english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
College Leiden dreigt met sluiting Eurodusnie
Eurodusnie collectief - 23.09.2006 01:07

Zestien uur voor de heropening van de Eurodusnie projecten aan Vrijplaats Koppenhinksteeg in Leiden, heeft het (linkse) College van B & W een openingsverbod uitgevaardigd voor de eet- en drinkgelegenheid "De Linkse Kerk" (voorheen 'Las Vegas'). Het College heeft bevolen dat vanaf 23 september 08:00 tot de volgende dag 08:00 mensen zich niet mogen bevinden binnen een straal van 5 meter rond de panden Hooglandse Kerkgracht 4 en Koppenhinksteeg 2 b/c.

De Eurodusnie projecten openen ondanks dit dreigement. Iedereen is welkom in de Weggeefwinkel 11:00 en de Linkse Kerk vanaf 12:00. Komt allen!


Naar aanleiding van het dreigement van het Leidse College van B & W heeft Eurodusnie een persbericht verstuurd, waarin we ook de achtergrond van de kwestie uitleggen en onze reactie op de plotselinge stap van het College geven.


Leiden, 23 september 2006, 01:00.


Persbericht


College van B & W dreigt met sluiting Eurodusnie in Vrijplaats Koppenhinksteeg


Eén dag voor de heropening van de Eurodusnie projecten in de Koppenhinksteeg in Leiden, heeft het College van B & W Eurodusnie gesommeerd haar drink- en eetgelegenheid in de Vrijplaats gesloten te houden. Voldoet Eurodusnie hier niet aan, dan zal de politie, zo schrijft het College in een brief aan Eurodusnie, onmiddellijk tot sluiting overgaan. De reden voor het plotselinge openingsverbod is het ontbreken van een horeca- en gebruiksvergunning en het niet volledig voldoen aan brandveiligheidseisen. Eurodusnie voelt zich overvallen door deze plotselinge eisen van het College, en zal morgen, zoals gepland, alle projecten in Vrijplaats Koppenhinksteeg openen voor het publiek, inclusief haar eet- en drinkgelegeheid “De Linkse Kerk”. (voorheen bekend onder de naam Las Vegas).

Gedurende de afgelopen twee maanden zijn de panden op de begane grond van de Koppenhinksteeg flink opgeknapt en is de situatie op het gebied van brandveiligheid aanzienlijk verbeterd. Dit werd ook (schriftelijk) door de gemeente bevestigd na een formele inspectie begin augustus.

Na deze inspectie heeft Eurodusnie zelf nog een keer brandpreventist Marco Storm uitgenodigd voor een bezoek. Zijn aanwijzingen zijn zo ver mogelijk meegenomen in de verbouwing. Een aantal maatregelen zullen in een later stadium door Woonstichting Ons Doel worden uitgevoerd.

Afgelopen week werd ons verzocht de brandweer nog een keer te laten kijken naar de vorderingen. Op het laatste moment kwam daar ook een bouwinspecteur en iemand van Afdeling Horeca bij. De gemeente verzocht ons telefonisch tevens alvast een horecavergunning-aanvraag te doen en verklaarde dat niet werd verwacht dat wij onmiddellijk aan alle voorwaarden zouden voldoen, maar dat er een redelijke termijn zou worden gehanteerd en dat wij eventuele ontbrekende stukken later konden toevoegen. Het belangrijkste was, zo werd ons verzekerd, dat wij alvast de aanvraag zouden doen.

Met deze toezegging op zak, die overigens in lijn is met eerdere toezeggingen, ondermeer van voormalig Wethouder Hillebrand, dat de vrijplaatsorganisaties ruim de tijd zouden krijgen hun vaak tientallen jaren gedoogde activiteiten te formaliseren, gingen wij akkoord.

Aan het einde van de middag, 16 uur voor de heropening, werd ons door Wethouder Witteman medegedeeld dat de gemeente ons verbiedt te openen. De brandveiligheid zou onvoldoende gewaarborgd zijn. Bovendien verlangt de gemeente dat wij een horecavergunning hebben voordat De Linkse Kerk wordt geopend.

Beide punten van kritiek cq eisen zijn hoogst onredelijk. De brandveiligheid is sedert de aanvang van het legaliseringsproces aldoor door ons verbeterd, hetgeen in augustus ook schriftelijk door de gemeente is bevestigd. De paar punten van kritiek die nog open staan hadden wij, indien men ons daar enkele dagen eerder op had gewezen, op tijd kunnen herstellen.

Wat betreft het punt van de horecavergunning geldt dat ons tot vandaag nooit is gevraagd dit voor de heropening op orde te hebben. Een dergelijke eis zou behalve fysiek onmogelijk ook in strijd zijn met eerdere toezeggingen vanuit het stadsbestuur m.b.t. te hanteren redelijke termijnen voor het aanvragen van de verschillende vergunningen.

