english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creŽren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Presentatie Witboek Kraken 15 januari 16:00 - 19:00
Witboek Kraken - 09.01.2009 00:06

Donderdag 15 januari van 16:00 - 19:00 is de presentatie van het Witboek Kraken in De Illusie in Den Haag, met prominente sprekers en debat.
Het boek bevat - naast beschouwingen van deskundigen en opiniemakers - een groot scala aan voorbeelden van de vele kraakpanden die Nederland momenteel rijk is.


Persbericht

Krakend Nederland presenteert: 132 bladzijden met meer dan 80 kraakpanden in 20 steden

Amsterdam, 8 januari 2009

De kraakbeweging presenteert donderdag 15 januari het Witboek Kraken. Het Witboek heeft als doel het publiek en de politiek te informeren over de actuele kraakpraktijk en de huidige generatie krakers. Dit was hard nodig, onder andere in antwoord op het wetsvoorstel van Ten Hoopen, Van der Burg en Slob om kraken te verbieden. Het boek bevat - naast beschouwingen van deskundigen en opiniemakers - een groot scala aan voorbeelden van de vele kraakpanden die Nederland momenteel rijk is. Deze voorbeelden tonen aan dat kraken nog steeds een belangrijke maatschappelijke functie heeft. Kraken draagt bij aan het behoud van sociale huisvesting, het bestrijden van speculatie, het stimuleren van nieuwe culturele initiatieven en het beschermen van monumentale panden.

Het Witboek Kraken wordt gepresenteerd op 15 januari 2009 tussen 16.00 en 19.00 in 'De Illusie', Schouwburgstraat 2 in Den Haag, met prominente sprekers en debat. De presentatie is vrij toegankelijk voor iedereen en alle aanwezigen kunnen een gratis exemplaar bemachtigen!
Sprekers zijn o.a. Tjeerd Herrema (Wethouder voor Volkshuisvesting in Amsterdam), Terts Brinkhoff (Directeur van de Parade) en Hans Pruijt (socioloog; auteur van "Squatting in Europe"). Bas van 't Wout (maker Zwartboek Kraken - VVD Amsterdam) heeft onlangs bij de presentatie van zijn Zwartboek laten weten graag met de krakers in debat te gaan. Uiteraard zijn ook de indieners van het wetsvoorstel om kraken te verbieden van harte uitgenodigd een exemplaar van het witboek in ontvangst te nemen en hun reactie te geven in het debat.
Er zijn twee discussiepanels georganiseerd rondom de onderwerpen: 'de kraakbeweging' en 'het kraakverbod'. De discussies worden geleid door Chris Keulemans (journalist en voormalig directeur van De Balie) en zullen worden geprikkeld door stellingen, beeld en geluidmateriaal uit de kraakwereld. Er zal ruimschoots ruimte zijn voor vragen en discussie met de zaal. De presentatie zal besloten worden met een muzikaal optreden van de Bucket Boyz en een borrel. Het volledige programma staat op  http://www.witboekkraken.nl.

Het Witboek Kraken is een initiatief van een aantal krakers, ex-krakers en sympathisanten. Zij willen hiermee tegenwicht bieden aan de negatieve berichtgeving over kraken in de media. "Het Witboek Kraken laat een ander geluid horen over kraken," aldus David van der Bree, redactielid van het Witboek. "Krakers zijn doorgaans juist betekenisvol voor hun directe omgeving. Het witboek schetst met 80 voorbeelden een beter beeld van de huidige kraakpraktijk."
De makers van het witboek vinden het de hoogste tijd om de stem te laten horen van de kraakgeneratie die nu actief is. Het laatste overzicht van de Nederlandse kraakbeweging, dat geschreven is door socioloog Eric Duivenvoorden, houdt op in 1999. Het Witboek geeft daarom vooral inzicht in de kraakacties die de afgelopen tien jaar hebben plaats gevonden. Het boek bevat beschrijvingen van recente kraakacties in verschillende Nederlandse gemeenten, waarvan er ongeveer 35 cases worden uitgebreid beschreven, in totaal komen 80 verhalen aan bod. Ook wordt context en weerwoord geboden bij incidenten rondom kraken die de afgelopen jaren negatief in de belangstelling hebben gestaan. Daarnaast zijn er wetenschappelijke artikelen en opiniestukken opgenomen die het fenomeen in een breder perspectief plaatsen en die de aanzet moeten zijn om het debat over kraken open te breken.

