english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
De Openbare Orde wordt verstoord!
NN - 31.07.2007 14:40

Op 28 januari van dit jaar werd voor de vierde keer in tien jaar tijd, De Openbare Orde, gelegen aan de Tweede Walstraat in Nijmegen, gekraakt. Bij de laatste kraak van het pand, hebben de krakers het pand weer flink opgeknapt. Er zijn vloeren gelegd, trappen gebouwd, flink wat puin geruimd en ga zo maar door. De concertzaal en bar (van oorsprong is het pand een café) konden na flink wat klussen weer in gebruik genomen worden als woonkamer en als gratis oefenruimte voor beginnende bands. Het pand boven de Openbare Orde is ook gekraakt en opgeknapt en biedt woonruimte aan 3 mensen. Ook de oude Headshop (inclusief de bovenwoning) aan de Tweede Walstraat en een pand in het Vlaamse Gas (zijstraat Tweede Walstraat) zijn gekraakt.*
Maar de Openbare Orde dreigt weer ontruimd te worden…..


Poten af van de Openbare Orde
Poten af van de Openbare Orde

Een korte geschiedenis

Al jaren zijn er plannen om het pand (en ook omliggende panden) te slopen en er (veel te) dure appartementen te bouwen. Maar er wordt niets met en aan het pand gedaan, daardoor is het pand in de afgelopen jaren flink vervallen geraakt. De verschillende krakers die er in de afgelopen tien jaar hebben geleefd, hebben het pand weer geprobeerd leefbaar en bruikbaar te maken.
In 1997 werd het pand aan de 2e Walstraat voor de eerste keer gekraakt. De krakers wilden een plek creëren waar optredens konden plaatsvinden en waar een ontmoetingsruimte gecreëerd kon worden. Zo’n 3 jaar lang diende de O-O als ontmoetingsruimte. Totdat de toenmalige eigenaar wilde gaan verbouwen, in de bar en zaal zou een nieuw café komen en de bovenwoningen zouden ook verbouwd gaan worden.** De krakers besloten vrijwillig weg te gaan.
Nadat het pand weer geruime tijd leeg bleef staan (en van binnen compleet uitgesloopt werd door de eigenaar), was er niet zoveel vertrouwen meer in al die ‘prachtige’ plannen en werd de O-O voor de tweede keer gekraakt. Deze keer besloten de krakers niet weg te gaan (want er waren natuurlijk weer allerlei bouwplannen) en een rechtszaak volgde. De eigenaar won de rechtszaak en de O-O werd ontruimd. Het pand werd van binnen weer gesloopt en het bleef leegstaan. Een derde kraak volgde maar weer spande de eigenaar een rechtszaak aan en ook die werd gewonnen (hoewel er dus nog steeds niks aan het pand was verbouwd en het alleen maar verder verpauperde). De O-O werd weer ontruimd, weer van binnen gesloopt en bleef weer leegstaan.

De afgelopen maanden

Op dit moment is de Openbare Orde dus voor de vierde keer gekraakt, maar zit er ook voor de vierde keer een ontruiming aan te komen.
In mei jl. lag er een brief van Bouw en Wonen op de deurmat. B en W wilden het pand inspecteren op veiligheid en zou de brandweer ook meenemen. Er werd een afspraak gemaakt voor een inspectie. Hoewel dit een instantie is waar in sommige gevallen (althans in Nijmegen) nog enigszins mee te overleggen valt en die onafhankelijk moet optreden, bleek tijdens hun bezoek al dat dit deze keer niet te verwachten viel. Er werd tijdens de inspectie niks gezegd tegen de krakers (hoewel daar herhaaldelijk om gevraagd werd) en ook werd er niet geluisterd naar de krakers, onder het mom van ‘jullie lezen het later wel in het rapport’. Na 3 weken kwam het rapport. Om de inhoud daarvan kort te omschrijven: ‘er moet zoveel gebeuren aan het pand, dat lukt ze (financieel) toch niet dus ze kunnen beter een nieuw huis zoeken’.

