gedicht
MOV - 26.01.2005 16:52

Maas in de huurbescherming gedicht
Gerechtshof tikt Ymere op de vingers


Maas in de huurbescherming gedicht
Gerechtshof tikt Ymere op de vingers

Huurders van huurwoningen die door de verhuurder bestemd zijn voor verkoop hebben recht op huurbescherming. Dat heeft het Amsterdams Gerechtshof bepaald in een zaak tussen een huurster en Ymere. De woningcorporatie gebruikte een constructie met tijdelijke huurcontracten, zodat de huurder geen aanspraak kon maken op huurbescherming. Omdat corporaties duizenden woningen willen verkopen dreigde een groot gat te ontstaan in de huurbescherming. Dat gat is nu gedicht: de constructie van Ymere is niet rechtsgeldig.

Tijdelijke verhuur kan een oplossing zijn om leegstand te voorkomen. Zij is echter niet bedoeld om op grote schaal toegepast te worden en zeker niet voor woningen waarvoor alleen plannen tot verkoop bestaan. Voor tijdelijke verhuur is een vergunning nodig op grond van de Leegstandwet. Deze vergunning wordt door de gemeente verleend als de eigenaar kan aantonen dat hij de komende jaren de woning ingrijpend gaat verbouwen of slopen. De wet is nadrukkelijk niet bedoeld voor te koop staande woningen. Dan zou immers elke verhuurder kunnen stellen dat een woning voor de verkoop bestemd is en onder de huur(prijs)bescherming uit kunnen komen.

Ymere wil, net als andere corporaties, een groot aantal woningen verkopen. Daartoe haalt ze woningen uit de reguliere verhuur. Deze worden tijdelijk verhuurd in afwachting van een verkoop die vaak nog helemaal niet aan de orde is, of lang op zich laat wachten vanwege de hoge vraagprijs. Ymere maakt hierbij gebruik van huurcontracten voor “gebruik naar zijn aard van korte duur”. Deze bepaling beoogt een beroep op de normale huurprijsbescherming en een gang naar de huurcommissie uit te sluiten. Het betreft echter nadrukkelijk een uitzonderingsbepaling, bedoeld voor gebruik voor een korte termijn, zoals voor vakantiehuisjes of wisselwoningen.

Bemiddelingsbureaus en malafide verhuurders proberen door het opnemen van deze bepaling onder de huurprijsbescherming uit te komen. Dat is gelukkig niet rechtsgeldig, zo bepaalde het Gerechtshof in een arrest in 1999.

Ymere heeft nu opnieuw geprobeerd de bepaling op te rekken. Het Gerechtshof zegt hierover in haar recente arrest: “Onderzocht dient thans te worden of het hier gaat om huur welke een gebruik van woonruimte betreft dat naar zijn aard slechts van korte duur is. Bij een bevestigende beantwoording op die vraag past terughoudendheid. … Het komt voor dat te verhuren woonruimte één of meer - al dan niet fysiek - kenmerken bezit die van invloed zijn op de aard van het gebruik en op een daarbij passende duur. Veelal gaat het daarbij immers om woningen die ook niet meer geschikt zijn voor een - naar hedendaagse maatstaven - normaal gebruik voor onbepaalde tijd. … In deze zaak is van kenmerken als hier bedoeld niets gesteld. In tegendeel: de tijdelijke huur is juist bedongen met het oog op verkoop en daarmee met het oog op soortgelijk gebruik als waar de huurovereenkomst betrekking op heeft.”

Dat Ymere een woningcorporatie is, dat het hier zou gaan om verkoop om een afgesproken stedelijk beleid uit te voeren of dat tijdelijke verhuur een begrip is in Amsterdam (uit de pleitnota vanYmere) doet er volgens het hof ook niet toe. Dat de huurster in een noodsituatie verkeerde (dringend op zoek naar woning) is gelet op de bedoeling van de wet (huurbescherming) ook niet doorslaggevend.

