english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creŽren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Afrika ontruimd: "Samenwerking geprobeerd, Knuppel regeert"
redactie - 18.06.2005 01:06

Meer dan twee jaar geleden, werd het Pakhuis Afrika op de Oostelijke Handelskade in Amsterdam gekraakt: een oud pakhuis, nu eigendom van Heymans, die het wil verbouwen tot dure kantoorruimte.

Op 17 juni, om 18 uur werd er met de ontruiming begonnen. Om 21:30 was het pand ingenomen, en de 9 aanwezige bewoners gearresteerd. Nog geen 24 uur van tevoren hoorden de bewoners en gebruikers van het pand dat de brandweer plots besloten had dat het pand levensgevaarlijk was, ook een kort geding kon daar niks meer aan veranderen. Er werden zo'n 20 mensen gearresteerd.

[Fotos 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 en meer fotos in de kommentaren van de verschillende artikelen | timeline verslag | audio statement namens de Afrika | Heb je nog footage? | Sfeerbeeld in Ravage ]
[ Arrestanteninfo: 1, 2 ]

[John Feelgoods Afrika special]Pakhuis Afrika, 17.6.2005
Pakhuis Afrika, 17.6.2005

Er werden tal van activiteiten ontwikkeld: een concertzaal, het oPeRaTiNg tHeAtRe, een zondagse voku met concerten en jamsessies, een fietswerkplaats, het tweemaandelijke kunstevenement Damoclash, ateliers voor kunstenaars en woonruimte voor zo'n 12 mensen. Om dit alles te kunnen doen moest vrij veel verbouwd worden: muren om kamers te hebben, kachels, en sedert een paar maanden eindelijk ook water en elektriciteit. En terwijl dit alles goed draaide, begon de gemeente ineens moeilijk te doen over de brandveiligheid van het pand tijdens Damoclash met zijn 200 tot 300 bezoekers.

Op 30 maart 2005, drie maanden na de laaste inspectie, en een dag voor Damoclash 5, besloot de Dienst Milieu- en Bouwtoezicht, dat er niet meer dan 50 mensen binnen mochten. Als protest ging het feest toen op de kade door. Veiligheid lijkt niet het echte motief voor de houding van de gemeente, het lijkt meer op pesterij: woordvoerder Linda: "De gemeente zet ons voor het blok. Ze komt op het laatste moment met allemaal nieuwe eisen. Door niet op tijd te communiceren en direct te dreigen met politieoptreden kiest de gemeente onnodig voor de confrontatie. Wij hebben altijd de volste medewerking verleend, maar zij staat een constructieve oplossing in de weg. We krijgen niet eens de gelegenheid te reageren." Sindsdien is geen enkele activiteit met meer dan 50 mensen nog toegestaan - maar wat er gedaan moet worden om het gebouw brandveilig te maken, dat wilde Milieu- en Bouwtoezicht niet zeggen. Zelfs de VVD vertegenwoordigers in de gemeenteraad hadden daar problemen mee.

Een maand later mocht Damoclash 6 dan wel doorgaan. Na nog meer verbouwingen en aanpassingen lijkt de begande grond toch wel veilig. Of niet?

Op 10 juni, was er een benefiet feest voor Radio RZA gepland. Alles lijkt weer veilig te zijn, en de organisatoren hadden zelfs twee professionele brandwachten ingehuurd, om echt aan alle formele eisen te voldoen. Maar toch vond burgermeester Cohen het nodig het feest te verbieden. De politie zette de pand af, en arresteerde 5 mensen [1 2]. Verdere akties volgden die zelfde avond, waaronder ook een lawaai-demo voor Cohen's huis.

Op donderdag 16 juni, was er plots een brandweerinspectie op de bovenverdiepingen waar mensen wonen. Volgens de brandweer was het pand opeens levensgevaarlijk . Wat de grote achteruitgang op dat vlak zou geweest zijn in de afgelopen paar maanden is nog steeds niet duidelijk. Diezelfde middag besloot burgermeester Cohen dat de pand per direct onbewoonbaar verklaard moest worden, hij vertelde dat 's avonds aan vertegenwordigers van Pakhuis Afrika. Ook een rechter kon of wilde er niks meer aan doen. Ondertussen is een ding duidelijk: de brandweer 'vergat' aan burgemeester Cohen uit te leggen ze eerder al meerdere inspecties uitvoerden en toen telkens besloten dat het pand niet echt ongeschikt was voor bewoning.


 

Lees meer over: wonen/kraken

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
Voorbereid 
African Drum - 18.06.2005 12:39

Het is opvallend hoeveel voorbereidingen er zijn getroffen rondom de ontruiming. Behalve de grote politiemacht met een uitgebreid draaiboek dat bijzonder afweek van de gebruikelijke ontruiming, bv. uitgangstelling de Marinebasis, was het ook nog eens zo dat er een deurwaarder, aannemer, bewakingsbedrijf en sloopbedrijf D. Tijsterman b.v. Amsterdam erbij betrokken waren. De stadsdeel-voorzitter kwam ook nog even langs.
De bewering van Cohen dat het alleen om het woongedeelte ging, waar mensen de hele nacht bezig waren om te verhuizen-daar ging het toch om- werd al snel een goed gecoordinerde ordinaire ontruiming. Nog geen minuut na de uitspraak begon de ME haar manouvres.
Geplande operatie 
fred - 18.06.2005 13:42

