english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
[am*dam] Cohen: Commelin wel jaar leeg
x - 13.04.2009 14:17

Burgemeester Cohen zou toegeven dat de ontruimde panden in de Commelinstraat wel een jaar leeg stonden. Desondanks zijn de panden toch ontruimd.

Perbureau Novum schrijft de volgende mededeling toe aan Cohen, kennelijk afkomstig uit een Radio 1 interview van maandagochtend: "Volgens Cohen stonden de panden wel langer dan een jaar leeg, maar was kraken toch niet toegestaan omdat ze werden gerenoveerd."

Uit informatie van de krakers blijkt dat de woningen niet worden gerenoveerd, maar na renovatie meer dan een jaar te koop staan.

Website: http://www.depers.nl/binnenland/299523/Kraakverbod-is-niet-nodig.html
 

Lees meer over: wereldcrisis wonen/kraken

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verplaatst naar de ruispagina
nieuwsoverzicht 
r. - 13.04.2009 14:39

 http://news.google.nl/news?ned=nl_nl&ncl=1288013969&topic=h
oude toestanden 
NN - 13.04.2009 17:01

 http://www.spitsnieuws.nl/archives/binnenland/2009/04/oude_toestanden_door_antikraak.html
Buurtbrief 
Kraakgroep Oost, departement Dapperbuurt - 13.04.2009 20:10

Dat de woningen al anderhalf jaar leegstonden kun je hier in de buurtbrief lezen die we zondag hebben uigedeeld en het oorspronkelijke persbericht dat we uiteindelijk na de ontruiming niet meer hebben verzonden.

Buurtericht Amsterdam, april 2009

Beste Dapperbuurtbewoners,

Vandaag hebben we de woningen aan de Commelinstraat 47-beletage, 43-I hoog, en 21-I hoog bezet. Deze appartementen zijn na de renovatie van woningen en bedrijfsruimten in deze straat van de eigenaar, woningcorporatie De Key, in september en november 2007 opgeleverd en De Key heeft ervoor gekozen deze sociale huurwoningen te willen verkopen. De panden worden via de website te koop worden aangeboden en er na de oplevering verschillende malen open huis is gehouden. Desondanks zijn er nog steeds geen kopers gevonden. Het resultaat is dat ze nu al zo’n anderhalf jaar leegstaan.

Zoals u vast zelf zult weten is het vinden van betaalbare woonruimte in Amsterdam moeilijk, zeker voor nieuwkomers. Terwijl de hoge prijs die De Key voor de woningen vraagt (gemiddeld E 273.600,- voor 66m2) zou kunnen verklaren waarom de woningen nog niet zijn verkocht, is het voor ons, studenten, werknemers, werklozen, Nederlanders, buitenlanders, wereldburgers, allen zoekende naar een fatsoenlijke en betaalbare woning, legaal om ze nu in gebruik te nemen. We zijn van plan om het rustig te houden en de panden in goede staat te houden.

Door het in gebruik nemen van deze leegstaande appartementen willen we niet alleen onze directe woningnood op te lossen, maar ook om het beleid van de woningcorporaties aan de kaak te stellen, in dit geval De Key met haar ontwikkelingspoot De Principaal

De woningen aan de Commelinstraat maken deel uit van een van de blokken in de Dapperbuurt waarin op grote schaal woningen en bedrijfsruimtes zijn gerenoveerd. Dit is niet overal even soepel verlopen en vele bewoners, gebruikers, alsmede bewoners-comités en de Huurders Vereniging Groot Oost (HVGO) zijn zeer ontevreden over het handelen van De Key. Dit heeft onder andere geleid tot een demonstratieve optocht op vrijdag 6 maart j.l., georganiseerd door HVGO in samenwerking met bewoners, ondernemers en politieke partijen PvdA, Meerbelangen, Groen Links en SP.

