english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Ontruiming Dump verslag van binnenuit
Yvonne - 16.04.2005 00:32

Een verslag van iemand die als veiligheidpersoon binnen is geweest tijdens de ontruiming. Zij gaf de politie/bratra enkele veiligheidstips zodat er geen onnodig gevaar zou ontstaan voor de krakers en ook voor de politie. Dit op verzoek van de bewoners. Zij was goed op de hoogte van de situatie binnen over het pand zelf en over wie waar zat en hoe die persoon was vastgeketend. Alleen in nood zou ze die info prijs geven.
Zij heeft onder begeleiding van een ME-er door het pand kunnen lopen en alles kunnen zien wat zij belangrijk achtte.
Hieronder volgt een verslag over de ontruiming van binnenuit.


Het was rond kwart voor negen in de ochtend toen we aankwamen voor de Dump met alle ontbijt attributen. Dat wil zeggen, het brood waren we vergeten dus dat moest nog even worden opgehaald en bij het vervoer van de koffiepot had het kraantje per ongeluk open gestaan, dus toen was bijna alle koffie weg...
Maar, desalniettemin werd het een gezellig ontbijtje waar langzamerhand steeds meer sympatisanten zich gingen verzamelen en we ons met een aantal hadden uitgedost met vrolijke maskers, glitters, slingers en confettie. Het was tenslotte ook een beetje een afscheidsfeestje. Ondertussen reden er met grote regelmaat goed gevulde politiebusjes en auto's langs, die zo nu en dan strategische observatieplekken in namen, niet wetende wat er nog allemaal zou komen die dag. Tegen 10.00u kwam de deurwaarder langs met gevolg van politiebobo's om via een megafoon te constateren dat de bewoners niet vrijwillig zouden vertrekken. Niet heel lang daarna veranderde de straat voor het Vredenburg in een zeer kleurig geheel, net zoals enkele stadbussen. Voor de politie het teken om de straat volledig af te sluiten en een ontruiming in gang te zetten. De burgemeester, die op dat moment bezig was een nieuwe brandweerkazerne te openen, moest gebeld worden voor toestemming om te ontruimen, waarna de hele cavalerie van ME, Bratra en politiekoffiewagen werd opgeroepen om te verzamelen op het hoofdburo. Ondertussen werd door één van de symphatisanten contact gelegd met de plaatsvervangend hoofd van buro Paardenveld, die op dat moment op het Vredenburg op haar afliep en haar aansprak. Zij maakte hem duidelijk dat zij over informatie beschikte die van belang was voor de veiligheid tijdens de ontruiming voor zowel aktievoerders als Bratra (die de daadwerkelijke ontruiming zouden gaan uitvoeren). Zij verzocht de commisaris van politie om haar in contact te brengen met de commandant van de Bratra.
Ondertussen waren er rond de afzettingen al diverse mensen opgepakt, veelal op verdenking van het gooien met verfbommen. Voor de rest hielden mensen zich rustig en kwamen er steeds meer nieuwsgierige mensen af op de afzettingen.
Tegen 13.00u arriveerde de ME bij de afzettingen, 4 busjes en een commandovoertuig. De symphatisante die contact onderhield met de politie en als veiligheidspersoon zou fungeren, had inmiddels telefonisch contact gehad met de commandant van de Bratra, die haar duidelijk maakte haar wel als veiligheidspersoon te willen accepteren. Hoewel het contact bij aanvang van de ontruiming wat stroef liep, met name met de agenten rond de afzetting die haar op dat moment niet in contact wilde brengen met de juiste personen, lukte het haar uiteindelijk toch om zelfs in het pand te mogen rondlopen onder begeleiding van een ME-er. Haar aanwezigheid binnen was vooral van belang voor als zich gevaarlijke situaties zouden vordoen. De mensen van binnen hadden zich namelijk vastgeketend en daarmee kwetsbaar opgesteld. Zou er iets mis gaan, bijvoorbeeld doordat er iets zou instorten of er brand zou uitbreken, dan zou zij essentiele informatie kunnen geven over wie waar zit en hoe deze persoon vast zit om iets snellere reddingen te kunnen uitvoeren, indien nodig. De voorwaarde is wel dat ze niemand in de weg staat en de politie niet hindert in diens werkzaamheden.
