english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Protesten in Ecuador tegen vrijhandelsverdrag
Regine - 10.06.2005 06:51

In Ecuador gaan mensen de straat op om te protesteren tegen een vrijhandelsverdrag met de V.S. Een tweede NAFTA mag geen licht zien.
















Wat gebeurt er in Latijns Amerika, het huis van rebeldia? Niet alleen Bolivia is een brandhaard, maar ook Ecuador smeult na. Deze week komen ´gobardes´, de stropdassen, bijeen om te onderhandelen over een vrijhandelsverdrag tussen de Andes landen, Ecuador, Peru en Colombia (Bolivia mag meekijken), en de Verenigde Staten: AFTA (Andean Free Trade Agreement). Dat betekent dat deze week ook de forajidos, buurtraden (met name uit de stad), de inheemse, boeren- en milieubeweging bijeenkomen om te handelen naar wat ze geloven: het beste voor Ecuador is een totale afwijzing van welk vrijhandelsverdrag met de V.S. dan ook.

De forajidos zijn nieuwe gecreerde ruimtes in de hoofdstad en andere steden van Ecuador, waarin nieuwe media, organisatievormen en politieke visies ontstaan. De forajidos in Guayaquil waar nu de onderhandelingen van AFTA plaatsvinden, zijn de hele week actief in mobilisaties en activiteiten tegen AFTA. Gelukkig zijn het dit keer, in tegenstelling tot de rellen tegen ex-president Lucio Gutierrez, niet alleen de forajidos uit de stad, maar ook inheemse en boerenorganisaties van het platteland die zich vandaag massaal hebben georganiseerd en gemanifesteerd tegen AFTA. Duizend mensen stroomden vandaag door de straten van Guayaquil.

Al vanaf het begin van de onderhandelingen werd de illusie van de stropdassen verbroken door een activiste die tot de achterkamers van de zo goed als geheim gehouden onderhandelingen wist door te dringen. Ze deelde aan de zwijgzame onderhandelaars kritische brieven uit tot ze werd meegenomen door stillen. Gelukkig werd ze onder druk van een groep manifestanten en de dreiging van een kwijlende pers, diezelfde middag weer vrijgelaten. De tweede dag van de onderhandelingen zijn weer 15 mensen tot de onderhandelkamers doorgedrongen.

Het Vrijhandelsverdrag tussen Noord en Zuid Amerika, the Free Trade Agreement of the Americas (FTAA, of in het Spaans ALCA,...de Libre Comercia de las Americas), is gelukkig mislukt door o.a. de weerstand van Brazilie, Argentinie en Venezuela. Uiteraard worden deze landen nu zogenaamd ´buitengesloten´ door de V.S. Alsof ze het zouden willen. Daarna is de Verenigde Staten zich weer gaan focussen op de mogelijkheid van meer bilaterale vrijhandelsverdragen met landen of blokken landen. De pas verstoten regering van Lucio Gutierrez heeft slecht onderhandeld in de onderhandelingen van AFTA (hier in Ecuador heet AFTA: TLC, Tratado de Libre Comercio). De nieuwe president, Alfredo Palacio, heeft een referendum beloofd, waaraan hij nu natuurlijk twijfelt. Er is een nieuw team van onderhandelaars benoemd, die niet veel beter lijkt dan de vorige. De nieuwe minister van economische zaken Correa beweert dat hij veel beter onderhandelt dat de vorige. Maar minister Correa was voor zijn benoeming een fel tegenstander van het vrijhandelsverdrag. Waarom nu doorgaan met de onderhandelingen? De minister van buitenlandse zaken, wiens partij tegen het verdrag is, zet bijvoorbeeld zijn eigen koers voor het verdrag in. De verkoop van Ecuador lijkt verder te gaan. Correa krijgt als enig nieuw regeringslid steun van de forajidos, omdat hij het percentage dat het oliefonds aan de kwijtschelding van de buitenlandse schuld besteedt, wil terugbrengen tot 15%. Dit is veel voor een land dat 50% van zijn nationaal product direct terugbetaald aan de internationale monetaire instituties en banken.