Eurodusnie is met name verontwaardigd over het feit dat slechts één dag voor de heropening van haar projecten in de Vrijplaats de gemeente met het openingsverbod komt. Dit terwijl Eurodusnie, samen met andere organisaties in Vrijplaats Koppenhinksteeg, al meer dan een jaar in goede samenwerking met gemeentelijke instanties aan een legaliseringsproces werkt.

Het vertrouwen van Eurodusnie in het “linkse” College is door het gemeentelijke openingsverbod tot een nulpunt gedaald. Indien de burgemeester morgen besluit om het dreigement van het College waar te maken, en met behulp van politie-inzet tot gedwongen sluiting over te gaan, zal Eurodusnie haar medewerking aan het legaliseringsproces volledig staken.

Al sinds 1999 heeft Eurodusnie enkele goed lopende publieksprojecten in Vrijplaats Koppenhinksteeg. De Weggeefwinkel, de eerste in Nederland, wordt elke dag door honderden mensen bezocht, en ook De Linkse Kerk en de Helpdesk trekken veel publiek. Al jaren functioneren deze projecten uitstekend. Dat juist nu, na een grondige opknapbeurt van de ruimtes waarbij de veiligheid in het pand aanzienlijk is verbeterd (door het opnieuw aanleggen van electra, het verwijderen van brandbaar materiaal en het inbouwen van gipsplaten) de gemeente komt met een openingsverbod, heeft bij Eurodusnie tot groot onbegrip geleid.

Eurodusnie zal de heropening van al haar projecten morgen zoals gepland laten plaatsvinden. Vanaf 11:00 is de Weggeefwinkel geopend, en vanaf 12:00 opent de Linkse Kerk. 's Avonds is er een cultureel programma met muziek en cabaret. Een gedwongen sluiting met behulp van politie-inzet, in opdracht van Burgemeester Lenferink, zal ongetwijfeld nadelige gevolgen hebben. Dat hierdoor het legaliseringsproces – vorig jaar in gang gezet in opdracht van de Leidse gemeenteraad – in gevaar wordt gebracht, en er mogelijk een openbare orde probleem ontstaat – niet alleen op zaterdag de 23e, maar ook in de tijd daarna – is volledig de verantwoordelijkheid van het Leidse College van B & W.

- E-Mail: info@eurodusnie.nl Website: http://www.eurodusnie.nl
 

Lees meer over: kunst, cultuur en muziek wonen/kraken

aanvullingen
Persbericht B & W Leiden 
Eurodusnie collectief - 23.09.2006 01:40

Hieronder het persbericht van de Gemeente Leiden over deze kwestie.

Eenieder die De Linkse Kerk morgen weet te bereiken ontvangt een gratis consumptie.



"Gemeente staat opening Café de Linkse Kerk niet toe"

Burgemeester en Wethouders van de gemeente Leiden hebben besloten de opening op zaterdag 23 september van café de Linkse Kerk van Eurodusnie bij de Koppenhinksteeg niet toe te staan. Het café beschikt niet over de benodigde Drank- en Horecawet vergunning en over een gebruiksvergunning.

Op 22 september hebben de Brandweer, de dienst Bouwen en Wonen en de afdeling Bijzondere Wetten een afsluitende inspectie van het pand verricht. Tijdens de inspectie is geconstateerd dat het café niet voldoet aan de brandveiligheidsvoorschriften. Daarmee is er geen garantie voor de veiligheid van bezoekers van het café.

Indien nodig zal handhavend worden opgetreden door de gemeente met behulp van de politie.
De burgemeester heeft hiervoor een noodbevel uitgevaardigd vanwege de vrees voor ernstige verstoring van de openbare orde. Op grond van dit bevel is het tussen zaterdag 23 september vanaf 8.00 uur tot en met zondag 24 september 8.00 uur niet toegestaan dat personen zich bevinden binnen een straal van 5 meter rond de panden Hooglandse Kerkgracht 4 en Koppenhinksteeg 2 bc. Dat mag alleen met toestemming van de politie.

E-Mail: info@eurodusnie.nl
Website: http://www.eurodusnie.nl
 
stand van zaken 
Eurodusnie collectief - 23.09.2006 10:31

De Weggeefwinkel gaat over een kwartiertje open, gevolgd door de Linkse Kerk en de Helpdesk. De politie is nog niet gesignaleerd, maar wordt wel verwacht.
Iedereen is welkom om een kijkje te komen nemen in de pas opgeknapte ruimtes van Eurodusnie.
Van evt. ontwikkelingen verschijnen updates op de website  http://www.eurodusnie.nl.

