english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creŽren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Einde van kraakpand Vismarkt Utrecht
De sympathisanten - 25.03.2005 18:52

Er komt na 12 jaar een einde aan kraakpand de Vismarkt in Utrecht. De sympathisanten verwachten dat na ontruiming er weer een lange tijd van leegstand zal volgen.

Persbericht. Utrecht, 24 maart 2005

Met frustratie en berusting hebben bewoners en sympathisanten van het kraakpand aan de Vismarkt dinsdag 22 maart kort geding van de eigenaar tegen de anonieme bewoners bijgewoond. Wegens gebrek aan juridische gronden en geld is besloten het kort geding niet te voeren. De eigenaar heeft met behulp van enkele welwillende ambtenaren en politici alle vereiste bouw- en monumentenvergunningen rond om zijn winkelruimte en luxe appartementen te realiseren. Op 29 maart volgt uitspraak, hoogst waarschijnlijk om te ontruimen.

Ongeveer een jaar geleden had Bijzondere Wetten al getracht het pand leeg te krijgen door na twaalf jaar de brandweer op inspectie te sturen. Door de eensgezinde inzet van een grote groep mensen werd de begane grond in een week brandveilig gemaakt, waardoor '"slechts" alle bovenverdiepingen ontruimd dienden te worden. Zes van de acht bewoners werd op het laatste moment tijdelijke woonruimte aangeboden. Twee mensen mochten van de brandweer veilig op de begane grond blijven wonen. Elk ander gebruik van de ruimte werd verboden. Hierdoor was de ziel effectief uit het pand verwijderd

De groep mensen die zich nog betrokken voelt bij de Vismarkt maakt zich zorgen of de ontruiming niet weer zal leiden tot leegstand. De eigenaar heeft namelijk al eerder (in 1991) het pand laten ontruimen met mooie plannen. Toen de huidige krakers het in april 1993 herkraakten troffen zij een leeggesloopt pand (en een hoop asbest) aan.
Of de eigenaar Łberhaupt wel geld heeft voor de verbouwing is onbekend. Behalve voor de Gemeente is de eigenaar voor niemand te bereiken. Hij verschuilt zich achter diverse stichtingen en bv-tjes.

De krakers stellen grote vragen bij het Holle Kiezen-beleid van de Gemeente Utrecht.
-Al dan niet dubieuze eigenaren worden beloond voor het verwaarlozen van hun pand.
-Regelingen worden getroffen achter gesloten deuren zonder openbaarheid van bestuur.
-Brandweer en Bijzondere Wetten worden gebruikt voor Gemeentebelangen.
-Bezwaren tegen bouwplannen worden weggewuifd.
-Sociale woon- en werkruimte verdwijnt voor winkels en luxe-appartementen.

De krakers en sympathisanten zullen op vrolijke wijze afscheid nemen van het pand dat 12 jaar lang een belangrijke plaats innam in hun leven.

De sympathisanten
SLOTVERKLARING

In het kader van haar 'holle kiezen' beleid heeft de gemeente het reeds 12 jaar bestaande kraakpand aan de Vismarkt aangemerkt als speerpunt en wil zij nu met haastige spoed de weg vrijmaken voor de plannen van de eigenaar. Zijn bouwplannen, die enkele jaren geleden nog afgewezen zijn omdat ze te weinig respect tonen voor de monumentale aard van het pand, worden er nu doorgedrukt door een college van B&W dat makkelijk wil scoren. Een gemiste kans, zeker aangezien de gemeente met een klein steuntje in de rug de aankoop- en bedrijfsplannen van de gebruikers van de Vismarkt, die enkele jaren geleden in een zeer ver gevorderd stadium waren, realiteit had kunnen maken, en daarmee Utrecht een echte culturele vrijplaats had kunnen geven.

In plaats daarvan geeft de gemeente carte-blanche aan een eigenaar die onder andere verantwoordelijk is voor de jarenlange leegstand van het pand, die niet terugdeinst voor het gebruik van knokploegen en die op clandestiene wijze de karakteristieke luifel van het pand heeft laten trekken door Poolse bouwvakkers.

GESCHIEDENIS

In 1993 werd na een jaar leegstand de Vismarkt 4 voor de tweede keer gekraakt. De kraak begon als een actie tegen de nieuwe leegstandswet, inmiddels dus alweer 12 jaar realiteit. Na de actie maakte een groep studenten de Vismarkt bewoonbaar. Hiervoor was hard werk nodig; het interieur was bijna volledig weggesloopt en alles moest herbouwd worden; tot de trappen en muren aan toe. Geleidelijk kreeg het pand ook een openbare functie toegemeten. Het begon eerst met intieme feestjes voor vrienden en bekenden, maar onder invloed van de centrale ligging in het centrum van Utrecht werd het publiek snel breder en gevariŽerder. In de eerste jaren waren er bijvoorbeeld de reizigers uit vele verre landen die een tijdelijk onderkomen vonden voor de dagen dat ze Utrecht en Nederland aandeden, maar ook kwam er een wekelijks kroegje waar langzaam aan een steeds gemeleerder publiek kwam. Niet alleen krakers, maar ook studenten, kunstenaars en mensen uit het uitgaansleven. Ook het wekelijkse (vegetarische) eetcafť dat later ontstond werd goed bezocht. De betaalbare prijs van de maaltijden stond culinaire hoogstandjes van het zeer toegewijde team koks niet in de weg. Zeer bekend waren ook de jaarsfeesten die begin april werden gehouden, rond 8 april, de dag dat de Vismarkt gekraakt werd. Deze feesten hadden veel weg van een driedaags festival waar vele bands hun debuut maakten, vele kunstenaars voor het eerst hun werk toonden, vele DJ's hun kunsten vertoonden, vele performances voor het eerst het daglicht zagen en vooral waar vele creatieve en jonge geesten elkaar vonden. Door de jaren heen heeft de Vismarkt direct en indirect een grote invloed gehad op het culturele circuit van Utrecht. Originele initiatieven zijn in de late uurtjes op de Vismarkt begonnen. Mensen die hun eerste stappen in het organiseren van feesten of het tonen van hun creatieve uitingen in de Vismarkt hebben gezet, hebben hun weg gevonden in de meer geÔnstitutionaliseerde cultuurvormen. Velen zijn uitgegroeid tot belangrijke spelers in de culturele sector, niet alleen in Utrecht maar ook daarbuiten. De Vismarkt was meer dan een leeg pand waarin mensen zijn gaan wonen. Het was het brandpunt voor een netwerk van gelijkgestemden, van mensen die aan het begin stonden van hun leven, mensen op zoek naar andere mensen om samen invulling te geven aan de ambities en plannen die ze deelden.

 

Lees meer over: wonen/kraken

aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.