De ontruiming bleek inderdaad grondig voorbereid. Volgens een buurtbewoonster werd het bouwterrein gelegen voor het pakhuis al op maandag schoongemaakt (auto's werden verwijderd, etc.) Overigens is het gehele pand van boven tot onder dichtgeplankt. Zaterdagochtend stond er een bestelbusje op de kade met 1 persoon erin. Dus ook de activiteitenruimten zijn ontruimd, terwijl die in elk geval voldeden aan de brandveiligheidseisen. Zou mij niet verbazen als het pakhuis een dezer dagen in handen van een nieuwe eigenaar komt.
Meer informatie over de arrestanten 
VrijlatingNu! - 18.06.2005 15:04

Gisteravond is er een vrouw vrijgelaten. De andere 19 arrestanten zitten nu in Noord en worden vanavond naar de Marnixstraat gebracht.


Website: http://www.pakhuisafrika.nl
 
gemeentelijke arrogantie 
iris - 18.06.2005 15:14

Wat mij opviel was gemeentelijke arrogantie; Ze besloot zonder voor aankondiging met een krappe 24 uurs termijn tot ontruiming van een pand met een woning/ concertzaal/ cafe/ bioscoop en tal van bedrijfsuimte, vanwege fictieve reden. Ze stelde een duidelijk moment voor ontruiming; Vrijdag avond 18:00. Ideaal om ondanks kort dag toch een flinke meute op de been te brengen. Maar de politie draaiboek was zeer geraffineerd uitgewerkt. Een aankomende stoet demonstranten werd tegen gehouden en door m.e. elders. Er was een overvloed aan stillen (herkenbaar aan gloed nieuw in exotische print overhemden).

Het leek alsof de gemeente 25 jaar na dato haar veren wilde terug halen. De solisten die op eigen initiatief en frustratie het waagde om een (leeg) blikje naar agent met helm te smijten kon rekenen op een overkill van rechercheurs, agenten en mobiele eenheid. Krakers en sympathisanten durfde nauwelijks hardop te praten over interne zaken omdat de lange lat van techniek anno 2005 ver rijkt.

Wat verder opvalt is gemeente haar dubbel gezicht; De culturele IJboulevard die wel ruimte heeft voor een gesubsidieerde broedplaats voor gesubsidieerde instellingen, maar niet voor een low budget creatief kraakpand.
Onrechtmatige ontruiming/Machtsmisbruik Cohen 
JusticeForAll - 18.06.2005 16:12


van  http://www.krakenpost.nl/archief/Jun/0096.html

gedeeltelijk quote, email-adres verwijderd ivm spambots

--------------------
Re: [kraken] rechtszaak verloren, ME op weg naar pakhuis Afrika
Auteur: Martijn le Noble
Datum: 18 jun 2005 15:58 uur

Naar mijn stellige overtuiging vloeit uit de noodbevels- dan wel
verordeningsbevoegdheid niet voort dat men panden kan sluiten en
ontruimen, laat staan in verband met brandveiligheid. Voor het sluiten
van woningen door de burgemeester is namelijk expliciet artikel 174a van
de Gemeentewet ingevoerd. Ik sluit mij bij Kleef aan. Een
bestuursrechtelijke ontruiming zonder hoor- en wederhoor is per
definitie onrechtmatig.

Martijn le Noble
(rechtenstudent)
----------------

Verder wil ik nog even opmerken dat "Cohen en de zijnen" niet alleen
een erg vlotte ontruiming er hebben doorgejast, ze hebben in feite ook
de benefietavond in de OCCII om zeep geholpen.Website: http://www.pakhuisafrika.nl
 
Beelden ontruiming 
brt - 19.06.2005 10:05

op nu.nl staan ook nog beelden van de ontruiming.

Modem:  http://www.nu.nl/news/542954/12/Politie_ontruimt_pakhuis_Afrika_in_Amsterdam_%28video%29.html#

Breedband:
 http://www.nu.nl/news/542954/12/Politie_ontruimt_pakhuis_Afrika_in_Amsterdam_%28video%29.html#Website: http://www.nu.nl/news/542954/12/Politie_ontruimt_pakhuis_Afrika_in_Amsterdam_%28video%29.html
 
Afrika wordt NU leeggehaald 
GRRRR - 20.06.2005 14:37

Op dit moment worden de kelders en wellicht ook de rest van het pand leeggehaald! Overigens door mevrouw van Brenk hoogstpersoonlijk!

Volgens diverse betrokkenen mag dit nog helemaal niet. Afrika is nog de eigenaar, maar mag er niet in wegens brandveiligheid. Er staat nog gruwelijk veel meuk in van diverse organisaties en individuen...

What is going on?!

Verwachten ze soms een herkraak...? 
Mr. Tromp - 22.06.2005 01:03

 http://www.indymedia.nl/nl/2005/06/28803.shtml
nasleep 
linkje - 03.10.2005 03:05

nasleep (rijkelijk verlaat):
 http://www.indymedia.nl/nl/2005/06/29013.shtml
Ontruiming pakhuis Afrika, de nasleep
redactie - 02.07.2005 15:55
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.