english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Onaangename verassing
ksudb - 25.02.2008 12:25

Vrijdagavond heeft de politie ons onterecht ontruimd uit de hinthamerstraat nr.73 a. in Den Bosch. Zonder vooraf aan te kondigen kwam ME binnenvallen en pakte ons zonder pardon op.

lock-on
lock-on

ME
ME

De eerste kraak
Zoals bekend hebben wij maandagavond 18 februari jl. Het pand aan de hinthamerstraat 73a herkraakt. Het betreft hier een woonhuis gelegen achter de winkel met bovenwoning op nrs. 73 en 71. Na langdurige leegstand zijn de nrs. 71 en 73a op 7 mei jl gekraakt. Na een opzichtig een-tweetje tussen de eigenaar van de panden en de huurder van de winkelruimte, de Bazaar, is middels een schikking, voor de voorzieningenrechter, bepaald dat de krakers de panden per 27 augustus zouden verlaten. De woonruimtes, boven en achter de winkelruimte zouden als opslagruimte van de winkel gaan dienen. Het winkelpersoneel wist van niets, en nadat de krakers vertrokken waren, is in de bovenwoning anti-kraak geplaatst, en de achter gelegen woning dichtgeplankt. Van gebruik was geen sprake.


Hi ha herkraak
Voorengaande leidde ertoe dat besloten werd nr. 73a op 18 februari te herkraken.
Zoals gebruikelijk is de politie langs gekomen om te constateren dat het betreffende pand daadwerkelijk leegstond ten tijde van de kraak. Vanaf dat moment was het afwachten of de rechthebbende kon aantonen dat het pand nog in gebruik was ten tijde van de kraak, danwel dat het pand het afgelopen jaar nog in gebruik is geweest door, of vanwege de rechthebbende. Had hij dit kunnen aantonen, dan zou de normale procedure zijn geweest dat de politie dit aan ons was komen melden, met de vordering het pand te verlaten. Wij hebben echter geen politie meer gezien sinds die maandagavond. Wel hebben we de mensen die anti-kraak wonen in de bovenwoning gesproken, en een van hen kwam een dag later bij ons langs om kennis te maken. Zij bevestigde dat de woonruimtes nooit als opslagruimte zijn gebruikt. Weer een dag later vertelde zij ons dat anti-kraakstichting Camelot haar gebeld had met het verzoek aangifte te doen. Zij wist niet waartegen, en zou de stichting daarover terugbellen. Hierna hebben wij van niemand meer iets vernomen.


De zure inval
Op vrijdagavond 22 februari hoorden we plotseling een raar geluid. Mensen gingen kijken waar dat vandaan kwam, en het bleek dat iemand met zwaar gereedschap probeerde de voordeur te forceren. In de veronderstelling dat het hier een knokploeg betrof werd 112 gebeld. De alarmcentrale verbrak de verbinding direct na onze melding, en op hetzelfde moment werd een van ons gebeld met vragen over de ontruiming van het pand waar wij ons bevonden. Het bleek pers te zijn, maar van een ontruiming wisten wij niets. De mobiele eenheid verschafte zich toegang tot de woning, en hield vier, daar aanwezige, personen aan. Twee personen hadden zichzelf vastgezet in een zgn lock-on, een passief verzetsmiddel, waar de mobiele eenheid zich geen raad mee wist. Met behulp van de brandweer zijn deze mensen uiteindelijk uit de schoorsteen gebeiteld.


Aangifte
In het Brabants Dagblad van 23 februari jl. wordt gesproken over verschillende meldingen van overlast. Niet wordt duidelijk om wat voor overlast het hier gaat, en waar die meldingen vandaan zouden komen. Wij hebben ook geen enkele aanleiding gegeven tot klachten overlast in welke vorm dan ook.Tevens is ons nooit op eventuele overlast gewezen door wie dan ook. Dit komt ons nogal vreemd over. Schijnbaar heeft de politie dit soort smoesjes nodig om hun buitensporig optreden en machtsvertoon te rechtvaardigen.
Op het politiebureau werd ons gezegd dat door stichting Camelot aangifte tegen de bewoners was gedaan dat het pand nog geen jaar leegstond (wat wel het geval is), en venieling van ruiten. Welke ruiten is ons echter een raadsel, daar het huis helemaal was dichtgetimmerd. Helemaal verbaasd waren we toen we hoorden dat er waarschijnlijk ook aangifte tegen ons gedaan ging/gaat worden van bedreiging, door de anti-kraakbewoners. Als dit de aangifte is die zij van stichting Camelot moe(s)ten doen, legt dit op een absurde manier een van de nadelen van anti-kraak in het algemeen bloot: “Als jij geen valse aangifte doet, sta je zonder pardon op straat.” Huurrechten kent men immers niet bij anti-kraakbureaus. Valse aangifte doen is natuurlijk wèl strafbaar.

