english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Franse Revolutie in Ecuador
Kristof De Rynck - 18.04.2005 21:33

Het Ecuadoriaanse volk is opgestaan en hoe. Nooit eerder zag ik (een Belgische reisleider die 3 jaar in Ecuador woont en werkt, ex-trotskist) zo'n overtuiging, zo'n politieke bewustzijn, zulke actieve en pacifistische resistentie en waakzaamheid tegenover een 'de facto' Dictatoriale staat. De beweging onstond woensdag 13 april om 17u lokale tijd en heeft al 2 politieke overwinningen binnen, bedreigt het hele burocratische en corrupte politieke en economiosche stelsel en is de uitdrukking van 25jaar politieke, sociale en culturele onderdrukking.

Het Ecuadoriaanse volk is opgestaan en hoe. Nooit eerder zag ik (een Belgische reisleider die 3 jaar in Ecuador woont en werkt, ex-trotskist) zo'n overtuiging, zo'n politieke bewustzijn, zulke actieve en pacifistische resistentie en waakzaamheid tegenover een 'de facto' Dictatoriale staat. De beweging onstond woensdag 13 april om 17u lokale tijd en heeft al 2 politieke overwinningen binnen, bedreigt het hele burocratische en corrupte politieke en economiosche stelsel en is de uitdrukking van 25jaar politieke, sociale en culturele onderdrukking. De forajidos (letterlijk: achterlijke bandieten), zoals de president Gutierrez hen uitschold de eerste nacht, zijn de nieuwe politieke kracht in Ecuador sinds de sociale bewegingen en de politieke partijen alle geloofwaardiheid verloren door hun nexos met de politieke en economische burocratie.

De achtergrond en het terrein waarop alles zich afspreelt is een land in Zuid-Amerika dat alle natuurlijke rijkommen heeft om een ontwikkeld en welvarend land in Zuid-Amerika te zijn maar al 25jaar op "democratische" wijze wordt leeggezogen door een corrupte bovenlaag. En op zo'n wijze dat weinig landen ter wereld dezelfde corruptie evenaren. Volgens een verboden boek in de jaren '80 zou elke Ecuadoriaan toen al 1000 US$per maand moeten verdienen, vandaag verdient diezelfde Ecuadoriaan gemiddeld niet meer dan 220 US$. En die ongelijkheid wordt in stand gehouden door een politieke klasse die miljarden US$ per jaar verdient aan de uitverkoop van de economie en de aankoop van stemmen bij de bevolking, in het Congres, de juridische instelling en het bedrijfsleven. Tot op zo'n punt dat zelfs de neoliberale kamer van Koophandel van de economische hoofdstad van dit land, Guayaquil (traditioneel rechts en populistisch) een economische blokkade van het land begint vandaag maandag 18 april.

De aanleiding van deze crisis is een juridische en politieke crisis die 4 maanden geleden begon toen de regering het legale Hoge Gerechtshof (Corte Suprema de Justicia, CSJ) afzette en verving door een marionetten CSJ dat 3 maanden later ex-presidenten Bucaram en Noboa terugbracht naar het land. Maar niet om ze hier te berechten (zoals de ex-kolonel Gutierrez beloofde om de verkiezingen te winnen 3 jaar geleden) maar wel om ze in vrijheid te stellen. Maffiabaas Bucaram verliet 8 jaar geleden het land maar niet voor de geldvoorraden van de Centrale Bank voor de camera's te vullen met 7 miljoen US$, nasst de honderden miljoenen US$ die hij tijdens zijn presidentschap al gestolen had van het Ecuadoriaanse volk. Deze populistische president liet tijdens zijn ballingschap in Panama, toevluchtsoord van corrupte ex-presidenten aller landen in Zuid-Amerika, nog steeds politiek opponenten afslachten. En nu wordt hij in vrijheid gesteld door zijn vriend, Castro Dager, president van datzelfde Hoge Gerechtshof. De politieke partijen deden er 4 maanden over om te discussieren hoe ze dit Gerechtshof zouden afzetten en gisteren werd uiteindelijk een meederheid van linkse, rechtse en populistische partijen in het Congres gevonden om te beslissen dat dit Gerechtshof moet aftreden maar dat alle genomen beslissingen van kracht blijven. De institutionele dieven worden dus definitief in vrijheid gesteld, op het moment dat die het land in een diepgaande politieke crisis storten. En dat terwijl er voor het Gerechtshof tienduizenden mensen vreedzaam roepen met potten en pannen, muziekinstrumenten en allemaal getooid met de vlag van Ecuador en het shirt van het nationale voetbalteam dat de president moet aftreden, Bucaram hier in Ecuador berecht moet worden en het Congres mag vertrekken.

