english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Jip en Janneke in 'vreemdelingen'bewaring
Janneke - 09.08.2007 15:06

Op 3 augustus jl. werden acht activisten gearresteerd na afloop van een blokkade van Kamp Zeist. Twee van hen, zij noemden elkaar voor het gemak Jip en Janneke, belandden in 'vreemdelingendetentie'. Hieronder volgt het verslag van één van hen.


blz. 1 van het bevel tot bewaring
blz. 1 van het bevel tot bewaring

blz. 2 van het bevel tot bewaring
blz. 2 van het bevel tot bewaring

transport brief met waarschuwing: niet naar Kamp Zeist brengen (krakers!)
transport brief met waarschuwing: niet naar Kamp Zeist brengen (krakers!)

Politiebureau Zeist

Jip en Janneke deden mee aan de blokkade van ConcentratieKamp Zeist op 3 augustus j.l.. Nadat ze op pijnlijke wijze losgesneden waren uit hun lock-ons werden ze vervoerd naar het politiebureau in Zeist, aldaar verhoord en na enig gebedel verwend met een bekertje koffie. Ze wilden hun naam niet zeggen, waarna ze vele uren aan hun lot werden overgelaten. Janneke kreeg om een uur of drie een paar boterhammen met kaas op haar celluikje gesmeten, en op haar vraag of er wat water bij mocht, doe maar gelijk twee bekertjes, werd door de dienstdoende bewaakster geantwoord: ‘We zullen maar met één beginnen’. Helaas hield hiermee de hotelfunctie van politiebureau Zeist op. Jip heeft overigens in het geheel niets te drinken of te eten gekregen. Uiteindelijk ging de celdeur open met de mededeling dat ze vervoerd gingen worden naar bureau Paardenveld in Utrecht, alwaar ze in vreemdelingenbewaring zouden worden gesteld.

Politiebureau Paardenveld, Utrecht

Op bureau Paardenveld werd hun alsnog iets te eten aangeboden. Later op de avond maakten ze kennis met hulpofficier van Justitie Jeroen Staal. Dit bleek een bijzonder onaangename man. Hij introduceerde zich met: ‘Ik ben hier om u in bewaring te doen’.
“Hij gaf daarmee blijk van een ernstige mate van vooringenomenheid en hij liet de voorgeschreven behoorlijke belangenafweging achterwege. Ook uit de rest van het verhoor bleek deze houding”, aldus Jos Hemelaar, advocaat.
Uiteindelijk werden Jip en Janneke binnen tien minuten in vreemdelingenbewaring gesteld, met als doel hen te deporteren uit Nederland. Janneke had natuurlijk wel gezegd dat ze Nederlandse was, maar aangezien ze dat niet kon en wilde bewijzen door zich bekend te maken, werd ze volgens de vreemdelingenwet als illegaal aangeduid. En zo ging Janneke voor het eerst van haar leven als vreemdeling in eigen land de nacht in.

