Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
kleurtjes 
abcdefghijklmnopqrstuvwxyz - 03.05.2009 16:56

andere kleurtjes of leuzen op de gezichtsbedekking lijkt mij, in verband met de politie, geen goede keuze. Nog steeds kan de politie je dan herkennen omdat jij dan bijvoorbeeld een roze doek hebt, en diegene naast je een groene doek. Of omdat jij een leus erop hebt staan met ''stop kapitalisme'' en degene naast je '' tegen staat en kapitalisme''.
bril 
dbhc - 02.05.2009 12:52

ik had zelf een zonnebril op, omdat ik in de zon liep (fietste) :P

zo staat het in de krant:  http://www.brabantsdagblad.nl/regios/denbosch/4906070/Arrestatie-bij-1-meidemonstratie.ece

de mensen waren verbaasd, en snapten het niet altijd helemaal. ze bleven echter wel geinterresseerd staan luisteren bij toespraken...
en er zijn denk ik 3000 flyers uitgedeeld, dus ik denk dat er ook een shitload daadwerkelijk gelezen zijn...

over taktiek: misschien is het inderdaad goed om die discussie eens te voeren. punt blijft wel dat het black block idee, ook al is het minder toegankelijk, ook veel mogelijkheden biedt binnen een demo.

also: en waarom, als jij vindt dat het anders zou moeten, was je er niet? waarom was je er niet om je gezicht te laten zien?
overigens was er maar een klein deel met gezichtsbedekking, en een overgroot deel zonder... dat zie je niet op de foto's, omdat de poster ze onherkenbaar heeft gemaakt.
Gmaskerd 
arrestant - 02.05.2009 20:23

Even een kleine aanvulling wat betreft het commentaar op het gemaskerde gezichten. Ik ben op deze demo (als enige) gearresteerd voor verdenking van graffiti, ik had dat niet gedaan, weet ook niet wie (zie foto haha) , maar diegene die het gedaan had heeft dankzij deze tactiek gelukkig geen risico op arrestatie kunnen/hoeven te lopen. Ik heb een gedeelte niet gemaskerd rondgelopen en een gedeelte wel, wat achteraf gezien dus echt wel verwarring heeft veroorzaakt bij onze vrienden de politie.

Ook heeft dit dus bewezen dat slechts in een kleine groep deze tactiek wel degelijk zin heeft. Tijdens het verhoor werd al snel duidelijk dat het signalement (zwarte kleding, begin 20 jaar, bivakmuts) hun enige aanknopingspunt was. Ook werd duidelijk dat na de eerste graffiti actie "de dader" door een team in de gaten is gehouden de gehele demo lang, en dit resulteerde in een foutieve arrestatie. Oftewel ze hebben de verkeerde in de gaten lopen houden, namelijk mij. Deze graffiti acties waren niet mogelijk geweest zonder maskering van gezichten. Of geweld/vernieling op demo's handig is of niet is echter een andere discussie.
black block 
nn - 06.05.2009 12:38

@P - 06.05.2009 02:11

misschien moet je even de aanvullingen in de ruispagina lezen; daar wordt duidelijke uitleg gegeven over het hoe enwaarom we zwart dragen bij dit soort demo's, het helpt heel goed bij de bescherming van mensen die niet-zo-legale dingen willen doen ;-)
kleur/leus 
. - 03.05.2009 17:25

Kleur en leusafspraak is ook een optie.
Je kunt deze op voorhand ´uniform´ maken en uitdelen.
kleur 
. - 03.05.2009 16:00

Als je je gezicht al wil bedekken, waarom kies je dan niet voor een frisse kleur?
Heeft al een heel ander effect op de mensen(inclusief politie en media) die je tegenkomt.
Verder zijn witte stofmaskertjes uit de bouwmarkt een alternatief.
Kun je er meteen je statement op schrijven, zodat duidelijk is waar je voor dan wel tegen bent. (Ook zinniger in geval van foto in krant).
Dat ´zwarte gedoe´ is koren op de molen van het systeem/de gevestigde orde/het kapitalisme.
mooi! 
dbhc (en db is niet de bilt natuurlijk ;)) - 02.05.2009 00:19

mooie foto's!
als je er meer hebt, kun je ze (of een aantal vette, van de spandoeken en shit) misschien mailen naar  agdb@gmail.com?
over extreem rechts 
vraagsteller - 02.05.2009 17:54

Ik vind dit een nuttige discussie, dus ik ga nog ff in op bovenstaande reacties.

Dat klopt, over extreem rechts. Anderzijds: is het niet zo dat extreem rechts ons dan precies krijgt waar ze ons hebben willen: namelijk in de verdachte(n)-hoek?

