english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Actie-oproep Anti-Oorlog Assembly WSF 5
Wilbert van der Zeijden - 06.02.2005 01:09

Op de dag van de verkiezingen in Irak, kwamen anti-oorlogsbewegingen, coalities en organisaties van over de hele wereld bijeen in een anti-oorlog assembly. Zij riepen op massaal te mobiliseren voor 19 en 20 maart . Vertegenwoordigers uit 33 landen – waaronder Irak en Palestina – bespraken daarnaast strategieën en acties voor de komende maanden. Dit is een weergave van de voorstellen gemaakt in en ondersteund door de Assembly.




Twee jaar na de invasie van Irak is er meer weerstand tegen de oorlog dan ooit eerder in de VS, andere ‘coalitielanden’ en over de hele wereld. Alle redenen die ooit werden aangedragen voor de invasie zijn bewezen leugens gebleken. Een wijdverbreid en door de Irakese bevolking gesteund verzet tegen de bezettende macht is groeiend. Meer dan 100.000 Irakezen en meer dan 1.500 coalitie soldaten zijn omgekomen. Door de wereldwijde veroordeling van de oorlog en door de onmacht van de VS om het verzet in Irak de kop in te drukken, is een kritiek moment aangebroken dat ons een werkelijke kans biedt de oorlog te stoppen.

Dit is het moment voor de anti-oorlogsbeweging tot actie over te gaan, om niet terug te trekken. Het is tijd de protesten grootschalig aan te pakken, en niet de hoop op te geven. Het falen van de door de VS geleide strijdkrachten in Iraq zal een overwinning zijn voor iedereen, waar dan ook ter wereld, die dagelijks te maken heeft met de negatieve gevolgen van Amerikaanse agressie.

Wij eisen een einde aan de bezetting van Irak en Palestina.

Wij eisen dat de VS afziet van een aanval op Iran, Noord Korea, Syrië, Cuba, Venezuela en andere landen. We moeten de gevaren van een wereldwijde oorlog benadrukken, vooral gezien de situatie in Latijns Amerika, waar de VS in veel landen intervenieert of overweegt dat te doen. We roepen op tot een Wereldwijde Dag van Demonstratie en Actie op 19 en 20 maart, met de eis: Troepen nu uit Irak, geen oorlogen meer. We roepen op mee te doen aan massale demonstraties, burgerlijke ongehoorzaamheid en andere vormen van protest die als een rollende golf over de hele wereld zullen gaan.

IRAQ
Wij eisen de ogenblikkelijke terugtrekking van bezettingstroepen en ondersteunen elk initiatief om hen thuis te brengen. We ondersteunen campagnes die coalitiesoldaten organiseren en een stem geven, alsmede de vele deserteurs, en de families van militairen die zich tegen de oorlog uitspreken. We ondersteunen de anti-recruteringscampagne en leggen druk op landen om deserteurs politiek asiel te verlenen.

Wij steunen het recht van de bevolking van Irak zich te verzetten tegen bezetting, terwijl wij het doden van onschuldige burgers veroordelen. We ondersteunen initiatieven die tot doel hebben het hele spectrum aan burgerlijk, politiek en gewapend verzet in Irak te begrijpen, om zo onze eigen campagnes krachtiger te maken. We stellen iedereen voor actief solidariteitsverbanden met de bevolkingen van het Midden Oosten aan te gaan en te verdiepen.

Wij eisen de sluiting van Amerikaanse militaire bases buiten haar eigen grondgebied, waar ook ter wereld en steunen campagnes die streven naar kernontwapening, algehele ontwapening en andere vormen van demilitarisering.

Wij steunen initiatieven die pogen een einde te maken aan de economische bezetting van Irak door corporaties en internationale financiële instellingen. En we zullen dit jaar extra inzetten op campagnes tegen deze oorlogsprofiteurs middels boycots en directe actie.

Wij roepen op protesten te organiseren overal waar Bush komt en gaat.

PALESTINA
Wij steunen het Palestijnse streven voor gerechtigheid, zelfbeschikking, een soevereine staat met Jeruzalem als hoofdstad en de implementatie van het recht op repatriëring in overeenstemming met VN-resolutie 194.

Wij roepen de internationale gemeenschap en overheden op politieke en economische sancties op te leggen aan Israël, waaronder een wapenembargo. We roepen de sociale bewegingen op te mobiliseren, mede voor het terugtrekken van investeringen in Israël en boycots. Deze strategie is bedoeld om Israël te dwingen tot uitvoering van de VN-resoluties en de adviserende bevindingen van het Internationaal Gerechtshof teneinde de muur te stoppen en neer te halen en alle bezettings- en apartheids-maatregelen te stoppen.

