english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
BOUWFRAUDEUR HEIJMANS NV STUURT CULTURELE VRI
TOSS - 14.04.2005 20:43

“Zij die verblijven in Pakhuis Afrika” (hier wordt waarschijnlijk bedoeld “Zij die het pakhuis een zinnige bestemming hebben gegeven”) hebben Donderdag 14 April 2004 een zogeheten oprotbrief ontvangen van Heijmans NV, nationaal bekend van de bouwfraude.

“Zij die verblijven in Pakhuis Afrika” (hier wordt waarschijnlijk bedoeld “Zij die het pakhuis een zinnige bestemming hebben gegeven”) hebben Donderdag 14 April 2004 een zogeheten oprotbrief ontvangen van Heijmans NV, nationaal bekend van de bouwfraude. Er zal waarschijnlijk spoedig een dagvaarding voor een ontruimings-rechtzaak volgen. Dit vanwege het schandaal dat de Gemeente Amsterdam in december 2003 de erfpachtrechten aan Heijmans NV heeft verkwanseld. Uberhaupt dus opvallend dat Heijmans vanuit die positie zo’n toon meent te mogen aan slaan. Voor een overzicht van het verleden van culturele vrijhaven wordt kortheidshalve verwezen naar hiero onder. Voor de toekomst, zie de toekomst. Help Pakhuis Afrika mee verdedigen!


Zie ook: “Amsterdam, laat je vrijplaatsen niet afpakken!”
www.mysquat.tk


PAKHUIS AFRIKA
Amsterdam, April 2005

April 2003 behandelde de amsterdamse gemeenteraad de resultaten van haar eigen broedplaatsenbeleid. Op eerste paasdag, drie dagen eerder, hebben we samen met honderden sympatisanten, Pakhuis Afrika gekraakt. Ook wij zijn op deze raadsvergadering aanwezig. We herhalen een oude klacht: broedplaatsen zijn geen alternatief voor de verdwijnende culturele vrijplaatsen: het beleid met haar verstikkende regelgeving weet niet te beantwoorden aan de behoefte. Het telkens opnieuw door te kraken veroveren van plekken is voorlopig de enige oplossing. De kersverse krakers kondigen aan van Pakhuis Afrika een eigengemaakte broedplaats te maken: een vrijplaats in de traditie van de Graansilo, Vrieshuis Amerika en de Kalenderpanden. Nu twee jaar later is dat een voldongen feit. Het dak is gerestaureerd, ramen zijn geplaatst, houtkachels geinstalleerd en na lange strijd is ook water en electriciteit aangelegd. De kale vloeren van de enorme betonnen kolos zijn omgevormd tot woonruimten, werkplaatsen, ateliers, lesruimte, een cinema, een concertzaal, expositieruimte, fietsenwerkplaats, en een volkskeuken. Tientallen grotere en kleinere culturele festivals, benefietfeesten voor de meest uiteenlopende doelen, meer dan honderd bands, theatergroepen, filmopnames, fotosessies en nog veel meer hebben er een plek gevonden. Het is een vaste thuishaven voor een hele cultuur. De bewoners die de ontberingen hebben getrotseerd, de tientallen vaste vrijwilligers de vele tienduizenden bezoekers en een klein legertje specialisten. Een plek van ons, waar we van niets iets weten te maken.

Voor ons is het pand van een grote schoonheid en bruikbaarheid, maar voor de nieuwe eigenaar Heijmans NV een planologische nachtmerrie. Keer op keer beten zij zich stuk op de procedures voor de bouwvergunningen voor dit Rijksmonument. Na al die tijd hebben ze echter sinds eind maart wel de vergunning rond voor hun monstrueuze plan. Nog helemaal in de ban van de reeds voorbije hoogconjunctuur wil men een enorm complex met dure koopwoningen bovenop en naast het bestaande pakhuis bouwen. Pakhuis Afrika zelf wordt met totaal gebrek aan creativiteit als rest-ruimte bestemd voor kantoren. Gezien de huidige staat van de economie is er alleen niet al te veel zicht op genoeg kopers voor de woningen en een huurder voor de kantoorruimte om het plan ook daadwerkelijk rendabel uit te voeren. Het is een plan waar niemand op zit te wachten. Heijmans probeert het hele project nu geheel te verkopen, omdat er geen winst meer aan te behalen valt. Omdat wij graag onze initiatieven willen voortzetten onderzoeken wij nu zelf de mogelijkheden van een eigen ontwikkelingsplan op termijn. Ervaring in het verleden leert dat we waarschijnlijk toch spoedig een dagvaarding voor een ontruimingsrechtzaak kunnen verwachten. Zelf als het vreselijke bouwplan niet wordt uitgevoerd kan Heijmans de vergunningen nog steeds gebruiken om ons te laten ontruimen. Wel zo handig want leeg brengt een pand in de verkoop meer op. Maar als er ontruimd wordt voor leegstand dan hebben ze wel echt de poppen aan het dansen. Niet geheel toevallig heeft dezelfde Dienst Milieu en Bouwtoezicht die ook de bouwvergunning heeft verleend, nu als trap na ook publieke activiteiten met meer dan 50 mensen verboden op grond van twijfelachtige aannames over de veiligheid van het pand. Met andere woorden: men is al een colonne M.E. voor ons aan het oppoetsen. Is dat het antwoord van een gemeente die zichzelf “creative city” durft te noemen op een bloeiende vrijplaats? Wij werken inmiddels gestaag aan ons tegen-antwoord. Wij houden jullie op de hoogte.

 http://www.pakhuisafrika.nl
 http://www.squat.net/operatingtheatre
 http://www.damoclash.nl
 afrika@squat.net









 

Lees meer over: kunst, cultuur en muziek wonen/kraken

aanvullingen
nuttige sociale functie 
Heijmans zelf - 17.04.2005 19:02


Op de website van het bedrijf (waar je trouwens ook alle projecten vindt waar ze momenteel aan bouwen;  http://www.heijmans.nl/) staat ook de riedel die tegenwoordig elk bedrijf in z'n statuten heeft staan over 'verantwoord ondernemen':
"(...)
Onze medewerkers willen voor een bedrijf werken dat een duidelijke visie heeft. Een bedrijf dat een nuttige sociale functie vervult, waar diversiteit vanzelfsprekend is en waar bijvoorbeeld vrouwen gelijke kansen hebben om de top te bereiken. Een bedrijf dat streeft naar een goede balans tussen werk en privé. (...)"

aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.