Conclusies:
Niet voor het eerst wordt een kraakpand in Den Bosch oneigenlijk ontruimd. Zo werden onlangs nog dertien krakers door de rechter vrijgesproken van rechtsvervolging, voor een kraakactie in 2006, waar de officier van justitie ook besloten had dat ze strafbaar bezig waren. Ook worden panden ontruimd, waarbij arrestanten helemaal niet vervolgd worden. De afloop is steeds hetzelfde: De krakers blijken niet strafbaar, maar staan wel weer op straat. Wij vragen ons inmiddels af waarom justitie in Den Bosch zich steeds meer lijkt te lenen als een soort privé-politie voor huiseigenaren met langdurig leegstaand vastgoed. Het lijkt het OM totaal niet te deren door een rechter gecorrigeerd te worden. De volgende keer precies hetzelfde!

De inzet van de mobiele eenheid, die toevallig in de stad aanwezig was, is natuurlijk ook absurd.
Dit is niet de eerste, maar hopelijk wel de laatste, keer dat wanneer de mobiele eenheid zich rond grote feesten of voetbalwedstrijden verveeld heeft, onze burgervader nog wel een mug weet waar een olifant van te maken is, zodat de jongens en meisjes alsnog hun verzetje hebben. Fier stond dhr. Rombouts vooraan. Wij vragen ons af of ‘ie dat ook gedaan had wanneer de mobiele eenheid wel tussen voetbalsupporters van Den Bosch en Go Ahead had moeten komen. Wij denken van niet.


Blijkbaar waren nogal wat media eerder dan wijzelf op de hoogte van de ontruiming. Door wie zij op de hoogte zijn gebracht weten we niet, maar een vermoeden hebben we wel. Het aantal arrestanten was minder dan het Brabantsdagblad meldde, en we zijn benieuwd hoe de media aan dat grote aantal zijn gekomen. We snappen dat zoveel machtsvertoon en zo weinig arrestaties moeilijk te rijmen zijn, maar de feiten hieromtrent zijn duidelijk, “slechts” vier aanhoudingen.


Ook is weer eens gebleken dat de politie hier regelmatig niet in staat is haar eigen boontjes te doppen, en de hulp van de brandweer nodig heeft als het even lastig wordt. Andere steden hebben hier speciale politie-eenheden voor, maar Den Bosch heeft een hulpdienst. In hoeverre dit toegestaan is, is de vraag.

De gemeente heeft zich inmiddels een aantal keren uitgesproken tegen een algemeen kraakverbod, maar met het beleid wat nu vaak gevoerd wordt, is zo’n verbod niet eens nodig.
Wij zijn inmiddels in overleg met onze advocaat, om te kijken wat wijzelf tegen de hele situatie kunnen ondernemen.

Kraken gaat door!


 http://www.brabantsdagblad.nl/regios/denbosch/2696302/Negen-arrestanten-bij-ontruiming-pand.ece





 

Lees meer over: vrijheid, repressie & mensenrechten wonen/kraken

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verplaatst naar de ruispagina
HIHAHERKRAAK!!!!! 
DBHC! - 25.02.2008 21:57

Op dit moment hebben 5 krakers zich verschanst in het pand. Ze zitten vast met lock-ons, en hebben de deur gebarricadeerd waar ze achter zitten.
De politie was er snel bij, en die waren "not amused". De Officier van dienst was er snel bij, en was even later weer weg.
Verder is de situatie op dit moment onduidelijk.
Er staan zo'n 20 symphatisanten buiten.
update 
DBHC! - 25.02.2008 23:58

De krakers zitten er nog.
er staat 1 bewaker in de gang naar het pand toe. Voor de voordeur zitten symphatiserende krakers, en er staan nog 2 bewakers op straat in de buurt.
De krakers willen niet dat deze naar binnen gaan, omdat 1 van hun een onbetrouwbare teringlijer is, waar meerdere krakers slechte ervaringen mee hebben. De krakers voor de deur zijn van plan daar te blijven.
Van de politie is niks meer gehoord.
De laffe honden durven blijkbaar alleen als ze 30 man M.E. aan de lijn hebben.

KRAKEN GAAT DOOR! IDEEËN ONTRUIM JE NIET!

