english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creŽren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
[NMGN]zat.07 juni DEMO voor VRIJPLAATSEN (NE/EN)
meisje rent - 28.05.2008 00:09

Op zaterdag 07 juni is er een demo voor vrijplaatsen in Nijmegen. Om 13.00 voorverzamelen in het Kronenburgerpark. De aanleiding voor de demo vormde de ontruiming van vrijplaats de Lastpost op 16 mei en de repressie tegen kraakpanden en vrijplaatsen in het algemeen. Komt allen! Samen staan we sterk!

poster demo
poster demo

flyer voorkant
flyer voorkant

flyer achterkant
flyer achterkant

NEDERLANDS

Op 11 april 2008 werd het oude TPG gebouw aan het stationsplein in Nijmegen gekraakt. Het overgrote deel van het pand stond langer dan een jaar leeg. De volgende dag werd er meteen een weggeefwinkel en een expositie geopend en werd het pand opengesteld voor publiek. In de maand die daarop volgde kwamen er meer en meer mensen langs, werden de eerste atelier ruimtes gecreeerd, werden er film- en politieke info avonden georganiseerd en was er een soep kafee. De nieuwe vrijplaats werd omgedoopt in 'de Lastpost' en op zaterdag 3 mei was er het Lastpost festival, of: een viering van DIY cultuur. Er waren circus- en akrobatiek voorstellingen, een tijdelijke zeefdruk werkplaats, tango- en hiphop workshops, poezie en literaire voordrachten, een weggeef modeshow, een live graffiti wall, de expo, dj's, vega broodjes voor de zaak...allemaal gratis! De zon scheen, de piratenvlag wapperde in de wind..
Eens een dode en lege plek bruisde nu van leven. Onze buren hielden zich stil aan de overkant, in hun blauwe bunker keken zij -al slurpend aan hun koffie-toe hoe wij plezier maakten.

De actie was een onderdeel van de internationale axiedagen voor kraakpanden en vrijplaatsen. Kraakpanden en vrijplaatsen zijn super belangrijk omdat zij de basis vormen van een meer gelijke en minder door geld geobsedeerde wereld. Op deze plekken wordt er gewerkt aan wezelijke alternatieven voor het kapitalisme en ze bieden de oplossing voor actuele problemen waarmee onze moderne samenleving kampt (zoals vervreemding en isolement)Ze brengen mensen samen en bieden aan mensen de mogelijkheid om een eigen betekenis te geven aan de wereld, een fundamenteel onderdeel van het menselijk leven.

Op 7 mei verloren we het kort geding, dat door ons was aangesponnen tegen de staat. De uitspraak van de rechter was: oprotten! (In een wat formeler taalgebruik.) Ondanks de ontruimingsdreiging gingen sommige activiteiten gewoon door, zoals de weggeefwinkel en het soep kafee. Op 16 mei werd de lastpost ontruimd door de lange arm van de wet. Er vielen hier en daar een paar verfbommen en een aantal mensen werden gearresteerd, waarvan iedereen de dag erna weer op vrije voeten was gesteld. Toen er nog mensen vast zaten vonden er 2 langdurige en luidruchtige lawaaidemo's plaats en werd aan de vele omstanders het verhaal van de lastpost uitgelegd. In de 2 weken die daarop volgden vonden er hier en daar prikacties plaats in de stad door sympathisanten die zichzelf de Terror Post Guerilla's en de autonome lastposten noemden. Zie:  http://www.indymedia.nl/nl/2008/05/52580.shtml en  http://www.indymedia.nl/nl/2008/05/52425.shtml

Ook al heeft de lastpost maar 5 weken bestaan, haar bestaan heeft voor een ware opleving gezorgd in onze lokale gemeenschap. Mensen met dezelfde interesses en idealen leerden elkaar beter kennen, werkten samen aan iets waarin zij geloofden, vriendschappen werden gesloten en een wezelijk alternatief voor de doodse ideologie achter het kapitalisme werd gevormd.
De lastpost krakers zullen doorgaan met het creeren van vrijplaatsen, in leegstaande gebouwen, parken en de straten.
Idealen ontruim je niet, kraken geht weiter!

OP ZATERDAG 07 JUNI DEMO VOOR VRIJPLAATSEN IN NIJMEGEN. 13.00 voorverzamelen in het kronenburgerpark (10 min. lopen vanaf centraal.) KOMT ALLEN! SAMEN STAAN WE STERK!

In solidariteit met de citex krakers in Amsterdam, die afgelopen zaterdag uit hun huizen werden gerukt omdat ??