Persoonlijk heb ik er schijt aan wat extreem rechts betreft, maar voor mij is het toch al te laat dus ik heb makkelijk lullen. Kan me indenken dat mensen die nog niet op de pagina's van anti-antifa en consorten staan, daar anders over denken, maar toch.. ik heb het idee dat we ons makkelijk in de hoek van de slechterik laten drukken met al die gezichtsbedekking. Het clownsmasker/schmink is dan idd wel een goed alternatief voor zwart. En idd. dat zwart in een klein blackblok is nog steeds niet functioneel als je aan andere dingen herkend kunt worden. Dan moet je dus uniformen gaat dragen, en dat willen we niet, neem ik aan.

Alleen, wat doe je als je niet zo'n type bent voor het clownen? (waarbij elk clownsgezicht anders is en dus ook herkenbaar)

Wat betreft werkgevers. Tja. Hoe belangrijk is een baan bij een werkgever die je uitspuugt als hij hoort of ziet dat je hebt staan demonstreren ergens voor of tegen. Wat mij betreft kan zo'n werkgever de ... krijgen, 't is nog altijd vrijheid van meningsuiting hoor! Take it or leave it!
maskers 
NNmgn - 02.05.2009 19:21

toegegeven dat de maskers niet publieke toegankelijkheid demonstreren, maar toch is het in gevallen nodig. de foto van de graffitiënde demonstrant zou bijvoorbeeld ook als bewijsmateriaal kunnen dienen,daarom is hij/zei onherkenbaar gemaakt. zeer logisch.
aangezien later er nog een arrestatie voor is gevallen, zal de politie zeker weten op zoek gaan en foto's op internet gaan gebruiken als bewijsmateriaal; echter zal een foto van iemand die gewoonweg meedemonstreert en geen directe actie onderneemt totaal over het hoofd gezien worden. wat ik probeer te zeggen is, verberg je gezicht als het nodig is. ik doe het ook; ik draag graag her en der een bivakje om de politie terug te intimideren(bovendien lopen onze blauwe helden elke dag met een compleet wapenarsenaal rond). de bivakmuts helpt je in de strijd de revolutie te ontketenen of gewoonweg om 'burgelijk ongehoorzaam' te zijn. ik snap overigens best dat je niet 3 dagen voor niks wilt zitten,alleen omdat de wouten je er later nog tussenuit gepikt hebben. het systeem is ook per definitie oneerlijk. echter zou ik, toen ik nog niet zelf demonstreerde, het vreemd hebben gevonden als er opeens 50 mannen met bivaks de hoek om kwamen rennen. MAAR het zou ook mijn intresse gepakt hebben. ook moeten bepaalde mensen eventjes relativeren;
ik heb op de demo zelf slechts een man of 3/4 gezien die hun gezichten constant verborgen. sommigen zijn in het bijzonder opgedaan voor de foto's of de actie, en later bij het demonstreren weer afgedaan. als iedereen dat nou eens deed, kunnen we van twee walletjes eten. bovendien is de politie nog altijd even dom als het achtereind van een mentaal gestoord paard.(: t enige nadeel is dat ze zo verschrikkelijk veel hulpmiddelen hebben die zelfs van de jostiband nog een fascistische organisatie zouden kunnen maken..
onherkenbaar? 
vraagsteller - 02.05.2009 14:46

Het onherkenbaar maken van gezichten oogt crimineel. De oorzaak is simpel: het is altijd gebruik geweest om gezichten van gearresteerde verdachten te voorzien van een zwart balkje. Dus neem je die methode over voor mensen die niets anders gedaan hebben dan demonstreren, dan wek je de indruk dat je iets misdaan hebt.

De vra(a)g(en) moet(en) dus zijn:
1. Moeten we doorgaan met onherkenbaar, gemaskerd e.d. op demo's te verschijnen? En moet dat persé in het zwart? Omstanders denken vaak dat ze met fasco's te maken hebben.
2. Moeten we doorgaan met mensen op foto's onherkenbaar te maken?

Op 1.: het zou veel mogelijkheden bieden tijdens de demo. Welke mogelijkheden? Als een demo alleen een demo is en anders niet, waarom zou je? Omstanders zullen van een demo met gemaskerde blackblokkers niets anders verwachten dan: 'dat wordt een rel, kijk maar, ze zijn voorbereid.'
Op 2.: de politie heeft die mensen zelf ook al op de foto, dus als er niets gebeurd is: onnodig.

