english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creëren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
[KlimaatKamp] Programma * dinsdag 4 augustus
KlimaatKamp - 04.08.2009 12:22

Ook op de tweede dag van het KlimaatKamp is er een vol programma. We beginnen met een workshop. over de klimaatcrisis en de gevolgen hiervan op de landbouw. Later zal er een discussie zijn over de (waan)zin van 'groen kapitalisme.'

Morgen is er een actie rond de Lange Wapper. Dit is een plan om een kilometers lange autobrug over Antwerpen te bouwen. Dir dreigt het noorden van Antwerpen onleefbaar te maken, met verhoogde concentraties van fijn stof, geluidsoverlast en meer uitstoot van broeikasgassen. Vanmiddag komen de mensen van vzw Ademloos vertellen over hun campagne en over de actie van morgen.





Vrijdag gaat er een grote massale bezettingsactie zijn bij een van de veroorzakers van de klimaatcrisis. Om 13:00 zal tijdens een persconferentie het doelwit bekend gemaakt worden.

Aansluitend zullen de ActieClowns meer details prijsgeven over de Operatie KlimaatPiraat.

Programma dinsdag 4 augustus 2009


8:30 - 9:00
Ontbijt

9:00 ? 10:00
Barrio meetings

10:00 - 12:00Workshops I
1. Wetenschap, technologie en beleid

Klimaatverandering en Landbouw (A SEED Europe en Corporate Europe Observatory). Klimaat en de landbouw hebben grote invloed op elkaar. De industriële landbouw is een belangrijke veroorzaker van broeikasgassen. Maar veel voorstellen die in Kopenhagen op de tafel komen te liggen, zullen juist bijdragen aan die industriële landbouw (agrobrandstoffen; biochar; gentech gewassen; intensieve veehouderij; landroof). Duurzame lokale landbouw kan aan de andere kant juist bijdragen aan de strijd tegen klimaatverandering. Deze workshop gaat over de gevaren van het opnemen van de landbouwsector in een Kopenhagen deal zoals het er nu uitziet, en hoe echte oplossingen op het gebied van landbouw eruit zouden kunnen zien.

2. Politiek & strategie
De waanzin van 'groen kapitalisme' (Tadzio Mueller (Climate Justice Action/GegenstromBerlin)

Kapitalisme heeft (bijna) onze wereld vernietigd ? en nu zou het ze moeten redden? Van al de plannen om de wereld uit de huidige diepe crisis te halen (op economisch, politiek, energie- en milieuvlak, ziet het idee van een 'Green new deal' er het meest veelbelovend uit: onze economische groei herstarten door zwaar te investeren in groene technologieën, en zo al onze problemen tegelijkertijd op te lossen. Maar wat dan betreft een fundamenteler probleem: de waanzin van onbegrensde groei op een eindige planeet. Na een presentatie zal ook in groep en in kleinere groepjes verder gediscussieerd worden.

3. Issues & campagnes
Lange Wapper (Ademloos).

Antwerpen wordt overspoeld door autoverkeer, met dagelijkse monsterfiles op de ring. Een aantal jaar geleden werd het plan gelanceerd om de ring rond Antwerpen te sluiten door de bouw van de ?Oosterweelverbinding,? met als sluitstuk de Lange Wapperbrug, een enorme, kilometerslange brug boven de stad. Actiegroepen zoals vzw Ademloos en Straten-Generaal kwamen in het verzet. De Lange Wapper dreigt het noorden van Antwerpen onleefbaar te maken, met verhoogde concentraties van fijn stof, geluidsoverlast, e.d. Ze slaagden erin het thema op de agenda te zetten, steun te vinden van een groot deel van de bevolking, en een referendum af te dwingen dat in het najaar van 2009 plaats zal vinden. Serieuze bressen werden geslagen in de brede consensus onder het establishment over dit project. De mensen van de vzw Ademloos komen ons alles vertellen over hun campagnes. Op woensdag zal vanuit het kamp een actie georganiseerd worden tegen de bouw van de Lange Wapper.

4. Actie-training
Facilitatie training (door Sophia in ENG & Pieter in NL)

Op het klimaataxiekamp worden besluiten gemaakt volgens consensus. Om dit te kunnen bereiken hebben we mensen nodig die het besluitvormingsproces kunnen vergemakkelijken (faciliteren) door te handelen als facilitator, als notitienemer of als 'vibes watcher'. Een workshop van 2 uur waarin we ervaringen delen rond faciliteren en consensus en waarin we via rollenspel een aantal situaties analyseren. Clown training (Clolonel -Clown Army Nederland)Hoe wordt ik een klimaat-piraat-(held)? Vind je clown, gebruik clown-logica, humor, liefde in je strijd tegen de klimaatcriminelen. Basisgroepen (geart)

5. Issues & Campagnes 2
Workshop Natuurlijk Ouderschap

Natuurlijk Ouderschap gaat om ouderschap dat erg veel lijkt op hoe er in sommige andere culturen, die ?dichter? bij de natuur staan, met kinderen wordt omgegaan. Basisideeën zijn: blijf na de geboorte in contact met je baby, geef gehoor aan de signalen van je kind, geef zolang mogelijk borstvoeding, draag je kind zoveel mogelijk bij je, slaap samen met je kind, geef ruimte aan de ontwikkeling van empathie door positief in te grijpen, en vermijd vaak voorkomende of langdurige scheiding. Door deze basisideeën zoveel als mogelijk toe te passen kom je tegemoet aan de behoeften van je kind en zal het zich goed voelen. Bovendien kan je door je kind bij je te laten zijn, als ouders gaan en staan waar je wilt. Dit heft de beperkingen en het isolement op waar jonge ouders soms in terecht komen als gevolg van de regel dat baby?s op tijd naar bed en op tijd gevoed moeten worden. Als je ingaat op wat je kind aangeeft kun je de regels loslaten en de klok opzij zetten. Zo krijgt het genieten van je kind meer kans en als gevolg daarvan kan er een meer positieve en warme sfeer ontstaan.

