english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Alles over de Europese betoging van 19 maart
xatr0z - 21.02.2005 10:19

Op 19 maart komen drie manifestaties als één groot blok naar Brussel. Er is de jongerenmars, de betoging van het Europees Vakverbond (EVV) en het protest van de sociale bewegingen. Samen voor een beter Europa!

Volgens David Dessers van het Belgisch Sociaal Forum (BSF) zijn er vier verschillende aanleidingen voor de Europese betoging: "Heel toevallig en los van elkaar waren er vier actieoproepen. Ten eerste werd er op het sociaal forum van Londen een oproep aangenomen om op 19 maart in Brussel een Europese betoging te houden. Dit naar aanleiding van de Europese Lentetop die er, kort daarna, van start gaat. Op die Lentetop zullen de Lissabondoelstellingen (sociaal economisch beleid van Europa en zijn lidstaten, nvdr) geëvalueerd worden. Ten tweede waren er de jongerenorganisaties die lang daarvoor al hadden afgesproken om op te komen tegen jeugdwerkeloosheid. Ten derde was er de Amerikaanse Anti-oorlogsbeweging, die opriep om ter gelegenheid van de verjaardag van de oorlog in Irak massaal op straat te komen. Als laatste was er het voornemen van het EVV om te mobiliseren naar aanleiding van de lentetop."

"Het wordt een Europese mobilisatie met drie vertrekpunten. De Europese Vakvereniging (EVV) verzamelt aan het Poelaertplein, bij het justitiepaleis. De tweede vertrekplaats is het Zuidstation, waar verschillende jongerenorganisaties zich verenigen in een Jongerenmars voor Werk. De derde afspraak is op de Zuidlaan aan de Anderlechtse Poort. Daar verzamelen alle organisaties die we onder de noemer sociale bewegingen kunnen plaatsen. Met andere woorden: ngo' s, de andersglobalisten en de vredesbewegingen. Ze komen op straat tegen de oorlog in Irak, de neo- liberale politiek en de militarisering van Europa. Daarna is het de bedoeling dat de drie blokken, elk met hun eigen invalshoek, een grote betoging zullen vormen, die dan door het centrum van de stad zal trekken en op het einde samenkomen bij het Noordstation. Daar zal er een groot podium opgezet worden, zullen er stands zijn en zal men kunnen genieten van optredens en speeches," laat David Dessers weten.

Manifestatie van het EVV
Marc Leemans van het AVC vertelt: "Het EVV organiseert deze vakbondsbetoging, dus als leden doen wij zeker mee. Verder zijn er ook de inhoudelijke elementen, het platform zeg maar. Die zijn van zo'n groot belang. Er moeten meer en betere jobs komen. Dat betekent dat er meer kansen moeten komen voor mensen om aan werk te geraken. Tegelijkertijd moeten er ook meer opleidingskansen en vorming komen, zodanig dat wanneer zij een job hebben, dat zij die ook kunnen houden. Wat betreft een sociaal Europa is voor ons het aspect van de sociale dienstverlening heel belangrijk. In dat verband zeggen wij nogmaals neen aan de Bolkestein richtlijn (over de privatisering en liberalisering van de dienstensector, nvdr). Voor ons kan dit niet omdat daardoor het weefsel van sociale, gegarandeerde en toegankelijke dienstverlening zwaar op de helling komt te staan. Het kan niet dat men eerst naar winst gaat kijken en pas op het einde naar dienstverlening."

"Wij vinden ook dat Europa kan bijdragen aan een vreedzame wereld, en een bemiddelende rol kan spelen in mondiale conflicten. Maar dan is het wel nodig dat mensen met elkaar praten, dat er dialoog en overleg is. We vragen dus aan de Europese commissie dat men meer inspanningen levert om die dialoog tot stand te brengen, op allerlei niveaus. Als vakbond is het natuurlijk belangrijk dat dit op het sociale niveau kan gebeuren. Dit betekent overleg aanmoedigen in ondernemingen, in sectoren, tussen werkgevers en werknemers, tussen de burger als consument en de overheid. Wij denken dat een directe rechtstreekse dialoog en communicatie heel wat misverstanden en spanningen kan voorkomen," zegt Marc Leemans.