Behandeling op Paardenveld

Het voltallige personeel van Paardenveld heeft zich gedurende de dagen dat Jip en Janneke daar verbleven uitgesloofd om hun de behandeling te geven, die past bij mensen die zowel activist als illegaal zijn. Ze werden behandeld als uitschot, als drek. Geen enkele beleefdheid werd in acht genomen, er werd zoveel mogelijk getreiterd en geïntimideerd. Zo heeft Janneke vrijwel alle keren alleen moeten luchten en haar werd geweigerd haar advocaat te bellen. Jip genoot van een van de lawaaidemo’s en ging wat lawaai terug maken. Waarop een bewaker haar cel binnen kwam stormen en haar beval onmiddellijk daarmee op te houden, anders zou hij haar in een isolatiecel gooien, waar dan geen matras zou zijn en geen dekens, zodat ze op de kale vloer zou moeten slapen. Ook had Jip haar cel wat opgepimpt door met wc-papier ‘VRIJHEID’ op haar celmuur te plakken. Dat werd ontdekt en op de grond gegooid, met als opvoedende mededeling: ‘Daar is het wc-papier niet voor’ en als ze het nog een keer deed haar verder geen wc-papier meer zou worden verstrekt.
Janneke mocht op een bepaald moment haar haar wassen en kreeg een kam, die ze na gebruik terug moest leggen op een richel die veel te hoog voor haar was. De ‘arrestantenverzorger’, 30 centimeter groter dan Janneke, weigerde dit voor haar doen, dus deed Janneke een poging. Maar die mislukte en het kammetje viel op de grond. De grote man dwong toen Janneke het opnieuw te proberen en deze keer had ze meer geluk. Maar ze was wel boos en zei: ‘Jullie zijn een stelletje fascisten’. Waarop de ‘verzorger’ zei’: ‘Dat beschouw ik als een compliment!’ Janneke denkt nu dat de politie in Utrecht een goede kans maakt om uitgeroepen te worden tot het schofterigste corps in Nederland. En Janneke is eigenlijk ontzet door het feit dat met name de jongere garde van het corps de schofterige houding met veel enthousiasme naleeft. Wat bijvoorbeeld te denken van een jongeman, die Janneke een paracetamol verschafte met daarbij de woorden: ‘Innemen, hup, hap slik weg’.

Verhoor op Paardenveld

Janneke is verschillende malen verhoord, en heeft telkens verteld dat ze Nederlandse is, en gevraagd waarnaartoe ze dan wel dachten haar te kunnen deporteren. Dat was hun uiteraard ook niet duidelijk, maar wel duidelijk was dat men vond dat ze zich aan haar uitzetting onttrok, waardoor ze voor een jaar in vreemdelingenbewaring zou worden gesteld. Janneke vond het erg frustrerend dat de verhoorders, terwijl die ongetwijfeld geen seconde hebben getwijfeld aan het feit dat Janneke Nederlandse is, vol belangstelling, achterover geleund in hun stoelen, zaten te luisteren hoe Janneke zich bozer en bozer maakte. Zodat Janneke het op het laatst voor gezien hield en helemaal niets meer zei.

Op transport

Op 6 augustus stond er voor Jip en Janneke een DJI-busje klaar om hen te transporteren naar een heuse illegalenbajes. Janneke riep nog vrolijk: ‘Tot de volgende keer!’ tegen de uitcheckende baliemedewerker, maar die zei: ‘Jou zien we voorlopig niet meer terug, want jij gaat in vreemdelingenbewaring!’
De chauffeur en begeleiders van het busje leken zich solidair op te stellen met het personeel van Paardenveld, door heel onaardig tegen Jip en Janneke te doen. Misschien kwam dat ook wel door de opmerking op de transportbrief: ‘Betrokkene is lid van de groepering krakers.’ Daar is Janneke verbaasd over: is er dan iets als ‘de groepering krakers’? En kan je daar lid van worden? Daar weet Janneke helemaal niks van. Janneke woont zelf in een huurhuis!