12:30 - 13:00
Lunch

13:00 - 14:00
Persconferentie over massale bezettingsactie van vrijdag
Komende vrijdag wordt een veroorzaker van de klimaatcrisis bezet. Hiermee willen activisten ervoor zorgen dat dit bedrijf voor 1 dag niet verder het klimaat kan vernietigen. Om 13:00 is er een persconferentie op het kamp waar de locatie en het doelwit bekend gemaakt gaat worden.

14:00 - 16:00 Workshops II + action call out Lange Wapper + clown action
1. Wetenschap, technologie en beleid
De plannen voor de bouw van nieuwe steenkoolcentrales in België (Bram Claeys)Bram Claeys volgt als beleidsmedewerker van BBL het klimaat- en energiedossier in België op de voet, en komt ons alles vertellen over de plannen van de multinational EON om nieuwe elektriciteitscentrales op basis van steenkool (de meest vervuilende bron van energie!) te bouwen in de Antwerpse haven. Hij zal het ook hebben over het offensief van de nucleaire lobby van Electrabel en de strijd voor hernieuwbare energie.

2. Politiek & strategie
Workshop/paneldiscussie: Green New Deal.

Verschillende bewegingen, bekende personaliteiten en politieke partijen verdedigen een zogenaamde ?Green New Deal? als antwoord op de klimaatcrisis. Van de Europese groene partijen, via VN-instanties tot Obama: allen pleiten ze voor zo?n Green New Deal die geacht wordt tegelijk de sociale, economische en klimaatcrisis aan te pakken. Maar is die Green New Deal inderdaad de vlag waaronder alle ecologisten zich zouden moeten verenigen? Heeft de term een reële inhoud, of is het een lege doos aan het worden? En gaat het hier niet de facto om een soort groen kapitalisme, waarvan het nog maar de vraag is of het inderdaad tegelijk sociaal en ecologisch kan zijn? Biedt het een perspectief, of is het een gevaarlijke illusie? Argumenten voor en tegen komen aan bod in dit panelgesprek met Tadzio Mueller (Climate Justice Action/GegenstromBerlin) en Tinne Vanderstraeten (Groen!).

3. Issues & campagnes
De lobby van multinationale bedrijven en de klimaatcrisis (Nina Holland from Corporate Europe Observatory).

Multinationals, belangenverenigingen, en PR bedrijven lobbyen op alle niveaus om echte maatregelen tegen klimaatverandering tegen te houden, en in plaats daarvan nep-oplossingen te promoten waar veel aan te verdienen valt. Vanaf het begin heeft het bedrijfsleven een dominante rol gespeeld bij de klimaatonderhandelingen, wat resulteerde in het bedrijfsvriendelijke Kyoto Protocol. Wie zijn deze lobbyisten, en hoe opereren ze? Deze workshop geeft gelegenheid om over strategieën te praten om de anti-klimaat lobby bloot te leggen, in Brussel en in Kopenhagen. (Corporate Europe Observatory)

4. Actie-training Actie video training (Spirit of Squatters)Samen met de deelnemers zullen we een filmpje maken over wat belangrijk is voor ons. We zullen leren hoe een camera te hanteren, hoe een interview te maken, hoe te handelen, hoe acties te filmen, hoe jezelf en je materiaal veilig te houden etc... om uiteindelijk ook te editen, encoderen en uploaden op het net. 14 ? 15 h: Basisgroepen 15 ? 16 h: Wie ben jij in het Spektakel?

5. DIY - Portefeuilles uit sapverpakking
Tetra-pak en andere soorten brik verpakkingen zijn vervaardigd uit een langduring, waterresistent materiaal dat kan hergebruikt worden na het als sapverpakking te hebben gebruikt. In deze workshop kunnen de deelnemers stevige en originele portefeuilles maken uit oude brikverpakking, velcro en een beetje electriciteitstape. Deelnemers kunnen hun eigen (uitgespoelde) brik-verpakkingen meebrengen.
6. Issues 2 - Energiepolitiek in IJsland
Deze workshop geeft een overzicht van de recente ecologische strijd in één van de laatste wildernissen in Europa. De energiepolitiek van IJsland en het gebruik van hydroenergie en geothermische energie worden kritisch geanalyseerd. We bekijken ook wat de impact van het 'Master Energy Plan' was op de economie en hoe de economische crisis verdere grote projecten beïnvloedt. Daarnaast wordt de weg uitgelegd die Saving Iceland, als één van de voortrekkers van directe actie in IJsland, afgelegd heeft.

16:00 - 18:00
Plenaire meeting

18:00 ? 18:30
Avondeten

19:00 ? 20:00
Barrio meetings

20:00 - 22:00
Avond-programma - Film.
Helaas gaat de voorvertoning van The Age of Stupide niet door. Deze film over klimaatverandering komt 21 september uit en is zeker aan te raden! We gaan nog proberen om de film op een andere dag hier als voorvertoning te laten zien.

Momenteel is het helaas nog niet duidelijk welke film als alternatief vertoont gaat worden.

Kom ook!
We kunnen nog steeds veel hulp gebruiken! Dus kom ook even langs voor een dag of meer! Voor lokatie, route en meer:
http://www.indymedia.nl/nl/2009/08/60837.shtml
 

Lees meer over: natuur, dier en mens

aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.