english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Tentenactie Woonstrijd! in Leiden
Actiegroep Woonstrijd! - 12.04.2005 17:24

Hieronder volgt de persverklaring van Actiegroep Woonstrijd! naar aanleiding van de actie in Leiden. Een kort verslag van de gebeurtenissen met wat foto's volgt heel snel...

Woonstrijd!
Woonstrijd!

Dinsdag 12 april heeft actiegroep Woonstrijd! zijn tentenkamp op het Leidse stadhuisplein neer laten strijken, naar aanleiding van de huurplannen van minister Dekker en de voornemens van een aantal Kamerleden om het kraken te verbieden. Al eerder werden de gemeente Rotterdam en Amsterdam aangedaan als onderdeel van de actieweken die Woonstrijd! heeft uitgeroepen om de nieuwste ontwikkelingen op woongebied onder de aandacht te brengen en te houden.

Toen minister Dekker haar huurplannen eind vorig jaar presenteerde, kwam er vanuit verschillende hoeken een golf van kritiek tot stand. Het kon niet zo zijn dat een groot deel van de sociale huurwoningen aan de vrije markt over zouden worden gelaten. De te verwachten huurstijgingen, en de gedwongen verhuizingen die het gevolg van het beleid zouden zijn, brachten politici, huurdersorganisaties en zelfs woningbouwcorporaties er toe zich zeer kritisch uit te laten over de plannen. Daarop leek het alsof de plannen van de baan waren. Niets is echter minder waar; een minimaal gewijzigd plan zal binnenkort in de Tweede Kamer worden behandeld.

Een aantal Kamerleden heeft daarnaast voorgesteld om het kraken van langere tijd ongebruikte panden te verbieden en in de plaats daarvan huurbescherming bij tijdelijke verhuur nog verder in te perken. Ook zouden gemeenten een uitgebreider instrumentarium moeten krijgen om iets aan de leegstand te doen. Dat de gemeenten al sinds 1981 een uitgebreid instrumentarium hebben in de vorm van de Leegstandswet, lijkt men te zijn vergeten.

De beide voorstellen zullen naar het inzicht van actiegroep Woonstrijd! ernstige gevolgen hebben voor de positie van huurders en woningzoekenden. De laatste jaren is er namelijk al een grootschalige afbraak van de sociale huursector ingezet. Ook in Leiden werden sociale huurwoningen gesloopt, verkocht of samengevoegd met als officieel eindresultaat een sterk gereduceerde sociale woningbouwsector. Hierdoor, en in combinatie met gigantisch hoge huizenprijzen, was er al een enorme druk ontstaan op de overgebleven sociale huurwoningen. De jarenlange wachtlijsten illustreren de grote vraag naar betaalbare en sociale woonruimte.

De nieuwe voorstellen zouden daarom het beste beschouwt kunnen worden als onderdeel van een langer ingezette ontwikkeling waarin woonrechten en gemeenschappelijk opgebouwde maatregelen en beschermingen worden afgebroken en waarin beleidsmakers woningzoekenden steeds meer zijn gaan zien als woonconsument. Hierdoor worden steeds meer mensen gedwongen een woning te zoeken in het grijze circuit van commerciele, illegale en tijdelijke verhuur of zich in te schrijven bij een kraakwachtbureau. Als het binnen de sociale sector al niet zo nauw genomen wordt met de huurbescherming, mag het duidelijk zijn hoe hiermee wordt omgesprongen in het grijze circuit. De ernstige misstanden waarin sommige mensen door de vrije markt-omstandigheden worden gedwongen te leven bereiken slechts sporadisch de media, en worden vaak afgedaan als de verantwoordelijkheid van de (illegaal verblijvende) huurder. De mogelijkheden die de nieuwe plannen voor verhuurders zullen scheppen voorspellen nog meer misbruik. De woningnood in Nederland is structureel; het terugschroeven van huurdersbescherming biedt daarom meer en meer mogelijkheden voor misbruik en intimidatie door verhuurders.

In het debat naar aanleiding van de plannen van Dekker heeft de Leidse wethouder Ruimtelijke Ordening Hillebrand zich kritisch uitgelaten over het overlaten aan de vrije marktwerking van zoveel sociale huurwoningen. De wethouder is tegelijkertijd echter bezig met het slopen van grote hoeveelheden (technisch goede) sociale huurwoningen onder de noemer van 'kwalitatieve verbetering' en het tegengaan van segregatie. Dit komt op indirecte wijze neer op hetzelfde wat hij de minister verwijdt; liberalisering van de sociale huursector.

Door met een tentenkamp tijdelijk het Stadhuisplein te bezetten en in gebruik te nemen wil actiegroep Woonstrijd! duidelijk maken dat de ingezette afbraak van onderlinge solidariteit en woonrechten enorm kwalijke gevolgen heeft voor de rechten van de individuele woningzoekende en de opgebouwde voorzieningen en collectieve structuren in buurten en wijken. De groep eist daarom dat de gemeente Leiden, en alle andere gemeenten in Nederland, behalve in woorden ook in daden niet zal meewerken aan de plannen. Door nu eens vrijwillig te verhuizen naar het Stadhuisplein, hebben de actievoerders willen laten zien dat in Leiden niet valt te spotten met woonrechten.