Detentiecentrum Noorderzand

Jip en Janneke gingen dus op transport naar ‘Detentiecentrum Noorderzand’. Janneke kende het daar wel, althans van de buitenkant, vanuit grondperspectief, zittend aan het hek van de instelling. Nu zou Janneke het eindelijk van binnen kunnen bekijken! Bij aankomst werden Jip en Janneke in een kinderkamer met wat speelgoed opgesloten. Maar veel tijd om samen te spelen kregen ze niet, want al snel moest Jip met de mevrouw van de badafdeling mee. Janneke bleef alleen achter, maar kreeg al snel visite van twee mannen. Minstens een van de mannen bleek de locatiedirecteur te zijn. Janneke was aangenaam verrast dat ze zo persoonlijk welkom werd geheten. De directeur vertelde haar dat er in dit centrum ‘een gemoedelijke sfeer’heerst. ‘Er zijn natuurlijk wel regels, maar die heeft u thuis ook’. (?)
Waarop hij besloot met te zeggen: ‘Je kunt beter bij ons binnen zitten dan buiten aan het hek’. Janneke grijnsde ongelovig, en de heren gingen schielijk af. Plotseling bemerkte Janneke enige paniek bij het personeel. Het bleek dat Jip inmiddels bezig was het terrein op te lopen, maar er was besloten dat Jip en Janneke helemaal niet mochten blijven! Janneke hoorde: ‘Shit!’ en ‘Haal haar terug!’. Janneke dacht eerst nog dat Jip een ontsnappingspoging had gedaan.
Jip werd naar de kinderkamer gebracht en toen was het Janneke’s beurt mee te komen met de badmevrouw, die zich voorstelde en zei:
‘Uw naam is NN 9129. Onder die naam staat u bekend en onder die naam zullen we u ook aanspreken’.
Ze vertelde verder dat er gewerkt kon worden (hetgeen Janneke weigerde) en dat er bij wijze van welkomstgeschenk aan iedere nieuwe ‘bewoonster’ een telefoonkaart van 5 euro werd uitgereikt en een pakje sigaretten á 3.80. Er zat echter een addertje onder het gras: het geschenk moest wél worden terugbetaald. Als je niet wilt werken krijg je 7,50 zakgeld per week. Dus ben je twee weken bezig voordat je je geschenk terugbetaald hebt, en heb je in week twee geen geld voor nieuwe aankopen. Janneke kreeg het erg benauwd bij het idee dat ze het twee weken lang met 5 euro beltegoed en 19 sigaretten moest doen! Gelukkig had ze haar bel-cobrakaart van 10 euro, die de arrestantengroep voor haar gekocht had. De badmevrouw zou die bij Janneke’s spullen doen die mee naar de afdeling mochten. (Maar: Ook vertelde de badmevrouw dat Jip en Janneke weliswaar niet op dezelfde afdeling terecht zouden komen, maar elkaar overdag wel zouden kunnen zien, aangezien het centrum ‘open’ was. Dat leek Janneke heel gezellig.
De badmevrouw en Janneke zochten samen nog allerlei dingen uit die Janneke mee zou mogen nemen naar de afdeling. Net toen de badmevrouw een hele tafel had gevuld om Janneke’s spullen te sorteren, moest Janneke weer naar de speelkamer. Daar werd Jip en haar medegedeeld dat de plannen die Justitie met hen had waren veranderd: ze zouden worden overgeplaatst naar Schiphol-Oost.

Change of plan

‘Waarom?’ vroegen Jip en Janneke verbijsterd. Daar kon de badmevrouw geen mededelingen over doen. Janneke zei dat ze haar advocaat wilde bellen om hem van hun nieuwe toekomstige locatie op de hoogte te stellen, maar dat mocht niet van de badmevrouw - dat konden Jip en Janneke wel in Schiphol-Oost doen. Jip en Janneke drongen erg aan op contact met de advocaat, maar ze kregen het niet voor elkaar.
Wel mochten ze ieder apart een sigaret roken. Buiten, onder toezicht van de badmevrouw en de enige bewaakster die Janneke al wel kende van een eerdere ontmoeting en die Joyce bleek te heten. Tijdens de conversatie buiten bleek Joyce gestopt te zijn met roken. Goed van Joyce! Janneke vertelde dat ze had gehoord dat op Schiphol-Oost mannen én vrouwen op dezelfde afdeling verbleven, en dat daar soms sprake was van vrouwenmisbruik. Dát geloofde Joyce niet, want daar zouden de bewakers toch op letten! Ja hoor Joyce, droom maar verder.

Waarom mochten Jip en Janneke niet in Noorderzand blijven?

Toen Jip en Janneke weer samen in de kinderkamer werden opgesloten gingen ze zitten speculeren over de reden waarom ze nu ineens ergens anders naartoe gebracht werden. Ze kwamen tot de conclusie dat de directeur geschrokken moet zijn geweest van Janneke, doordat hij in haar één van de activisten herkende die al eerder aan de poorten van zijn detentiecentrum hadden gestaan.Misschien heeft de directeur zelfs wel gedacht dat Jip en Janneke aan de buitenwereld zouden gaan vertellen hoe ‘gemoedelijk’ het er in de praktijk in zijn detentiecentrum aan toe gaat. En dat ze de opgesloten vrouwen zouden gaan opstoken… Je weet immers niet wat zo’n directeur denkt, toch?

