english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Café Vrankrijk moet dicht
Ravage - 20.01.2009 16:14

Het alternatieve café Vrankrijk in de Spuistraat moet dicht. Dit naar aanleiding van een zware mishandeling van twee bezoekers door medewerkers van de deurploeg. De bargroep dient bezwaar in tegen het besluit van de burgemeester.
De exploitatievergunning en de drank- en horecavergunningen van het café worden ingetrokken, meldt Het Parool. Dat schrijven burgemeester Cohen en het bestuur van stadsdeel Centrum in brieven aan de stichting Barst, die de ruimtes op de begane grond van het gelegaliseerde woonwerkpand Vrankrijk beheert.

De beheerders krijgen twee weken om bezwaar te maken tegen het besluit, maar de kans dat het café geopend blijft, lijkt klein. 'Na lezing blijkt ons dat de bevindingen en daaruit voortvloeiende conclusies niet stroken met de daadwerkelijke gebeurtenissen waaraan gerefereerd wordt', meldt de bargroep op de website van Vrankrijk.

De kroeg in Vrankrijk heeft sinds 2002 een aparte status binnen de Amsterdamse horeca. De beheerders troffen toen een regeling met de gemeente waarin ze wel de benodigde vergunningen hebben aangevraagd, maar waarin ze de politie niet binnen hoeven te laten om op de naleving van de vergunningvoorwaarden toe te zien.

Op zaterdagavond 13 september vond een gewelddadig incident plaats voor de deur van het café, waarbij een bezoeker zwaar gewond raakte. Hij zou door toedoen van leden van de deurploeg geschopt en geslagen zijn met stokken, waardoor hij onder meer een schedelbreuk opliep met inwendige bloedingen. Naar alle waarschijnlijkheid zal het slachtoffer zijn verdere leven last blijven houden van evenwicht- en gehoorstoornissen.

De daders van dit buitensporige geweld hebben zichzelf niet aangegeven, noch heeft de bargroep zich voor het voorval verantwoordelijk gesteld. Na de mishandeling werd het slachtoffer voor de deur aan zijn lot overgelaten, zelfs de hulpdiensten zouden niet zijn gealarmeerd, aldus de politie. De kroeg is enige maanden dicht geweest, maar werd in november zonder geldige horecavergunning weer geopend.

Tevens zou het café het politieonderzoek die avond hebben gedwarsboomd. Het werk van de recherche zou ook in de periode na 13 september ernstig worden belemmerd door de 'bedrijfsleiders' van Vrankrijk. Op advies van zijn advocaat weigert de beheerder die op de bewuste avond aanwezig was, de namen van het barpersoneel te geven.

Voor de burgemeester en de stadsdeel Centrum vormen deze feiten aanleiding om verlenging van de horecavergunning te weigeren, op grond van bedrijfsvoering en gedrag leidinggevenden. Mocht het café drie dagen na de intrekking van de horecavergunning niet gesloten zijn, dan gaat de burgemeester over tot bestuursdwang.

Jochem, in kraakkringen Yoghurt genoemd, was slachtoffer van de mishandeling. Hij heeft nooit gewild dat de politie tussenbeide zou komen, omdat hij van mening is dat krakers dit zelf moeten kunnen oplossen. Hij vindt het dan ook jammer dat het café dicht moet. "Voor mij was dit niet nodig geweest. Ik was er al bang voor, het heeft nog lang geduurd."

De bargroep heeft de sluiting volledig aan zichzelf te wijten, vindt hij. "De daders hebben geen spijt betuigd. Wel kreeg ik na verloop van tijd twee anonieme brieven van de daders. Het kwam erop neer dat ik zelf de oorzaak ben geweest van de mishandeling, omdat ik dronken was en niet weg wilde gaan." Van de bargroep kreeg Jochem ook geen morele steun. "Ze namen niet eens de moeite mij in het ziekenhuis op de intensive care te bezoeken."

Het incident leidde de afgelopen maanden binnen de Amsterdamse kraakscene tot felle discussies en scheve gezichten. Met name omdat de daders door de bargroep niet de wacht werden aangezegd door de bargroep. Ze doken soms zelfs op bij acties en demonstraties, tot woede van aanwezigen. Onder meer op de website Indymedia.nl leidde de opstelling van Vrankrijk tot felle kritiek.
Website: http://www.ravagedigitaal.org
 

Lees meer over: kunst, cultuur en muziek wonen/kraken

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verplaatst naar de ruispagina
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
Van de Vrankrijk site 
NN - 20.01.2009 17:58

Vandaag bereikte ons het bericht dat Cohen en de gemeente Amsterdam van zins zijn onze vergunningen in te trekken en/of niet te verlengen.

