english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Hoger beroep Yolanda nav ontruiming Rokin
Linnkse Hulp - 16.01.2006 20:02

Het hoger beroep van Yolanda over haar (vermeende) aandeel in de rellen tijdens de ontruiming van het Rokin 116 te Amsterdam op 31 mei 2005 heeft plaats gevonden op 16 januari. Eerder veroordeelde de rechter Yolanda op basis van zeer minimaal, vaag en wankel bewijsmateriaal tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 5 maanden. Hiervan heeft zij drie maanden in voorlopige hechtenis doorgebracht. De rechter deed destijds uitspraken als “de samenleving wil dit soort toestanden niet meer”, waarbij hij zich duidelijk tot de ouders, vrienden en sympathisanten op de publieke tribune richtte. Deze politieke vooringenomenheid was voor Yolanda reden om beroep aan te tekenen tegen haar onterechte veroordeling.

Het hoger beroep van Yolanda over haar (vermeende) aandeel in de rellen tijdens de ontruiming van het Rokin 116 te Amsterdam op 31 mei 2005 heeft plaats gevonden op 16 januari. Eerder veroordeelde de rechter haar op basis van zeer minimaal, vaag en wankel bewijsmateriaal tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 5 maanden. Hiervan heeft zij drie maanden in voorlopige hechtenis doorgebracht. De rechter deed destijds uitspraken als “de samenleving wil dit soort toestanden niet meer”, waarbij hij zich duidelijk tot de ouders, vrienden en sympathisanten op de publieke tribune richtte. Deze politieke vooringenomenheid was voor Yolanda reden om beroep aan te tekenen tegen haar onterechte veroordeling.

Ondanks onduidelijkheden en vergissingen in het dossier achtte de Advocaat-generaal (de aanklager) tijdens de zitting in hoger beroep twee feiten bewezen:
1) Openlijke geweldpleging samen met anderen waarbij er met van alles is gegooid, o.a. stenen en stoeptegels en eventueel met molotov cocktails.
2) Het voorhanden hebben van een fles benzine waaruit een stuk stof stak die als lont dienst deed (ook wel te noemen een molotov cocktail) en een aansteker.
Vanuit het standpunt van de Advocaat-generaal (AG) is het niet belangrijk of er bewezen kan worden of Yolanda daadwerkelijk een molotov cocktail heeft gegooid of niet. Het voor handen hebben is volgens hem ernstig genoeg. Hij eist daarom in hoger beroep, net als in eerste aanleg, dat Yolanda tot 5 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf moet worden veroordeeld: “De grenzen van het uiten van een mening zijn overschreden en dit kan leiden tot een spiraal van geweld zonder winnaars” aldus de AG.

Yolanda’s standpunt was net als in eerste aanleg dat zij niet schuldig is aan deze aantijgingen. Zij heeft duidelijk uitgelegd waarom zij daar aanwezig was en daarmee nogmaals de trieste geschiedenis van de meerdere ontruimingen van de non-commerciële culturele ruimte aan het Rokin aan de kaak gesteld. Zij was bij de ontruiming aanwezig om te protesteren tegen het verdwijnen van een culturele ruimte in eigen beheer, waarvan er maar zeer weinig zijn in Amsterdam, die moest wijken voor de bouw van luxe appartementen. Daarbij is zij opgepakt en beschuldigd van dingen die ze niet heeft gedaan.

Haar advocaat, Laura Jansen, eist daarom opnieuw dat zij wordt vrijgesproken. Het dossier zit dusdanig slecht in elkaar dat er nooit wettig en overtuigend bewezen kan worden dat Yolanda dit gedaan zou hebben. Uit het dossier blijkt dat er meerdere malen vergissingen zijn gemaakt omtrent de persoon. Zo gaat het de ene keer over een vrouw en de andere keer over een man die is aangehouden met een molotov cocktail. Het blijkt dat hetzelfde NN nummer voor twee personen is gebruikt. Ook in Het Parool werd toen der tijd gesproken over een man die is aangehouden met een molotov cocktail. Bovendien is er onduidelijkheid over de plaats van inverzekeringstelling. Volgens verschillende stukken zou dit op verschillende plaatsen zijn gebeurd: het Hoofdbureau van politie op de Elandsgracht versus het politiebureau aan de van Leijenberglaan. Yolanda is op het politiebureau op de Elandsgracht in verzekering gesteld, terwijl de vermeende man met de molotov cocktail op het politiebureau aan de van Leijenberglaan in verzekering zou zijn gesteld. Er zijn zoveel vergissingen gemaakt dat dit dossier nooit meer een helder beeld kan geven over wat er door welke persoon al dan niet gedaan is.

De AG heeft dit prachtig geïllustreerd door nog meer onduidelijkheid te creëren in zijn poging de gaten in het dossier te lijmen. Hij sprak over in verzekeringstelling op het politiebureau in de Warmoesstraat, terwijl het om in verzekeringstelling op het Hoofdbureau van politie ging. Ook meende hij “dat het voor de verbalisanten een hele klus is om alles goed op papier te krijgen.” Dat er door de klaarblijkelijke onkunde van deze verbalisanten mensen eventueel onschuldig worden veroordeeld, daar ging hij niet op in.

De uitspraak is op vrijdag 27 januari om 9:00



- E-Mail: info@linksehulp.nl Website: http://www.linksehulp.nl
 

Lees meer over: vrijheid, repressie & mensenrechten wonen/kraken

aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.