Uit de 107 klachten die binnen zijn gekomen noemen we een aantal redenen voor de ontevredenheid over de gang van zaken. Om te beginnen hebben de bewoners van de Commelinstraat uberhaupt nooit een brief gekregen dat het project van start ging. Er is in sommige gevallen langer aan woningen gewerkt dan afgesproken, waardoor mensen niet terug konden keren. In het geval van Commelinstraat 15-19 moesten mensen verhuizen voor de renovatie. De nieuwe renovatie hield alleen een brandmelder in, ventilatie en een nieuwe keukenblokje. De E 5000,- verhuisvergoeding die huurders kregen zijn niet genoeg gebleken voor twee keer verhuizen.

De Key heeft nooit toezeggingen gedaan over de hoogte van de koopprijzen, ze stelt de prijs vast na de oplevering. Er ligt een wereld van verschil tussen de koop- en huurprijzen. Als een huurder aangeeft in een later stadium de woning te willen kopen geldt de prijs volgens de marktwaarde. Een aantal bewoners zijn gemobiliseerd door de verwachting van koop tegen bodemprijzen. Wat zij niet konden verwachten was dat de prijs in een jaar 35% zou stijgen.

De Key – Principaal met uw woning aan de haal

Tijdens een debatavond tussen bewoners, ondernemers, De Key en stadsdeel Oost- Watergraafsmeer op 29 mei 2008 heeft Germaine Princen, portefeuillehouder Wonen het volgende gezegd:
`Het is tot deze actievergadering zo geweest dat er dingen gebeuren die niet zouden moeten gebeuren en dat het stadsdeel daar niets van weet. Het is goed dat deze actievergadering er is en het is erg dat het zo ver heeft moeten komen.’

Met deze bezetting willen we nogmaals de aandacht vestigen op de problemen in de Commelinstraat tussen huurders en De Key. We doen een beroep De Key om de woningen weer te gaan verhuren als sociale huurwoningen.

Tegelijkertijd willen we ook een standpunt innemen tegenover een voortgaand fenomeen in de buurt, maar ook meer in het algemeen in Amsterdam en andere Europese steden. Dit welbekende fenomeen is gentrificatie (in de volksmond `veryupping’), het weloverwogen trachten hele buurten `op te schonen’ door de economische en politieke machten.

Het proces van gentrificatie heeft een herkenbaar patroon ontwikkeld: renovaties worden uitgevoerd in een buurt en nieuwe appartementen worden gebouwd, leidend tot prijsverhoging. Minder kapitaalkrachtigen verlaten de buurt en maken plaats voor beter bedeelden; banken voeden deze vicieuze cirkel door steeds hogere hypotheken te verstrekken. Dit fenomeen doet afbraak aan het sociale weefsel en de cohesie van een buurt en kan levendige arbeiderswijken en volkse buurten doen veranderen in levenloze woonwijken. Maar nog belangrijker is dat gentrificatie vooral de minder kapitaalkrachtige bevolking treft, degenen die al het hardst worden geraakt door de huidige economische crisis.

Door het bezetten van deze appartementen geven we aan dat we er genoeg van hebben en hopen een halt toe te roepen aan dit schadelijke fenomeen, dat ook in de Dapperbuurt de kop op steekt.

Vandaag staat ook in het teken van het genieten van een vrijheid die we wellicht binnenkort kwijtraken, het verdedigen van een recht dat onder vuur ligt. Meer dan ooit tevoren wil de Nederlandse regering kraken verbieden. Een initiatief-wetsvoorstel zal waarschijnlijk nog voor het zomerreces worden voorgelegd aan en bediscussieerd in de Tweede Kamer. Als de initiatiefwet wordt aangenomen door de Tweede Kamer zal de Eerste Kamer er over moeten stemmen. In het ergste geval, als beide akkoord gaan, zal kraken in Nederland vanaf Januari 2010 verboden zijn.

Omdat vrijheid die we niet gebruiken een vrijheid is die we verliezen en om de bovengenoemde redenen bezetten we deze drie appartementen op de Commelinstraat.

