english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Alternatief plan Verbindingsblok
Verbindingsblok - 25.06.2008 10:46

Alternatief plan Verbindingsblok
Krakers en projectontwikkelaar voor behoud betaalbare huisvesting

Amsterdam, 25 juni 2008

Waar woningbouwvereniging Eigen Haard de handdoek in de ring gooit komen krakers en een projectontwikkelaar met een alternatief plan. Het Verbindingsblok, gelegen in de Amsterdamse buurt De Pijp, moet zo worden gered van sloop. De huidige eigenaar, woningbouwcorporatie Eigen Haard, wil na sloop enkel dure koopappartementen terugbouwen. In het alternatieve plan wordt het blok gerenoveerd en zal 50 % behouden blijven voor betaalbare huur.


Theo Fiselier van koophuis Amsterdam is betrokken bij het alternatieve plan en spreekt over een nieuw concept: “We hebben hier de kans om te laten zien dat het ook anders kan. Er zal in eerste instantie geen winst worden behaald. De panden zijn lange tijd niet onderhouden en daar gaat veel geld inzitten. Verkoop van de bovenste etages maakt het plan financieel haalbaar’’. De potentiële ontwikkelaar en de krakers proberen ook naar de politiek duidelijk te maken dat hun plan in het belang is van de buurt.

Eigen Haard heeft het blok middels overheid subsidies in de jaren negentig in handen gekregen. Dit in het kader van het Convenant Kleine Beurtbezit. In ruil daarvoor moest zorg worden gedragen voor verhuur en onderhoud. Eigen Haard verzuimde echter vanaf het begin om onderhoud te plegen. Het niet onderhouden van de panden leidde tot verschillende gevaarlijke situaties.

Het sloop nieuwbouwplan van Eigen Haard stuit ook op grote bezwaren vanuit de Welstand Commissie. De architectuur is niet passend voor de buurt en het plan voldoet niet aan de welstandsnota. Tevens spreekt Commissie Welstand zich nadrukkelijk uit voor renovatie van de karakteristieke panden en stelt keer op keer de vraag aan het stadsdeel waarom hier sprake moet zijn van sloop. In het alternatieve plan wordt wel voldaan aan de eisen van Welstand en zullen de panden gerenoveerd worden en blijft hiermee de karakteristieke uitstraling van het blok behouden.

Het behoort tot de kerntaak van een woningbouwcorporatie om betaalbare huisvestiging voor iedereen te realiseren, verkrotten en winst nastreven niet. Samen met een particulier nemen de krakers die verantwoordelijkheid nu over. Het kan niet zo zijn dat een woningbouwcorporatie panden met gemeenschapsgeld in handen krijgt, vervolgens niet onderhoud en dan binnen loopt op de verkoop. De corporatie stelt zich hiermee op als ordinaire speculant.
Het alternatieve plan is echter anders; Door middel van de mix van woonvormen voor verschillende leeftijdsgroepen en inkomens zal met het alternatieve plan in Het Verbindingsblok een differentiatie ontstaan waar menig ontwikkelaar of stadsdeel jaloers op zal zijn. Het alternatieve plan voor het Verbindingsblok is een uitstekende uitgangssituatie om nu eindelijk écht werk te maken van een stadsdeel voor iedereen.

Vanavond 19.30 wordt er over het alternatieve plan ingesproken bij de Deelraad Oud-Zuid.

Kraakgroep Verbindingsblok






Raadsadres:



Amsterdam, 22 juni 2008


Betreft: Alternatief plan Verbindingsblok


Aan de deelraad Oud-Zuid,


Al jaren is er veel te doen rond het Verbindingsblok in de Pijp. Eigenaar van het blok, corporatie Eigen Haard, wil een nieuwbouw complex met koopappartementen realiseren op deze plek. Krakers hebben inmiddels met een projectontwikkelaar een alternatief socialer plan ontwikkeld voor het blok. Tijd om de koppen bij elkaar te steken.

