english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Behoud volkstuinencomplex De Schoffel in Rijswijk!
GroenFront! - 06.09.2008 05:35

In Rijswijk wil de gemeente verder uitbreiden. Ze willen nog meer dure woningen bouwen. Het probleem is dat eigenlijk alles al volgebouwd is. Het stadsbestuur heeft haar oog daarom laten vallen op de laatste groene gebieden in het zuiden van de gemeente. Hier ligt onder andere het volkstuintjescomplex De Schoffel. De gemeente wil dit nu weg hebben voor het bouwen van meer dure woningen.

Eind 2007 heeft de gemeente Rijswijk de Wet Voorkeursrecht Gemeente (WVG) ingesteld op het nieuwe ontwikkelinggebied. Hierdoor is een verkoper verplicht om de grond eerst aan de gemeente aan te bieden. Pas hierna mag de grond aangeboden worden aan een andere partij. De wet is bedoelt om een gemeente een goede startpositie op de grondmarkt te geven. En met name om grondspeculatie door projectontwikkelaars tegen te gaan. In principe is dit een goede regeling om speculatie tegen te gaan. En zolang een eigenaar zijn of haar grond niet wil verkopen, gebeurt er ook niets.

Sterfhuis
In het geval van het volkstuinencomplex De Schoffel ligt dit anders. Dit complex bevat 128 volkstuinen en is een kleine groene oase tussen alle stedelijke bebouwing in. De Schoffel is een vereniging van eigenaren. Iedereen is eigenaar van zijn of haar eigen kavel in het complex. Als eigenaar ben je ook automatisch lid van de verenging. Via deze vereniging worden alle gezamenlijk zaken geregeld. Een soort van beheercollectief. Sommige kavels zitten al jaren in dezelfde familie. Andere kavels wisselen geregeld van eigenaar. Nu de wet WVG in werking is voor dit gebied, kan een kavel dus niet meer doorverkocht worden aan iemand anders, maar moet het eerst aan de gemeente aangeboden worden. Een ouder wordende vader kan zijn kavel dus ook niet meer aan bijvoorbeeld zijn zoon verkopen. Hierdoor creëert de gemeente een sterfhuisconstructie. Naar mate meer kavels eigendom worden van de gemeente, zullen andere eigenaren ook eerder weg gaan. De sociale cohesie in het complex verdwijnt, het collectief stroomt langzaam leeg. Hierdoor zal op termijn deze groene oase tussen Rijswijk en Delft verdwijnen.

Het landelijke overheidsbeleid richt zich de laatste jaren er juist op om volkstuinen te ontzien bij stadsuitbreiding. In de Nota Ruimte staat een aanwijzing voor gemeenten om bestaande volkstuinen te ontzien en worden gemeenten aangemoedigd om nieuwe volkstuinen te realiseren binnen hun Ruimtelijke Ordeningsplannen.

Ecologische waarde
Ook ecologische blijkt deze groene oase een belangrijke functie te hebben. In de sloten rond De Schoffel paren karpers en zit vele kikkers. Zwanen brengen de eerste maanden in deze beschermde omgeving hun jongen groot en zomers zit er een koekoek op het terrein. Dit alles tussen het beton van Delft en Rijswijk ingeklemd.

Energie- en klimaatcrisis
Het behouden van groene oases in stedelijke gebieden is essentieel voor de vitaliteit van het gebied. Maar ook de mogelijkheid voor mensen om kleinschalig en lokaal hun eigen groenten te kunnen verbouwen, zal steeds belangrijker gaan worden. Met het oog op de huidige energie- en klimaatcrisis is het van belang dat mensen in hun eigen levensonderhoud kunnen (gaan) voorzien. Als het distributiecentrum van de Albert Heijn 3 dagen plat zou liggen, zou de gehele Randstad zonder eten komen te zitten. Zelfvoorzienend zijn en Do It Yourself zijn hierbij de kernwoorden. Niet langer vertrouwend op de supermarktconcerns die wel zorg dragen voor jouw eten, maar het zelf regelen. Dit zal nodig zijn, willen we de energie- en klimaatcrisis het hoofd kunnen bieden.