Kraakgroep Amsterdam Oost ( ksuoost@squat.net)

Meer informatie op: www.kraakpetitie.nl & www.witboekkraken.nl

E-Mail: bart@hypocrisy.org
Het oorspronkelijke persbericht 
Max - 13.04.2009 22:32




Persbericht Amsterdam, zondag 12 april 2009
Paas actie tegen uitverkoop sociale huurwoningen

Op zondag 12 april 2009 zijn drie appartementen op de Commelinstraat in Amsterdam bezet door krakers. Ondanks het feit dat de woningen gerenoveerd zijn is de eigenaar, woningbedrijf de Key, er niet in geslaagd kopers te vinden. Het resultaat is dat ze nu zo’n anderhalf jaar leegstaan. De eis van de krakers is dan ook dat de Key deze woningen weer gaat verhuren als sociale huurwoningen.

Terwijl de hoge prijs die de Key voor de woningen vraagt (gemiddeld €273.600 voor 66m2) zou kunnen verklaren waarom de woningen nog niet zijn verkocht, is het voor ons, studenten, werknemers, werklozen, Nederlanders, buitenlanders, wereldburgers, allen zoekende naar een fatsoenlijke en betaalbare woning, legaal om ze nu in gebruik te nemen. Door het in gebruik nemen van deze leegstaande appartementen, willen we ook een standpunt innemen tegenover een voortgaand fenomeen in de buurt, maar ook meer in het algemeen in Amsterdam en andere Europese steden. Dit bekende fenomeen is gentrificatie, het weloverwogen trachten hele buurten “op te schonen” door de economische en politieke grootmachten.

Het proces van de gentrificatie heeft een herkenbaar patroon ontwikkeld: renovaties worden uitgevoerd in een buurt en nieuwe appartementen worden gebouwd, leidend tot prijsverhoging. Minder kapitaalkrachtigen verlaten de buurt en maken plaats voor beter bedeelden; banken voeden deze vicieuze cirkel door steeds hogere hypotheken te verstrekken. Dit fenomeen doet afbraak aan de sociale structuur en cohesie van een buurt en kan levendige arbeiderswijken en volkse buurten doen veranderen in levenloze woonwijken. Maar nog belangrijker dan dat, gentrificatie raakt vooral de minder kapitaalkrachtige bevolking, degenen die het hardst worden geraakt door de huidige economische crisis.
Door het bezetten van deze appartementen geven we aan dat we er genoeg van hebben en hopen, in elk geval tijdelijk, een halt toe te roepen aan dit schadelijke fenomeen, dat ook in de Dapperbuurt de kop op steekt.

Vandaag staat ook in het teken van het genieten van een bewegingsvrijheid die we wellicht binnenkort kwijtraken en het verdedigen van een recht dat onder vuur ligt. Meer dan ooit tevoren wil de Nederlandse regering kraken verbieden. Een initiatief wetsvoorstel zal waarschijnlijk nog voor het zomerreces worden voorgelegd aan en bediscussieerd in de Tweede Kamer. Als de initiatiefwet wordt aangenomen door de Tweede Kamer zal de Eerste Kamer er ook over moeten stemmen. In het ergste geval, als beide akkoord gaan, zal kraken in Nederland vanaf Januari 2010 illegaal zijn.
Omdat vrijheid die we niet gebruiken een vrijheid is die we verliezen en om de bovengenoemde redenen bezetten we drie appartementen op de Commelinstraat.
Kraakgroep Amsterdam Oost

Meer informatie op:
www.kraakpetitie.nl
www.witboekkraken.nl

E-Mail: maxvergadertax@hypocrisy.org
News 
Zielpunk - 14.04.2009 02:36

Video:
 http://www.at5.nl/artikelen/15117/me-grijpt-in-bij-gekraakte-panden-in-amsterdam
Foto:
 http://gespot.at5.nl/2009/04/13/ontruiming-commelinstraat/
bewoond 
Chaoss - 14.04.2009 08:59