Wij steunen Israëlische antikolonialistische en antizionistische activisten die onze strijd delen.

Wij herbevestigen de oproep voor een internationale Dag van Protest en Actie op 19 en 20 maart en een golf van protest om een einde te maken aan de oorlog en de bezettingen.

Om plannen te delen mbt de demonstraties op 19 en 20 maart, email:  website@march19th.org of  office@march19th.org. Voor meer informatie over de verscheidene campagnes, email:  info-assembly@riseup.net
LANDEN WAAR DEMONSTRATIES GEPLAND ZIJN OP 19/20 MAART (voorlopige lijst): Irak, Palestina, Argentinië, Brazilië, India, de VS (400 steden), Italië, Griekenland, Ierland, Japan, Engeland, Turkije, Macedonië, Cyprus, Filippijnen, Australië, Thailand, Zuid Afrika, Zuid Korea, Sri Lanka, Hongarije, Polen, Canada, Oostenrijk, Mexico, Spanje (Barcelona en Madrid), Hawaï, Venezuela, Nieuw Zeeland, Nederland (in Brussel).

GEDETAILLEERD ACTIEPLAN

Voostellen mbt 19/20 maart:
• Een gezamenlijke slogan: Troepen Nu Uit Irak! No More Wars. Ieder individu en elk land is uiteraard vrij eigen slogans of variaties op bovenstaande slogan te gebruiken
• Organiseren van massale demonstraties en andere protestvormen in elk land
• Bijhouden van een lijst van alle demonstraties op: www.march19th.org

Voorstellen tot verdieping van solidariteitsverbanden met het Midden Oosten en ondersteuning van het vezet:
• Het organiseren van een rondetafelconferentie buiten Irak; Uitnodigen van alle verschillende groepen, partijen en anti-bezettingsorganisaties om in dialoog te gaan met de Internationale anti-oorlogsbeweging
• Steun verlenen aan bestaande campagnes die groepen uit de Irakese civil society en die daarbuiten samenbrengen
• Een team sturen naar Irak om samen met de Irakese groepen een multimedia project uit te voeren “Stemmen van Verzet”, dat alle verschillende vormen van verzet in Irak toont en als mobilisatiemiddel kan dienen bij het opbouwen van publiek verzet in Irak en elders
• Gebruik maken van alle mogelijkheden om samen te komen met groepen uit het Midden Oosten, zoals (1) De Cairo Conferentie, 24-27 maart 2005; (2) Het Mediterraan Sociaal Forum, juni 2005; (3) Sessies van het Wereld Tribunaal Irak (www.worldtribunal.org) en (4) Het Wereld Vredes Forum in Vancouver, 21-27 juni 2006
• Alle groepen oproepen informatie en contacten uit te wisselen de beweging breed te houden en dubbel werk te voorkomen

Voorstellen om tegenstand te bieden aan andere potentiële VS interventies:
• Omdat Bush is gaan gelden als het symbool voor wereldwijde oorlog, wordt voorgesteld te demonstreren overal waar hij komt, zoals: (1) Edinburgh, Schotland, 2-6 juli; (2) Mar del Plata, Protest tegen Bush en de Amerikaanse Bijeenkomst van Presidenten, November
• Ons anti-oorlogswerk nog meer dan nu te linken aan campagnes tegen aanvallen of dreiging van aanvallen in Iran, Syrië, Cuba, Colombia, Venezuela en andere landen

Voorstellen tegen oorlogsprofiteurs en internationale financiële instituties:
• Versterken van protest en direct action tegen de twee grootste oorlogsprofiteurs: Halliburton (meer dan 10 miljard US$) en Bechtel (meer dan 3 miljard US$)
• Het aanmoedigen van mensen om geen goederen van VS/Britse multinationals te kopen maar waar mogelijk lokale producten te kiezen
• Aanmoedigen van sociaal verantwoordelijke bedrijven om zich uit te spreken tegen oorlog (NB: in de meeste landen is het grootste marktaandeel tegen de oorlog)
• Protest tegen de Wereld Handels Organisatie (WTO), met name tijdens de 6e Ministerial op 13-18 december, in Hong Kong
• Lanceren van een campagne om Iraq-onder-bezetting geen lid te laten worden van de WTO
• Verspreiden van materiaal over oorlogsprofiteurs in Arabisch

Voorstellen mbt Palestina:
• Zenden van een civiele missie naar Palestina
• Lanceren van een sanctiecampagne, boycots en deïnvestering
• Lanceren van een campagne voor wapenembargo en opschorting van economische akkoorden met Israël

