english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Ferdind Bolstraat 25 gekraakt
nn3 - 18.06.2006 16:01

Zondag 18 juni hebben wij, Kraakgroep Zwolle, het pand gelegen aan de Ferdinand Bolstraat 25, gekraakt. Het pand stond al geruime tijd leeg en ook voor de nabije toekomst zijn er geen aanwijzingen voor ingebruikname door de eigenaar. Nadat het geruime tijd onbeschikbaar was voor de maatschappij, hebben krakers daar nu een einde aan gemaakt.

hoofdingang
hoofdingang

zijkant
zijkant

achterkant
achterkant

voorkant
voorkant

Waaom kraken?
Na de vroegtijdige ontruimingen van sociaal culturele ruimtes als de CO-9 aan de bankastraat en de katwolderweg, the Q, Villa Landwijk, de Opel Garage is er al geruime tijd geen enkel laagdrempelig cultuurpodium in Zwolle aanwezig. Daarom is besloten het pand aan de ferdinand bolstraat te kraken. Het pand stond geruime tijd leeg, sterker nog sinds 1991 heeft er geen bedrijf meer ingeschreven gestaan bij de Kamer van Koophandel op dit adres. Dit betekent natuurlijk niet dat het pand sindsdien in onbruik is geweest, maar het pand staat zeker langer dan een jaar leeg en het betreden en in gebruik nemen van het object valt dan ook niet onder Artikel 138 Sr. en/of Artikel 429 Sexies. In onze ogen is het, sociaal gezien, onverantwoord vastgoed ten prooi te laten vallen aan langdurige leegstand, terwijl er op hetzelde ogenblik mensen zonder woning zitten en culturele doeleinden niet gerealiseerd kunnen worden omdat er geen ruimte beschikbaar is. Verder vinden wij het belachelijk dat er voor speculatieve en dus financiele doeleinden ruimte leegstaat die veel beter gebruikt kan worden. Sterker nog, dat vindt de overheid ook, spekulatie is zelfs verboden volgens ons wetboek en langdurige leegstand hoort ook aangepakt te worden door de gemeente. Alleen falen zij hierin, zolang zij geen culturele ruimtes bieden en hun ogen sluiten voor langdurige leegstand en spekulatie, dan zullen wij ons hiertegen verzetten. Leegstand is en blijft spekulantenbrood! Voor ons is het dan ook niet meer dan logisch dat wij, als kraakgroep, dit pand gekraakt hebben en weer in de samenleving gebracht hebben.

