Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
Achterlijke Bullshit Nani! 
VleeschnochVisch - 24.12.2005 17:33




Wat Nani suggereert slaat de plank volledig mis! Circus is leuk, zonder dieren. Als iemand een reizend bestaan wil leiden, mijn zegen heeft men. Om onderstaande feiten, daar draait het om!

Protesten tegen circussen met dieren zoals dierentrechtenorganisaties die organiseren, komen niet uit de lucht vallen. Internationale dierenrechtenorganisaties kaarten al jaren bij het publiek en bij de overheid het grootschalig misbruik van circusdieren aan.

Door onderzoek achter de coulissen van het circus komen er steeds meer verontrustende feiten aan het licht. Achter de glitter en glamour van het circus gaat een heel andere wereld schuil. Dieren die vaak gruwelijk misbruikt worden tijdens trainingsmethoden (met name in de fase dat de kunstjes moeten worden aangeleerd), moeten hun leven slijten aan kettingen (waar zij het grootste deel van de dag en nacht aan moeten staan of liggen) of in veel te krappe kooien. De vervoersomstandigheden zijn beneden alle peil: hierbij worden de dieren aangepast aan de wagens en niet andersom. Een berucht voorbeeld is het vervoer van giraffen. De giraffen worden zo vervoerd dat ze op snelwegen nog onder bruggen moeten kunnen; veelal worden de dieren met hun nek (constant) gebogen vervoerd.


De transportwagens zijn veelal ook hun enige ‘thuis’ waarin ze én eten, én drinken, én slapen én zich ontlasten. Daarbij wordt veel te weinig rekening gehouden met hun instinctmatige behoeften. Dieren worden seizoen in, seizoen uit meegesleept in deze wagens, jaar in jaar uit.

Sommige olifanten die in het circus gebruikt worden, zijn gevangen uit het wild (anderen belanden er via dierenhandelaren en dierentuinen). Eenmaal uit hun familie en uit hun natuurlijke omgeving gerukt , bestaat hun leven nog slechts uit kettingen en intimidatie. Bij wilde dieren moet op jonge leeftijd de wil met geweld worden gebroken: om te leren hun trainers te gehoorzamen en te vrezen. Sommige dierentemmers geven dit ruiterlijk toe. Ook undercoverbeelden bevestigen dit. Hulpmiddelen als zwepen, stokken, scherpe haken en het toedienen van elektrische schokken moeten de dieren er regelmatig aan herinneren de dierenverzorgers en hun trainers te gehoorzamen. Dit zal niet ten overstaan van een duizendkoppig publiek gebeuren. De daadwerkelijke trainingen zijn allang gebeurd…achter gesloten deuren. Wat rest zijn de dagelijks ‘trainingen’(meestal wel publiekelijk toegankelijk): het tot vervelens toe herhalen van de ingestudeerde trucjes. Olifanten zijn zéér gevoelige en intelligente dieren: het toedienen van slagen met de beruchte olifantenhaak en zweep of stok doet hen pijn. En dat is ook precies de bedoeling van de temmer. Achter de schermen staan olifanten bijna constant geketend aan hun poten: wat vaak kreupelheid en verwondingen veroorzaakt. En dat voor een dier dat in de natuur vele km’s per dag loopt. In gevangenschap geboren of niet: dit zijn instinctmatige behoeften.


Het circus ontzegt dieren hun basisbehoeften zoals beweging, spel, sociaal contact en ruimte. Stereotiep gedrag zoals het constant heen en weer lopen, ‘waven’ (het heen en weer zwaaien van de kop), tralies bijten en zelfverminking zijn kenmerken van dieren die psychisch gestoord gedrag vertonen (mede door hun gevangenschap).


