english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Weer legergeweld tegen demonstratie in Bil'in
De Vrije - 10.09.2005 21:28

Ondanks het gebruikelijke massieve Israëlische legergeweld kon de wekelijkse vrijdagdemonstratie van Palestijnen, Israëliërs en internationale activisten tegen de bouw van de Muur van Apartheid uiteindelijk toch doorgang vinden in het dorp Bil’in op de Westbank. Veertig demonstranten raakten gewond door de enorme hoeveelheid traangas en rubberkogels, terwijl zo’n 50 deelnemers werden gearresteerd.

Arrestatie van Abdallah Abu Rahma van het dorpscomité tegen de Muur
Arrestatie van Abdallah Abu Rahma van het dorpscomité tegen de Muur

Terwijl de discussie in Israël over het gewelddadig legeroptreden tegenover de geweldloze demonstraties in het Palestijnse dorp afgelopen week zelfs tot vragen van parlementsleden van de Knesset leidde, maakte het leger gisteren duidelijk dat haar antwoord bestaat uit een versterkte repressie.

Bil’in is middels de brandhaard geworden van het groeiende geweldloze verzet van de Palestijnen tegen de bouw van de Muur van Apartheid, die tevens neerkomt op annexatie van land ten behoeve van de nederzettingen op de Westbank. Bil’in, dat afgelopen week opnieuw een zaak bij het Hooggerechtshof in Israël had lopen, dreigt meer dan de helft van haar landerijen te verliezen.

Deze keer viel het leger het dorp in alle vroegte om 5.00 uur binnen, verklaarde het gebied vervolgens tot een voor Israëli’s verboden militaire zone en voerden een avondklok in. Het reeds op donderdag gearriveerde zestal Anarchisten tegen de Muur en anderen van de coalitie tegen de Muur, werd gesommeerd te vertrekken.

Zij waren een dag eerder naar Bil‘in gekomen vanwege het dreigement van de regionale legercommandant dat er geen vrijdagdemonstraties tegen de Muur meer zouden plaatsvinden in het dorp. Ook ontliepen zij op deze wijze de wegversperringen die demonstranten tegenhouden naar het dorp te gaan. Bovendien speelt mee dat wanneer er geen Israëli’s aanwezig zijn, de gewelddadigheden van het leger jegens de Palestijnen des te ernstiger zijn.

Ook gisteren riepen legercommandanten regelmatig dat er niet geschoten mocht worden, omdat er Israëli’s aanwezig waren.

De eigenaar van het huis waarin het zestal verbleef, werd vervolgens door de Palestijnse eigenaar op slot gedaan. Ondanks urenlange dreigementen het huis binnen te vallen, zagen de talrijke aanwezige soldaten daar toch vanaf, waarschijnlijk vanwege het schandaal dat dit zou veroorzaken.

De ingesloten activisten hingen daarop protestborden en –doeken aan het dak. En maakten lawaai me alles dat in de huizen voorhanden was. Het leger antwoordde met traangas en ‘geluidsgranaten’. Met de massaal aanwezige media en een twintigtal arrestaties buiten op straat (overtreding van de avondklok) van Palestijnse bewoners die massaal de straat waren opgegaan, was de eerste demonstratie van de dag een feit.

Mohammed Al Khateb, een van de coördinatoren van het dorpscomité tegen de Muur, werd door soldaten geslagen, waarbij hij enkele verwondingen opliep. Eén van de soldaten dreigde hem zijn hersens nog eens in te slaan.

Later op de ochtend werd het dorp met grote hoeveelheden traangas bestookt in een poging de avondklok af te dwingen en de Israëli’s te pakken te krijgen. De dorpsjongeren reageerden hierop me het gooien van stenen. Een Palestijn raakte in deze schermutselingen ernstig gewond. Een Palestijnse vriend van de getroffene werd toegestaan hem naar het ziekenhuis te brengen, maar moest dit bij terugkomst in het dorp bekopen: soldaten sloegen zijn autoruiten in onder het mom van schending van de avondklok.