Doelstellingen
In Zwolle is onze ogen een grote schaarste aan culturele werkplekken en met name aan culturele initiatieven, dit werd zelfs onderstreept door VVD'er Borrel op een discussie-avond. Ook wist enkele jaren geleden onze burger(stief)vader Henk-Jan Meijer in de kranten te melden dat Zwolle meer kraakpanden nodig had om een bruisende stad te worden. Blijkbaar is dit niet meer dan populair gekakel van een kip zonder kop. Want in de praktijk wordt elke culturele activiteit vanuit de krakersgemeenschap de kop in gedrukt door het gemeentebestuur, op persoonlijk bevel van Dhr Mejier, of door ambtenaren die tussen hun koffiepauzes door krakers gaan lastig vallen met bestemmingsplannen, maar hierover later meer.
In Zwolle is gebrek aan expositieruimtes, podia voor poëzie, bandjes, podiumkunsten performance etc, ook vrije vergaderruimtes, ateliers en werkplaatsen voor kleinschalige kunstenaars of hobbyisten, vegetarische/veganistische/biologische eetcafé’s en oefenruimtes ontbreken of zijn in te kleine aantallen beschikbaar in Zwolle of zijn onbetaalbaar voor een ieder die een inkomen beneden het modaal heeft. Al deze activiteiten hebben altijd kunnen opbloeien in voormalige kraakpanden als de panden aan de Katwolderweg, de Bankastraat, de Emmaschool en zo kunnen we nog even doorgaan.
Nu zal er gezegd worden, we hebben Hedon en Eureka (beiden ooit gekraakt), Popfront, De Oude Ambachtsschool etcetera toch al? Natuurlijk zijn deze ruimtes er, alleen bieden deze geen ruimte aan publieke, kleinschalige initiatieven. Verder zijn de toegangsprijzen te hoog, de prijs van een drankje te duur (zelfs bij tenten die volledig op vrijwilligers draaien, betaal je al snel 2 euro voor een wijntje) of is de sfeer hoogst onpersoonlijk en wordt er geen ruimte geboden aan nieuwe initiatieven en zijn
Wij willen juist het tegenovergestelde bewerkstelligen: een goedkoop podium, waar je voor een kleine bijdrage een avond uit kan en ook de artiest die slechts 10 fans heeft kan optreden, een eetcafé dat niet meewerkt aan de vernietiging van de aarde en haar levende wezens door biologische en veganistische gerechten te serveren. Een politiek infocafé, waar je terecht kan voor buitenparlementaire politieke onderwerpen, een koffiehuis met eerlijke koffie voor weinig geld, een weggeefwinkel, waar afgedankte spullen een nieuw leven krijgen, want waarom zou je voor spullen betalen die een ander afdankt?
Zoals u leest hebben we heel wat plannen op tafel liggen. Deze plannen willen en kunnen we verwezenlijken, dit hebben we in het verleden al eens bewezen aan de katwolderweg, waar een podium, theaterzaal, filmavonden, werkplaatsen en ateliers hun thuis vonden. Het enige wat ons hierbij tegenzit is repressie van de gemeente en eventuele plannen van de eigenaar. Wij zullen ons dan ook met hand en tand verzetten tegen een ontruiming, op onder andere juridisch gebied, moge deze aangestuurd zijn door de gemeente of door een eigenaar, dat is ons om het even.

Antikraakbeleid.
Het afgelopen jaar heeft de gemeente Zwolle een antikraakbeleid gevoerd, u heeft hier vast wel eens eerder over gehoord, mede dankzij onze tegenacties. Zwolle probeert het kraken van bedrijfspanden aan banden te leggen. Als reden voeren zij de overlast, de aantasting van het eigendomsrecht en duistere activiteiten binnen het pand aan. Wij weten niet waar ze het over hebben, wij hebben bij het organiseren van activiteiten in, of tijdens het bewonen van kraakpanden nooit directe klachten gekregen van overlast door de aangrenzende bewoners en/of bedrijven. Wel zijn er wel eens onderlinge problemen, maar die kunnen, net als bij andere uren, opgelost worden door middel van een dialoog. Over het eigendomsrecht hoeft niet gesproken te worden, wij staan wettelijk gezien in ons recht bij kraakacties en in onze ogen maatschappelijk gezien gezien ook en van duistere activiteiten zijn wij ons niet bewust. Natuurlijk zijn er wel eens problemen met krakers, maar die zijn er ook met huurders, kopers en officiële culturele wrkplaatsen, maar zij worden ook niet als groep aangepakt door de overheidsinstanties.
Het wegwerken van krakers begon allemaal met de ontruiming van het CO-9-podium, waar vastgesteld werd dat de krakers zich binnen gevarenzone van de ESSO-depots bevonden en er sprake was van samenscholing binnen deze zone. Dit geldt ook voor de aangrenzende bedrijven met publieke functies, zoals een motorhandel, electronicabedrijf en verder de evangelische gemeenschap De Deur die binnen de gevarenzone vallen. Zij mochten blijven, wij moesten wijken, oftewel er werd met scheve maten gemeten.
Het nieuwste trucje van de gemeente is het wegpesten van krakers door middel van het bestemmingplan, een lokale wet en planningsinstrument waarmee de gemeente bepaalde gebieden kan plannen alszijnde industrie, bewoning etc. Dit plannings-instrument is echter niet bedoeld als handhavings-instrument. Sterker nog het is wettelijk als lokale wetgeving ondergeschikt aan de landelijk wetgeving, waarin het kraken van panden, waar en welke dan ook, die langer dan een jaar leegstaan niet strafbaar stelt. Oftewel de gemeente behoord de krakers met rust te laten. Helaas is de situatie in Zwolle dus anders en lappen zij de hiërarchie van wetgeving aan hun laars, maar wat ons nog het meest irriteert is dat antikraakbureau's bedrijfspanden wel laten bewonen. Dit zijn tevens panden die als bestemmingsplan bedrijvigheid o.i.d. kennen. Alleen kunnen antikrakers ongestoord wonen, omdat de gemeente hen met rust laat.
Uit vragen van GL/De Groenen aan het college kwam naar voren dat het onderscheid dat de gemeente maakt tussen krakers en antikrakers op dit vlak, te maken heeft met een ontheffingsverzoek dat ingediend kan worden door zowel krakers als eigenaren die antikraak in hun bedrijfspanden willen plaatsen. Met dit verzoek toetst de gemeente het betreffende gebouw aan veiligheid en haalbaarheid voor bewoning. Helaas voor de krakers is dit voor hen onmogelijk, dit bleek uit dezelfde antwoorden die GL/De Groenen ontving. Hierin werd gesteld dat het krakers praktisch gezien geen kans maken op de ontheffing, omdat zij dan vaak het interieur van het pand, waarvan zij niet eigenaar zijn moeten verbouwen zonder toestemming en wil de gemeente dus niet meewerken aan het verlenen van een ontheffing. Andere praktische onhaalbaarheden zijn de korte termijn waarop een kort geding wordt aangespannen en dwangsommen worden opgelegd door de gemeente en lange duur van het aanvragen van ontheffing en de kosten die hieraan zijn verbonden, die betreffen enkele honderden euro's aan lege's met het grote, bijna onontkombare risico dat de gemeente deze ook nog afkeurt.