Laten we door de façade prikken van de perspresentaties (sommige lokale kranten en tv/radio zenders sponsoren het circus en zullen niet snel een objectief verslag geven) en het openstellen van trainingen. Toevallig worden dieren dan net wat meer ruimte gegeven: gaat een tijger in bad of zijn de olifanten even niet geketend. Zodra de pers en het publiek weg zijn gaat de ketting weer om de poten van de olifanten en de tijger weer achter de tralies.


Niet alle circusmensen zijn wreed t.o.v hun dieren maar ze zijn wel betrokken bij de presentatie van een spektakel dat helemaal niet meer van deze tijd is. Het idee dat het ‘grappig’ zou zijn om wilde dieren voor te stellen als klunzige clowns of om dieren te degraderen tot kruipende lafaards die slaafs de dierentemmer gehoorzamen, is primitief en middeleeuws. De beelden van de dansende, mishandelde beren in Griekenland en Turkije zijn ons bekend. Voor hen werd een veilig onderkomen gezocht en gevonden in o.a. speciale berenbossen en parken. Ook voor dieren als olifanten en roofdieren bestaan speciale wildparken en opvangcentra, waar zij weer hun natuurlijk gedrag kunnen vertonen, vrij van kettingen en uitbuiting. Ook sommige dierentuinen werken mee aan de opvang en verzorging van ex-circusdieren.


Laten we niet wegkijken van dit dierenleed maar ook deze dieren een stem geven en hen hoop geven op een betere toekomst.


Meer info in onze rubriek 'Wat kan jij doen' en op de uitstekende website van dierenrechtenorganisatie PeTA:  http://www.circuses.com



Wist je trouwens dat:

Veel dieren die gedwongen worden om in circussen op te treden vaak een treurig ‘leven’ kennen dat bestaat uit opsluiting in krappe kooien, dat ze dag en nacht aan de ketting liggen/staan en dat ze wrede trainingsmethodes ondergaan. Door hen te slaan (met olifantenhaken bij olifanten) en door intimidatie worden ze gedwongen om belachelijke trucjes op te voeren.
Sommige olifanten die in het circus worden gebruikt, gevangen zijn in het wild (anderen belanden er via dierenhandelaren en dierentuinen). Eenmaal uit hun familie en uit hun natuurlijke omgeving gerukt, bestaat hun leven nog slechts uit opsluiting aan kettingen en intimidatie. Olifanten die geboren zijn in olifanten(werk)kampen worden van hun moeders weggenomen, geketend, geslagen en in isolatie gezet totdat zij leren hun trainers te vrezen.
Olifanten vaak pootgebreken gaan vertonen (o.a. kreupelheid en verwondingen) door het constant geketend staan en door het uitvoeren van lichamelijk zwaar belastende trucjes.
Het circus dieren hun basisbehoeften ontzegt zoals o.a. beweging, ruimte, sociaal contact en spel. Stereotiep gedrag zoals het heen en weer lopen in hun kooien, ‘waven’ (heen en weer zwaaien van de kop), tralies bijten en zelfverminking kenmerken zijn van dieren die psychisch gestoord gedrag vertonen (mede door hun gevangenschap).
Er regelmatig ongelukken gebeuren met circusdieren waarbij zelfs menselijke slachtoffers vallen (bijv. trainers die worden aangevallen en zelfs gedood, bij optochten van circusdieren door de stad, tijdens de voorstellingen e.d.)
In het wild: beren niet op fietsen rijden, tijgers niet door (brandende) hoepels springen en olifanten niet op hun achterpoten staan. Circussen een vertekend beeld geven van wilde dieren.
Dieren in circussen vaak in slecht geventileerde, krappe beestenwagens en trailers worden gehouden. Dat zij het hele jaar door (in alle klimaatomstandigheden) in deze wagens worden meegesleept.
Er wereldwijd steeds meer steden om veiligheids- en dierenwelzijnsredenen besluiten geen circussen met (wilde) dieren meer toe te laten op hun grondgebied.


Website: http://vleeschnochvisch.web-log.nl/
 
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.