Na lezing blijkt ons dat de bevindingen en daaruit voortvloeinde conclusies niet stroken met de daadwerkelijke gebeurtenissen waaraan gerefereerd wordt en dat wij deze beslissing van burgemeester en stadsdeel dan ook zullen aanvechten.

Overigens blijkt uit onze lezing dat van sluiting per direct geen sprake is. Zoals vermeld in beide brieven rest ons eerst nog een termijn om bezwaar aan te tekenen voordat tot definitieve besluitvorming wordt overgegaan.

Politiek-cultureel centrum Vrankrijk

Website: http://www.vrankrijk.org/
 
Vrankrijk in de media: Sensatie en haat 
Mediaobservantje - 22.01.2009 01:39

Er is meer aan de hand:

De gevestigde en commerciele media smullen natuurlijk van een schandaaltje als dit, dat verkoopt! Het is landelijk nieuws, o.a. op het NOS Journaal en de koppen liegen er niet om. De burgerlijke politiek ziet vervolgens hun kans schoon om 'eindelijk' van een belangrijk links activisten centrum af te komen. Er wordt nu dan ook flink stemming gekweekt tegen de zogenaamde 'extremisten om de hoek van het Paleis op de Dam'. Inclusief publicatie van verzinsels en leugens die als feiten worden gebracht.

Opvallend is ook bijvoorbeeld dat de NOS binnen twee dagen tweemaal met vrijwel hetzelfde bericht komt op haar website. Beide artikelen hebben exact dezelfe kop, alleen de laatste is verder een stuk sensationeler geformuleerd. Zoals bijvoorbeeld: "Krakerscafé Vrankrijk bestaat al meer dan 25 jaar en ligt in de Spuistraat." schrijft de NOS op 20 januari 2009. Deze zin wordt een dag later opnieuw geformuleerd als: "Kraakcafé Vrankrijk is al 25 jaar een ontmoetingsplaats van extreem-linkse groeperingen."

Het gaat verder dan slechts berichten over een (op zich vanzelfsprekend afkeurenswaardig) geweldsincident. Het lijkt me heel belangrijk dat iedereen in ieder geval activistenkringen dit goed beseft...

Even een greep uit het nieuws: koppen, links en enkele citaten van reacties in de zogenaamde 'kwaliteits pers' (voor de indymedia ruispagina analen...)Woensdag 21 januari 2009

'Cohen stuurt nog geen ME naar Vrankrijk'
 http://www.at5.nl/nieuwsartikel.asp?newsid=39569
(met video)


'"Ik ben invalide" dankzij Vrankrijk'
 http://www.at5.nl/nieuwsartikel.asp?newsid=39568
(met video)


'Kraakbolwerk Vrankrijk moet dicht, maar gaat gewoon door'
 http://www.parool.nl/parool/nl/6/Wonen/article/detail/129201/2009/01/21/Kraakbolwerk-Vrankrijk-moet-dicht-maar-gaat-gewoon-door.dhtml
(met links naar  http://indymedia.nl en  http://squat.net/molli/index.php?id=426)


'A'dam sluit krakerscafé Vrankrijk'
 http://www.nos.nl/nos/artikelen/2009/01/art000001C97AF66B9EB81C.html


'Amsterdam sluit kraakbolwerk Vrankrijk'
 http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1135266.ece/Amsterdam_sluit_kraakbolwerk_Vrankrijk


 http://www.elsevier.nl/web/10220414/Nieuws/Nederland/Cohen-sluit-krakerscentrum-Vrankrijk-om-mishandeling.htmDinsdag 20 januari 2009

'VVD: Sluit alle krakersbolwerken'
 http://www.at5.nl/nieuwsartikel.asp?newsid=39545
'Cohen sluit kraakbolwerk Vrankrijk'
 http://www.parool.nl/parool/nl/4/AMSTERDAM/article/detail/127342/2009/01/20/Cohen-sluit-kraakbolwerk-Vrankrijk.dhtml


'Maat vol na ernstige mishandeling in krakerskroeg'
 http://www.parool.nl/parool/nl/4/AMSTERDAM/article/detail/127421/2009/01/20/Maat-vol-na-ernstige-mishandeling-in-krakerskroeg.dhtml