Voorstellen mbt ondersteuning oorlogsweigeraars:
• Organiseren van een speciale strategiebijeenkomst voor anti-oorlogs groepen en capmagnes uit landen die een bijdrage leveren aan de bezetting van Irak
• Versterken van initiatieven die jongeren overtuigen niet in het leger te gaan
• Verlenen van steun aan soldaten die weigeren te vechten in Irak, zoals:
o Aanmoedigen van landen als Canada maar ook individuele Amerikaanse steden om politiek asiel te verlenen
o Organiseren van spreekbeurten voor weigeraars
o Verzamelen van de verhalen uit verschillende landen van soldaten die weigeren te vechten in Irak

Voorstellen mbt militaire bases en nucleaire proliferatie:
• Steun verlenen en meewerken aan het proces van het bouwen van een internationale beweging die de sluiting van de ruim 1000 buitenlandse militaire bases nastreeft. Tonen van solidariteit met de strijd van de bevolking van Okinawa, Japan om de constructie van Amerikaanse bases te stoppen in Henoko
• Steunen van wereldwijde acties op 1 mei, om kernontwapening
• Deelnemen aan protesten tegen kernbewapening op 6-9 augustus 2005, precies 60 jaar na Hiroshima en Nagasaki

NB: De tekst zoals hierboven weergegeven is uit het Engels vertaald, wat hier en daar tot kleine wijzigingen kan leiden. De volledige tekst in Engels en Spaans is beschikbaar, onder andere op: www.tni.org en www.focusweb.org.
De tekst is goedgekeurd door de International Assembly of the Anti-War and Anti-Globalisation Movements in Porto Allegre, op zondag 30 Januari 2005. De tekst is bedoeld als rapporeringt en geeft een overzicht van de door de meerderheid van de aanwezigen ondersteunde initiatieven en voorstellen.
Specifiek voor Nederland: Contactpersoon voor de International Organsing Committee of the International Anti-War Assemblies voor Nederland is: Wilbert van der Zeijden. Hij is betrokken bij de planning en organisatie van de Assemblies, tussentijdse Strategie Meetings en helpt mee bij de coördinatie van verschillende genoemde campagnes, waaronder de “Roundtabel of Iraqi’s”, the “World Tribunal on Iraq”, en the International Network Against Foreign Military Bases. Voor meer informatie over deze of andere genoemde campagnes, email:  wilbert@tni.org


- E-Mail: wilbert@tni.org Website: http://www.tni.org
 

Lees meer over: militarisme wereldcrisis

aanvullingen
hartstikke goed 
ketellinkie - 06.02.2005 16:04

Hartstikke goed, maar: ik mag dan niet zo enorm ingevoerd zijn maar ik hoor hier voor het eerst van een International Organising Committee of the International Anti-War Assemblies. Dus wie die "wij" zijn die van alles gaan organiseren komt hier een beetje uit de lucht vallen lijkt het. Om in Porto Alegre wat te vergaderen en vol enthousiasme wat verklaringen te schrijven en die hier onaangekondigd de relevante groeperingen door de strot te duwen is misschien niet helemaal de juiste aanpak, lijkt me vragen om moeilijkheden.

Let wel misschien heb ik gewoon wat gemist maar diverse platforms zijn u roemloos voorgegaan. Misschien kan er wat achtergrondinfo worden gegeven over totstandkoming en structuur en algehele visie van deze assemblee e.d.
ok dan 
Wilbert van der Zeijden - 07.02.2005 02:04

