english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Pamflet tegen inschrijvingsbeleid gemeente
Martijn le Noble - 12.09.2005 16:07

De Actiegroep Inschrijvingsbeleid Rotterdam (AgIR) heeft een nieuw
pamflet uitgebracht. Al enige tijd worden krakers en niet-krakers
geweerd uit het systeem van de Gemeentelijke Basisadministratie
Rotterdam. Inmiddels zijn er rechterlijke uitspraken geweest waaruit
klip en klaar blijkt dat iedereen gewoon moet kunnen worden ingeschreven
waar hij of zij daadwerkelijk woont.


Actiegroep Inschrijvingsbeleid Rotterdam (AgIR)

Dit pamflet is bedoeld voor krakers, woongroepen, onderhuurders, studenten en iedereen die ten onrechte niet wordt ingeschreven door de gemeente.

In de zomer van 2004 begon de Gemeente Rotterdam een nieuw experimenteel inschrijvingsbeleid uit te proberen: dat van de 'verhuurdersverklaring'. Van de inwoners, in het begin nog alleen van de wijk Feijenoord maar later ook van andere wijken, die zich in wilden schrijven bij de Gemeentelijke Basisadminstratie, werd in het vervolg verlangd deze verhuurdersverklaring te overleggen. Zo'n verhuurdersverklaring komt er op neer dat van de eigenaar van het betreffende pand zich met een formulier bereid verklaart toe te stemmen in de bewoning. Vanaf dit moment begon zich dus de praktijk te ontwikkelen dat wanneer het mensen niet lukte een dergelijke verklaring te verkrijgen, hen werd tegengeworpen dat dit een voorwaardelijke eis voor de inschrijving is. Met alle gevolgen van dien. Wanneer men nergens meer staat ingeschreven, kan men in sommige gevallen geen aanspraak maken op bepaalde rechten. Hier kan het verlies van een maandinkomen mee gemoeid zijn. En dit terwijl het niet kunnen overleggen van een verhuurdersverklaring nog niet wil zeggen dat men geen vaste woon- of verblijfplaats heeft. Het experiment was volgens de persberichten bedoeld om huisjesmelkers hun praktijken moeilijker te maken. Deze nieuwe gang van zaken was destijds noch op de wet, noch op enige gemeentelijke verordening terug te voeren. In een democratische rechtsstaat is het voor overheden verplicht om bevoegdheden vast te leggen in regelingen wanneer deze nadelig kunnen uitpakken voor de burger.

Sinds januari 2005 is de Gemeentelijke Verordening op de Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens van kracht geworden. De verordening bevat een bepaalde toverformule die het stellen van de eis van de verhuurdersverklaring zou moeten rechtvaardigen. Maar niets is minder waar. De Verordening is in strijd met de hogere regelgeving, namelijk de (landelijke) Wet op de Gemeentelijke Basisadmistratie Persoonsgevens (verder: Wet GBA). De enige weigeringsgrond die in de Wet GBA is opgenomen, is dat de inschrijving niet geschiedt dan nadat de identiteit van de betrokkene deugdelijk is vastgesteld. Er staat in de hele wet niets over dat het aan de het College van Wethouders en Burgemeester (een orgaan van de gemeente) is toegestaan de weigeringsgronden aan te vullen. Terwijl voor allerlei andere zaken dit college van B&W wel genoemd wordt in het kader van aanvullende regelingen en bevoegdheden.

Er is ook nog een andere reden waarom de bovengenoemde verordening in strijd is met de hogere regelgeving. Het doel van de Wet GBA is de doelmatige voorziening van persoonsgegevens. Wanneer het vrij is aan gemeenten om ten behoeve van allerlei andere beleidsdoelstellingen de weigeringsgronden aan te vullen, dan zal het onvermijdelijk gebeuren dat personen die wel een vaste woon- en verblijfsplaats hebben, niet meer met behulp van het systeem dat met de Wet GBA is beoogd kunnen worden teruggevonden. Het is zelfs nog sterker: sinds de invoering van Koppelingswet van 2001 zijn Nederlandse ingezetenen verplicht om zich na een verhuizing binnen 5 dagen in te schrijven. Het niet voldoen aan deze eis levert een overtreding op. Onwillige ambtenaren bij de Dienst Burgerzaken (dat wil zeggen: zij die mensen weigeren in te schrijven zonder verhuurdersverklaring) zijn doen-plegers van dit strafbare feit.

