english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Bakellende nummer 4 en Activisme.
Peter Polder - 21.02.2007 19:59

Morgen is het zover, er staat een nieuw kabinet op het Bordes van hare majesteit grootaandeelhouder van Shell , oftwel Bea.
Je zou dat kunnen afdoen als poppenkast, niet terzake doende politiek etc. Feit is dat de heren en dames die daar op het bordes staan allerlei plannen en meningen hebben die jou activiteiten als activist (deels) gaan bepalen de komende jaren.
Daarom heb ik maar eens de moeite gedaan om het regeerakkoord door te lezen en de nieuwe ministers uit te pluizen. Ik was namelijk benieuwd wat er ons boven het hoofd hangt.


En nu vier jaar te bek houden
En nu vier jaar te bek houden

Eerst maar eens het regeerakkoord. (voor de volledige tekst: google op regeerakkoord)

Er staan twee voorstellen in die van directe invloed gaan zijn op het doen en laten van activisten. Ten eerste een bivakverbod (het wordt ten alle tijden verboden je gezicht te bedekken). Nu ben ik zelf niet zo’n fan van bivaks meedragen in een demonstratie. Het getuigt nu eenmaal van strategisch onbenul om de op zo’n moment massaal verzamelde en goed voorbereidde politie aan te willen vallen. Ik vroeg me alleen sterk af hoe de politie nu gaat reageren om meer carnavelske manieren van protest (clowns, straattheater).
Het tweede voorstel word een aanval op de vrijheid van meningsuiting op internet. Nu nog gaat het voorstel vooral over kinderporno, maar de traditie is om dit soort onderwerpen te misbruiken om in het wetsvoorstel allerhande andere zaken te laten meeliften. Ongetwijfeld dat er ook iets in komt te staan over ‘terrorisme’ en de kans dat dit wetsvoorstel dan ook in te zetten is tegen actiegroepen is redelijk groot.

Dan de belangrijkste beleidslijnen
1. Het generaal pardon.
Op het eerste gezicht een mooi resultaat voor PVDA en CU. Rond de 30.000 mensen gaan een paspoort krijgen en dat betekend ook een enorme verlichting voor al die kerken en kraakpanden die deze mensen nu opvangen. Het betekend ook dat de weg wordt geopend voor een hardere vervolging van iedereen die niet onder deze wet valt. IND en KMAR hebben dan opeens menskracht over. Ook is het redelijk aannemelijk dat alle gematigd linkse groepen weer in slaap gesukkeld worden (we hebben ze toch een generaal pardon gegeven) en blind blijven voor de gevolgen van Fort Europa. Zie de beslissing van de GroenLinks en SP fractie in Zeist om het uitbouwen van de illegalen bajes daar te steunen.
2. Klimaat.
Er lijkt een enorme omslag plaats te vinden op klimaatbeleid. Onder het vorige kabinet werd er niets aan gedaan, nu worden er ambitieuze plannen gemaakt voor 20 tot 30% co2 reductie, forse investeringen in duurzame energie en er komt eindelijk een vliegtax en een fileheffing. Wie iets verder kijkt ziet dat we er nog lang niet zijn. Om klimaatverandering en het uitsterven van eenderde van alle soorten op aarde te voorkomen hebben we minstens 60% reductie nodig, en zelfs Shell topman Reindert Willems wil 1 miljard investeren in duurzame energie, en niet de nu vrijgemaakte 500 miljoen. Ook de 2% energiebesparing per jaar is weinig ambitieus en de 20-30% Co2 reductie is niets meer als het overnemen van de nieuwe EU richtlijnen (dat moesten we toch al) . En hoe is dit te rijmen met de plannen voor twee gasgestookte en 2 kolengestookte centrales in Nederland? Positief is wel dat er geen kerncentrale gebouwd gaat worden.
3. Dierenbelangen.
Bio industrie. Met een boerenpartij en arbeiderspartij in het kabinet lijkt er weinig ruimte over voor dierenbelangen. Er worden welliswaar wat symbolische wetjes aangenomen, die ongetwijfeld een lichte verbetering betekenen voor enkele dieren, maar het echt aanpakken van de bioindustrie is er niet bij.
4. Wonen
De huurliberaliseringsplannen van Dekker zijn overboord gegooid. Daarmee lijkt ook het kraakverbod weer op de lange baan geschoven.

Kortom, genoeg werk aan de winkel de komende 4 jaar.