Ketellinkie,

Ik begrijp je reserves, maar om nou gelijk met 'door de strotduwen' aan te komen zetten.....
Dit NETWERK (dus niet een organisatie, of iets wat iets door iemands strot wil duwen) is in 2003 ontstaan in Jakarta, in een vergadering van nationale platforms tegen de oorlog uit zo'n 40 landen. Dat zijn de 'we' in het actieplan. Daarbij ben ik inderdaad een uitzondering, ben aangezien ik niet voor welke NL beweging kan spreken - en dat dus ook niet doe. Ik werk voor TNI en ben aldus betrokken bij dit netwerk als organisator en als activist bij sommige van de inhoudelijke campagnes. Na Jakarta zijn er vergelijkbare assemblies geweest in Mumbai, afgelopen September in Beirut en nu dus in Porto Allegre. Daarnaast proberen we waar mogelijk lokale, nationale en regionale org's, campagnes etc. bij de discussies en plannenmakerij te betrekken. Zo was er een werkgroep tijdens het NSF over internationale samenwerking van anti-oorlogs bewegingen. Ik hoop dat het me in die sessie is gelukt duidelijk te maken dat het mij niet te doen was om reclame te maken voor een netwerk, maar om aan de NL groepen en netwerken te vragen wat zij belangrijk vinden, wat zij van het netwerk vinden en of ze er mogelijk iets aan bij te dragen hebben of andersom: Bepaalde steun of informatie etc. van het netwerk in hun eigen campagnes zouden wensen.
Het actieplan is niet om iemand wat dan ook in de weg te leggen of op te dragen. Als je niet op deze manier met anderen wil samenwerken is dat voor iedereen OK. De ervaring leert echter dat de emaillijsten en meetings erg nuttig kunnen zijn om informatie, meningen en plannen met activisten van over de hele wereld uit te wisselen om zo te proberen elkaars werk te versterken en van elkaar te horen wat er speelt. En door het gezamenlijk aan te pakken is het bijvoorbeeld makkelijker een goede dialoog op te zetten met de mensen waarover het uiteindelijk gaat. Door continu Iraki's, Palestijnen etc. te betrekken in de discussies en plannen proberen we een beter beeld te krijgen van wat er nodig is en onze plannen daarop af te stemmen.
En dan nog: Het is niet 'het netwerk' dat bepaalt dat wat er in dat actieplan staat, het zijn de deelnemende groepen die vertellen wat zij van plan zijn en door dialoog onderling een actielijst samenstellen. En veel van die groepen doen dat naar aanleiding van de discussies die zij continu in hun eigen land voeren met alle bij hun platforms aangesloten groepen, campagnes en individuen.
De International Organising Committee is open voor iedereen. Het heeft geen bijzondere rol in de inhoud, wisselt van samenstelling per keer dat er iets moet worden georganiseerd, maar is wel handig om te hebben als je een conferentie voor 300 mensen uit 60 landen organiseert etc.
Ketellinkie, ik vind het jammer dat je gelijk over strotduwerij begint zonder je er eerst over te informeren. Ik hoop dat ik een aantal van je vragen over de vorm en werking van dit netwerk heb kunnen beantwoorden en dat we nu weer over de inhoud kunnenpraten. Ook hoop ik dat je overweegt deel te nemen aan de mailinglijsten en wie weet een keer een assembly. De afwezigheid van de Nederlandse anti-oorlogsbeweging bij de sessies die we hebben gehad vind ik jammer, omdat ik denk dat internationalisering van onze strijd nodig is. Ik hoop dat we dat kunnen veranderen en wil daar een bijdrage aan leveren als dat gewenst is.
Groetjes, Wilbert

E-Mail: wilbert@tni.org
ok 
ketellinkie - 07.02.2005 11:11

OK Wilbert, kennelijk had ik toch de goede vraag gesteld want je geeft er een relevant antwoord op.

Dat strottengedoe was niet zo scherp bedoeld, je weet zelf hoe het vaak in het verkeerde keelgat pleegt te schieten (om even bij de strot te blijven ;) ) wanneer er uit het niets een groep opduikt die de boel even wil coördineren. Bij de overleggen die je hierboven noemt zijn heel veel mensen ook niet geweest moet je niet vergeten, niet iedereen is ook in staat om steeds naar Mumbai en Beirut en weet ik waar af te reizen. Dus houd de communicatie met je achterban in de gaten of zoiets, af en toe een stukje in Ravage en op Indy.nl en noem maar op kan geen kwaad. Zo kweek je gevoel voor waar je mee bezig bent en hopelijk raken er dan meer mensen betrokken.

Afijn dat hoef ik jou als doorgewinterde TNI'er niet te vertellen. Succes ermee.
ok 
Wilbert van der Zeijden - 07.02.2005 13:23

Hey Ketellinkie,
Bedankt voor je antwoord. Mijn eigen reactie teruglezend was het ook niet zo defensief bedoeld als het mogelijk overkomt :)
En inderdaad, je stelde de goeie vraag.
Ik zal je raad ter harte nemen en wat vaker dingen posten op Indymedia en stukjes schrijven voor Ravage. Ik maak me namelijk wel een beetje zorgen over de staat van de NL vredesbeweging, maar ik weet niet zo goe dhoe een positieve bijdrage te leveren (zonder in een strotduw-situatie te komen ;) )
hoedanook, ik kan alleen maar hopen dat de actie-oproep meer los maakt dan alleen een discussie over organisatie, achterban en manier van werken. er is veel goed werk te doen!
Groetjes, Wilbert
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.