Janneke besluit haar identiteit prijs te geven

Janneke heeft in het verleden enige ervaring met de behandeling van het personeel van Schiphol-Oost opgedaan en zat niet te wachten op een herhaling daarvan. Ze had op bovendien op Paardenveld niet veel geslapen omdat ze last had van het licht dat daar dag en nacht aanblijft, en inmiddels erge last van haar ogen gekregen. Bovendien was ze ernstig verontrust dat haar voor de zoveelste keer, ten onrechte, werd geweigerd haar advocaat te bellen. Door de combinatie van deze factoren besloot ze dan maar haar naam te geven.
Maar de mevrouw van de badafdeling wilde die helemaal niet weten, dat mocht Janneke op Schiphol-Oost gaan vertellen, aan de vreemdelingenpolitie.

Naar Schiphol-Oost

En daar kwam weer een DJI-busje aan, en weer was er wat tendentieuze antireclame voor Jip en Janneke gemaakt. Janneke moest op de gang gaan staan, waar een DJIchauffeur haar stond op te wachten. Hij keek of hij haar in elkaar wilde slaan en snauwde haar toe, al wijzend: ‘Daar staan!’. Aangenaam kennis te maken.
En zo reden Jip en Janneke en al hun spullen, die in vuilniszakken gepropt waren door de badmevrouw, het parcours weer een stukje terug, om nu in het cellencomplex te Schiphol-Oost uit te komen. Na het wachtcellentraject mocht Janneke ingecheckt worden. Daar herkenden ze haar meteen als iemand die ze al eens van hun speedgate hadden moeten losmaken.
Janneke zei ze dat ze haar naam bekend wilde maken aan de vreemdelingenpolitie, en dat ze, zoals beloofd door de vreemdelingenpolitie in Utrecht, onmiddellijk in vrijheid zou moeten worden gesteld. Maar dat ging natuurlijk zomaar niet! Nee: ‘De heren van de IND willen morgen met u komen praten’. Janneke zag ze graag tegemoet.

Op de afdeling in Schiphol-Oost

Ook Schiphol-Oost geeft als welkomstgeschenk een telefoonkaart van 5 euro, en deze hoeft nu eens niet te worden terugbetaald. Janneke werd door het doolhof van het cellencomplex naar haar nieuwe tijdelijke verblijfplaats gebracht: cel 21 van afdeling C (Charly). Een cel met stapelbed, een eigen douche en toilet, en een tv. Jammer genoeg was het enige kanaal wat de tv ontving SBS 6, in de sneeuw, zonder geluid. Later kreeg Janneke een andere tv, en die deed het wel. De ‘badkamer’ was helaas door de vorige ‘bewoner’ niet schoongemaakt en het afvoerputje was verstopt door zwarte haren. Toen Janneke over de vieze badkamer klaagde, vond de bewaker dat Janneke die dan maar zelf schoon moest maken. Gelukkig kon Janneke bewijzen dat de zwarte haren in het afvoerputje niet van haar waren, want Janneke heeft blond haar.
De bewaker vertelde haar ook nog de regels van de afdeling, die trouwens de volgende dag in de praktijk nogal af bleken te wijken van wat er op papier stond. Ook kreeg Janneke die avond nog bezoek van een verpleegkundige, en mocht ze zowaar haar advocaat bellen. Weliswaar onder het aandachtig toeluisterend oor van twee bewakers, hetgeen volgens de advocaat geheel tegen de regels is, maar ja: je hebt wettelijke regels en interne regels.