'A'dam sluit krakerscafé Vrankrijk'
 http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2009/1/20/amsterdamwilkrakerscafsluiten.html


'Amsterdam wil krakerscafé sluiten na mishandeling'
 http://www.trouw.nl/nieuws/nederland/article2008515.ece/Amsterdam_wil_krakerscafe_sluiten_na_mishandeling.html


'Amsterdam wil café krakersbolwerk sluiten'
 http://www.refdag.nl/artikel/1386544/Amsterdam+wil+cafe+krakersbolwerk+sluiten.html


"Krakerskroeg Vrankrijk gaat dicht."
 http://gay.nl/article/14521/Vrankrijk_moet_sluiten
Met o.a. bij de reacties dit citaat dat de gay.nl redactie, tot nu toe, laat staan:

"de NSB weer oprichten en iedereen die geen spruitjes lust op de trein naar Polen." (door silentsoldier op: 20-01-2009 20:10)


'Eindelijk'
 http://forum.at5.nl/viewtopic.php?t=15050
Discussie met o.a. een radicaal rechtse, lasterlijke schrijfsels, zoals o.a. dit citaat dat de At5 redactie, tot nu toe, laat staan:

"juist in dit soort bolwerken vol met terroristen en onruststokers zouden extra veel razias gehouden moeten worden" (door raptorix Di 20 Jan 2009 17:46)'Amsterdam wil café krakersbolwerk sluiten'
 http://www.telegraaf.nl/binnenland/3048450/__A_dam_wil_krakersbolwerk_sluiten__.html
(O.a. Indymedia.nl wordt genoemd, maar niet gelinkt)
Met radicaal rechtse, lasterlijke en bedreigende reacties, zoals o.a. deze citaten die de Telegraaf redactie, tot nu toe, laat staan:

"Vrankrijk is een bolwerk van terreur!" (door: Rob, ZEVENAAR | 18:29 | 20.01.09)

"en willen ze nog niet luisteren dan schiet je ze gewoon weg.anarchisten moet je korte metten mee maken,gebruik ze maar als pokon of bitumen.(door: veganistische gordelroos, de baarsjes | 22:28 | 20.01.09)

"Het mag van mij dicht want het is een bolwerk van terreur" (door: marc, amsterdam | 08:28 | 21.01.09)
'Cohen sluit krakerscentrum Vrankrijk om mishandeling'
 http://www.elsevier.nl/web/10220414/Nieuws/Nederland/Cohen-sluit-krakerscentrum-Vrankrijk-om-mishandeling.htm
Met radicaal rechtse, lasterlijke en bedreigende reacties, zoals o.a. deze citaten die de Elsevier redactie, tot nu toe, laat staan:


"Krakers hebben zichzelf buiten de wet gesteld, en moeten dus gewoon massaal worden opgepakt, vervolgd, en in werkkampen worden opgesloten, voor een hele lange tijd." "tentenkamp inrichten, met open latrines, en geen stromend water, en ze daar om te beginnen vijf jaar interneren, in afwachting van hun proces." (door Aad van der naat op dinsdag 20 januari 2009 13:16)

"Na meer dan 30 jaar terreur eindelijk 1 wapenfeit van een PvdA'er." "Eens kijken welke Oost-Europese criminelen en terroristen van de ETA etc. het zinkend schip verlaten" (door Lilja op dinsdag 20 januari 2009 13:16 )
Diep triest... :(

Website: http://news.google.nl/news/search?q=VRANKRIJK
 
Openheid 
Kreutzfeldt - 22.01.2009 22:48

Een groot probleem is dat mensen buiten A'dam, inclusief ex-krakers in den vreemde, moeten vernemen uit de burgelijke pers wat er nou eigenlijk toch misschien in godsnaam gebeurt is.
Een simpele rekensom van de weinige informatie leidt tot duidelijke conclusies.
Laat staan wat voor impressie dit maakt op Jan met de Pet dan wel centrum-tot extreem-rechtse politici met een agenda.

Uit ervaring vertrouw ik de burgelijke pers weinig, maar gebrek aan informatie en duidelijkheid in de alternatieve media danwel direct uit de Vrankrjk is weinig opbeurend.
Zie verder: 
O, Verzicht - 23.01.2009 17:28

Verklaring café Vrankrijk over 13 september 2008
Bargroep Vrankrijk - 23.01.2009 16:02
 http://indymedia.nl/nl/2009/01/57270.shtml
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.