Er stonden inderdaad heel wat eisen in het rapport, maar deze eisen zijn niet reëel omdat de O-O als een kamerverhuurpand is beoordeeld.. De O-O valt echter niet onder een kamerverhuurpand volgens de krakers, maar eerder onder een ‘gezinswoning’ omdat er in een ‘gezinssituatie’ wordt geleefd. Als Bouw en Wonen daarop zou beoordelen, zouden de eisen al meer haalbaar zijn. Maar volgens Bouw en Wonen en Gemeente Nijmegen valt het pand ‘bouwkundig’ onder een kamerverhuurpand. De krakers schreven een zienswijze en stuurden die op, maar Bouw en Wonen liet weten dat dat geen zin had, omdat eerst het besluit over het rapport afgewacht moest worden. Ongeveer drie weken geleden kwam het besluit waar in stond dat het pand dermate onveilig was dat het binnen 4 weken ontruimd moet worden door de huidige eigenaar (het pand is eigendom van Dornick B.V., achter dit bedrijf zit Ton Hendriks).

De krakers besloten naar de maandelijkse raadsvergadering te gaan en gebruik te maken van het ‘inspreekrondje voor burgers’. Hier werd duidelijk gemaakt dat de krakers de wijze waarop Bouw en Wonen en de Gemeente Nijmegen handelde niet geaccepteerd werd en dat er overleg zou moeten plaatsvinden. De lokale partijen van het CDA en de VVD lieten als snel weten weinig begrip voor de O-O te hebben, maar Groen Links en de SP vonden de situatie ook belachelijk. Helaas hebben de krakers verder niks meer vernomen van deze partijen. De krakers wilden opnieuw een bezwaarschrift indienen, maar de gemeente liet weten dat het sowieso niet mogelijk was, aangezien de krakers geen belanghebbenden van het pand zijn.
Geen enkel overleg was mogelijk. Daarom werd vrijdag 13 juli het gemeentehuis van Nijmegen ‘bezet’ door een groep van ongeveer 30 krakers en sympathisanten. Er werden buiten verschillende spandoeken opgehangen (zoals: ‘Geen ontruiming voor leegstand!’ en ‘Hoe brandveilig is het gemeentehuis eigenlijk…?’) De groep eiste overleg over de situatie en zou niet weggaan zonder dat er gepraat kon worden. Al vrij snel lieten wat ambtenaren weten dat er de maandag daaropvolgend een gesprek kon plaatsvinden met de Nijmeegse burgemeester, Thom de Graaf. Het gesprek volgde die maandag, maar (natuurlijk) zonder onze Thom, die toch ‘op het laatste moment verhinderd was’. Uit het gesprek kwam maar één ding naar voren: de gemeente was niet van plan te gaan overleggen.

Dinsdag (24 juli) kwam een oprotbrief en een concept van een dagvaarding van de eigenaar. In het pakketje zat ook het rapport van Bouw en Wonen en een gekopieerde brief van de gemeente aan de eigenaar. In de brief stond dat als Ton Hendriks niet voor 1 augustus de Openbare Orde gaat ontruimen, dat dan de gemeente de ontruiming zal uitvoeren op kosten van Ton Hendriks. Hierdoor heeft Ton Hendriks spoedeisend belang bij een ontruiming. Uit de brief wordt dus wel duidelijk dat de gemeente en Ton Hendriks onder één hoedje spelen om de O-O ontruimd te krijgen. De krakers en hun advocaat zijn nu aan het proberen een schorsing van het rapport te krijgen tot het kort geding van de eigenaar dient, om uiteindelijk het rapport te laten vernietigen. Als dat niet lukt willen de krakers dat het rapport inhoudelijk gaat behandeld worden tijdens de rechtszaak. De eigenaar is op dit moment ook bezig om het ontruimingstermijn te verruimen, om zo meer tijd te krijgen. Ook de krakers willen meer tijd. Beide partijen hebben een aanvraag voor voorlopige voorziening ingediend. Deze behandeling van de aanvraag voor voorlopige voorziening (van zowel de krakers als de eigenaar) zal morgen (woensdag 1 augustus) om 12.00 in de rechtbank in Arnhem plaatsvinden.
Vandaag (31 juli) is ook de echte dagvaarding binnengekomen. Op 22 augustus om 15.30 zal het kort geding plaatsvinden in de rechtbank in Arnhem.
Ondertussen wordt er druk geklust in het pand, alle hulp is welkom.

