english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Steve Bikoplein 19, Ontruiming op 19 februari 2008 ??
bikos - 17.02.2008 00:19

Steve Bikoplein 19 staat op het punt illegaal ontruimd te worden in de ontruimingsgolf op dinsdag 19 februari.

Protesteer maandag 18 februari in de Stopera tegen de illegale ontruiming van Steve Bikoplein 19. Verzamelen bij het Fort van Sjakoo om 10.30. Eis dat de politie de bewoners van Steve Bikoplein 19 niet illegaal ontruimt


Poster
Poster

Click here fot the English version.

Krakers die ontruimd worden als middel om een oudere huurster zo te terroriseren, dat zij haar woning verlaat.

De krakers van Steve Bikoplein 19 zijn er zojuist achtergekomen dat zij ontruimd zullen worden op dinsdag 19 februari. Dit nieuws is schokkend aangezien de eigenaar van het pand, Ronny Meijler, de gerechtelijke procedures niet correct gevolgd heeft. Hij heeft namelijk de bewoners, die ingeschreven staan in het pand, niet op naam gedagvaard zoals de Nederlandse wet dat voorschrijft. De ingeschreven bewoners zijn niet geinformeerd over de rechtzaak en zij waren dan ook niet aanwezig tijdens die rechtzaak. Zonder het verhaal van de krakers tegen het verhaal van de eigenaar af te zetten, heeft de rechtbank besloten om te ontruimen. De krakers vechten tegen de wens van de eigenaar om hen te ontruimen zodat hij op die manier de overgebleven huurster gemakkelijk kan terroriseren. De huurster is een oudere vrouw, die al meer dan 40 jaar in het pand woont en weigert om te vertrekken. Meneer Meijler kent de enorme solidariteit tussen mevrouw de Flart en de krakers. Hij begrijpt ook dat de krakers haar grootste ondersteuning vormen in de strijd om in haar huis te kunnen blijven in een veilige en leefbare omgeving.

De heer Testa en huurdertje-pesten

Mevrouw de Flart woont meer dan 40 jaar op hetzelfde adres. In 2000 koopt meneer Testa het pand en werkt de andere huurders eruit om te speculeren en een pand met sociale huuretages te veranderen in yuppie-appartementen. Mevrouw de Flart weigert om haar huis te verlaten. In antwoord daarop begint Testa een schrikcampagne te voeren tegen mevrouw de Flart door het gebouw tot op het gevaarlijke af te verwaarlozen: vloeren werden verwijderd, draagbalken weggetrokken, leidingen vernield, de ramen waren stuk en de balkonnetjes stonden op instorten. Mevrouw de Flart heeft bij de gemeente geklaagd om Testa te dwingen zorg te dragen voor de veiligheid en de bewoonbaarheid van het pand. De gemeente liet haar in de steek.

Kraakpand

In de zomer van 2004 is het pand gekraakt. De krakers hebben reparaties verricht en maakten het gebouw weer veilig en leefbaar. Zij voerden de druk op tegen de gemeente om Testa te dwingen het pand veilig te maken. Dankzij de krakers is het pand ontwikkeld van een gebouw in gevaarlijk verval tot een veilige en bewoonbare plek. De krakers zijn daarnaast actief in de Transvaalbuurt: zij koken in de volkskeuken, werk in de Weggeefwinkel, vertonen films op het plein en in het lokale sociale centrum en werken met buren in campagnes tegen politiegeweld.

Nawar Hussein, Ronny Meijler

In maart 2007 verkocht Testa het pand aan Nawar Hussein voor 493.000 euro. Meneer Hussein is benoemd tot huisjesmelker van het jaar voor zijn corrupte manier van omgaan met het verhuren van kamers aan studenten en het lastig vallen van van sociale huurders aan de Da Costastraat in Amsterdam. Ook is hij een beruchte vastgoedspeculant, bedreven in het witwassen van geld. De Nederlandse staat heeft onderzoek gedaan naar zijn praktijken en heeft zijn mogelijkheden om schemerige handeltjes te drijven ernstig beperkt. Als gevolg daarvan schakelt hij anderen in als stroman. In het geval van Steve Bikoplein heeft hij Ronny Meijler bereid gevonden om dat doel te dienen. Drie weken na zijn aankoop van Steve Bikoplein 19 heeft hij het pand verkocht aan Meijler voor 650.000 euro. Dat betekent meer dan 150.000 euro winst zonder ook maar iets aan het pand verbeterd te hebben.

Klinkt dat als witwassen?

De nieuwe eigenaar is Ronny Meijler: onbetrouwbaar type, 26 jaar oud, ex-autohandelaar, vastgoedhandelaar, witwasser?, ontruimer, vernietiger van sociale verhuur, hebzuchtig varken.

Sinds Meijler eigenaar is, hebben zijn activiteiten zich geconcentreerd op het ontruimen van de krakers, omdat hij begrijpt dat er een enorm goede samenwerking is tussen mevrouw de Flart en de krakers. In tegenstelling tot Testa, die zijn best deed om mevrouw de Flart eruit te werken en het opgaf, toen de krakers het pand overnamen, is Meijler jonger en handelt energieker. Toen hij het pand kocht, beloofde hij mevrouw de Flart dat zij kon blijven zolang als zij wilde. Nu het er naar uit ziet dat het hem gaat lukken om de krakers te ontruimen, heeft hij haar laten weten dat hij wil dat zij vertrekt.