Toekomst
Als het bijna onmogelijk is om bedrijfspanden te kraken in Zwolle, waarom gaan jullie er dan toch mee door, zult u zich afvragen. Nou simpelweg omdat wij (en het wetboek)vinden dat we in ons recht staan! Ook zijn wij het beu dat er in Zwolle op cultureel vlak niets te doen is. We gaan dan ook met frisse moed beginnen aan het opstarten van culturele activiteiten in het pand. We hebben juridische bijstand en elke vorm van dwamgsommen, ontruimingsbevelen etcetera zullen tot hoogste gerechtshof bevochten worden. Mocht het er dan nog van komen dat we wederom moeten wijken voor het kapitaal van het neoliberale college van Zwolle, zullen wij er alsnog alles aan doen om te blijven zitten. De gemeente meet met twee maten, want het betreffende pand is brandveilig, immers heeft er bedrijvigheid, ook onderhevig aan strenge brandveiligheids-eisen, gezeten. Overlast zullen we voorkomen en zoals al eerder vermeld is het stokpaardje van de gemeente, ontruimen n.a.v. het bestemmingsplan ondergeschikt aan de landelijke wetgeving waar ook de gemeente zich aan dient te houden. Hopelijk ziet de rechter dit ook in. Wij zullen onze panden ditmaal niet zomaar opgeven.

Met vriendelijke, doch strijdbare groet,

KSU Zwolle
Kraakgroep Zwolle


Website: http://www.ksu-zwolle.tk
 

Lees meer over: wonen/kraken

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verplaatst naar de ruispagina
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
Kraak dreigt snelle dood 
Paul - 20.06.2006 10:23

De kraak van het grote kantoorpand in Zwolle dreigt een snelle dood te sterven. Volgens de lokale krant van vandaag, de Stentor, heeft de eigenaar Oranjevast BV in Hilversum het pand per 1 januari verhuurd aan Achmea en zou deze week begonnen worden met renovatie.... Wel heel toevallig, net nu het pand is gekraakt. De eigenaar dreigt uiteraard met een kort geding. Laten we hopen dat de Zwolse krakers juridisch goed in hun schoenen staan....dit was de meest geschikte locatie in Zwolle om de plannen van de krakers, het opzetten van een cultuurbolwerk, van de grond te trekken.