Einde persverklaring
 

Lees meer over: wonen/kraken

aanvullingen
Links naar eerder actie's Woonstrijd! 
Actiegroep Woonstrijd! - 12.04.2005 17:34

Voor berichtgeving op Indymedia van vorige actie's van Actiegroep Woonstrijd! zie:
Amsterdam:  http://www.indymedia.nl/nl/2005/04/26269.shtml
Rotterdam:  http://www.indymedia.nl/nl/2005/04/26345.shtml
Verslag en foto's Leidse tentenactie 
Actiegroep Woonstrijd! - 12.04.2005 18:54

Met de bakfiets naar het stadhuisplein
Met de bakfiets naar het stadhuisplein

Lezen over woonproblemen: gezellig!
Lezen over woonproblemen: gezellig!

En tenten opzetten...
En tenten opzetten...

Succesvol Verloop Actie Woonstrijd

Vandaag, dinsdag 12 april voert Actiegroep Woonstrijd in Leiden actie tegen de afbreuk van de sociale huursector, het afnemen van woonrechten en een dreigend verbod op het kraken van voor lange tijd leegstaande panden. Dit in het kader van de landelijke actieweken die Woonstrijd! organiseerde. De actie begon omstreeks 12 uur, toen een groep mensen hun tenten opzetten op het Leidse Stadhuisplein. Deze vorm is gekozen om de steeds ernstiger wordende bestaansonzekerheid, waarin veel woningzoekenden, maar ook zij die nu al afhankelijk zijn van sociale huurwoningen, te symboliseren: "door almaar stijgende huren worden wij gedwongen steeds te verhuizen", zo merkte een actievoerder op, "en nu gaan wij wonen op een plek waar het de overheid niet uitkomt".

Het weer hielp de activisten een handje mee, want de hele dag kon men genieten van de zon en de stralend blauwe hemel. Er werd getrommeld, er was een groot Monopoly spel gemaakt, geheel toegespitst op de Leidse situatie, en men kon genieten van sap, soep en brood bij de kar van Food not Bombs. Naast een tiental tenten en een aantal spandoeken, is er ook een bord, waarop voorbijgangers verhalen kunnen lezen, alledaagse verhalen van alledaagse mensen die (helaas) alledaagse problemen hebben om betaalbare woonruimte te vinden of te behouden.

Mede dankzij het optreden, verzorgd door drumband Heisa!, was er van het begin af aan veel aandacht van voorbijgangers. Die lieten zich niet onbetuigd; velen uitten hun onrust over de eigen woonsituatie, velen hadden mensen in hun omgeving wiens woonruimte wordt bedreigd door het beleid van de minister (en in Leiden het beleid van wethouder Hillebrand (PvdA)), of hadden zelf de nare aspecten daarvan ondervonden. Zo vroeg een bewoner zich af waarom de flats aan de Willem de Zwijgerlaan, die technisch in goede staat zijn, gesloopt moeten worden, in plaats van dat ze een goede renovatie krijgen. Een bewoonster uit Leiden Noord klaagde over de gebroken beloftes van de gemeente: voor de meerderheid van de mensen die nu in Noord wonen, zal het daar straks, na de uitvoering van de groteske plannen van Hillebrand, onbetaalbaar zijn. Eerst beloofde de gemeente dat men in de wijk kon blijven, in een later stadium voegde Hillebrand daar aan toe: "...als ze het kunnen betalen". Soortgelijke verhalen kwamen ook van bewoners van andere delen van de stad, waaronder de Mors, alwaar ook veel betaalbare huurwoningen gesloopt zullen worden.

Actiegroep Woonstrijd! maakt zich ernstige zorgen over het beleid wat, zowel landelijk als lokaal, gevoerd wordt op het gebied van wonen. Het (landelijk) vrijgeven van de huren van 600.000 sociale huurwoningen zal voor velen betekenen dat zij die huren niet meer kunnen betalen, waardoor er nog meer druk zal komen op de overgebleven sociale woningsector. Deze was al toegenomen door de grootschalige sloop en verkoop van sociale huurwoningen die ook in Leiden de laatste jaren is ingezet. Hierdoor worden op dit moment al steeds meer mensen gedwongen om hun toevlucht te zoeken in de verzameling van tijdelijke huurcontracten, illegale huur en kraakwachtbureau's
Daarom voert Actiegroep Woonstrijd! nu actie, en roept zij een ieder die zich zorgen maakt over woonproblematiek op zich te roeren. Uit de vele bevestigende reacties die de actie van vandaag op riep, blijkt dat er bij veel mensen angst en woede heerst tegen het gevoerde woonbeleid, maar ook een groeiende actiebereidheid.

Actiegroep Woonstrijd! is zeer tevreden met het verloop van de actie tot nu toe, maar ziet dit niet als een gesloten boek. Voorlopig blijven de actievoerders daarom bivakkeren op het stadhuisplein. Gedurende de komende tijd zullen er bovendien meer acties volgen, zowel landelijk als in Leiden.

klasse 
ADO - 12.04.2005 20:21

goed hoor echt klasse!!
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.