english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creŽren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Activisten op zoek naar directeur Delta voor stevig gesprek
Actiegroep - 03.08.2009 18:33

Peter Boersma, directeur van energiebedrijf Delta, heeft altijd gezegd 'in' te zijn voor een stevig gesprek over de zogenaamde noodzaak van kernenergie. Activisten van het KlimaatKamp proberen hem daar nu aan te houden. Ze gaan hem opzoeken in de directiekamer van het hoofdkantoor van Delta in Middelburg.

Kernenergie? Nee Bedankt!
Kernenergie? Nee Bedankt!

"Kernenergie is geen oplossing voor het klimaatprobleem. Er is hooguit 10 jaar om de uitstoot van CO2 drastisch te reduceren" vertelt Marieke van Leeuwen. "Die tijd mogen we niet verspillen aan de extreem prijzige en langdurige procedures die nodig zijn om een kerncentrale te bouwen. En daarnaast kleven er ook nog vele problemen aan kernenergie, zoals het afval, de veiligheid en mogelijkheid om het materiaal te gebruiken in kernwapens. Ook komt bij de bouw van een kerncentrale en bij het winnen en vervoeren van uranium grote hoeveelheden CO2 vrij", vertelt Van Leeuwen. "Kernenergie is dus absoluut niet klimaatvriendelijk."

Een temperatuurstijging van meer dan twee graden moet ten koste van alles voorkomen worden, vindt zelfs de Europese Commissie (EC). De EC heeft daarom het 20-20-20 programma. In 2020 moet er 20% minder CO2 uitgestoten worden en moet 20% van de energie duurzaam zijn. "De ambities van de EC zijn nog niet hoog genoeg, maar vijf miljard of meer investeren in een nieuwe kerncentrale is met zulke ambitie wel het domste wat je kunt doen" vertelt Marieke van Leeuwen.
"Nieuwe grootschalige centrales zullen de ontwikkeling van echte duurzame energie wegdrukken en de druk om echt energie te besparen zal wegvallen. Terwijl energiebesparing de echte oplossing is van het klimaatprobleem."

Te pas en vooral te oppas vertelt Delta-directeur Boersma dat hij zo begaan is met het milieu. Als dat daadwerkelijk zo is, zorgt hij dat Delta alles gaat zetten op duurzame energie en vooral energiebesparing. "Maar dat kun je nu eenmaal niet verwachten van commerciŽle bedrijven. Allereerst willen zij nog meer omzet en winst. Het milieu komt helaas altijd op de tweede plaats. Of zelfs nog lager", verduidelijkt Marieke van Leeuwen. Deze poging om tot een goed gesprek te komen moet dan ook gezien worden als een van de pogingen uit een heel breed pallet van mogelijkheden om druk uit te oefenen om de bouw van een nieuwe kerncentrale te voorkomen. Daartoe behoren ook acties om de bestaande kerncentrale, voor de helft van Delta, onmiddellijk te sluiten.

De actievoerders zijn onderdeel van het eerste Belgisch-Nederlandse KlimaatKamp. Vanaf vandaag (3 augustus) t/m 9 augustus is een terrein bezet en hebben actievoerders hier hun kamp opgeslagen. De gehele week zullen er workshops, lezingen en discussies zijn. En natuurlijk actie zoals vandaag bij Delta.


=====
Bovenstaande tekst is het persbericht. De actie is om 14:00 begonnen. Binnenkort een verslag en foto's van de actie.

 

Lees meer over: natuur, dier en mens wereldcrisis

aanvullingen
uit dit artikel zijn aanvullingen verwijderd, zie spelregels
Verslag en foto's 
KlimaatKamp - 03.08.2009 23:05Actie geslaagd, echter voor een stevig open gesprek is Delta niet in!

Rond twee uur togen we dus met een groep mensen naar het hoofdkantoor van Delta om eens een stevig gesprek te voeren met Delta over hun achterlijke plan een tweede kerncentrale te bouwen.
Goed voorzien van posters, flyers om het personeel te informeren en de sambaband om aandacht te trekken.

Blijkbaar heeft men daar toch last van hun geweten, want ondanks de uitnodiging van directeur Boersma voor een goed gesprek, kwamen we niet verder dan de hal en de trap naar de andere verdiepingen. Na wat duw en trekwerk, besloten we vanaf hier maar onze punten te ventileren. Veel personeel kwam aanlopen, voornamelijk om de paar securiknor te helpen blokkeren. De plaatselijke BHV-bedrijfsbeveiliging zorgden voor de rest van de afsluiting en blokkade.
Blijkbaar hebben we op dit kantoor met de pennenlikkers te maken die de directie vol in hun ondernemen steunt voor de vernietiging van onze planeet.

Na een poosje daar te hebben gestaan en onze mening te hebben verkondigd, kwam er plots de vraag of een iemand van ons even met de loco-directie ( Boersma was/wilde zelf niet) in een achterkamertje wilde praten over wat we te vertellen hebben. Aangezien we niet aan achterkamertjes politiek doen, een persoon niet voor ons allen kan praten en daarbij de toekomst van onze planeet, het behoud van natuur, het tegengaan van deze desastreuze klimaatverandering ons allen aangaat, eisten we een basisdemocratisch gesprek met ons allen. We stonden niet voor niks met z'n allen binnen, we hadden zelfs al een plekje in de hal ingericht om eens een goed/stevig gesprek te kunnen voeren en de directie aan te tand te voelen.

Dan komt de ware aard van dit soort kapitalistische organisaties naar voren. Ze zeggen wel voor een goed gesprek te zijn, maar dan enkel met een paar mensen, waar ze hun reclamepraatjes over hun goedheid en hun maatschappelijk nut kunnen droppen. Om zo ook te proberen een verdeel en heers situatie te creŽren. Men durft geen open gesprek aan te gaan met grote groepen mensen, die hen de waarheid komen vertellen. Dan roepen ze toch de smeris er maar weer bij die hen dan kunnen beschermen tegen hen die het er niet mee eens zijn. Aangezien we niet aan compromissen doen, dus ook niet qua gezamenlijk gedeelde verantwoordelijkheden, besloten we nog steeds onze eis dat iedereen aan het gesprek wilde deelnemen vast te houden. En vertrokken we weer.

We hebben genoeg ons punt duidelijk kunnen maken dat we het er niet mee eens zijn dat die tweede kerncentrale er komt, dat Delta hun tijd en energie moeten gebruiken om juist de kerncentrale Borssele te sluiten. We hebben ook duidelijk kunnen laten merken dat Delta op onze radar staat en dat ze niet ongestoord hun ding kunnen blijven doen.

We komen terug!
nog een paar.... 
Fotograaf - 03.08.2009 23:09


...
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.