E-Mail: info@eurodusnie.nl
Website: http://www.eurodusnie.nl
 
hekken 
Eurodusnie - 23.09.2006 11:01

11:00 politie is gearriveerd en is met gemeentewerkers bezig met het plaatsen van hekken rond de Vrijplaats.foto's weldra op eurodusnie.nl

E-Mail: info@eurodusnie.nl
Website: http://www.eurodusnie.nl
 
Ontruiming bezig 
nn - 23.09.2006 12:21

Volgens de laatste aanvulling op de eurodusniewebsite worden ze nu ontruimd.
Onkunde 
Rob van der Putten - 23.09.2006 12:34

Ik ken dit wel.
Ambtenaren snappen zelf de regels niet die ze moeten handhaven.
Je moet gewoon zelf uitvissen wat de regels zijn en dan zelf zorgen dat het klopt.
Nu zijn ze in paniek door het schiphol rapport.


E-Mail: rob@sput.nl
Website: http://www.sput.nl/
 
alle panden vergrendeld 
nn - 23.09.2006 12:53

blijkt nu dat alle panden vergrendeld zijn, dus niet alleen de delen die in gebruik zijn door de eurodusnie, mkaar ook het gedeelte van de fabel vd illegaal, en de boewoonersgroep daarboven.
kan dit.. mag dit!
pakhuis afrika op herhaling? 
NN - 23.09.2006 13:21

doet me denken aan pakhuis afrika!

ehhh wat doen? 
Kees (X-Y) - 23.09.2006 13:21

Wat te doen? Roepen jullie daar in Leiden op om er massaal heen te komen, of ergens anders naar toe, of is het effectiever als ieder die zich buiten Leiden bevindt locaal wat bij elkaar probeert te organiseren?
Dit mag niet! 
pj - 23.09.2006 13:22

De fabel en de bewonersgroep boven eurodusnie hebben niet direct met de brandveiligheid van de 'linkse kerk' onder hen te maken. Ik weet namelijk dat de panden boven die van eurodusnie een brandtrap hebben. Dit is naar mijn mening voldoende brandveilig.

Afrika-truc 
k - 23.09.2006 13:36

Het is precies dezelfde truuc als ze gebruikt hebben om in A'dam pakhuis Afrika te ontruimen. Dan komt er niet eens meer een rechter bij kijken. Ook voor de las vegas-ruimte zelf onacceptabel.

niet samenwerken met plaatselijke overheid! 
pj - 23.09.2006 13:55

Ik ben er voor om in vervolg niet meer met de plaatselijke overheden samen te werken, tenzij je alles zwart op wit op papier laat zetten (met notaris erbij;). Van hun woord kun je niet opaan blijkt weer eens voor de zoveelste keer!
brandveiligheid en horecavergunning 
pj - 23.09.2006 14:03

Zorg dat het pand binnenkort echt helemaal brandveilig is (zoverre dit nu al niet zo is?) en dat je een horecavergunning hebt. Dan kan 'de linkse kerk' en alles er naast en boven weer open. Of zie ik dit niet goed?
dus? 
Kees - 23.09.2006 14:20

@ "Zorg dat het pand binnenkort echt helemaal brandveilig is (zoverre dit nu al niet zo is?) en dat je een horecavergunning hebt. Dan kan 'de linkse kerk' en alles er naast en boven weer open. Of zie ik dit niet goed?"

Dat is echt onbetaalbaar en er worden allerlei diploma's en vergunningen geeist die voor horecabedrijven bedoeld zijn, niet voor politieke zelfbeheerde lowbudget-projecten. Dat is gewoon niet te doen.
Maar het wordt hier natuurlijk ook politiek ingezet, daar gaat het om. Het gaat erom of je midden in de koopgoot nog af en toe zelf aan de slag mag met wat afwijkends, en om dat te behouden moet je vechten, niet slaafs de debiele regeltjes van de overheid volgen...