Om bij de geschiedenis te beginnen
In 1996 is het grootste deel van het blok in handen van Eigen Haard gekomen in het kader van de Convenant Kleine Beurtbezit. Corporaties kregen met enorme subsidies van de gemeente veel particulier bezit in handen om voor verhuur en onderhoud te zorgen. In deze jaren zijn al verschillende woningen in het blok gekraakt. Een aantal van deze etages kregen na actievoeren een huurcontract en werden zodoende gelegaliseerd.

Eigen Haard verzuimde al vanaf het begin het onderhoud te doen aan de woningen. In augustus van 2004 kwam een plafond naar beneden tijdens een heftige regenbui. Een aantal huurders en krakers begonnen hierop een bewonerscommissie. De bewonerscommissie was succesvol. Met pijn en moeite dwong zij af dat tenminste weer klein onderhoud werd gedaan.

Groot onderhoud werd echter nog steeds niet gedaan door de woningbouwcorporatie wat tot een dieptepunt kwam in 2006 toen vanwege het jarenlange gestaakte onderhoud een balkon naar beneden stortte. Kort hierop begon de tweede ‘kraakgolf’ voor het Verbindingsblok. De vers gekraakte woningen werden direct door krakers met hulp en advies van een bouwkundige van wijkcentrum Ceintuur weer veilig en bewoonbaar gemaakt.

Huidige plannen van Eigen Haard
Al die tijd waren de plannen van Eigen Haard steeds gericht op renovatie of sloop met een zekere terugkeer van tenminste 30% sociale huur. Voorjaar 2007 bleek dat Eigen Haard definitief wil gaan slopen. Ook de 30% sociale huur wordt niet meer gerealiseerd, ze verpatsen alle nieuwbouw. Eigen Haard zegt echter dat zij op een andere slooplocatie verderop in de Kuijperstraat 10% sociale huurwoningen laat terug keren, wat 90% koop betekend. Verder zeggen ze dat ergens in de Marathonbuurt sociale huurwoningen zijn opgeleverd. Dit zou moeten compenseren voor de 100% geplande dure koopwoningen in het Verbindingsblok. Dit is niets anders dan het ‘wegcijferen’ van betaalbare huurwoningen.

Alternatief
Afgelopen maanden hebben de huidige bewoners van het Verbindingsblok rond de tafel gezeten met ontwikkelaar dhr. T. Fiselier van makelaars en adviescentrum Sarphatiepark 80, de heer Fiselier is al jaren betrokken makelaar in stadsdeel Oud-Zuid. Samen hebben zij een alternatief plan ontwikkeld om in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap het Verbindingsblok te herontwikkelen, met een mogelijkheid tot renovatie in plaats van sloop. Het plan is om in 50% van het blok betaalbare huurwoningen terug te laten keren. Hierbij moet gedacht worden aan jongerenhuisvesting in de vorm van woongroepen en individuele sociale huurwoningen. Verder zal de overige 50% ingevuld worden door huurwoningen in de vrije sector en koopappartementen.

Het stadsdeel stuurt in haar woonvisie aan op een gedifferentieerde wijk waar plek is voor sociale huur, duurdere huur en koopappartementen in afwisseling van elkaar waardoor een veelzijdigheid van wijkbewoners ontstaat. Verder zegt de woonvisie te willen investeren in jongerenhuisvesting. Dit blijkt echter in de praktijk nogal lastig, het werd in de behandeling van de woonvisie al duidelijk dat het bestuur nagenoeg niet weet hoe die jongerenhuisvesting te realiseren. Doormiddel van de mix van jongerenhuisvesting in woongroepen, sociale huurwoningen, vrij sectorhuurwoningen en koopappartementen zal met het alternatieve plan in het Verbindingsblok een differentiatie ontstaan waar menig ontwikkelaar of stadsdeel zijn vingers bij aflikt. Het alternatieve plan voor het Verbindingsblok is een uitstekende uitgangssituatie om nu eindelijk echt werk te maken van een gedifferentieerd stadsdeel wat open staat voor betrokken bewoners, jong en oud en van verschillende inkomens.