Het vorig jaar door Ymere vastgestelde tijdelijke verhuurbeleid kan met deze uitspraak eindelijk van tafel. Huurdersvereniging Amsterdam (HA) maakte eerder bezwaar tegen deze constructie in het Amsterdamse Volkshuisvestingsoverleg en werd daarin gesteund door de Dienst Wonen van de gemeente. Als een te koop staande woning na 6 maanden niet is verkocht dient deze weer gewoon in de verhuur te gaan, zo is het standpunt van de HA. Woningen waar nog helemaal geen zicht is op verkoop omdat er bijvoorbeeld geen splitsingsvergunning is dienen niet tijdelijk verhuurd te worden.

Al eerder diende het Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag een klacht over het beleid van Ymere. De klacht bij de Dienst Wonen van de gemeente betrof een woning in de Madelievenstraat, die voor € 1500 per maand ‘tijdelijk’ werd verhuurd, terwijl de maximale huurprijs € 350 zou mogen zijn. Het door Ymere ingeschakelde bemiddelingsbureau is door de gemeente op de vingers getikt, maar actie naar opdrachtgever Ymere is tot op heden uitgebleven.

Recentelijk kwam Ymere overigens ook al in het nieuws rond de vele problemen met tijdelijke verhuur van de zogenaamde Berlageblokken in Amsterdam stadsdeel Zeeburg.

De huurster in de zaak die nu tot het arrest van het Gerechtshof heeft geleid was door Ymere gedagvaard tot ontruiming van haar woning. Zij verloor in eerste instantie bij het kantongerecht. Nu, terwijl zij de woning al heeft verlaten, heeft zij alsnog haar zaak gewonnen. De huurster heeft deze zaak kunnen voeren met juridische en financiële hulp van het Emil Blaauw Proceskostenfonds.



Meer informatie kunt u krijgen bij het

Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag (020-5230199) en de
Huurdersvereniging Amsterdam (020-6206882)

De advocaat van de huurster is ook bereikbaar voor commentaar:
Mr. H. Meijerink, 020-6622931


- E-Mail: meldpunt@huurteams.nl Website: http://www.huurteams.nl
 

Lees meer over: wonen/kraken

aanvullingen
Ymere, een van de slechtste! 
De Huurder - 26.01.2005 19:22

Het lijkt er op dat de Huurdersvereniging Amsterdam(H.A.) eindelijk wat aktiever wordt, Hulde! Jammer dat er ooit voor dat absurde Convenant gekozen werd, foutje! Nu met zo'n creatieve gevelbeklimming bij Aedes en dit betere nieuws over de het afwijzen van tijdelijke huurcontract(en) lijkt de H.A. op koers. Nog meer voor de wind, als er ook wat meer en beter samengewerkt zou worden met andere clubs, zoals bijvoorbeeld SASH!
Waarom ,vragen sommigen zich af, krijgt bijvoorbeeld de Demonstratie van 5 Februari geen aandacht op hun website? etc. Simpel toch, Samen Sterker!
En nog even over Ymere, die mag best wat duidelijker benoemd worden.
Sleutelgeld aannemen(via derden, dat eerst ontkennen en later met heel veel moeite terug betalen) , een (marokkaans) gezin op straat zetten die omdat actievoerders de Deelraad en Kantoortje Ymere bezetten weer hun huis in mochten, er bleek geen huurachterstand te zijn! etc.
Hun ondersteuning van de plannen van Dekker etc, etc. Van de Woningbouw-
verenigingen( al hoewel je ze zo eigenlijk niet meer kan noemen) zijn de Key en Ymere ongeveer de érgste.
kijk ook op 
linksyst - 27.01.2005 12:44

eerder op indymedia:

 http://www.indymedia.nl/nl/2005/01/24410.shtml (15 aanvullingen)

En natuurlijk:


Website: http://www.sash.nl
 
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.