Wat Janneke te weten is gekomen

In Schiphol-Oost zitten de mensen van kwart voor vijf ’s middags tot de volgende ochtend half negen op cel. Ook tussen de middag een uur en een kwartier. Verder staan de celdeuren open en kun je vrij rondlopen over de gangen, een spelletje spelen in de recreatieruimte en luchten in een ommuurde ruimte met een open rasterwerk als plafond - geen uitzicht op de buitenwereld dus. De stoelen in de recreatieruimte zitten vastgeschroefd aan de grond, dat zal vast wel wennen als je er lang zit, maar zo’n eerste dag is het een rare ervaring dat je je stoel niet kunt aanschuiven. Je blijft het vruchteloos proberen.
De mensen zitten er om gedeporteerd te worden en sommige kregen terwijl Janneke er was bezoek van iemand van de Dienst Terugkeer en Vertrek, met een papiertje waarop hun aangekondigde vlucht stond aangekondigd. Niemand wilde terug, maar ‘wat kan je doen?’ Een aantal van hen zou worden gedeporteerd naar het land waar ze voor het eerst asiel hadden aangevraagd, een aantal anderen naar hun land van herkomst.
Iedereen deed nog verwoede pogingen om zijn/haar advocaat te bellen, maar de hoop op een goed afloop is er inmiddels wel af na hun langdurige verblijven hiervoor op de bajesboten en Zestienhoven.

Er zitten inderdaad vrouwen en mannen door elkaar op de afdeling, en misbruik is ongetwijfeld mogelijk, want er zijn gewoon niet genoeg bewakers om alles in de gaten te houden.

Terwijl Janneke er was, speelden de mensen een spelletje of maakten gebruik van de telefoon. Of rookten: elk heel uur is er de gelegenheid om twee sigaretten te roken, gratis.

Na de lunch stond er toevallig een activiteit op het programma. In dit geval: sport. Ook is er op maandag ‘crea’, dat bestaat uit het inkleuren van kleurplaten van christelijke signatuur dan wel van een boef met een streepjespak achter de tralies (kleur de tralies in en zorg dat je binnen de lijntjes blijft).

Janneke bleef tot een uur of drie op de afdeling en maakte van de gelegenheid gebruik om te luisteren naar de verhalen van de mensen en om te vertellen wat haar was overkomen. De mensen waren verbijsterd te horen dat Janneke als Nederlandse in vreemdelingenbewaring was gesteld. De Nederlandse versie van Kafka is ook niet gemakkelijk uit te leggen, merkte Janneke. ‘Waar moet je dan naar uitgezet worden?’ bleven ze maar vragen. Ja, dat had Janneke ook nog niet begrepen. Misschien gaat Janneke het wel aan Jeroen Staal (zie boven) vragen, want Janneke’s paspoort ligt nog op bureau Paardenveld en dat moet ze snel ophalen, want anders is ze weer illegaal (of alsnog).

Janneke is vrij!

Nadat de advocaat hemel en aarde heeft moeten bewegen is Janneke uiteindelijk in vrijheid gesteld. Bij de deur wilde nog een meneer haar de hand schudden en afscheid van haar nemen. Die meneer bleek de directeur in eigen persoon te zijn! Twee directeuren in twee dagen, die eer zal geen ‘echte’ vreemdeling gegund worden…. De directeur vertelde Janneke dat hij verwachtte haar nog wel vaker te zullen zien, alleen niet meer binnen in zijn complex. Janneke denkt dat dat inderdaad moeilijk zal gaan nu zij haar identiteit heeft prijsgegeven. Maar als het moet, kan Janneke altijd nog bolletjes gaan slikken…. of aan het hek gaan zitten van Schiphol-Oost.

Bij thuiskomst wachtte Janneke een onaangename verrassing: de cobrakaart van 10 euro zat niet meer bij de door de badmevrouw van Noorderzand volgepropte vuilniszakken. Janneke kan het niet bewijzen, maar heeft sterke vermoedens dat de cobrakaart nog in Noorderzand ligt. Ze hoopt dat de badmevrouw de kaart aan de gevangen vrouwen wil geven, zodat die in elk geval telefonisch kunnen genieten van het broodnodige contact met de buitenwereld.

Janneke heeft veel geleerd van haar detentieperiode. Ze heeft nu een heel klein beetje het gevoel hoe het is om ‘illegaal’ te zijn.



 

Lees meer over: anti-fascisme / racisme europa globalisering vrijheid, repressie & mensenrechten

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verplaatst naar de ruispagina
Wordt vervolgd... 
Arrestantengroep - 09.08.2007 15:56

En het is nog niet voorbij...