Gemeenteraad
Op dinsdag 9 september spreekt een gemeenteraadscommissie over het ontwerpbestemmingsplan. En op dinsdag 30 september zal het plan ter goedkeurig aan de gehele Rijswijkse gemeenteraad worden voorgelegd. Bij beide vergaderingen zal er uitgebreid ingesproken gaan worden door mensen van De Schoffel. Zowel als vereniging als op persoonlijke titel. Tevens heeft De Schoffel bezwaar ingediend tegen de WVG en heeft ze het bureau Nova Vesta ingeschakeld om een zienswijze op het ontwerpbestemmingsplan in te dienen.

Meer informatie:

[Website Volkstuinen De Schoffel]

[Steun De Schoffel]

[Lees de stukken van de gemeente Rijswijk]

Website: http://www.groenfront.nl
 

Lees meer over: natuur, dier en mens wereldcrisis

aanvullingen
Kaartje 
GroenFront! - 06.09.2008 05:43




Hier een overzichts-kaartje:

De rode cirkel is De Schoffel. De blauwe cirkel is het naastgelegen Wilhelminapark. Juist de combinatie van beide stukken groen naast elkaar zorgt voor een belangrijke ecologische interactie.

Website: http://www.groenfront.nl
 
tegenover BPRC 
apie - 06.09.2008 13:20

da's nou toeval... het volktuincomplex ligt tegenover het Dierproevencentrum BPRC (helemaal rechtsboven op de foto). Interessant voor als het nog eens tot een bezetting komt.
TNO gaat weg - BPRC blijft alleen achter? 
GroenFront! - 07.09.2008 01:47




Klopt!

Het BPRC zit op het terrein van TNO. TNO wil haar vestigingen in Rijswijk en Ypenburg (beide TNO Defensie & Veiligheid) verhuizen naar Numansdorp. De reden hiervan is dat deze onderzoeksfaciliteiten een bepaalde veiligheidszone nodig hebben, omdat er gewerkt wordt met gevaarlijke stoffen. Vanwege het gebrek aan beschikbare bouwgrond is het voor de gemeente Rijswijk steeds moeilijk om deze veiligheidszone rond TNO onbebouwd te laten. Vandaar dat TNO en VROM besloten hebben in 2013-2014 helemaal weg te zijn. In Numansdorp is hier nog wel voldoende ruimte voor en omdat ze bij TNO graag hun medewerkers willen behouden, hebben ze een nieuwe locatie gezocht die qua afstand nog te overbruggen is voor de huidige medewerkers.

De gemeente Rijswijk is al bezig met het maken van plannen om deze grond te bebouwen na de verhuizing. De procedures rond De Schoffel behoren tot hetzelfde plan als het bebouwen van het TNO-terrein.

Het lijkt er op dat het BPRC als enige niet gaat verhuizen. Voor zover ik weet, maakt het BPRC nu gebruik van de infrastructuur en faciliteiten (beveiliging, netwerk etc) van TNO. Indien TNO weg gaat, zal het BPRC dit zelf moeten opzetten. TNO heeft een folder uitgegeven voor de omwonenden van de regio Numansdorp. Hierin is ook een paragraaf gewijd aan BPRC en actievoerders. Bagatelliserend schrijven ze dat de laatste demonstratie bij BPRC enkele jaren terug was. Hieronder de tekst over het BPRC in de verhuisfolder van TNO:

Is TNO doelwit van acties?
Er zijn in het verleden enkele demonstraties bij de betreffende vestigingen van TNO geweest. De laatste was enkele jaren terug. Het betrof acties tegen het bedrijf BPRC dat in Rijswijk op dezelfde locatie is gevestigd als TNO. TNO is geen interessant doelwit voor terroristische groepen. Deze willen een maximaal effect en kiezen daarom voor plaatsen met veel mensen. Bovendien zijn de beveiligingsmaatregelen bij TNO meer dan afdoende.

Bron:
 http://www.tno.nl/downloads/numansdorp_veel_gestelde_vragen_antwoorden1.pdf (pagina 3)
(Uitgegeven: april 2008)


BPRC wil niet uit Rijswijk vertrekken 
Paul - 10.09.2008 18:01




Voor meer informatie over het BPRC in Rijswijk en de onduidelijkheid over een eventueel vertrek uit Rijswijk lees dit artikel:

 http://animals-in-the-news.blogspot.com/2008/06/bprc-rijswijk-krijgt-bouwvergunning.html

Op dit weblog zijn meerdere 'BPRC'-artikelen te vinden.

Website: http://animals-in-the-news.blogspot.com
 
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.