Daarbij geeft dit alternatieve plan de mogelijkheid om praktisch vorm te geven aan bewonersparticipatie en sociale cohesie. Er bestaat bij de stadsdeelraad een grote wens om participatie van de inwoners van Oud-Zuid te bevorderen. Door bewoners direct inspraak te geven in hun woonomgeving wordt daadwerkelijk invulling gegeven aan dit ideaal. Het komt duidelijk naar voren dat de betrokkenheid van de krakers van het Verbindingsblok verder reikt dan hun individuele woonsituatie. Zij zetten zich al tijden in voor de buurt. Het organiseren van verschillende acties voor het behoud van betaalbaar wonen, de contacten met andere buurtorganisaties, het opzetten van buurtcafeetje Eigenaardig en het betrekken van verschillende professionals en experts bij alternatieve planvorming voor hun blok geeft aan dat zij bereid en kundig zijn mee te denken en werken aan een sociale en leefbare buurt.

Om dit het alternatieve plan te realiseren is het van belang dat Eigen Haard het Verbindingsblok verkoopt aan ontwikkelaar dhr. T. Fiselier. Deze is bereid Eigen Haard een marktprijs voor het blok te betalen. Deze ontwikkelaar is in tegenstelling tot Eigen Haard niet van plan een investering te doen waar op termijn veel winst uit te melken is. Ze zijn van plan een kostendekkende investering te doen met een sociaal doel voor ogen.

Vanuit de wens van de deelraad voor een betrokken en veelzijdige buurt zouden zij zich actief in moeten zetten Eigen Haard aan te zetten tot meedenken en meewerken aan een alternatief plan.

Conclusie
Het is sociaal en moreel op geen enkele manier goed te keuren dat Eigen Haard in de mogelijkheid is vrijwel gratis verkregen woningen om te zetten in veel geld. Wonen is een mensenrecht maar wordt op deze manier gedegenereerd tot ordinaire handelswaar wat in de uitverkoop staat. In plaats van aan te sturen op een volgende confrontatie met buurtbewoners en krakers aan de ene kant en een woningbouwcorporatie en het stadsdeel bestuur aan de andere kant, moet er gezocht worden naar een alternatief. De krakers hebben met een projectontwikkelaar de eerste stappen genomen in het op zetten van een socialer alternatief wat naadloos aansluit op de wensen met betrekking tot wonen en samenleven van dit stadsdeel.


Vragen aan de Deelraad en Commissie Ruimte en Wonen:

#Is de Raad/Commissie van mening dat corporatie Eigen Haard haar maatschappelijke verantwoordelijkheid ontduikt door geen sociale huurwoningen te laten terugkeren in het Verbindingsblok?

#Wat ziet de Raad/Commissie in een alternatief plan zoals dat hier in eerste instantie wordt voorgelegd door de kraakgroep en projectontwikkelaar?

#Is de Raad/Commissie van mening dat de stadsdeelvoorzitter moet kijken naar de voorgestelde alternatieven en mogelijk een faciliterende rol moet dragen tussen betrokken partijen en Eigen Haard?


Wij verzoeken u dit raadsadres ook in de commissie Ruimte en Wonen te
behandelen.



Vriendelijke groet,
Namens Kraakgroep Verbindingsblok






 

Lees meer over: wonen/kraken

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verplaatst naar de ruispagina
plaats en tijd 
link - 25.06.2008 13:39

 http://www.oudzuid.amsterdam.nl/aspx/download.aspx?file=/contents/pages/1793/25en26juni2008.pdf

het inspreken vindt plaats op koninginneweg 1 om 19:30
alternative plan Verbindinsblock 
K.M. Ellion - 25.06.2008 15:11

English version

E-Mail: verbindingsblok@gmail.com
english version with text 
K.M. Ellion - 25.06.2008 15:38

Alternative plan Verbindingsblok
Squatters and developer in favour of preserving affordable housing

Amsterdam, 25th of June 2008

Where housing corporation Eigen Haard throws in the towel squatters along with a project developer present an alternative plan. The Verbiningsblok, located in De Pijp Amsterdam. The Verbindingsblok will in this way be saved from demolition. The current owner, housing corporation Eigen Haard intends to demolish the block and rebuild only luxury apartments intended for the buying market. In the alternative plan the block will be renovated and 50 % will be preserved for affordable housing.