Op het moment dat ze werd binnengelaten waren de voordeur en achterdeur al open. Twee krakers zaten beneden aan de stalen trap vastgeketend, maar wel door de politie met tie-ribs. De bunker van rogier hadden ze ook al ondekt en boven in de woonkamer zaten vier mensen in een multi-lockon. Ze gingen eerst aan de gang met de bunker van Rogier. Die bunker zat met verwarmingsplaten aan elkaar gelast. Met behulp van slijpschijven en een hydralische spreider probeerde men een opening te maken in de bunker. Dit ging redelijk vlot. De Bratra ging zeer voorzichtig te werk, hield continu contact met Rogier en bleef de slijpwerkzaamheden constant koelen om mogelijke brand te voorkomen. Vervolgens stuitte ze op een groot betonblok waarin Rogier zat vastgekend met 1 arm. Om meer werkruimte te krijgen hebben ze eerst een deel van de voogevel verwijdert.
Ondertussen gingen andere Bratraleden aan de gang met de vier in de woonkamer. Toen de veiligheidpersoon daar aankwam, waren twee mensen al uit de lockons gehaald en waren ze bezig met de andere twee. dat liep iets minder vlot, omdat de buizen tijdens het slijpen snel te heet werden en ze onvoldoende middelen hadden om de koelen. De brandweer werd er met bluswater bijgehaald om beter te kunnen koelen tijdens het slijpen. Ondanks deze zorgvuldigheid heeft een aktievoerster brandblaren op haar vingers opgelopen. Vlak voordat ze het in het arrestantenbusje werd gezet kreeg ze nog medische verzorging door ambulancepersoneel.
De veiligheidspersoon maakte ondertussen duidelijk aan de Bratra dat ze nog niet alle mensen hadden gevonden. Terwijl een paar agenten nog steeds bezig waren het beton rond Rogiers lockon weg te bikken gingen anderen op speurtocht naar overige krakers. Verdieping voor verdieping werd zorgvuldig afgezocht. En als laatste bleef een 'kelder' over. Omdat ze niet wisten wat ze konden aantreffen beneden en hoe diep het gat zou zijn, stonden ze met met schilden en een ladder klaar om naar beneden te kunnen stormen. Wat ze niet wisten, maar waar ze wel heel snel achter kwamen, was dat de kelder geen kelder was, maar slechts een kruipruimte, dus dat ze die ladder echt niet nodig hadden. Na enig kruipend speurwerk troffen ze de laatste kraker aan, die uit zijn tunnel werd gehaald en gelijk daarna werd afgevoerd. Het ging goed met hem, alleen had hij het nodige puin op zich gekregen toen ze bij Rogier begonnen met drillen.
Daarna duurde het vooral nog heel erg lang voordat ze Rogier eindelijk uit zijn lockon hadden. De vermoeidheid begon zichtbaar toe te nemen bij iedereen. Vooral bij de Bratra en bij Rogier zelf, maar ook bij de veiligheidspersoon en andere mensen er omheen. En ook de hoge politieleiding (en waarschijnlijk ook de burgemeester) vond het wel heel erg lang duren en liet blijken daar goed van te balen.
Om 20.00u, wanneer de koopavond al bijna weer is afgelopen, hebben ze Rogier pas los en kan hij trots als laatste kraker het pand verlaten. De Bratra liet blijken behoorlijk onder de indruk te zijn van het staaltje werk dat de krakers er in hebben gestopt, met name rond die laatste lockon. Het was een flinke uitdaging voor ze.
Nu is het natuurlijk verder afwachten wat er met het pand gebeurd. Bizar was wel dat Rogier nog amper het pand had verlaten, of er kwam al antikraak naar binnen gewandeld (die overigens ook alweer subtiel zijn wegepest...). Een duidelijker signaal voor ontruiming voor leegstand kun je bijna niet geven. Bedankt rechter voor je 'onafhankelijke' oordeel in deze zaak! En bedankt burgemeester Brouwer voor je anti-kraakbeleid en je minachting naar strijdbare burgers!
De strijd gaat door en het kraken ook! Steun ook de arrestanten door te helpen met de lawaaidemo's voor het politieburo. Elke dag dat de mensen vast zitten, verzamelen om 20.00u bij de Jacobikerk, in Utrecht natuurlijk.
 

Lees meer over: wonen/kraken

aanvullingen
Kosten verhalen op krakers 
NN 202 - 16.04.2005 12:32

GVU wil kosten op krakers verhalen

 http://www.rtvutrecht.nl/index.php?page=actualiteit&type=nieuws&id=85157
Iedereen is vrij ! 
kees - 16.04.2005 21:32

Iedereen is vrij. De aanklachten zijn huisvredebreuk (sic) en openlijke geweldpleging (verfbommetjes).
linkje 
brt - 17.04.2005 09:26

hiero:

 http://www.indymedia.nl/nl/2005/04/26588.shtml

Website: http://www.indymedia.nl/nl/2005/04/26588.shtml
 
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.