Het Witboek Kraken ligt vanaf half januari in de boekhandel bij u in de buurt! (15 euro, Uitgeverij de Papieren Tijger) Het boek is binnenkort ook te bestellen via de website  http://www.witboekkraken.nl.

----------------
noot voor journalisten:
U bent allen van harte uitgenodigd op de presentatie van het Witboek Kraken. Aldaar zal gelegenheid zijn voor vragen aan de redactie en andere aanwezige krakers, evenals aan de uitgenodigde sprekers.
 info@witboekkraken.nl |  http://www.witboekkraken.nl

Locatie:
Schouwburgstraat 2
Den Haag
 http://www.illusie.org/

- E-Mail: info@witboekkraken.nl Website: http://www.witboekkraken.nl
 

Lees meer over: Agenda wonen/kraken

aanvullingen
Je hebt krakers en kas krakers 
Upper class squaters - 09.01.2009 09:56

When they moved into a £6.25m mansion in London's most exclusive neighbourhood late last year, a group of young artists seemed to have founded Britain's poshest squat. But since being evicted from that Mayfair townhouse, the artists have gone one better: they now occupy part of a £22.5m property round the corner.

The artists are squatting in the mews house of a property in Clarges Mews which sold for £22.5m in April 2007. The owners, Timekeeper Ltd, discovered the occupation in mid-December when they spotted a Christmas tree.

Timekeeper has instructed solicitors to apply for an eviction order. A hearing is due today at Central London county court and Timekeeper hopes the judge will issue an "order forthwith", which means the squatters will be forced to leave the property immediately.

Timekeeper's representatives claim the building was empty only while architects waited for planning permission for renovations to the Grade II*-listed house.

The artists do not seem worried by the prospect of eviction. They have been holding open days where anyone can go to workshops and learn skills from welding to "laughter" and tree-house building.

The events continue this weekend: the squat's website, temporaryschool.org, says there will be a session on "labyrinth building with Steph" tomorrow, followed by "deschooling society". On Sunday there is bookbinding, role-playing and a discussion on "virtual utopias", followed by a "hardcore games night" .

The skill-sharing week, which the artists have billed the Temporary School of Thought, is advertised on posters on lampposts and sandwich boards. When the Guardian turned up for the songwriting workshop, the artists refused entrance on the grounds that they do not wish to associate with the mainstream media.

A visitor to the squat said the artists had pinned up drawings and had created a library, including a librarian's ladder. Photographs on the website show high-ceilinged rooms with antique wallpaper, big fireplaces and chandeliers.

Timekeeper's solicitor, Andrew Jeffrey, said: "I spoke to one of the squatters over the phone, a young woman, and she was very polite. She told me that they thought the building was empty and that they were highlighting the number of empty buildings in London. But I told her that, although the building was unoccupied, it wasn't abandoned. The building was empty because, since my clients bought it in 2007, they have been making a series of planning applications, which have been very complicated because the building is Grade II*-listed."

Squatting is legal if entry to an empty property is not forced, creating anything that constitutes criminal damage. Owners of the squatted building have to go to court to remove the unwanted tenants.

In another celebrated eviction case, a once wealthy interior designer was removed from her £1.6m home yesterday. Samantha von Daniken, 46, was evicted from the Old Rectory, in Kettlestone, Norfolk, after four police officers and a bailiff arrived with a court order to remove her and a locksmith changed the locks.

She was first evicted from her sprawling estate last August, having run up a debt of more than £1m. She had since claimed squatter's rights after bailiffs let her back into the house to collect furniture.

aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.