halfslachtig 
pj - 23.09.2006 15:13

Doordat Eurodusnie met legalisatie bezig was van de panden aan de koppenhinksteeg had zij kunnen verwachten dat de Leidse overheid alle kansen zullen grijpen om de projekten aan de koppenhinksteeg te verpletten. Het liefst ook Eurodusnie zelf erbij en alles wat zich niet aan de normen van de gevestigde orde en politiek houden. Dus ook de Fabel en Bar en Boos. Hierbij gaat het inderdaad om politieke keuzes. De Leidse overheid is voor 'de vooruitgang'. Wat voor hen inhoud zoveel mogelijk geld verdienen aan consumeren (lees: veel huur innen van panden op toplokaties zoals de koppenhinksteeg bij de haarlemmerstraat). Eurodusnie gaat hier regelrecht tegen in. Zij laat juist zien dat je met weinig geld een fijn leven kan hebben zonder veel te consumeren.
Natuurlijk gaat het om het behoud van mooie projecten, zoals de weggeefwinkel en 'de linkse kerk', die afwijkend zijn van de activiteiten van de gevestigde politiek. Ga dan ook niet samenwerken met de plaatselijke overheid om je gekraakte panden te legaliseren. Of ga samenwerken met die lokale overheid en geef ze niet één kans door alle afspraken zwart op wit te zetten (met notaris erbij is nog beter).
Het is dus een keuze om te zorgen dat je niet door halfslachtigheid de plaatselijke overheid een kans te geven om je te grazen te nemen. Dat is wat hier is gebeurd!
Een horecavergunning is dus nodig als je je pand gaat legaliseren. Volgens mij heeft Hotel Bosch en het ACU nu ook een horeca vergunning nu hun panden zijn gelegaliseerd. Dus kan een van die vergunningen ook voor 'de linkse kerk' worden gebruikt. Het hoeft dus niet veel geld te kosten.




n.b. Voor verdere discussie lijkt het mij beter naar de website van Eurodusnie te gaan.
woongroep 
nn - 23.09.2006 16:02

waarom vergeet iedereen blijkbaar dat de woongroep momenteel ook geen toegang meer heeft tot hun ruimte, dit vind ik persoonlijk veel erger dan bv fabel en anderen..
5 Aanhoudingen 
nn - 23.09.2006 16:06

Er zijn inmiddels vijf mensen aangehouden.
Komen 
NixNut - 23.09.2006 16:46

De (ex-)bewonersgroep en mensen van De Fabel van de illegaal konden om een uur of 3 weer hun panden in na tussenkomst van een advocaat. Alleen mochten zij na het verlaten van het pand niet meer naar binnen. Officieel loopt het noodbevel af om 08.00 uur morgenochtend. Morgen zal duidelijker worden wat er verder gaat gebeuren.

Ondertussen heeft de politie de drankvoorraad uit het pand van Eurodusnie weggejat. Wordt ook vervolgd.

Verder wordt iedereen opgeroepen om vanavond gewoon naar de Koppenhinksteeg te komen. Daar zal, naar verwacht, om 20.00 uur een theatervoorstelling gegeven worden door Aik, maar dan in de openlucht. Daarna zal er een openbare vergadering plaatsvinden om de situatie te bespreken, wederom in de openlucht.
ex ? bewonersgroep 
nn - 23.09.2006 17:03

bij mijn beste weten is het nog steeds bewoners groep, niet ex, daar zij dankzij brand-en andere verordeningen tijdelijk moesten verkassen, maar wel nog gebruik maken van al hujn faciliteiten in de koppenhink, zoals keuken toilet, ed
5 arrestanten vrij 
arrestantegroep - 23.09.2006 18:14

de 5 mensen die het pand uit gehaald zijn door de politie Hollands Midden en die 6 uur hebben vastgezeten, zijn inmiddels weer op vrije voeten.
Bedankt Links College!!!
zondagmorgen 
Krijtje v.d. Stoep - 24.09.2006 09:40

zeg dat wel!!!!!
zeg dat wel!!!!!

ook in de steeg hekken weg.
ook in de steeg hekken weg.

toen ik om half 10 ging waren de hekken verwijderd ! en zo hoort het verdomme ook, want die hekken hadden er nooit moeten staan.
!!!
twee fotootjes situatie half 10 smorgens zondag.
foto's van zaterdag 23-11 
fotosuite - 24.09.2006 09:55

hekken arriveren
hekken arriveren

en worden rond het pand gezet
en worden rond het pand gezet

intussen...
intussen...

hier nog wat prentjes van gisteren toen rond 11 uur s ochtends de steeg langzaam blauw kleurde en er hekken om het eurodusnie pand werden gezet.

nog enkele foto's van 23-11 
fotosuite - 24.09.2006 10:01

zo gaat dat dan...
zo gaat dat dan...

Lenferinks Angels
Lenferinks Angels

waarom vang ik geen echte boeven?
waarom vang ik geen echte boeven?

als je dit ziet zou je niet zeggen dat de stad van ons allemaal is!

helaas heb ik geen foto's van s avonds van de bijeenkomst op het pleintje voor eurodusnie, maar misschien kan iemand anders die plaatsen?

ik hoorde van een buurtbewoner dat burgemeester Lenferink zich door zijn chauffeur langs de koppenhinksteeg had laten rijden om de situatie te aanschouwen.
i'll say no more!
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.