Theo Fiselier of kowhais Amsterdam is involved in the alternative plan and speaks of a new concept: “We have an opportunity here to show you can do things differently. In first instance no profit will be made. No maintenance has been done to the block for a long time and this will cost a lot of money. Selling the apartments on the upper floors will make the plan financially viable”. The potential developer and the squatters also try to make t clear to the politicians that the plan is in the best interest of the neighbourhood.

Eigen Haard became owner of the block with subsidies from the government. This happened through a pact called Convenant Kleine Beurt bezit. In exchange they had to take care of the maintenance and the letting. Eigen Haard neglected from day one to do any maintenance work with has led to various dangerous situations

The demolishing and development plan receives a lot of criticism from Commissie Welstand
The architecture is not fitting for this neighbourhood and the plan does not comply with the welstandsnota. Also Commissie Welstand specifically says that they are in favour of renovation and puts the question time after time to the stadsdeel why the block has to be demolished. The alternative plan is compliant with the demands of Welstand, the houses will be renovated and the characteristic appearance of the block will be preserved.

It belongs to the fundamental tasks of a housing corporation to realize affordable housing for everybody. Not the dilapidation of the neighbourhood and pursuing profit. Together with a private owner the squatters are now taking over this responsibility. It can not be that a housing corporation receives a block paid for by public funds, does no maintenance and than makes a huge profit out of selling the block. In this way the corporation behaves as a vulgar speculant. The alternative plan offers a real change; by a mix of different dwelling forms, different age groups and income the alternative plan for The Verbindingsblok will create a differentiation where many developers or stadsdeel will be jealous of.
The alternative plan is an excellent starting position to truly try and create a stadsdeel where everybody is welcome.

Tonight at 7.30 pm the alternative plan will be presented at the Deelraad Oud-Zuid.
Koninginneweg 1

Squatting group Verbindingsblok


verbindingsblok 
nn - 25.06.2008 21:01




*
nieuws? 
Kraakgroep Oosterparkbuurt - 26.06.2008 13:05

ha, helaas kon ik niet komen gisteren. Is er nog nieuws? Hoe reageerden de politici?

Is het raadsadres hetzelfde als het alternatieve plan of is het laatste meer uitgewerkt (met berekeningen enzo)? Als er een uitgewerkt plan is, zet het dan ajb op indymedia of stuur het naar onderstaand adres.

groet
Rogier

E-Mail: oosterparkbuurt@gmail.com
Website: http://www.slimblijven.nl
 
politici  
kraaksters - 26.06.2008 13:53

Ja we zijn dus gister bij alle hotemetoten geweest, als onderdeel van het spel dat jetzt gespeeld moet worden. Ze luisterden aandachtig maar willen het raadsadres pas in september behandelen. (zomerreces, ik wil ook wel twee maanden vakantie!) Dit is problematisch ivm de snelle sloopplannen van Eigen Haard. We proberen nog van alles om het tijdens de bespreking van de woonvisie vanavond ook weer aan bod te laten komen.

Website: http://www.verbindingsblok.nl
 
Linkje met filmpje 
nieuwsspeurder - 29.06.2008 20:39

AT5 heeft zondag een item uitgezonden over de plannen:
 http://www.at5.nl/nieuwsartikel.asp?newsid=36000


Website: http://www.at5.nl/nieuwsartikel.asp?newsid=36000
 
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.