ENGLISH

On april 11 2008 a group of people squatted the old post office in Nijmegen (NL). The space had been empty for more than a year. The day after the squatting action people established a give-a-way shop and an art exhibition and opened the space to the public. In the following month more people came, art studio's were established and more activities where held, such as; film nites, info nites on several political issues/actions and a soup cafe. The new established free space was called 'the Lastpost' (which means troublemaker) and on saturday may 3rd there was 'the lastpost festival' or: a celebration of DIY culture. We had circus and acrobatics performances, screenprinters, tango- and hiphop workshops, poetry and spoken word performances, storytellers, a give-a-way fashion show, a live graffiti wall, a circus playground, an art exhibit, dj's, cheap vegan food for the cause, and many people enjoying all this for free. The sun was out, our pirate flag was waving on the rooftop.. once a dead&empty space was now alive and kicking ass. Our neighbours kept strikingly quiet inside their blue bunker of steel and concrete, sitting there in their blue uniforms, sipping their coffees, talking the talk, watching us kids having fun...

The action was a part of the international days of action for squats and autonomous spaces. These spaces are super important because they are the base of creating a more equal and less money obsessed society. In these spaces we can create true alternatives and they are a part of a healthy solution to many problems we are facing in modern society. They bring people together and give us an opportunity to give our own meaning to the world, to create our own ways to play and act. Which are fundamental parts of human life.

On may 7 we lost our courtcase. To all our surprise to verdict of the judge was: fuck off! (In official language) Despite the ungoing treath of eviction people still continued with some of the activities, such as the give-a-way shop and the soup cafe. On may 17 the long arm of the law came to grab us, our space was evicted within a few hours. The front of the police station, a few vehicles and cops where given a nice new colour: pink! (who needs blue when there's pink?!) Straight after the eviction safeguards moved in with their dogs and the space was shut down. Left for dead and empty again...At night lots of people held a loud 3 hour noise demo for the arrestees that were still inside. The day after another noisedemo was held and later that day the last arrestees got released with minor charges. In the week that followed an actiongroup called the Terror Post Guerilla's (TPG) decorated the municipal hall and a cop statue with their own message (you can't evict ideas.what a burden) and pink paint. Yesterday more pink paint was thrown at a local policestation and tires of a few policecars were flattened.

Although the space only lasted for 5 weeks, its' existence sparked something in our local community. People with the same interests and ideals got to know eachother, people worked together on something they believe in, something real, something beautiful, new friendships and co-operations were born, an alternative to dead capitalist culture was created. The lastpost squatters will continue to create free spaces and playgrounds in Nijmegen, in the streets, empties or parks. Fuck the law, squat the world! You can evict buildings, but not our hearts.

On JUNE 7 there will be a DEMO for FREE SPACES in Nijmegen, 1pm at 'de kronenburgerpark.' Let's express ourselves loudly in tha streets and show the diversity of our radical culture. Let's make a demand for more free, undeveloped spaces. Let's get loud! BRING YOUR FRIENDS! TOGETHER WE STAND STRONG.

In solidarity with the squatters in Amsterdam, who got brutally kicked out of their homes last saturday (24/05) because of ??

- E-Mail: april11en12@yahoo.com Website: http://delastpost.punt.nl
 

Lees meer over: vrijheid, repressie & mensenrechten wereldcrisis wonen/kraken

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verplaatst naar de ruispagina
tja 
bureaukraker - 28.05.2008 12:34

Ik moedig dit soort dingen van harte aan en las het in een overweging ook even langs te komen, maar is het gebruiken van een naam als 'Terror Post Guerilla's' niet ontactisch / jezelf criminaliseren??
Ik hoef niet denk ik niet uit te leggen wat een indruk dit zal maken op 'het publiek' en ook tegenstanders kunnen hier gemakkelijk gebruik van maken. Ik zou denken aan iets positievers / ludiekers of ben ik nu een softie??
@bureaukraker 
meisje rent - 28.05.2008 12:57

Even ter verduidelijking: de terror post guerilla's (TPG) zijn sympathisanten van de lastpost die een tweetal directe prikacties hebben gedaan uit boosheid over de ontruiming van de lastpost op 16 mei jl. Het is dus geen benaming die wij aan onszelf als hele groep geven. (Let wel: ik probeer mij hier niet te distantieren van de actie of hun gekozen naam.)

Anyway, in hoeverre er ruimte moet zijn om jezelf uit te drukken zoals jij dat wil en in hoeverre je daarin rekening moet houden met de publieke opinie is een interessante (maar ook wat uitgekauwde) discussie denk ik.

Beter is het in ieder geval om die discussie te blijven voeren dan weg te blijven omdat je het niet eens bent met elkaar. Kom dus vooral langs op de demo en neem je vrienden en vriendinnen mee! SAMEN STAAN WE STERK!
TPG 
NMGN - 28.05.2008 12:59

Zoals ik t begrijp zijn de Terror Post Guerilla's een duidelijk andere groepering dan de mensen van de lastpost...
de tpg-ers hebben niet voor niets een andere naam gekozen en voeren hun axies schijnbaar s'nachts uit en doen dat niet openlijk.
dit geldt ook voor de autonome lastposten, die deze week het politiebureau en politieauto's onder handen namen aan bureau muntweg!