Dan de ministers.
Balkende blijft Minister president. Dat betekend meer spuitjeslucht en een blijven vasthouden aan de vazalstatus richting de VS. Zie de doofpot Irak kwestie.
Met vicepremier Wouter Bos heeft Shell weer een medewerker in het kabinet zitten. Op financieen. Daar valt verder weinig eer aan te behalen.
Andries Rouvoet mag als minister voor Jeugd en gezin de sociale dienstplicht doorvoeren. Jongeren moeten aan het werk bij ideeele organisaties. Verder zal de sexistische politiek om “gezin” te zien als werkende vader, thuiszittende moeder en kids wel worden voortgezet. Alle maatregelen om de rechten en plichten in een andere gezinssamenstelling te regelen zullen op de lange baan geschoven worden.

Met Camiel Eurlings hebben we weer een fanatiek autoliefhebber op verkeer en waterstaat zitten. Bovendien iemand die (integenstelling tot de serie dames die hem voorgingen) wel weet hoe hij met veel enthousiasme meer asfalt en beton verkocht krijgt. Dat gaat veel ellende met zich mee brengen. Hij gaat ondersteunt worden door iemand van MKB Nederland.

Op Economische Zaken komt creationist Maria Verhoeven te zitten. Een voor de rest redelijk zwakke minister. Gelukkig lijkt de energiepoot van EZ naar VROM te gaan.


Op Defensie zit nu de rechtlijnige Eimert Middelkoop. Geen idee wat hij gaat doen, vast niet heel veel spectaculairs, maar ik verwacht ven hem wel minder enthousiasme voor het meedoen aan Amerikaanse avonturen. Jammer ook dat Van der Knaap zijn staatssecretaris blijft en dus de politiek richting Schinveld omgewijzigd blijft en de JSF aangeschaft gaat worden.

Met Maxime verhagen op Buitenlandse zaken hebben we weer een echte Bush fan als “onze man in het buitenland”. Hij zal ongetwijfeld proberen om de coordinatie te gaan doen over het hele buitenlandse beleid, en dus ook van invloed zijn op defensie en Ontwikkelingshulp (Bart Koenders, van sterke uitspraken doen over Irak maar nooit echt doorbijten)

Ik ben erg benieuwd naar oud-milieudefensie directeur Jacqueline Cramer als milieuminister. Ze is ooit weggegaan uit de milieubeweging om het bedrijfsleven van binnenuit te gaan hervormen, maar roept nu ook dat de huidige milieumaatregelen niet voldoen. Haar stokpaardje is biofuels. Brandstoffen uit planten. En die staan bloot aan steeds meer kritiek, want ze verdringen voedsel, bedreigen regenwouden, en worden steeds meer Gentech.

Op Onderwijs komt Plasterik, de collumnist, wetenschapper en geneticus. Dat betekend ongewtijfeld weer meer geld en ruimte voor het rommelen met genen (of gaat CU daar een rem opzetten?). Samen met oud LSVB-er Sharon Dijksma (in de volksmond ook weleens het kamerolifantje genoemd).

Op Justitie komt Hirsh Ballin, de man met het meest gereformeerde gezit ooit ( ze zouden hem ere lid moeten maken van de SGP). En daar ben ik wel blij mee. Anders als Donner is hij veel rechtlijniger over het beschermen met het individu tegen de almacht van de staat. Niet dat er niet doorgegaan gaat worden met anti-terrorisme onzin.

Voormalig burgemeester van Nijmegen en voormalig wethouder uit Amsterdam Guusje te Horst wordt ook minister van Binnenlandse Zaken. Linkse activisten is ze uit haar vorige functies wel gewend, en dat kan handig zijn als je minister van BiZa bent.

Na Verdonk komen Ella Vogelaar (intergratie) en Nebahat Albayrak (justitie). Dat gaat ongetwijfeld een verademing zijn, niet langer die racistische ondertoon. Het zal ook vast wel een hoop wetten opleveren die Fort Europa verder versterken.

En op landbouw komt boerin Gerda Verburg. En dat belooft veel steunt voor de bioindustrie, weinig natuur en veel gentech.

Op Sociale Zaken komen Aboutaleb en ijzervreter Donner.