Volgens verschillende media was één van de redenen voor de ontruiming dat de panden voor een deel bewoond waren. In hoeverre klopt dit?
leeg 
nn - 14.04.2009 11:35

@ Chaoss

totaal niet.

de etages ernaast waren wel bewoond. Maar die zijn dan ook niet gekraakt.
bewoond 
kasper - 14.04.2009 13:25

eerst was de deur geforceerd van een bewoonde woning, toen dit bleek is er niet verder gegaan met het kraken van de betreffende woning.
lege woningen gekraakt, geen dagvaardingen 
B. Reker - 14.04.2009 13:49

Er zijn geen bewoonde woningen opengebroken, alleen maar leegstaande koopwoningen. Wel zijn andere woningen in de panden bewoond, maar die zijn niet aangeraakt.

Evenmin zijn aan de arrestanten dagvaardingen uitgereikt, anders dan in de media beweerd wordt.

Bovenstaande klopt niet 
NN - 14.04.2009 13:55

Er is geen woningtoegangsdeur van een bewoonde woning geforceerd.
bewoonde woning gekraakt? 
x - 14.04.2009 17:31

@kasper

u was er ofwel niet bij, of u heeft niet goed opgelet. er zijn drie specifieke etages gepland te kraken, er zijn drie specifieke etages gekraakt. (en ontruimd)

trolt u misschien?
The original press release 
Squatting group Amsterdam East - 14.04.2009 17:33

PRESSRELEASE AMSTERDAM SUNDAY 12th APRIL 2009

Easter action against selling-out of social housing

On Sunday 12th April 2009 three apartments located in Commelinstraat in Amsterdam were occupied. Even though those apartments have been renovated, the owner, the housing corporation “De Key”, has not managed to sell them. As a result, they have been left empty for one and a half years. The demand of the squatters is that De Key makes these apartments again available as social housing.

The high price De Key are demanding for the apartments (on average €273.600 for an average size of 66m2) explains why they haven’t been sold. For us - students, employees, volunteers, unemployed, Dutch, foreigners, world citizens - all struggling to find a decent and affordable place to live, it is now justified to take them into use. By doing so we simultaneously take a stand against a phenomenon that is spreading in the local area and more generally in Amsterdam and other European cities. This well-known phenomenon is gentrification (expressed more popularly as ‘yuppification’), the deliberate attempt by economic and political powers to “clean up” whole districts.

The process of gentrification has developed a familiar pattern: renovations are carried out in a neighborhood and new apartments are built, causing prices to increase. Poorer people move out and make place for people that are financially better off; banks feed this vicious cycle by financing ever-higher mortgages. This phenomenon tears down the social fabric and cohesion of neighborhoods and turns lively working-class, popular districts into soul-less, dull residential areas. Gentrification affects especially poorer populations, already the hardest-hit victims of the current economic crisis.

By occupying these apartments we are saying that we have had enough and that we hope to put a halt, at least temporarily, to this damaging phenomenon that is also evident in the Dappermarkt area.

But today is not only about striking back at the gentrification affecting the area. It's also, and just as importantly, about enjoying a liberty we may very well soon lose; defending a right under threat. More than ever before, the Dutch government wants to make squatting illegal. A law to forbid squatting will be presented and discussed in the House of Commons (Tweede Kamer) before the summer. If it passes through the House of Commons, the House of Representatives (Eerste Kamer) will have to vote as well. In the worst case, if both Houses agree, squatting will be illegal by January 2010.

Because a freedom we don't use is a freedom we lose, and because of all the other reasons listed above, we are now occupying three appartments on Commelinstraat.

Squatting group Amsterdam East


More information: www.kraakpetitie.nl & www.witboekkraken.nl


polska relacja = polse verslag van actie 
mgriks@gmail.com - 15.04.2009 17:22

 http://positi.blogspot.com/2009/04/wielkanocna-akcja-skoterska-zakonczona.html

E-Mail: mgriks@gmail.com
Website: http://www.positi.blogspot.com
 
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.