Hoewel dit soort axies best op sympathie mogen rekenen. Moet wel Duidelijk zijn dat deze demonstratie is georganiseerd door de mensen van de lastpost en niet door afsplitsende millitantere groepjes...
tot zaterdag de 7e!!!

weer roze voor de staat! 
rara - 28.05.2008 18:13

zie:  http://www.indymedia.nl/nl/2008/05/52606.shtml

Website: http://delastpost.punt.nl
 
BRINKMAN ID GELDERLANDER 
JOPIE - 29.05.2008 18:37

REAXIE VAN PVV-ER OP DE PRIKACTIES IN NIJMEGEN VAN DE LAATSTE WEKEN:
 http://www.gelderlander.nl/voorpagina/nijmegen/3193671/PVV-wil-actie-tegen-Nijmeegse-krakers.ece
bij de weg: de deno is niet aangemeld! 
meisje rent - 02.06.2008 15:29

Nog even ter informatie: de demo is niet aangemeld bij de gemeente/politie. Dit kan ertoe leiden dat de demo verboden wordt en/of de politie extra repressief gaat optreden.

Houd hier rekening mee.E-Mail: april11en12@yahoo.com
Website: http://delastpost.punt.nl
 
ps 
meisje rent - 03.06.2008 11:08


Dit omdat we niet de behoefte hebben om samen te werken met de politie en gemeente in het bepalen van de route en het verloop van de demo. Wij willen in alle vrijheid en op onze EIGEN manier onze mening kunnen uiten op straat en een krachtig tegengeluid laten horen tegen het repressieve beleid van de staat jegens krakers, kraakpanden en/of vrijplaatsen.
Bus vanuit Amsterdam! 
nn - 04.06.2008 15:44

Er rijdt ook een bus vanuit Amsterdam!

Verzamelen: zaterdag 7 juni 10:30 Bollox, Eerste Schinkelstraat 16
Vertrek: 11:00
Schaden: 5 pleuro
Kaarten verkrijgbaar in de Molli, Vrankrijk en Eigenaardig!

KOMT ALLEN!!!!!

------------------------------------------------

Thereīs also a bus going from Amsterdam!

Meetingpoint: saturday 7th of June 10:30 am Bollx, Eerste Schinkelstraat 16
Departure: 11:00 am
Damage: 5 pleuro
Tickets available at the Molli, Vrankrijk and Eigenaardig
arrestantengroep 
arrestantengroep - 07.06.2008 12:23

Opgepakt? Rechten in de Bak!

De arrestantengroep zal tijdens deze actie paraat zijn,
Op het nummer : 06-51908644

Je gaat straks deelnemen aan een demo voor vrijplaatsen, waar ook politie op af zal komen, dus let goed op elkaar, laat je niet provoceren en laat niet toe dat ze zomaar mensen mee kunnen nemen. Als er toch mensen gearresteerd worden, let dan goed op hoe ze eruit zien, wat er gebeurd, waar ze worden opgepakt etc. en geef dit door aan de arrestantengroep. Mochten arrestaties niet te verhinderen zijn, dan is het wel handig om van het volgende op de hoogte te zijn:
- Je hebt het recht om je naam NIET te noemen, wat de smeris ook zegt, zelf na de invoering van de id-toonplicht heb je nog het recht om anoniem te blijven.
- VERKLAAR NOOIT IETS OVER JEZELF OF OVER ANDEREN!!
- De politie is verplicht je te vertellen waarvoor je bent gearresteerd.
- Als je gearresteerd bent kan de politie je 6 uur vasthouden, je fouilleren en al je persoonlijke spullen afnemen. Als je jouw naam niet noemt kan de politie je nog 6 uur extra vasthouden voor onderzoek naar je identiteit. De politie is dan gerechtigd om foto's en vingerafdrukken te nemen. (NB. De tijd tussen 12 uur `s nachts en 9 uur `s ochtend telt niet mee.)
- Als je wordt verdacht van een overtreding moeten ze je na deze 6 tot 12 uur laten gaan. Ze zullen je misschien andere dingen vertellen, dus laat je niet intimideren.
- Als je vrijgelaten wordt, neem dan contact op met de arrestantengroep, zij weten hoeveel mensen er zijn opgepakt en willen ook weten wanneer je weer vrij gelaten bent. Ze kunnen je adviseren over wat te doen met een eventuele dagvaarding.
- Je kunt ook in verzekering worden gesteld, dan kan de politie en justitie je max. 3 dagen en 15 uur vasthouden voor onderzoek, op verdenking van het plegen van een misdrijf. Je hebt dan recht op je eigen advocaat, daar moet je zelf om vragen! Accepteer geen piketadvocaat of smoesjes van de smeris dat ze dit niet kunnen regelen. Blijf bij je eis om je eigen advocaten.
- Willen ze je langer vast houden moet je binnen deze drie dagen en 15 uur voor een onderzoeksrechter worden gebracht voor verlenging van het voorarrest anders moet je worden vrijgelaten. Ze kunnen het voorarrest van 10 dagen en daarna 3 x 30 dagen verlengen. Je advocaat kan je hier verder over inlichten.
Nog wat algemene punten:
- Je hebt ook recht op vegetarisch/veganistisch eten en wanneer nodig medische hulp. Eis dit; de politie zal namelijk hier erg moeilijk over kunnen doen.
- Vrouwen mogen alleen voor vrouwelijke agenten worden gefouilleerd, mannen door mannen.
- De smeris neemt het zelf niet zo nauw met de regels en zal je verblijf heel onaangenaam kunnen maken.
- Hou je taai en realiseer je dat een hoop mensen bezig zijn je vrij te krijgen.