De inhoud van AFTA wordt angstvallig geheim gehouden, maar iedereen verwacht een vergelijkbaar verdrag als NAFTA. NAFTA heeft Mexico na tien jaar niet meer buitenlandse investeringen opgeleverd, zoals werd voorgehouden. Wat NAFTA wel heeft opgeleverd zijn 1,3 miljoen werkloze en verplaatste boeren, maquilas (fabrieken) waarin de helft van het normale loon wordt betaald en waar de arbeids- en leefomstandigheden barbaars zijn. En bedrijven die schadevergoedingen van miljoenen aan de Mexicaanse regering afdwingen vanwege het verlies van mogelijke winsten (vanwege sociale of milieuwetgeving bijvoorbeeld). Dit alles kunnen de Andes landen verwachten met AFTA.

Natuurlijk onderhandeld de V.S. niet over haar landbouwsubsidies aan haar eigen boeren, terwijl de Andes landen zich niet lijken te bekommeren om de interne markten. De gehele landbouwsector van de Andeslanden komt zo in gevaar. Alleen voor de grote bananen- en cacao-exporteurs bv. lijkt dit verdrag voordelig. En de grote bananenman van Ecuador heeft ontzettend veel macht (velen denken dat hij de volgende blindstomme president van Ecuador wordt).

Een ander gevaar zijn de ´intellectual property rights´, die rijke biodivesiteit van de Andes landen kan toe-eigenen aan de grote multinationals. Een farmeutisch bedrijf heeft zich nu al voor 30 jaar ingekocht in het leefgebied van de Huoarani-indianen in de Amazona van Ecuador, voor het geval dat zij vrij zullen zijn om alle planten en dieren onder hun naam te registreren.

Als AFTA geboren wordt, zal waarschijnlijk alles wat los en vast zit beetje bij beetje geprivatiseerd worden. Hiermee refereer ik niet alleen naar alle dagelijkse benodigdheden als educatie, gezondheidszorg, telecommunicatie, licht, gas en water. Nu al is Ecuador bezig om zich voor te bereiden om haar natuurreservaten te privatiseren.

Alle importtarieven staan ter discussie. Als deze zouden worden opgeheven volgens ´plan´, zou Ecuador volgens studies zo´n $ 657 miljoen dollar mislopen, en de inkomens van de producenten (vooral kleine boeren) van rijst, mais, soyabonen, katoen, en palmolie o.a. met meer dan 50% dalen. Medicijnen zullen tien keer zo duur worden en producenten kunnen geen steun van de regering meer krijgen wanneer prijzen beneden bepaalde bedragen dalen (dat is nu wel het geval).

Tenslotte is de juridische status van AFTA en die buitenlandse bedrijven daarbinnen krijgt, erg gevaarlijk. Het is een supranationaal verdrag, waarbinnen buitenlandse bedrijven nationale status krijgen. Dat wil zeggen dat bedrijven van en binnen de ondertekende landen niet hoeven te voldoen aan bepaalde internationale standaarden. Maar aan de andere kant kunnen bedrijven regeringen wel aanklagen wanneer nationale wetten winsten verhinderen.

Of de weerstand tegen AFTA die heerst onder de sociale bewegingen in Ecuador ook overgenomen wordt door haar regering is de vraag. Vele politici spreken zich niet uit over AFTA, ook al wordt dit expliciet door de sociale bewegingen gevraagd (zoals vandaag aan de burgemeester van Quito, zonder resultaat). Al een hele tijd worden er handtekeningen verzameld in Ecuador om een referendum af te dwingen inzake AFTA. Mensen hebben het recht om te weten wat AFTA inhoudt en om erover mee te beslissen. Cafta, het vrijhandelsverdrag tussen Centraal-Amerika en de V.S. is niet door het Amerikaanse congres gekomen. Laten we hopen dat AFTA ook geen licht ziet.

Alternatieve zijn de regionale verdragen tussen latijsn-amerikaanse staten. Vanuit Venezuela is een alternatief gelanceerd genaamd ALBA. Daarover misschien de volgende keer meer.

 

Lees meer over: globalisering wereldcrisis

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.