english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Deetman laat politie leegstand beschermen
Kraakgroep 'Brokker' - 06.09.2005 01:05

DEN HAAG - Zondag 4 september zijn er negentien krakers en een voorbijganger gearresteerd bij een kraakactie aan de Laan van Nieuw Oost Indië in Den Haag. Het winkelpand dat door de krakers weer in gebruik was genomen stond sinds maart 2004 leeg nadat een vestiging van winkelketen Blokker uit het pand was verhuisd. Om halfdrie in de middag, kort nadat de politie middels een fax en een telefoontje door de actievoerders op de hoogte was gesteld, arriveerden een achttal opgeschoten dienders die direct duidelijk maakten een einde te willen maken aan de actie. Kort daarop werden alle krakers gearresteerd. De actievoerders zien het politieoptreden als een zoveelste poging het kraken van leegstaande panden onmogelijk te maken. De gigantische woningnood en de inbreuk op woonrechten die zich in Den Haag op alle fronten denkbaar voordoet wordt hiermee wederom niet serieus genomen. In tegendeel, protest wordt met harde hand uit de weg geruimd.

Wat een fijne vent toch die Deetman...
Wat een fijne vent toch die Deetman...

De feiten
Na de komst van de politie verzochten twee woordvoerende krakers de agenten eerst rustig de achtergrond van de kraakactie aan te horen. Deze eisten echter direct toegang tot het winkelpand. Na een herhaalde oproep om tot een normale communicatie te komen verschaften de agenten, waarvan enkele met getrokken knuppels, toegang tot het pand. Tegelijkertijd arriveerden meerdere politiewagens met 'versterking'. Uit de discussie die daarop in het pand ontstond bleek dat de politie bij voorbaat de intentie had alle krakers te arresteren. Hoewel de ruimte, op de meubilair die de krakers zelf hadden meegenomen na, helemaal leeg stond en hoewel ook uit de ter plaatse overhandigde gegevens bleek dat dit het geval was sinds maart 2004, hield de leidinggevende agent vol dat er sprake was van lokaalvrede en dat de krakers dus schuldig waren aan lokaalvredebreuk. Antwoordend op de vraag wie er dan aanspraak kon maken op lokaalvrede antwoordde de agent dat het misschien wel de makelaar of de eigenaar was, maar dat hem dat allemaal niet uitmaakte.

Toen zijn verhaal daarop door de krakers compleet onderuit werd gehaald kwam de agent met vernieling en openlijke geweldpleging op de proppen. 'Kraken mag niet, jullie zijn dus boeven (!) en daarom houden we jullie allemaal aan.' Wat is het leven toch simpel. De gearriveerde arrestantenbussen werden daarop door middel van dwang gevuld met behalve de krakers ook nog een voorbijganger. Uit haar arrestatie bleek maar weer waartoe de legitimatieplicht lijdt. De voorbijganger had notabene gezwaaid naar een kraker. Blijkbaar was het daarom 'noodzakelijk voor de uitvoering van de taak van de ambtenaar in functie' haar te vragen zich te legitimeren. Dit weigerde zij te doen.

Na op zondag in verzekering te zijn gesteld, vanwege een formele verdenking van openlijke geweldpleging, werden de meeste arrestanten maandagmiddag vrijgelaten. Tegen de avond werden de laatste drie arrestanten op vrije voeten gesteld. Geen van de arrestanten kreeg hierbij een dagvaarding mee, hetgeen eens te meer aangeeft dat het illegale politieoptreden gericht was tegen het kraken zelf, niet tegen een of ander strafbaar feit.

De achtergrond
De Haagse politie, onder leiding van CDA burgemeester Deetman, geeft daarmee eens te meer aan er een uitgesproken antikraakbeleid op na te houden, een beleid dat past in de vijandige bejegening die actievoerders in de Hofstad in het algemeen ten deel valt. Bovendien gaven de agenten blijk van een schrikbarend gebrek aan enige kennis van de Nederlandse wet. De krakers zagen zich gedwongen de 'beschermers' van diezelfde wet ondermeer te onderwijzen in de fundamentele scheiding tussen civiel- en strafrecht.

Belangrijker dan dat geeft verantwoordelijk burgemeester Deetman met dit beleid weinig blijk van enige voeling met de praktijk. In plaats van leegstand en daarmee gepaard gaande woningnood in 'zijn' stad serieus aan te pakken, iets waar de krakers wel de intentie toe hadden, gaf Deetman onlangs aan leegstand helemaal niet zo erg te vinden. Door kraken daarentegen keihard aan te pakken, en via antikraakbureau's op grote schaal woningzoekenden met wurgcontracten diezelfde leegstand te laten bewaken, maakt het Haagse college eens te meer duidelijk waar haar prioriteiten liggen; bij haar vastgoedclientèle. Hier nemen de actievoerders natuurlijk geen genoegen mee, er zullen dan ook meer actie's volgen.