GEEN ONTRUIMING VOOR LEEGSTAND!

KRAKEN GAAT DOOR!



* Ook deze twee panden hebben dezelfde oprotbrief, concept dagvaarding en het rapport ontvangen. Hoewel het rapport helemaal niet over deze panden gaat.
** De Openbare Orde is in de loop der jaren meerdere keren van eigenaar veranderd. Op dit moment is het pand eigendom van Ton Hendriks. Ton Hendriks heeft ook andere panden aan de Tweede Walstraat in zijn bezit. Zijn idee met de panden is om alle panden in één keer te slopen en er dure appartementen neer te zetten. Hendriks staat bekend als een beruchte vastgoedmakelaar. Hij bezit erg veel panden in Nijmegen en heeft er een handje van om panden lang leeg te laten staan.

 

Lees meer over: wonen/kraken

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verplaatst naar de ruispagina
ontruiming 
x. - 02.08.2007 13:39

De deur bij de O.O. is ingetrapt, waarschijnlijk komt er een ontruiming aan, vandaag of morgen. Alle hulp is welkom!
Versterking nodig in de Openbare Orde  
NN - 02.08.2007 14:49

Vanmorgen vroeg om 09.10 is Bouw en Wonen aan de deur gekomen. Er werd besloten niet open te doen. Na 3 keer aanbellen is de deur ingetrapt door de smeris en is Bouw en Wonen naar binnen gegaan (de smeris zelf bleef overigens buiten staan). Bouw en Wonen had een bevel tot binnentreding.
Ze wilden kijken of de aanbevolen verbeteringen die in het rapport stonden, waren uitgevoerd. Maar ze hebben natuurlijk bijna alleen foto's gemaakt van de barricades aan de binnenkant van het pand.

De kans is aanwezig dat de O-O morgen ontruimd gaat worden. Versterking is hard nodig! Matrassen zijn aanwezig, neem wel wat eten, drinken en een slaapzak mee!

fotos? 
indy - 03.08.2007 08:09

Kan iemand de foto's wederom proberen up te loaden? Gisteren waren er wat technische probleempjes, zijn nu opgelost. media uploaden werkt nu gewoon weer zoals het zou moeten. thnx :)
SOS SOS SOS 
K. Raker - 03.08.2007 10:10

...4 busjes met ME hebben zich verzameld en het ziet ernaar uit dat de uitzetting begin van de middag gaat beginnen...stillen zijn inmiddels ook al gesignaleert in de buurt.

Hulp is welkom!!
Foto's nogmaals een poging 
Nijmeegse matties - 03.08.2007 11:33

vooraanzicht O-O
vooraanzicht O-O

Relaap zorgt voor bescherming
Relaap zorgt voor bescherming

Eerdere actie gemeentehuis
Eerdere actie gemeentehuis

Don't be shy!
o-o 
ikkie - 05.08.2007 10:22

iemand meer info??
Is het nu daadwerkelijk ontruimd?
ontruiming O-O 
auteur - 06.08.2007 11:38

Nee, het is nog niet ontruimt.
verder weet ik ook niks...
Kort bericht OO 
NN - 06.08.2007 22:06

Het is op dit moment vooral afwachten.
ontruiming begonnen 
j.m. - 09.08.2007 06:40

De ontruiming is vanochtend begonnen, de straten zijn afgezet door de ME.
Kom ook en wees solidair met de bewoners!
Geen Lawaaidemo! 
inside out - 09.08.2007 15:12

Let op vanavond geen lawaaidemo, arrestant is vrij!


aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.