In de Tweede kamer gaat de verdeling er ook anders uit zien.
Peter van Geel wordt fractievoorzitter van het CDA. Daarmee krijgt het CDA een groener en socialer gezicht als onder Maxime Verhagen.
De technocraat en FNV’er Tichelaar wordt fractievoorzitter van het PVDA. Volgens mij de garantie dat de SP vrij spel gaat krijgen in de Tweede Kamer.
Arie Slob (oud CNV) wordt fractievoorzitter van CU.
Bij de oppositie staat de positie van Femke Halsema en Mark Rutte staat nog steeds onderdruk.

 

Lees meer over: anti-fascisme / racisme gentechnologie globalisering militarisme natuur, dier en mens vrijheid, repressie & mensenrechten wonen/kraken

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verplaatst naar de ruispagina
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
Dijksma 
lezer - 22.02.2007 01:06

Goede analyse van het regeerakkoord. Alleen was Sharon Dijksma geen LSVb-er maar voorzitter van de Jonge Socialisten in de PvdA (JS) voordat ze Kamerlid werd. Ze werd bekend door jongerenprotesten tegen studiefinancieringsbezuinigingen in 1993. Maar toen ze binnen een jaar daarna in de Tweede Kamer zat stemde ze vrolijk voor het wetsvoorstel waar ze eerst tegen geprotesteerd had. Een echte oportunist dus! (maar haar varkensuiterlijk vond ik overigens niet zo relevant om te noemen in de tekst hierboven).

30.000? 
peter - 22.02.2007 10:36

"Rond de 30.000 mensen gaan een paspoort krijgen" schijft peter over generaal pardon. Waar heb je dit getal vandaan? volgens mij is het minstens drie keer lager.
centrumverbod activisten 
linke soep - 22.02.2007 10:47

Onder Guusje ter Horst voerde Nijmegen centrumverboden uit voor activisten. Dat kan nog leuk worden nu ze minister van Binnenlandse Zaken is.
 http://www.ravagedigitaal.org/archief_2004/2004archief/0104a1.htm
vrouwenrechten ook belangrijk 
Krijtje v.d. Stoep - 22.02.2007 10:52

een aanvulling:
aangezien 52 procent van de bevolking uit vrouwen bestaat is het ook wel goed om te kijken wat deze christelijke regering voor impact gaat hebben op het ingedutte verschijnsel vrouwenbevrijding:

daarom wijs ik hier op een artikel van David op de eurodusniesite waarin ook het specifiek christelijke karakter van deze regering en de desastreuze invloed daarvan op zelfbeschikkingsrechten van mensen onder de aandacht wordt gebracht. dit artikel is ook een breed artikel over het regeerakkoord, maar waarin dus ook vanuit een volgens mij wat feministischer perspectief is gekeken:
 http://eurodusnie.nl/Geen-Paniek/Parlementair/Nieuw-regeerakkoord-2.html

Faciliteiten en rechten van vrouwen betreft voortplanting zijn belangrijke randvoorwaarden voor het plannen van onze levens.
Over het zelfbeschikkingsrecht betreft abortus zijn zorgen voor de toekomst naar aanleiding van de wensen van de christenunie. Immers: de christenunie wil een omschrijving in de WAZ opnemen : wat is een noodsituatie?
ook hebben zij hun zin gekregen (wat niet verwonderlijk is met het cda aan hun zijde)over het onderbrengen van de overtijdbehandeling (in eerste weken na de zwangerschap) onder de WAZ, waardoor deze wordt voorzien van een variabele verplichte bedenktijd. beperking van zelfbeschikkingsrecht dus.

ook bedenkelijk is dat de wijze waarop de abortusdiscussie belicht wordt door de invloed van de christenunie heel erg verandert. er komt meer geld vrij voor "hulpverlening aan ongewenst zwangeren, en ook meer aandacht in de hulpverlening voor traumatische nasleep van abortus."
is dit niet even overdreven als b.v.: er moet meer hulpverlening komen voor mensen die trauma's hebben als gevolg van het feit dat ze kinderen hebben? als ik dat zeg vinden heel veel mensen dat belachelijk.
maar er lopen denk ik meer mensen rond die zwaar getraumatiseerd zijn door hun kroost dan mensen die getraumatiseerd zijn naar aanleiding van een goed uitgevoerde abortus.

goed voor vrouwen is dat het de pvda gelukt is de anticonceptiepil weer in het ziekenfonds te krijgen. nu maar hopen dat alle anticonceptiemiddelen weer in het ziekenfonds komen, dan schieten ook vrouwen die andere middelen willen gebruiken er wat mee op.
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.