Kraken gaat door!

Website: http://www.woonstrijd.org
 

Lees meer over: wonen/kraken

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
VerZ 
NN - 06.09.2005 09:57

Klagen over de politie en Deetman is één. Maar optreden tegen deze misstanden is twee. Span een rechtszaak aan tegen de politie, dien een klacht in bij de Ombudsman, gaat inspreken bij gemeenteraadsvergaderingen en leg eenieder daar uit dat de politie de wet overtreedt en in het gevang hoort te zitten. Kortom, doe iets constructief met dit soort dingen.
Verdere stappen 
Kraakgroep Brokker - 06.09.2005 12:02

Inderdaad, het lijkt ook ons geen goed idee om alleen te klagen over Deetman en de politie. Dat hebben we dan ook niet gedaan in het bovenstaande persbericht, we hebben het optreden van de politie doelbewust geplaatst in het kader van een structureel beleid dat in Den Haag wordt gevoerd ten aanzien van ondermeer leegstand, woningnood en actievoerders.

We overwegen daarnaast welke juridische stappen jegens de politie mogelijk dan wel wenselijk zijn. Het staat wat ons betreft niet bij voorbaat vast dat elke mogelijke juridische klachtenprocedure tegen het optreden van de politie zinnig is. Wij zien de kraakactie en de structurele reactie van de politie primair als een politieke kwestie, en wensen zelf de regie te behouden over die strijd. Dat hieraan ook juridische aspecten kleven is duidelijk. In dat kader bezinnen we ons nu over de te nemen 'constructieve' stappen.

Zie voor meer info over woonstrijd:


Website: http://www.woonstrijd.org
 
balk op de deur 
Theo van der G. - 06.09.2005 12:09


En zorg dat er mensen binnen zitten met een balk op de deur zodat de smeris niet zomaar naar binnen kan wandelen.



Website: http://krakenpost.nl
 
Stevig protest 
Haagse kraker - 06.09.2005 17:26

Ook ik heb ervaring met de haagse kraakjacht die begonnen is na de ontruiming van de Blauwe.

Wanneer de inspraak in de gemeenteraad niets oplevert (misschien dat de SP er iets mee kan doen), dan is het denk ik tijd voor een bezetting van één van de bekende grote gebouwen die Den Haag rijk is. Zulke acties zijn er in het verleden al vaker geweest in Den Haag.

Deetman moet weg, en het politiesysteem moet opgerold worden, (anti-nazi) demo's, kraakacties, aan elke linkse actie wordt (met veel geweld) een einde gemaakt, met een paar uitzonderingen.
klagen alleen is niet (meer) genoeg! 
klager - 06.09.2005 19:09

Het indienen van klachten levert vooral bij de politie Haaglanden weinig tot niks op. Het moet anders aangepakt worden. Er zou een onafhankelijk onderzoek gedaan moeten worden naar de wijze waarop de politie Haaglanden omgaat met kritische burgers. Ook raadsvragen lijken niet meer zoveel uit te maken. Verzamel zo veel mogelijk verhaal. Zet ze op een rijtje (bv maak een samenvatting) Misschien tijd voor een heeeeeeel groot zwartboek over de politie Haaglanden en dit niet alleen bij hun en de gemeenteraad leggen, maar ook bij de pers, de Ombudsman en waar je maar denkt dat het nut zou kunnen hebben. Want op deze manier wordt het wel heel erg een politiestaat! Dat kunnen we en mogen we nooit accepteren.
Ik hoop dat Keer'tTij ook al een concept zwartboek heeft klaarliggen voor de omsingeling van het binnenhof, want dit gaan ze vast nodig hebben.
Zie ook... 
Bril - 06.09.2005 21:03

Zie ook:  http://www.indymedia.nl/nl/2005/09/30214.shtml
Niet overdrijven 
Hagenees - 07.09.2005 01:30

Er zijn de afgelopen weken flink wat panden zonder problemen gekraakt in Den Haag. Met relaxte politielui. Ditmaal is gekraakt in een wijk waar normaal gesproken weinig gekraakt wordt. Dat betekent per definitie gezeik met de kit. Kwestie van heropvoeden en even doorzetten. Bedenk een goeie strategie en laat je niet kisten door een wijkbureau dat even moet wennen aan het idee.
Dagvaarding 
Peter - 07.09.2005 11:49

Neem bij de kraak een concept-dagvaardiging tegen de stat wegens onterechte ontruiming mee, en laat op het moment van de kraak datzelfde document door jullie advocaat naar de OVJ faxen. Dan weet de smeris dat ze een hoop (juridisch) gedoe gaan krijgen bij een ontruiming.
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.