Het Dictatoriale karakter van de Ecuadoriaanse staat dat 1 jaar geleden zijn ware gelaat begon te tonen, kan niet duidelijker zijn. Terzelfdertijd wordt beslist om een nieuw CSJ aan te stellen, met vastgelegde quota voor de vertegenwoordigers van de politieke partijen. En wordt de actieve, resistente en pacifistische betoging van de forajidos in Quito bedreigd met een ordemacht samengesteld uit militairen, tot de tand bewapende politie-agenten en infiltranten gewapend met traangasbommen.

Wat woensdag begon als een betoging van de linkse partij-politieke oppositie in Quito, nam vrijdag zo'n omvang aan dat de president de noodtoestand uitriep en het leger opriep om tussen te komen. 10 uur later moest dat besluit ingetrokken worden wegens gebrek aan steun onder de militairen en declareerde de president een resolutie, die goedgekeurd moest worden door de totaal moreel en politiek ilegitieme "vertegenwoordigers van het vaderland", dat het Gerechtshof zou ontbinden. Diezelfde woensdag werd de betoging van de sociale bewegingen, de sociaal-democratie en een "burgerbeweging" van Quito na welgeteld 50 meter platgeslagen met traangasbommen en ontsond een 3 uur durende veldslag in de buurt van het parlement. Het regeringsgebouw was toen al 4 dagen hermetisch afgesloten van de buitenwereld en de president wil zich in Quito enkel verplaatsen via helicopters uit schrik voor spontane blokkades. Maar de verassing kwam 's pas avonds.

Out of the blue kwamen honderden inwoners van Quito met wagens toeteren, op hun kookpannen slaan, met hun kinderen, grootouders en 1 kreet: ¡Lucio Fuera! (Lucio Gutierrez, buiten). Ze hadden zelfs het lef te rijden tot aan de residentie van de president en daar gedurende uren te blijven toeteren. Fataal voor de president was diens reactie: "deze forajidos ga ik 1 voor 1 veroordelen en over mijn lijk dat ik opstap". Donderdag werd de ganse dag getoeterd en verzameld op plaaatsen in het Noorden en het Zuiden van Quito, werd een opiniepeiling gehouden die bevestigde dat 81% wil dat de president, het CSJ, het Congres opstapt en de dieven van de corruptie berecht worden. 84% noemde zich toen al forajido! Toen de noodtoestand vrijdag uitgeroepen werd verschenen 15.000 Quiteños en nog eens duidenden rondrijdende wagens op de plek waar in de laatste 10 jaar de staatsgreep tegen 3 presidenten begon. Zaterdagavond nog meer concentraties, nu ook in andere steden van de Andes, en in Quito een massa die de Dictatuur wou confronteren door zich naar de super-beveiligde burcht van het Paleis te begeven. "En, waar is hij dan, de lafaard Kolonel?", "We zullen eens zien wie hier dirigeert: het Ecuadoriaanse volk of Lucio klootzak": waren de meeste gehoorde slogans op 2 blokken van het regeringspaleis en omsingeld door ordetroepen en militairen. Gesteund door de bevolking die eten,water,toeters en bellen, onderdak en verzorging biedt aan de forajidos. Opnieuw konden de traangasbommen niemand afschrikken want gisteren zondag werd er met nog meer kracht geprotesteerd aan het Congres (parlement) van 15 tot 24uur, zonder 1 incident, 1 steen, 1 provocatie, 1 traangasbom. De politie van Quito weet dat hun gezin ook forajido is.

Genegeerd door de eveneens opgekochte TV-stations heeft de bevolking zelf de media en zijn parlement uitgevonden. Een linkse radio in Quito geeft 24uur per dag het woord aan de forajidos om zich uit te drukken over strategie en tactiek van de opstand, de mogelijke politieke uitdrukking van het protest. Om de economische situatie te analyseren en op te roepen tot steeds meer acties. In 3 wijken in Quito zijn volksparlementen opgericht en alle deelnemers aan de spontane betogingen willen de republiek Ecuador herstichten: een nieuwe vertegenwoordiging van het soevereine volk opbouwen. "De gewonnen macht zal nooit meer in handen gegeven worden van een corrupte bovenlaag die gesteund wordt door de multinationals, de politieke partijen, de ministeries en gerechtshoven en door de meeste sociale bewegingen die meediscussieerden over de verdeling van de taart", waarvan het volk slechts de kruimels krijgt.