Sociale bewegingen
De andersglobalisten, vredesbewegingen, ngo's en andere actiegroepen komen op straat tegen de oorlog in Irak, tegen de militarisering, tegen kernwapens,enz. ...

De reden waarom de organisatie Oxfam deelneemt aan de betoging is de volgende: "We denken dat Europa een zeer nefaste rol speelt in de liberalisering, in het opengooien van de markten van het Zuiden. Als beweging willen we duidelijk zeggen dat Europa geen Europa kan zijn als het niet solidair is met het Zuiden. Deze boodschap is een belangrijk onderdeel in de vraag naar welk Europa we willen," aldus Anke Hintjens.

"We werken met onze vrijwilligers een ludieke actie uit en we zullen proberen zichtbaar aanwezig te zijn.

Momenteel zijn we al intern aan het mobiliseren en informeren, via onze Wereldwinkel krant, interne mails en onze website. Later zullen we via onze winkels het promotiemateriaal van de manifestatie verspreiden."

Jongerenmars
De organisaties die deelnemen aan de jongerenmars zijn al een tijd aan het mobiliseren, en het ziet er naar uit dat duizenden jongeren op straat zullen komen om op te komen voor hun rechten en toekomst.

Over het Europese aspect van de betoging weet David Dessers: "Het BSF is een inventaris aan het maken van mobilisaties die vanuit het buitenland komen. Bijvoorbeeld voor de andersglobalistische mars weten we dat ATTAC Frankrijk met een grote delegatie wil komen. Het platform "keer het tij" uit Nederland, die recent enkele grote betogingen heeft georganiseerd, is nu al aan het mobiliseren en zal een aantal bussen inleggen. Hetzelfde geldt voor Duitsland. Daar zijn bijvoorbeeld de anti-oorlogsbeweging en ATTAC Duitsland een mobilisatie gestart. Er zijn ook een aantal Europese vakbonden die niet aangesloten zijn bij het EVV die willen mobiliseren naar Brussel: het Italiaanse COBAS of het Franse SUD.

Wanneer we vragen naar hun gevoel over die ultieme, gezamenlijke betoging vertellen ze allen hetzelfde.

David Dessers: "Het zal een actie zijn die een breed maatschappijbeeld uitdraagt, omdat het een soort overkoepeling is van verschillende acties, maar dat is net goed!"

"We vinden elkaar door dezelfde bezorgdheden en gelijklopende belangen. Wel ieder op zijn onderscheiden manier maar uiteindelijk we versterken elkaar," meent Marc Leemans.

Anke Hintjens: "We vinden het heel belangrijk dat de verschillende invalshoeken toch samen demonstreren. Eenheid in verscheidenheid, laten we zeggen. Het is een héél belangrijke stap in een héél belangrijk proces, om het even met moeilijke woorden te zeggen (lacht)"

Overigens is busvervoer voor FNV of MHP leden gratis, anders kost het je 10 euro. Er zullen bussen vertrekken vanuit heel Nederland, en je kunt je aanmelden op  http://www.eenbetereuropa.nl/.

Website: http://www.eenbetereuropa.nl/
 

Lees meer over: Agenda europa globalisering wereldcrisis

aanvullingen
worldwide demonstration 
AmigaPhil - 21.02.2005 12:48

ENOUGH! No more lies, no more war crimes!
ENOUGH! No more lies, no more war crimes!

More:  http://amigaphil.planetinternet.be/cgi-bin/show.cgi?nowar33


Website: http://amigaphil.planetinternet.be/usa.html
 
Even voor de goede orde 
xatr0z - 21.02.2005 21:31

Dit artikel is (behalve de laatste regels) niet door mij geschreven maar door Céline Meheus op Indymedia België gepost. Bedankt voor de aandacht en tot ziens!
Bussen Keer het Tij  
Keer het Tij - 22.02.2005 03:27

Diverse lokale Keer het Tij platforms organiseren ook bussen naar Brussel. Kijk op:

 http://www.keerhettij.nl


E-Mail: info@keerhettij.nl
Website: http://www.keerhettij.nl
 
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.