Over de politie en haar foto- en video teams: Dit is een goeie reden om niet herkenbaar te willen zijn. Al dat geregistreer van gezichten moet eens afgelopen zijn. Maar is daar niet op juridische wijze wat aan te doen? In New York hebben demonstranten van een vreedzame demonstratie hiertegen met succes geprocedeerd. Volgens mij ongeveer een jaar geleden. Het was een vredesdemonstratie geloof ik. Wie er meer van weet, graag aanvullen!


@classstruggleanarchist - 03.05.2009 14:40 
nn - 03.05.2009 15:59

het viel me bij de demo op dat ondanks de maskerades velen toch geinteresseerd bleken in het hoe/waarom van de demo. Mensen zijn eerder geneigd zich af te vragen wat er nou aan de hand is als er een gemaskerde stoet langs komt dan dat iedereen in zijn ''standaardoutfit'' er rond loopt. Natuurlijke nieuwschierigheid van de mens ;-)
Doordat ze bleven staan kijken konden er flyers worden uitgedeeld. Al met al niet iets negatiefs; dat gezichtsbedekking, maar ik ben het er wel mee eens dat het beperkt moet worden, daar waar niet nodig, niet doen, maar zoals in den bosch; wel doen.
oeps 
dbhc - 03.05.2009 04:55

het email adres moet zijn  agdenbosch@gmail.com
agdb 
nn - 02.05.2009 21:19

@AGDB

ik kan de foto's niet doorsturen? het email adres werkt niet?
Kleurtjes 
P - 06.05.2009 02:11

Hoi,
Super goede actie ja, gave foto's.
Ik krijg alleen altijd zo op mijn kop dat we er zo terroristisch uitzien, terwijl we eigenlijk de liefste mensen van de wereld zijn, komen op voor sociale belangen, minderheidsgroepen, vrijheid van mening, basis rechten van de mens, zoals huisvesting, schoon drinkwater en lieve pluizige diertjes, etc.
Niet voor de eigen portemonnee of dat soort andere dingen waar wij soms een klein actietje tegen voeren.

Misschien moeten we toch weer hippie kleren aan gaan doen, of meer clolonels, over vaker rose door het zwart heen, hmmm, moeilijk hoor.
Ik denk even na...
Maskering 
NN - 02.05.2009 14:49

Allereerst wil ik zeggen, leuke demo! Goede stemming, strijdbaar, en ook leuk contact gehad met mensen.

Ik wil ook wel even ingaan op het verhaal van de maskers. Want op zich moet iedereen zelf weten hoe men zich wilt profileren op zo'n demonstratie. Toch wil ik wel vragen of mensen zich willen beseffen wat de impact is van het signaal dat je uitzend door gemaskerd rond te lopen en waarom je dit doet. Weet dit voor jezelf.

Is het namelijk wel echt functioneel in een demo van 50 tot 70 mensen? Val je daardoor echt minder op in de groep? Ik denk namelijk van niet, pas bij grotere aantallen zijn mensen niet meer te onderscheiden. Die ene lange blijft een eenling of die ene wat bredere, of die met dat punk jasje. Het eigenlijke doel moet worden gediend door de tactiek, want dat is het 'black block', een tactiek. En ja, een tactiek moet wel functioneel zijn. Functioneel is het als je ergens een blokkade wilt doen, en door linies ME wilt heen breken en dergelijken. Dingen doen die door de politie strafbaar worden geacht. Of om te voorkomen dat elke stap die je doet word geanalyseerd door middel van fotoanalyses van demo's etc. Maar er was geen camerawagen voor ons, en soms zelfs niet eens begeleiding.

De politie kan je ook in een positie dwingen waarbij je dat doet, en misschien al dan niet bewust waarmee ze jezelf laten wegzetten in een hoek.

Persoonlijk had ik niet het gevoel dat zwarte maskers bij deze demo functioneel waren. Het gevaar is dat men het gaat doen omdat 'het er bij hoort' of omdat het gewoon cool is om er zo bij te lopen. Maar denk daarbij wel dat je de plank mis kan slaan. Je wilt namelijk uiteindelijk dat mensen naar je luisteren, en veel mensen sluiten zich in eerste instantie direct af.

Ik heb met veel mensen gepraat en kreeg er ook veel vragen over. Mensen konden zich op zich best vinden in de ideeën. En reacties waren best positief, echter vroeg men zich wel af of die zwarte maskers niet onszelf in de vingers sneden. Het is goed om dat voor jezelf eens terug te koppelen.

Denk er eens over na.
leuke demo ? 
DieHetLichtNietGezienHeeft - 28.01.2010 16:03

Die beelden zien er m.i. behoorlijk angstaanjagend uit en aggressief uit, al die zwart/rode doeken, schreeuwerige teksten, anonieme types, het komt op mij nogal fascistisch over. En dan die morele pedanterie: alleen kopen, niet nadenken. duur uitziende auto = fascist ?