Eerste stap tot de herstichting is de omverwerping van de 'de facto' Dictatuur (sommigen noemen het zelfs fascisme), te beginnen met de president. Na 5 dagen protest in Quito kan ik nu pas schrijven op het moment dat in Guayaquil duizenden wagens in een reuze-betoging de regering wegtoeteren, de economische bovenlaag (die neoliberaal en niet conservatief-rechts is) een economische staking begint en steeds meer Ecuadorianen in de Andes Forajido worden. Vanavond komen gegarandeerd weer duizenden Ecuadorianen op straat, zonder politieke leiders maar met hun harten verkocht aan de verovering van de politieke macht. Gaan die vanavond opnieuw de dictator uitdagen? Hoelang blijft de dictator aan tegenover een georganiseerd volk dat in sneltreinvaart zijn eigen politieke vertegenwoording uitvindt? Hoever gaat de revolutie? Nu al komen de sociale eisen naar boven. Meer geld voor onderwijs en gezondheidszorg, werkgelegenheid, geen vrijhandelsakkoord met de VS, behoud van de biodiversiteit die een enorme bron van inkomsten kan worden in de toekomst, ...

De ogen van de VS, de VN, De Europese Unie staan heel argwanenend op Ecuador gericht want met nog een links regime, namelijk het soevereine volk dat een tegenmacht vormt tegen de officiële corrupte machten van het land, wordt Zuid-Amerika wel heel onvoorspelbaar. Cuba, Venezuela, de linkse retoriek van Lula, de niet slaafse houding van Argentinië geven vertrouwen aan de Latino's en een authentieke volksrevolutie in Ecuador maakt de situatie misschien wel oncontroleerbaar voor hen. Komt er een Amerikaanse interventie als deze politieke revolutie lukt? Drijft maffiabaas Bucaram het zover dat er een burgeroorlog komt, waarbij gegarandeerd gewapende groepen uit Colombia tussenkomen? Wat doet de Euopese Unie?

De komende dagen en weken worden beslissend om te zien of de Ecuadoriaanse Forajidos een nieuwe Franse Revolutie ontketenen. ¡Vamos Ecuador! In Europa graag meer berichtgeving over deze revolutie en acties aan de Ecuadoriaanse ambassades. Alle mensenrechtenorganisaties zijn uitgenodigd om de dagelijkse schending van de burgerrechten te komen aanschouwen en toe te zien op de vreedzame ontwikkeling van deze opstand.

Nu moet ik weer gaan betogen, sorry. Ga mijn verloren inkomsten gaan opeisen aan de burocratie op straat met de forajidos. Woensdag meer nieuws!

- E-Mail: kderynck2003@yahoo.com Website: http://ecuador.indymedia.org
 

Lees meer over: vrijheid, repressie & mensenrechten wereldcrisis

aanvullingen
Felicitaciones, Quiteños!! Todos queremos ser 
Pepe 18.Apr.2005 12:39 (indymedia.org) - 18.04.2005 22:05

Van www.indyemdia.org
We need to raise a toast to Quito and its people. The times that the people win against the forces of evil and money in this world are very limited and when the people win a big battle like the Quiteños, it is imperative that we stop, analyze, take account, emulate and cheer. Quito did not win the war; that will happen when they oust or jail the bushdevil puppet but in five days they: 1) Scared the pseudo president into backtracking on his Supreme Court appointment and thus making another mistake; 2)Began a novel revolt (potbanging/hornblowing at night) with unexpectedly brilliant results; 3) Got the pseudo president so scared that he declared state of siege yet ignored his declaration, went out into the street at night in even greater numbers and 12 hours later got the even more scared pseudo president to retract his declaration; 4) Not only ignored but roundly and consistently ridiculed the bitch ambassador from bushdevil; 5) Got the mealy mouthed hypocritical thieves in Congress to do the right thing on the Supreme Court issue last night and then all went home to get a well'deserved good night's sleep. This has scared the shit out of Washington; they will spend extra mucle power to make sure that Amerika only gets a corporate media version of what happened there because such examples of regaining democratic principles are not safe for the evil death squad now in power. Thank you Quiteños! We will need many more lessons from you on what democracy is about and how to go about getting it, but for now you have made us all feel very good! A sincere toast to Quito from the whole world!!!!

aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.