Ondertussen is ook voor de rechter gebleken dat het stellen van het verhuurdersverklaringvereiste onrechtmatig is. Twee uitspraken van de voorzieningenrechter en twee van de Raad van State bevestigen dat zelfs al zouden mensen in een kippenhok leven, dat ze dan nog daarin moeten kunnen worden ingeschreven.1 Niettemin blijft de Gemeente Rotterdam op haar beleid hameren in haar hetze tegen de huisjesmelker. Overigens heeft de verhuurdersverklaring als vereiste voor de inschrijving geen enkele invloed op de praktijk dat woonruimte voor een te hoge prijs verhuurd wordt. De huisjesmelkers, of zij die daar van beticht worden, werken maar al te graag mee aan het afgeven van de verhuurdersverklaring. Misschien kunnen ze er nog wel wat extra administratieve kosten voor in rekening brengen ook.

Wellicht iets anders ligt het voor de allernieuwste inschrijvingsexperimenten van Gemeente Rotterdam, want ja: als het aan ons huidig bestuur ligt, zal de inschrijvingsrepressie onverschrokken doorgang vinden! De twee laatste 'slimme vondsten' van de gemeente zijn:
1)de inschrijving geschiedt niet wanneer reeds twee personen op het betreffende pand staan inschreven en er zijn geen familiebanden; in dat geval moet men de formele status van 'woongroep'* worden aangevraagd wil men nog voor de status van 'ingeschreven staan' in aanmerking komen;
2)de inschrijving zal niet voltrokken worden in geval het betreffende pand niet kadastraal als 'woonruimte' is aangemerkt.
Wie het bovenstaande heeft begrepen, begrijpt ook dat dergelijke voorwaardelijke eisen aan de inschrijving tot gevolg zullen hebben dat mensen die wél ergens wonen, toch níet ingeschreven zullen staan. Met de nadelige gevolgen voor betrokkenen, maar ook in strijd met het legaliteitsbeginsel, evenals de doelstelling van de Wet GBA.

Wie geweigerd wordt ingeschreven te worden en zich niet wil verenigigen in het gemeentelijke inschrijvingsbeleid, kan juridische actie ondernemen. Met een verklaring omtrent inkomen en vermogen (verkrijgbaar bij de sociale dienst) kan men zich tot een advocaat wenden die meedoet aan het stelsel van gefinancierde rechtsbijstand, zoals een advocatenkollectief. Men zal dan naar rato van het inkomen een eigen bijdrage moeten betalen (de laagste is 59 euro). Het voordeel is dan wel dat deze advocaat een kort geding kan beginnen waardoor men sneller resultaat behaalt.
Ook kan men zelf in bezwaar en beroep gaan. Hiervoor hoeft men zich niet door een advocaat te laten bijstaan, alleen duurt deze procedure wel langer. Een stappenplan met standaard bezwaarschriften zijn te vinden op het Internet:  http://www.inschrijven.tk

Uitspraken:
Voorzieningenrechter Rotterdam: Vz. reg nr. VBESLU 05/657 hou; Vz. reg nr. VBESLU 05/603 hou; Afdeling rechtspraak Raad van State: RvS 22 sept 2004; RvS 22 dec 2004. Zie ook ministriëel geschrift VROM: MG 2005 09; de inschrijving in de GBA moet aansluiten bij de feitelijke situatie.



- E-Mail: martijn@helpdehennep.tk Website: http://www.inschrijven.tk
 

Lees meer over: wonen/kraken

aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.