 http://www.destentor.nl/zwolle/article434356.ece
meer nieuws 
nn3 - 20.06.2006 11:55

De eigenaar beweerd aan n verbouwing en verhuur te beginnen. Echter is er geen bouwvergunning afgegeven en is verhuur met een kleine verbouwing alleen niet mogelijk. De hele kelder staat bij weersomslagen blank, het soutterain met 1/3 van het totaal aan kantoren, is nog vochtig en beschimmeld door dit probleem en is dus onverhuurbaar. Om dit structurele waterprobleem op te lossen is een ingrijpende verbouwing aan de fundering nodig, iets waarvoor je vergunningen nodig hebt. Deze zijn echter niet afgegeven. Dus wij gaan niet weg, nmaar blijven lekker door bouwen.

T pand is redelijk opgeruimd nu, de kelder is leeggepompt, en er is begonnen aan de ruimtes die publieke activiteiten moeten huisvesten. Dus verder gaat alles lekker! Veel positieve reacties gekregen.
persbericht 
nn3 - 20.06.2006 12:26

Naar aanleiding van de berichtgeving in De Stentor van vandaag, waarin
vermeldt werd dat de eigenaar van het door ons gekraakte pand aan de
Ferdinand Bolstraat 25 beweerde plannen voor het pand te hebben, volgt
dit persbericht. Wij stellen namelijk grote vraagtekens bij zijn plan
om het pand binnen aanzienlijke tijd te verhuren en/of te verbouwen.
Toen wij het pand betraden was het absoluut rampzalig binnen. De hele
kruipruimte stond blank en we zijn ruim een dag aan het pand pompen
geweest om het water hier weg te krijgen. Alle waterleidingen en ander
installatiemateriaal zijn gestript en ontbreken dus. Alles is
beschimmeld en vochtig, waardoor in de helft van het pand de
electriciteit niet meer functioneert. Het pand bestaat uit drie
verdiepingen met kantoren, waarvan er een onder de grond ligt. De
kruipruimtes onder deze verdieping lopen bij elke weersomslag vol met
regenwater, dit heeft te maken met een grove bouwfout en is niet
zomaar te verhelpen, werd ons verteld. Het water in de kruipruimtes
zorgt ervoor dat hele kelder nat en beschimmeld is en blijft bij elke
weersomslag, ook de begane grond is vochtig. In deze status is een
pand niet te verhuren.
Een verbouwing is dus noodzakelijk voordat er verhuur kan
plaatsvinden. Alleen is voor een verbouwing nog geen enkele vergunning
aangevraagd bij de gemeente. En aangezien het nogal een ingrijpende
verbouwing moet zijn om de fundering van dit grote pand aan te passen
en de waterproblematiek op te lossen kunnen we concluderen dat er nog
niet ge- of verbouwd mag worden.
Wij zijn dus niet van plan om bij de eerste kreten van de eigenaar weg
te gaan wij bljiven zitten en zullen doorwerken aan onze sociale
plannen die haaks staan op het egocentrische beleid van de eigenaar.
Met 1 miljoen vierkante meter leegstaand bedrijfsvastgoed vinden wij
dat de ruimte nuttiger gebruikt kan worden dan weer een kantoor. In
afwachting van juridische stappen van de eigenaar werken wij
ondertussen verder aan het pand om het leefbaar en bruikbaar voor
culturele doeleinden te maken. Wij verwachten volgende week met de
eerste activiteiten te kunnen beginnen en zullen ons door de dreiging
van een kort geding niet weerhouden deze plannen uit te voeren.

Met strijdbare groet,

KSU Zwolle
kleine foto update "ferdinand bolwerk" 
h.p.br - 20.06.2006 23:53

centrale ruimte
centrale ruimte

pompen
pompen

strijdbare vlag zonder wimpel
strijdbare vlag zonder wimpel

Kleine foto update om het persbericht nog beter toe te lichten.
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.