Herkraak Hinthamerstraat 
Squartered - 26.02.2008 00:40

Hintham 00.30
Hintham 00.30

Hintham 00.30
Hintham 00.30

Franky's security
Franky's security

Foto Update..
update 
db - 26.02.2008 12:13

de nacht hebben er in ploegendienst constant mensen buiten gestaan om te voorkomen dat frank security naar binnen zou gaan. De bewoners van boven kunnen wel gewoon naar binnen en buiten. Zojuist stonden een aantal agenten voor de deur met een sleutel, zij wilden naar binnen.
Hun is verteld dat de nieuwe bewoners hen liever niet binnen liet en na wat geduw vanuit de kant van politie gingen ze weer weg.

Er wordt inmiddels contact gezocht met de politieke partijen in den bosch om te kijken of zij hierin iets kunnen betekenen.
hoe gaat ie? 
nn - 26.02.2008 19:29

hoe is de situatie nu? weet iemand iets meer?
volgens brabands dagblad ontruiming gaande 
nn - 26.02.2008 19:36

op de site van brabantsdagblad is te lezen dat 40 me:ers bezig zijn met het pand te ontruimen. er zijn een onbekend aantal arrestaties verricht en de bratra is bezig met vijf krakers die binnen zitten vastgeketend.

 http://www.brabantsdagblad.nl/regios/denbosch/article2717586.ece
Ontruiming Hihahinthamerstraat 
Marx - 26.02.2008 21:08

Ook hier meer info & foto's:
 http://www.bastionoranje.nl/Hinthamerstraat.htm#Ontruiming pand Hinthamerstraat 73
arrestanten 
AG - 27.02.2008 07:32




Er zijn naar alle waarschijnlijkheid 15 mensen opgepakt. De politie heeft aangegeven in ieder geval een groot aantal inverzekering te willen stellen voor art 141 en ze zijn ook aangehouden voor art 429sexies en 138.

Voor straks vast een oproep aan de vrijgekomen arrestanten om zich bij de arrrestantengroep te melden... zo wordt het duidelijk wie er nog allemaal vast zitten.

Hieronder nog een persbericht;

Persbericht ontruiming Hinthamerstraat 73a

Vanavond werd het pand aan de Hinthamerstraat 73a voor de tweede keer met overdreven machtsvertoon ontruimd. Deze ontruiming is in onze ogen, net als de vorige ontruiming, onrechtmatig. Het pand stond al jaren leeg en eventuele huurders hebben nooit gebruik gemaakt van het pand. Na de vorige ontruiming was er een grote verontwaardiging over de wijze van ontruimen.

De M.E. werd hierbij als overblijfsel van een wedstrijd van F.C. Den Bosch ingezet om te ontruimen. Zonder waarschuwingen en zonder vorderingen werden de vier aanwezige krakers overvallen en gearresteerd. Een dergelijke wijze van ontruimen is wettelijk niet toegestaan. Uit protest is daarom het pand voor de tweede maal herkraakt. In onze ogen is de inzet van zoveel politie een teken van de verharding van de houding van de politie en justitie tegen ons en tegen burgers in het algemeen.

Het optreden van de politie, waarbij 15 mensen werden opgepakt, was zeer gewelddadig. Een meisje (19) die sympathie toonde met de krakers werd door de ME bruut bij de haren uit het publiek getrokken en op de grond gegooid. Het is nog niet bekend of er bij de arrestaties nog meer gewonden zijn gevallen.

Door de politie werd gesuggereerd dat de anti-krakers, woonachtig in de voorste woning, niet binnengelaten werden door de krakers.
De krakers hebben echter goed contact gehad met de anti-krakers en beide woongroepen konden dan ook door middel van een eigen voordeursleutel de woningen betreden wanneer zij maar wilden.


Noten voor de pers;

Voor een duidelijk beeld hebben wij hierbij enkele foto's toegevoegd. Wij verwachten niet dat deze foto's gepubliceerd zullen worden. Wel hopen we dat ze bij kunnen dragen aan het voorzien van een correct beeld van de situatie. Dit aangezien de politie onjuiste berichtgeving naar de media verstuurd omtrent de situatie van de 2 woningen.
lawaai demo 
ag - 27.02.2008 08:31

arrestanten worden volgens poltitie in verzekering gesteld... daarom lawaai demo... zie;

 http://www.indymedia.nl/nl/2008/02/50489.shtml
arrestanten vrij 
ag-db - 27.02.2008 18:46

alle arrestanten zijn vrijgelaten
nog twee foto's 
ksudb - 27.02.2008 21:48

smiddags werden voorbijgangers geinformeerd
smiddags werden voorbijgangers geinformeerd

foto van de overburen
foto van de overburen

nog twee foto's
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.