Hij is 26 jaar, verkocht gebruikte auto's en heeft in volle tevredenheid samengewerkt met beruchte huizenhandelaren als Nawar Hussein in de vuige wereld van het Amsterdamse vastgoed. Hij heeft zijn eigen vastgoedbedrijf opgezet, Makom. Makom werkt samen met Biloxi, een speculerend vastgoedbedrijf, waar veel over gepubliceerd is. Meijler heeft het gehele pand Steve Bikoplein 19 gekocht. Hoe komt hij aan het geld om dat te betalen? Komt het uit de schemerige wereld van het Amsterdamse vastgoed waar gebouwen gebruikt worden om smerig geld wit te wassen of kreeg hij het geld van zijn rijke familie in Bilthoven? Hoe hij ook aan het geld is gekomen, hij gebruikt het om sociale huurpanden op te kopen, huurders te intimideren om te zorgen dat zij vertrekken, krakers, die bijdragen aan de buurt, te ontruimen en om panden te kopen en te verkopen met twijfelachtige bedoelingen.

Wij, de bewoners van Steve Bikoplein 19, eisen dat:

1) de krakers niet illegaal ontruimd worden en het recht hebben om hun stem te laten horen in een rechtzaak, zoals de Nederlandse wet dat voorschrijft.

2) de achterblijvende huurster, mevrouw de Flart, beschermd wordt tegen dreigementen van de eigenaar door het pand opnieuw in de sociale verhuur te brengen.

- E-Mail: biko19@squat.net Website: http://squat.net/biko19/
 

Lees meer over: wonen/kraken

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verplaatst naar de ruispagina
Krakersprotest Amsterdam 
zen - 18.02.2008 16:50

Justitie en de gemeente Amsterdam willen dinsdag een pand aan het Steve Bikoplein laten ontruimen. De krakers en een huurster voelen zich genaaid door de eigenaar en de gemeente, en gingen maandagochtend verhaal halen op het stadhuis.

 http://www.ravagedigitaal.org/2008nieuws/februari/18/nws.php
Krakers Bikoplein toch ontruimd 
steve biko - 18.02.2008 19:05

De bewoners van het Steve Bikoplein 19 worden dinsdag na 3,5 jaar ontruimd, zonder zich in de rechtbank te hebben kunnen verdedigen. De bewoners zijn nooit gedagvaard, ondanks het feit dat ze met naam en toenaam op het adres stonden ingeschreven. Vandaag voerden zij tezamen met de krakers van Spuistraat 227 aktie op het stadhuis om niet te ontruimen voor leegstand. Burgemeester Cohen kwam met hen praten maar bleek uiteindelijk onvermurwbaar. Het pand haalde voor het eerst het nieuws toen 3 jaar geleden een agent vanuit de deuropening de hond van de bewoners op de begane grond doodschoot. Het pand kampt met 40 jaar achterstallig onderhoud door de verschillende eigenaren. De laatste huurster van 1 hoog, mevr. De Flart, vreest voor wat komen gaat als de krakers vertrekken. ‘Ik zou mogen blijven zei de eigenaar. Nou, de ontruiming was nog niet aangekondigd of ik werd al verzocht om te vertrekken. Het hele gedoe begint weer van voor af aan.’

Het stadhuis staart zich blind op het feit dat er een ongeldig vonnis ligt, een 3 jaar oude bouwvergunning, overgenomen van de voorlaatste eigenaar en een offerte van een ‘aannemer’, een schimmig tweedehands witgoedwinkel/bouwbedrijf uit Osdorp die telefonisch aangegeven heeft de komende twee maanden geen tijd te hebben voor ook maar een kleine verbouwing, en geen klussen te doen in Oost. Een getekende aannemingsovereenkomst hebben de advocaat of de krakers nimmer gezien.

De Burgemeester meent dat de bewoners reeds in november 2007 een procedure tegen ontruiming hadden dienen te starten. De advocaat van de bewoners zegt dat er nu een ontruiming plaatsvindt op basis van een vonnis dat zich niet op hen richt. De betekeningsregels zijn er niet voor niets, zeker niet nu er in kraakzaken nog al eens met de sterke arm wordt ontruimd. De anonieme dagvaarding is een uitzondering. Het is niet het probleem van de bewoners dat de eigenaar onjuist heeft gedagvaard. Voor een deurwaarder is het mogelijk in het kader van een procedure een uittreksel op te vragen uit het bevolkingsregister. Dit volgt uit artikel 98 Wet gemeentelijke basisadministratie. Bovendien heeft hij ruimschoots de tijd gehad zijn "fout" te herstellen. Ook hij was immers in November 2007 bekend met hun inschrijving. Er zijn nota bene uittreksels overgelegd van alle ingeschreven bewoners. Een ontruiming is een vergaand middel dat ingezet mag worden als de regels in acht zijn genomen, dit geldt ook bij krakers, al lijkt men zich daarvan op het stadhuis niet bewust,’ aldus mevr. Koopman, de advocaat van de krakers.aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.