Heel onaangenaam om te zien.



E-Mail: hetduister@gmail.com
Website: http://-
 
Gezichtsherkenning 
Autonome Pipo - 02.05.2009 16:00




Gezichten onherkenbaar op het web wordt denk ik wel degelijk steeds belangrijker! Om het extreem-rechts niet te makkelijk te maken dossiers aan te leggen en individuele 'targets' uit te zoeken bij radicaal links. D.m.v. betere en publiekelijk beschikbare gezichtherkennings technieken op het internet kunnen mensen steeds makkelijker individueel opgespeurd worden door kwaadwillende criminelen. Of simpelweg door je potentiële toekomstige werkgever die geen werknemers wil met (linkse) politieke idealen. En zo zijn er nog wel meer situaties te bedenken waarom je erg voorzichtig moet zijn met het openbaren van je gezicht, in deze tijden van steeds grotere polarisaties, vooral in de media.

Vroeger liep ik ooit ook in het zwart en gemaskerd op demos, echter ben ik nu van mening dat dit 'uniform' inderdaad uit de tijd is. Veel beter en creatiever vind ik bijvoorbeeld het "Rebel Clown-Army" concept. Verkleden als anarchistsche clowns is veel ludieker, en kan op veel meer begrip van onnozele omstanders rekenen. Een clown die gearresteerd wordt of mishandeld door de smeris, wekt ook veel meer automagische sympathie op van omstanders (en ook op media beelden) dan een klassiek gemaskerde autonoom. De onderlinge sfeer bij een aktie tussen activisten die elkaar nauwelijks kennen kan ook makkelijker hechter worden. En het voorbereiden/verkleden/sminken voor een aktie/demo is ook veel meer fun!

En bovenal ben ik van mening: Humor is het belangrijkste wapen in de revolutie!


Website: http://en.wikipedia.org/wiki/Clandestine_Insurgent_Rebel_Clown_Army
 
Hoe waren de reactie's verder ? 
nn - 02.05.2009 12:05

Op de foto's zijn wat omstanders in beeld mensen die de demo toevallig tegen kwamen. Hoe waren hun reactie's en hoe zijn de reactie's van de
reguliere media op de demo ? Want daar gaat het om hoe wordt het een en ander begrepen. Waarom is er gekozen (opnieuw) gekozen voor donkere zonne brillen en doeken voor de gezichten ? Ik vind dat een slechte strategie inmiddels. Zo blijft radicaal links niet meer dan een kwajongens / kwameiden clubje. De laatste tijd is er zo hier en daar voorzichtig merk ik in discussies over kraken bijv. sprake van het willen bereiken van " gewone mensen " Een goede zaak. Ik denk dat er met deze 1 mei demo het tegenovergestelde is bereikt maar ik heb nog niks over de reactie's op de demo gehoord of gelezen dus...
Zelf heb ik het besluit genomen alleen nog herkenbaar te willen zijn
op verslagen over demo's e.d. Ook tijdens. De smeris weet toch wel wie er op de foto's staan. Ik ben voor een andere strategie. Het heeft alles te maken met awareness bewustzijn zelf kritiek binnen links radicale scenes
in Nederland en daar buiten. Vb. Het succes van rechtse partijen als de CD in het verleden de Leefbaren en nu Vlaamsbelang / Vlaamsblok en PVV wordt bestreden met vla gooien en fascisten roepen. Werkt dat ? De ideeen zijn er nog steeds en de kans op een PVV regering lijk realistisch.
Nog een voorbeeld : wat wordt er nu gedaan voor precairen. Het blijft marginaal. Stel je zelf eens wat eerlijke vragen kortom.
Ik heb geen spijt dat ik niet naar Den Bosch ben gegaan.
maskers 
classstruggleanarchist - 03.05.2009 14:40

@arrestant

ik denk zeker dat het verwarring bij de politie veroorzaakt, en ja dat is heel handig. Ook natuurlijk als je aan t graffity-en bent is het handig om onherkenbaar te zijn. Maar, we moeten uitkijken dat we ons niet door de politie laten dwingen ons zo op te stellen dat we de mensen om ons heen vervreemden (door bijvoorbeeld eruit te zien als, nouja, een fucking lijpo). En dat is nogal niet zo handig, want we kunnen niet in ons eentje revolutie maken. Dus, maskers zijn handig, maar t lijkt me slim om t gebruik ervan te beperken tot wanneer het echt noodzakelijk is (ook al valt er wat voor te zeggen dat het ook [sommige] mensen intrigeert, zoals iemand anders eerder in de discussie zei).

Anyway, tziet er goed uit, die demo :)
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.