Komende maandag om 15:00 uur vindt de rechtszaak plaats in Utrecht. Bij deze rechtzaak moet de OvJ bewijzen dat de overdraging aan de vreemdelingenpolitie en de vreemdelingendetentie van de 3 arrestanten (de 2 NNers Jip en Janneke, en de vrijdag al vrijgelaten activist) gegrond is.

Bovendien zit NNer Jip nog steeds vast, alle steun voor haar is welkom. Steunbetuigingen kan je sturen naar:

Weggeefwinkel
t.a.v. Arrestantengroep
Stationsplein 7
3511 ED Utrecht

De rechtzaak maandag is publiek, en we willen er dus met een grote delegatie heen. Vanaf 14:00 uur is de weggeefwinkel geopend, daar zullen we voor verzamelen. De weggeefwinkel is bij het station, naast de tramhalte.

E-Mail: utrecht@arrestantengroep.org
verslag bezoek bij 'jip' 
Bezoeker - 10.08.2007 22:22

op bezoek bij 'Jip'. Verslag onder volgende link:  http://www.indymedia.nl/nl/2007/08/46515.shtml

Jip houdt tot nu toe moedig vol, beste mensen! Maar ze kan alle steun gebruiken.
janneke heeft nog meer te vertellen 
janneke - 11.08.2007 11:17

Janneke heeft net het verslag over het bezoek aan Jip gelezen en ze is heel blij dat het goed met Jip gaat. Janneke denkt heel veel aan Jip.
Janneke heeft achteraf nog geboft, want zij had wél een douche op cel.
Janneke zat kennelijk op een afdeling met ‘zwaardere’ gevallen, want niemand kwam uit Europa, althans niet van origine. Wel waren er mensen die gedeporteerd zouden gaan worden naar het Europese land waar ze in eerste instantie asiel hadden aangevraagd.

Janneke is inmiddels aardig uitgerust en ook haar hersens beginnen weer normaal te functioneren. Daardoor heeft ze zich een aantal dingen herinnerd die ze nog graag aan iedereen wil vertellen.

Arrestatie

Bij Janneke’s arrestatie heeft de politie gebruik gemaakt van bordjes aan kettinkjes, met nummers erop. Het bordje voor Janneke werd haar omgehangen, waarna foto’s werden gemaakt. Ook werd het nummerbordje aan het hek vastgemaakt waaraan Janneke zich had vastgemaakt, met Janneke naast het bordje, en alweer kwam Janneke op de foto (er zijn van Janneke wel héél véél foto’s gemaakt afgelopen week).
Janneke bleek nog meer nummers te hebben, want de politie stroopte haar mouw op en schreef “03” met viltstift op haar arm. Janneke heeft dat er maar weer snel afgehaald, het deed haar ergens aan denken…

Voor hun eigen bestwil

Tijdens één van de verhoren van de vreemdelingenpolitie bleek dat die er een bizar idee op na houdt ten aanzien van hun werk. Een van de mannen namelijk probeerde Janneke er van te overtuigen dat de vreemdelingen die werden uitgezet, er uiteindelijk op vooruit zouden gaan. Ze zouden gelukkiger zijn in hun thuisland dan in Nederland, ongelukkig levend in de illegaliteit. In feite zag deze agent het hele uitzettingsapparaat als een soort ‘hulporganisatie’. Hoewel Janneke probeerde om deze krankzinnige visie te weerleggen, volhardde de man in zijn waan.

Schiphol-Oost

Visitatie

Een van de mannen werd bij aankomst gevisiteerd terwijl vijf mannen en twee vrouwen toekeken. Vooral vanwege de aanwezigheid van die vrouwen had de man dit als uiterst vernederend ervaren. Janneke vraagt zich af of dergelijke praktijken wel geoorloofd zijn. Als vrouw heb je het recht om door een vrouw gefouilleerd/gevisiteerd te worden. Heb je dan als man niet ook het recht dat dat alleen door mannen gebeurt? Zonder toekijkende vrouwen?