In de loop van de middag arriveerden zo’n 200 Israëli’s afkomstig uit Tel Aviv, Jeruzalem en
Haifa, die de wegversperringen hadden weten te omzeilen door een voettocht van twee uur door de heuvels te ondernemen. Onder hen bevonden zich een aantal ouderen van 80 jaar en ouder. Er was dit maal door alle groepen, die zich tegen de Israëlische bezettingspolitiek keren, voor de demonstratie in Bil’in gemobiliseerd. Dit vanwege de ernstige gewelddadigheden van het leger in de voorgaande weken. Ook Palestijnse en Israëlische parlementsleden waren op uitnodiging van het dorpscomité aanwezig.

De jacht op de Israëli’s om hen te arresteren werd hierop gestaakt. Daarop brak een groep activisten door het legerkordon dat rond de plaatselijke moskee stond opgesteld om te voorkomen dat hier zoals gewoonlijk de wekelijkse demonstratie zich zou formeren. De soldaten hadden daarvoor de dorpsbewoners meegedeeld dat de middagdienst in de moskee geen doorgang kon vinden.

Het leger dwong de aanwezigen vervolgens in de buurt van de moskee te blijven, waarop er plekke een soort van demonstratie werd gehouden. Het gebruikelijke geweld in de vorm van rubberkogels, ‘geluidsgranaten’ en traangas werd tegen de geweldloze activisten ingezet. Het Palestijnse Rode Kruis hielp een ieder die hierdoor gewond raakte.

Aan het einde van de middag verlieten alle troepen het dorpscentrum om de stenen gooiende jeugd, die het leger voortdurend bleef bestoken, achterna te zitten.

Een meerderheid van de achterblijvers besloot alsnog de gebruikelijke vrijdagdemonstratie door te zetten. Zo’n 100 Palestijnen en Israëli’s kon tegen de gewoonte in ongestoord de plek bereiken, waar de bouwwerkzaamheden plaatsvinden. De hele dag waren honderden militairen in touw geweest om juist dit te voorkomen!

Bij aankomst konden 10 aangesnelde soldaten de actie niet meer voorkomen, ook niet na het afvuren van rubberkogels en traangas. Van het planten van olijfbomen langs de route van de Muur, zoals vooral de bedoeling was, kwam onder deze omstandigheden uiteraard niets terecht.

Na een tijd langs de route van de Muur te zijn getrokken, keerde de groep naar het dorp terug. Daar volgde opnieuw een korte confrontatie met het leger, dat er bovendien niet in geslaagd was de jeugd tot bedaren te dwingen.

Inmiddels werden de eerste arrestanten al weer vrijgelaten. Aan het einde van de dag was iedereen weer op vrije voeten, behalve Abdallah Abu Rahma, de eigenaar van het huis waar de Israëli’s zich hadden verscholen en voorzitter van het dorpscomité tegen de Muur. Hij werd vastgenomen wegens overtreding van de avondklok op het moment dat hij voor zijn huis werd geïnterviewd door de Egyptische televisie.

Zijn zoveelste arrestatie vloeide waarschijnlijk voort uit wraak voor het niet verlenen van toegang tot het pand waar de Israëli’s verbleven. Hij werd overgebracht naar de militaire gevangenis van Ofer, dat door de Anarchisten tegen de Muur wordt beschouwd als een concentratiekamp voor Palestijnen.

Onder de gewonden bevonden zich twee journalisten en drie kinderen. Een traangasgranaat trof de ruit van de auto van de Egyptische televisie.

Ondanks de massale aanwezigheid van het leger dat opnieuw excessief geweld hanteerde tegenover geweldloze demonstranten, werd de avondklok gebroken, konden de Palestijnen naar de moskee en vond de wekelijkse demonstratie doorgang. De vraag is nu hoe de reactie in Israël op deze gebeurtenissen zal zijn.

 http://www.devrije.nl/archives/00000635.htm

- E-Mail: arend@devrije.nl Website: http://www.devrije.nl
 

Lees meer over: vrijheid, repressie & mensenrechten wereldcrisis

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.