De Advocaat waar je naar kunt vragen is: Mr. Cees Van Schie en is te bereiken onder het telefoonnummer: 024-3238844 Blijf om hem vragen ook al weigert de politie je je voorkeursadvocaat te geven en krijg je een picketadvocaat in je maag gesplitst!!!.
Schrijf deze naam ergens op je lichaam net als het nummer van de arrestantengroep.

ENGLISH:
Got arrested? Your rights in jail!

The number of the arrestee supportgroup: 06-51908644

Youíre going to participate in the demonstration for freespaces. Unfortunately it is most likely that there will be police, so watch eachother closely, donít let them provoke you and donít let them take people away. If people do get arrested, remember how they look like, what happens and where they are being arrested and pass this on to the supportgroup. When it is not possible to avoid arrests, it is good to know the following:
- You have the right not to say your name, whatever the police tells you. Even after the introduction of the ID legislation, you have the right to remain anonymous.
- NEVER DECLARE ANYTHING ABOUT YOURSELF OR OTHERS! (It will always be used against you and other people)
- The police is obliged to tell you the reason of your arrest.
- When arrested the police can hold you for at least 6 hours, search you and take your stuff. When you donít give up your name they can take you for another 6 hours to do research on your identity. In that case, the police has the right to take pictures and fingerprints of you. (Please note: the time between 12 am and 9 am doesnít count)
- When your suspected of an infringement, they have to let you go after 6/12 hours. They might tell you other things, so donít let them intimidate you!
- When your released, please contact the supportgroup, they know how many people are arrested and want to know when your free. They can inform you about what to do with a possible subpoena. PLEASE DONíT GIVE ANY SENSITIVE INFO OR NAMES OVER THE PHONE AS IT MIGHT BE TAPPED!!
- It is also possible that they will lock you in because they suspect you of comitting a crime. The maximum time that they can hold you in this case is 3 days and 15 hours (again without counting the time between 12 am and 9 am). You have the right to a lawyer, ask for it!!Donít accept another lawyer then your own and donít believe the cops when they tell you that they canít arrange It for you.
- When they want to hold you longer they have to put you in front of a judge within these 3 days and 15 hours. The judge will decide if your pre-arrest will be extended or not. In case not, they have to release you. They can extend your pre-arrest at first with 10 days, then with 3x30 days. Your lawyer can gave you more information about this.

Some general marks:
- You have the right to get vegetarian/vegan food and when neccecary, medication. Demand for it! The police might not cooperate in the first place.
- Women are only allowed to be searched by women, men by men.
- The police donít take the rules very seriously and they might try to make your stay unpleasant.
- Stay strong and realize that there are people trying to get you free. You are not alone!

The lawyer who you can ask for is Mr. Cees van Schie and you can reach him on the number: 024-3238844. Keep asking for him even if the cops are trying to hook you up with another lawyer!!
Write this name, along with the numer of the supportgroup on your body.

Demo Nijmegen 7 juni 2008: 
Sand & M02 - 07.06.2008 15:35

Fotoverslag deel 1:  http://indymedia.nl/nl/2008/06/52777.shtml
Fotoverslag deel 2:  http://indymedia.nl/nl/2008/06/52783.shtml
Fotoverslag deel 3:  http://indymedia.nl/nl/2008/06/52789.shtml
Fotoverslag deel 4:  http://indymedia.nl/nl/2008/06/52804.shtml
Fotoverslag deel 5:  http://indymedia.nl/nl/2008/06/52810.shtml
Fotoverslag deel 6:  http://indymedia.nl/nl/2008/06/52816.shtml

aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.