Uitzetting weigeren, wat gebeurt er dan?

Een man in Zestienhoven, wiens procedure nog liep, werd door zijn advocaat aangeraden niet mee te werken aan zijn uitzetting. Hij weigerde dus in het vliegtuig te stappen. De gezagvoerder wilde hem zo niet meenemen en de man werd naar Schiphol-Oost gebracht. Hij moest al zijn kleren uitdoen, een anti-scheurpak aan, en werd aldus in een isolatiecel ‘geplaatst’, zonder dat hem verteld werd voor hoe lang. Hij bleef daarnaar informeren, maar heeft daar nooit een uitspraak over gekregen. Uiteindelijk mocht hij er na twee volle dagen uit, met de mededeling dat hij de volgende keer een ‘begeleider’ mee zou krijgen. Janneke denkt dat dat wel meerdere ‘begeleiders’ zullen zijn. ..

Vrijlating

Een van de mannen heeft Janneke een dag later gebeld. Hij was vrijgelaten. Dat komt dus ook voor, zelfs in de laatste fase.


Bibliotheek

De bibliotheek van Janneke’s afdeling bevatte een stuk of twintig, dertig Nederlandse boeken. Maar daarvan was een groot deel afgekeurde shit. Wat moet een uit te zetten vreemdeling met het eerste deel van ‘De Kleine Waarheid’ van Jan Mens? Met: ‘Kek, de kleine kopereskimo’? Met: ‘Prinses Daisie’? Het idiootste, totaal misplaatste boek in de bibliotheek op afdeling C was trouwens een etiquetteboek uit 1910.


Sport

‘Sport’ als activiteit houdt in: voetballen op een buitenplaats tussen twee barakken, op de betonnen vloer, van de buitenwereld afgescheiden door hekken met daarachter rollen prikkeldraad met scheermesjes. Uitzicht op de buitenwereld: een landingsbaan van luchthaven Schiphol, het voorland van de meeste mensen van afdeling C.
De sportleraar heeft een luizenbaan, want hij hoeft helemaal geen les te geven, aangezien de ‘sportruimte’ alleen te gebruiken is als voetbalveld, want er staan twee lage goaltjes. De dienstdoende bewaker achter de hekken fungeerde als ballenjongen.

De sportleraar bleek slimmer dan de jongens van de vreemdelingendienst: hij ontdekte helemaal uit zichzelf dat Janneke Nederlandse was en vroeg verbijsterd: ‘Wat doe jij dan hier?’ Janneke lichtte hem in, en zo had de sportleraar nog wat te vertellen die dag, denkt Janneke.

Ontruiming

In de middag gaat bij een van de bewakers een alarm af. ‘Shit, ontruiming op afdeling J!’ roepen de bewakers. In beheerste paniek wordt iedereen onmiddellijk de cel in gedirigeerd. Met een ‘bedankt voor de medewerking’ gaat de deur op slot. Om na zo’n kleine twintig minuten weer open te gaan, met weer een ‘bedankt voor de medewerking’. ‘Graag gedaan’, zeg je dan automatisch. Tja.
Janneke vroeg zich natuurlijk af wat ‘ontruiming’ inhoudt, maar ze heeft het maar niet gevraagd, inmiddels al gewend aan het feit dat er toch nooit informatie wordt verschaft.


Tot slot: Janneke gaat maandag om twee uur, volgens afspraak, haar paspoort ophalen bij bureau Paardenveld. Ze heeft opgebeld naar de vreemdelingenpolitie en kreeg een man die nadat hij hoorde dat hij Janneke aan de telefoon had, weer gelijk begon te jij-en en jou-en. Janneke is daar in vrijheid niet van gediend (in gevangenschap ook niet, maar ja), dus ze zei: ‘Ik wil dat u ‘u’ tegen mij zegt, dat zeg ik tegen u ook’. Waarop de man even stil viel en zijn woorden daarna zo koos dat hij noch u, noch jij hoefde te zeggen. Beleefdheid is ver te zoeken bij die mensen. En dan te bedenken dat zij willen dat iedereen de Nederlandse waarden en normen naleeft. Begin bij uzelf, politie!

update over JIP 
Janneke - 11.08.2007 12:56

zaterdag 11 augustus, 14.00 uur

Janneke heeft een kwartiertje geleden Jip aan de telefoon gehad. Ze is gisteren ineens overgeplaatst naar de afdeling waar Janneke eerst zat. Jip had geen beltegoed meer, want de telefoonkaarten die de arrestantengroep voor haar gekocht had, mochten niet naar de afdeling. Ook de postzegels die iemand had gestuurd werden ingepikt. Met als argument dat ‘alles wat je daar kunt kopen, niet mag worden ingevoerd’. Alleen wel jammer dat Jip pas aan het eind van de volgende week over geld kan beschikken… Maar zometeen belt iemand van de afdeling me terug en gaat Janneke het nummer doorgeven van een cobrakaart van de arrestantengroep. Dus dan kan Jip weer bellen!

Het gaat goed met haar, ze trekt het allemaal nog wel.
Overigens herinnert Janneke zich dat een man, die ook omdat hij NN bleef in vreemdelingenbewaring werd genomen, ook telkens werd overgeplaatst. Van de ene bajes naar de andere. Bij Jip kunnen ze dat nu moeilijk doen, want Zeist en Heerhugowaard, daar mag ze niet in. Het enige wat ze dan dus kunnen doen is telkens overplaatsen….


Na telefoontje van Jip is Janneke héél boos 
Janneke - 14.08.2007 12:24

JANNEKE IS HEEL BOOS

Janneke heeft vanmorgen (14 augustus) Jip aan de telefoon gehad.
Ze vertelde dat ze gisteren, de dag van de rechtszaak, al om half acht uit haar bed is gehaald. Daarna hebben ze haar een aantal uren in een super klein wachthokje op Schiphol-Oost laten zitten. Met heel fel licht. Na veel gevraag kreeg ze uiteindelijk één bekertje koffie, verder niks te eten en roken zat er ook niet in. Laat staan iets te lezen.

Vervolgens werd Jip naar Utrecht gebracht, en daar heeft ze ook niets te eten of te drinken gehad.

Ze heeft haar (wel in Schiphol-Oost aanwezige) dossierstukken niet van te voren gekregen, zodat ze vrijwel niet voorbereid was op de zitting.

Zoals degene die aanwezig waren hebben kunnen zien, werd ze door vier agenten afgevoerd. Jip vertelde door de telefoon dat dat heel hardhandig is gebeurd, ook nog toen ze eenmaal uit zicht van ons was. Jip heeft gevraagd waarom ze zo tegen haar deden, en de agenten zeiden dat ze dat over zichzelf had afgeroepen doordat ze bij haar arrestatie niet had meegewerkt en haar oorringgetjes niet had willen afdoen. Jip zei tegen mij dat dat onzin was, daar was geen sprake van geweest.

Jip heeft nog een rondreis door Nederland aangeboden gekregen voordat ze uiteindelijk pas om half acht weer terug was op de afdeling, waar ze dan eindelijk voorzien werd van wat brood en wat te drinke. En eindelijk mocht roken.

Janneke is héél kwaad. Waarom wordt Jip behandeld als een gevaarlijke crimineel? Het lijkt erop dat justitie alles op alles zet om Jip te breken, zodat ze haar identiteit onthuld.
Hopelijk houdt Jip het vol…





jip houdt vol 
janneke - 14.08.2007 14:25

Janneke had Jip weer aan de telefoon. Ze vertelde dat het nu erg saai is op Schiphol-Oost. Ze zijn maar met z'n vijven, en er zijn nieuwe bewakers gekomen die nogal streng zijn. Maar ze houdt het vol!!!
Verder hadden de 'oude' bewakers Janneke's stuk op Indy gelezen en ze vonden het heel informatief en goed geschreven ook. Nou, dat vindt Janneke fijn - complimenten van onverwachte zijde...
jip is vrij 
wsd - 15.08.2007 02:04

jip is vrij.
zie voor meer boven geplaatste publiciteit.
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.